Als u gelijke tred houdt met de Blockchain-sector, bent u waarschijnlijk de term ‘Hyperledger’ tegengekomen. Omdat de wereld zich geleidelijk op decentralisatie richt, zijn veel Blockchain-projecten de ontwikkeling van Blockchain blijven ondersteunen. In het woord van Blockchain zijn de twee opmerkelijke namen Ethereum en Bitcoin, de media-favorieten.

Een van de Blockchain-projecten krijgt echter onvoldoende aandacht in de media. Aan de andere kant is dit nieuwe project ook cruciaal geweest bij het vereenvoudigen van het werk van Blockchain-ontwikkelaars. Net zoals andere blockchains vanaf nul worden gestart voor verschillende doeleinden, bedacht de Linux Foundation het Hyperledger-project om een ​​specifieke reden.

Het basisdoel van de Hyperledger is de democratisering en standaardisatie van Blockchain voor het zakelijke landschap. Hyperledger zorgt voor een combinatie van brancheoverkoepelende kennis om bedrijven te helpen hun problemen effectief aan te pakken. Hyperledger bereikt dit door organisaties in staat te stellen om op maat gemaakte Blockchain-apps te bouwen die in staat zijn om aan bepaalde zakelijke vereisten te voldoen.

Wil je een carrière opbouwen in Blockchain? Ga aan de slag met de gratis Blockchain Fundamentals-cursus.

Te midden van het gebrek aan duidelijke informatie over wat Hyperledger precies is, is het niet mogelijk om een ​​duidelijk begrip van Hyperledger te krijgen zoals je zou vinden bij cryptocurrencies zoals Ethereum en Bitcoin. Het belangrijkste van alles is dat mensen waarschijnlijk verschillende verwarring zullen tegenkomen bij het begrijpen van de exacte definitie van Hyperledger.

In sommige gevallen kunnen mensen Hyperledger gemakkelijk verwarren met andere Blockchain-technologieën die momenteel beschikbaar zijn. Dus voordat u begrijpt wat Hyperledger is, is het erg belangrijk om te begrijpen wat het niet is. Kortom, Hyperledger is geen cryptocurrency of een bedrijf of een Blockchain.

Nu kan de discussie zich richten op het verkrijgen van een diepgaand begrip van Hyperledger, de noodzaak, de werking en de verschillende Hyperledger-projecten. Bovendien zou u ook inzicht nodig hebben in de opmerkelijke wijzigingen in Hyperledger en het potentieel ervan om te dienen als de basis van niet-monetaire, industriële Blockchain-technologie.

Controleer ook het verschil tussen QLDB en Hyperledger, d.w.z. QLDB versus Hyperledger

Hyperledger definiëren: wat is het?

Hyperledger is een open-sourceproject, gericht op samenwerking voor het verbeteren van blockchain-technologieën tussen verschillende industrieën. Geïnitieerd door de Linux Foundation, het Hyperledger-project maakt op passende wijze gebruik van de kracht van wereldwijde samenwerking tussen leiders op het gebied van het internet der dingen, technologie, financiën, het bankwezen, productie en toeleveringsketens.

Het Hyperledger-project is ook gericht op het verbeteren van de samenwerking tussen ontwikkelaars, ondernemingen en bedrijven in de sector van Distributed Ledger Technology (DLT). Het Hyperledger-project omvat momenteel een breed scala aan projecten en frameworks die bedrijven en ontwikkelaars kunnen helpen bij het creëren van Blockchain-applicaties en -netwerken.

De Brian Behlendorf, directeur van Hyperledger, biedt de meest eenvoudige en voor de hand liggende definitie van Hyperledger om een ​​betrouwbare indruk te geven van de exacte aard van de technologie.

Volgens de directeur is Hyperledger een open-sourcecommunity die andere gemeenschappen omvat om voordelen te bieden aan een ecosysteem van op Hyperledger gebaseerde oplossingsaanbieders en gebruikers die zich richten op Blockchain-gebaseerde use-cases die in verschillende industriële sectoren van toepassing zijn..


Momenteel ondersteunen meer dan 250 organisaties Hyperledger, en naarmate de tijd verstrijkt, doen ook meer organisaties mee. De lijst met organisaties die Hyperledger ondersteunen, omvat momenteel opmerkelijke technische giganten zoals IBM, Samsung, Daimler, SAP, Nokia, JP Morgan, Huawei, American Express, Fujitsu en Blockchain-startups zoals Consensys en Blockstream..

De directeur van Hyperledger stelt ook dat Hyperledger, zonder de noodzaak om een ​​digitale valuta te pushen, vele uitdagingen kan omzeilen met betrekking tot het handhaven van een wereldwijd consistente valuta. Als gevolg hiervan is het Hyperledger-project in de loop der jaren sterk gegroeid en heeft het de doelstellingen van het ontwikkelen van industriële Blockchain-applicaties op maat gemaakt.

Bovendien zou Hyperledger ook mijlenver weg kunnen blijven van de lucratieve schema’s die over het algemeen voortkomen uit de op valuta gebaseerde blockchains. Het Hyperledger-project biedt veel kansen en omvat meer dan 28.000 deelnemers, met ongeveer 3,6 miljoen regels code.

Momenteel (vanaf juli 2020) omvat Hyperledger 10 projecten samen met 6 tools en 6 frameworks.

U kunt het Hyperledger-project in twee specifieke secties indelen, zoals modulaire tools en modulaire frameworks. Nu u de definitie van Hyperledger kent, zou het redelijk zijn om u te concentreren op de noodzaak ervan in de huidige tijd.

Lees ook: Snelle Hyperledger Blockchain-zelfstudie

Ken de betekenis van Hyperledger

Een van de opmerkelijke gebeurtenissen tijdens rigoureuze tests is de noodzaak voor alle peers om ervoor te zorgen dat elke afzonderlijke transactie wordt gevalideerd terwijl tegelijkertijd consensus wordt uitgevoerd. Als gevolg hiervan ondervinden ontwikkelaars opmerkelijke tegenslagen met betrekking tot schaalbaarheid volgens deze omstandigheden. Bovendien zijn openbare blockchains ook niet geschikt voor het uitvoeren van transacties die specifieke niveaus van vertrouwelijkheid en privacy vereisen.

Openbare blockchains uitgebreide maatregelen vereisen om de integriteit van een transactie te waarborgen en kunnen de vertrouwelijkheid van een transactie in gevaar brengen. John die in de VS woont, wil bijvoorbeeld een aantal producten kopen van Serena in het VK, en Serena stemt ermee in haar producten tegen een gereduceerd tarief aan John te verkopen omdat ze oude vrienden waren. In dit geval is het echter opmerkelijk dat Serena die korting geheim wil houden, aangezien ze haar producten ook op andere markten verkoopt en van de markten verlangt dat ze bij haar kopen tegen standaardtarieven..

Daarnaast zijn er vele andere derde partijen betrokken bij het overbrengen van het product van Serena naar John en het afronden van de transactie. De derde partijen zouden de verificatie van vele aspecten van het product kunnen benadrukken, zoals kwaliteitsborging, betalingsverificatie, logistieke verificatie en vele andere. Derden hoeven echter niets te weten van de speciale deal tussen Serena en John.

In het geval van een openbaar Blockchain-netwerk zouden alle grootboeken op het netwerk worden bijgewerkt over de deal, omdat mijnwerkers transacties in blokken verifiëren en aan de keten toevoegen. Een nadere beschouwing van de werking van Hyperledger kan helpen om te begrijpen hoe het in dergelijke gevallen effectief kan zijn, en daarmee het belang ervan bewijzen. In een op Hyperledger gebaseerd netwerk zijn peers die aan een deal zijn gekoppeld, alleen verbonden met de grootboeken die over de deal worden bijgewerkt.

Alleen de derde partijen die betrokken zijn bij het uitvoeren van de transacties, moeten op de hoogte zijn van de exacte informatie die nodig is via toestemmingen en voorschriften die aan het netwerk zijn opgelegd. Laten we nogmaals het voorbeeld nemen van de deal van John en Serena om te zien hoe Hyperledger de transactie tussen hen kan ondersteunen. In een Hyperledger-netwerk kunnen John en Serena hun speciale transactie uitvoeren door naar John te zoeken via een applicatie die een lidmaatschapsservice opvraagt.

Na validatie van het lidmaatschap kunnen de twee peers worden verbonden, gevolgd door het genereren van resultaten, en bij deze transactie moeten beide resultaten hetzelfde zijn voor validatie. Bij betrokkenheid van meerdere partijen kunnen meerdere regels voor de transactie op het Hyperledger netwerk geïmplementeerd worden. De gegenereerde transacties worden geordend en vervolgens naar een consensuswolk gestuurd, waarna de transacties worden gecommitteerd aan de respectievelijke grootboeken.

Na verificatie van de transactie in de consensuswolk kan John zijn producten ontvangen en worden de transacties vastgelegd in het grootboek. Met de duidelijkheid over de definitie van Hyperledger en de betekenis en werking ervan, kunnen we nu doorgaan naar de verschillende soorten Hyperledger-projecten en -tools die Blockchain-ontwikkeling ondersteunen voor een beter begrip van het Hyperledger-landschap.

Een inzicht in de Hyperledger-projecten

Hyperledger voldoet aan een overkoepelende strategie die ondersteuning en incubatie biedt voor een breed scala aan zakelijke Blockchain-technologieën. Enkele van de opmerkelijke technologieën omvatten in dit geval verwijzingen naar grafische interfaces, applicaties en bibliotheken, slimme contractengines en gedistribueerde grootboekkaders. Een van de opmerkelijke hoogtepunten van Hyperledger is de bevordering van het hergebruik van bouwstenen en het stimuleren van innovatie voor componenten van gedistribueerde grootboektechnologie.

 • Hyperledger-stof

De basis van Hyperledger Fabric is een modulaire architectuur en het is een gedistribueerd grootboekplatform dat veerkracht, vertrouwelijkheid, flexibiliteit en schaalbaarheid kan bieden. Hyperledger Fabric is met name ideaal voor het aanbieden van pluggable implementatie voor verschillende componenten. Als gevolg hiervan kan het veel complexiteiten aanpakken die in het hele economische ecosysteem aanwezig zijn.

In plaats van een toestemmingsloos open systeem dat onbekende deelnemers toegang tot het netwerk kan verlenen, biedt Hyperledger Fabric toegang aan leden via een vertrouwde lidmaatschapsserviceprovider. Het grootboeksubsysteem van Hyperledger Fabric omvat twee componenten, zoals de wereldstaat en het transactielogboek. De wereldstaat is het onderdeel dat een beschrijving geeft van de toestand van het grootboek op een bepaald tijdstip.

Aan de andere kant kan het transactielogboek een registratie bieden van alle transacties die de bestaande waarde van de wereldstaat hebben gegenereerd. Daarom kunt u in het geval van Hyperledger Fabric een grootboek zien als de combinatie van de database van de wereldstaat en de geschiedenis van transactielogboeken. De slimme contracten in Hyperledger Fabric geschreven in kettingcode kunnen worden ingeroepen op basis van de behoefte aan interactie tussen de applicatie en het grootboek.

Momenteel kunnen kettingcodes worden geschreven in Node and Go-programmeertalen. Hyperledger Fabric is ideaal voor het ondersteunen van systemen die privacy als een opmerkelijke vereiste presenteren en stelt netwerkstarters in staat een consensusalgoritme te selecteren. Het consensusalgoritme geeft een weergave van de beste relatie tussen netwerkdeelnemers.

Lees ook:

 • Hyperledger Fabric: een pionier op het gebied van blockchain
 • Hyperledger Fabric Vs Ethereum: Head-to-Head Battle
 • Gebruiksscenario’s van Hyperledger Fabric
 • Hyperledger Burrow

Gehost door de Linux Foundation, dit is een van de Hyperledger-projecten die een modulaire Blockchain-client hebben geleverd voor de ontwikkeling van een toegestane slimme contractmachine die wordt geleverd met specificaties met een Ethereum Virtual Machine (EVM).

De opmerkelijke mogelijkheden van Hyperledger Burrow verwijzen naar een betere transactie-finaliteit en hogere transactiedoorvoer op basis van een proof-of-stake consensus-engine. De effectiviteit van Hyperledger Burrow is voornamelijk gebaseerd op de effectiviteit van de componenten. De eerste component in Burrow is de consensus-engine die transactieorders en uitvoering via Byzantine Fault-Tolerant Tendermint Protocol mogelijk maakt..

Als gevolg hiervan kan Burrow een hogere doorvoer behalen voor een specifieke reeks goed erkende validators en de Blockchain beschermen tegen forking. Het volgende onderdeel in Hyperledger Burrow is een slimme contracttoepassing. De slimme contracttoepassing zorgt voor validatie van transacties naar de applicatiestatus in de prioriteit die is voltooid door de consensus-engine. De toepassingsstatus omvat een validatorset, een naamregister en alle gerelateerde accounts.

De accounts op Hyperledger Burrow kunnen correleren met een publiek-privaat sleutelpaar, naast slimme contractcode. Transacties die interactie hebben met de slimme contractcode, kunnen de code van een account uitvoeren op een virtuele machine met de vereiste machtigingen. De Application Blockchain Interface (ABI) is ook een cruciaal onderdeel in Hyperledger Burrow omdat het interactie mogelijk maakt tussen de consensus-engine en de slimme contracttoepassing.

De ABI maakt het ook mogelijk om transacties in binair formaat te formuleren voor eenvoudige verwerking door de Blockchain-knooppunten. De tools voor Hyperledger Burrow kunnen de functionaliteit garanderen voor implementatie, compilatie en koppeling van slimme contracten die zijn gemaakt in Solidity.

Bovendien kunnen de tools op Hyperledger Burrow helpen bij het uitvoeren van transacties voor het aanroepen van slimme contracten in de keten. Het laatste onderdeel van Hyperledger Burrow is de API-gateway via JSON-RPC- en REST-eindpunten voor communicatie met de applicatiestatus en Blockchain-netwerk door het opvragen van de nieuwste status van de applicatie of het uitzenden van transacties.

 • Hyperledger Indy

Het primaire doel van het bouwen van het Hyperledger Indy-project was om een ​​gedecentraliseerde identiteit te bieden. Indy fungeert als een gedistribueerd grootboek met bibliotheken en herbruikbare componenten, evenals tools voor het creëren van digitale identiteiten op Blockchain. Hyperledger Indy biedt een ecosysteem om een ​​robuuste, persoonlijke en veilige identiteit te garanderen.

Daarnaast richt Indy zich er ook op gebruikers uitgebreide controle te geven over hun gegevens en waarborgen te bieden voor hun identificeerbare informatie tegen hacking en privacyschendingen. Zonder opslag van privégegevens van gebruikers in het Hyperledger Indy-grootboek, omvat het het gebruik van Blockchain om rechten aan derden toe te staan ​​om te valideren dat vertrouwde organisaties de privéreferenties hebben verstrekt. Hyperledger Indy gebruikt de Redundant Byzantine Fault Tolerance voor ordening en validatie.

 • Hyperledger Iroha

Hyperledger Iroha is een ideaal Hyperledger-project voor het bouwen van veilige, robuuste en vertrouwde Blockchain-applicaties via het Byzantine Fault-Tolerant (BFT) Consensus-algoritme. Het platform kan het beheer van identiteit, digitale activa en geserialiseerde gegevens ondersteunen. Daarom is Hyperledger Iroha ideaal toepasbaar voor toepassingen zoals logistiek, nationale ID’s, interbancaire afwikkeling en digitale valuta van de centrale bank..

Hyperledger Iroha ondersteunt geen native cryptocurrency en kan alleen via machtigingen met het systeem communiceren. Bovendien omvat Iroha ook het toestaan ​​van machtigingen voor zoekopdrachten, waardoor ondersteuning wordt geboden voor controle van de gegevenstoegang. Bovendien bevat Hyperledger Iroha ook vooraf gebouwde opdrachten waarmee gebruikers taken kunnen uitvoeren zoals het maken en overdragen van digitale activa.

Het BFT-algoritme dient als het consensusalgoritme in Hyperledger Iroha en biedt daardoor hogere prestaties naast transacties met beperkte latentie. Iroha kan de aanvalsvector beperken en de algehele beveiliging van het systeem verbeteren, waardoor de populariteit toeneemt. Peers in Hyperledger Iroha dienen als validatieknooppunten die gedeeltelijk ondertekende transacties op het roddelprotocol kunnen distribueren, in overeenstemming met transacties met meerdere handtekeningen.

 • Hyperledger zaagtand

Hyperledger Sawtooth is een van de populaire Hyperledger-projecten die dienen als een blockchain-platform voor bedrijven voor het bouwen van gedistribueerde grootboektoepassingen en netwerken. Het Hyperledger Sawtooth-project heeft een ontwerp dat de distributie van grootboeken handhaaft en de veiligheid van slimme contracten waarborgt. Hyperledger Sawtooth biedt ondersteuning voor Blockchain-ontwikkeling door het kernsysteem te isoleren van het app-domein.

Ontwikkelaars hebben ook de mogelijkheid om bedrijfsregels op te geven in de taal van hun voorkeur. Het belangrijkste is dat de modulariteit van Sawtooth bedrijven in staat stelt om machtigingen, consensusalgoritmen en transactieregels te selecteren op basis van zakelijke vereisten. Toepassingen die zijn ontwikkeld met Hyperledger Sawtooth omvatten de definitie van aangepaste transactieprocessors in overeenstemming met specifieke vereisten.

De SDK’s voor transactieprocessors met Sawtooth zijn beschikbaar in verschillende talen die het maken van nieuwe contracttalen zoals Java, Python, Go, JavaScript, Rust en C ++ kunnen vereenvoudigen. Gebruikers hebben toegang tot een geavanceerde parallelle planner waarmee transacties in parallelle stromen kunnen worden opgedeeld, waardoor transacties parallel kunnen worden uitgevoerd. Gebruikers kunnen dus dubbele uitgaven voorkomen door verschillende aanpassingen aan dezelfde staat.

De resultaten van Parallel Transaction Execution bieden betere prestaties dan seriële uitvoering. Hyperledger Sawtooth ondersteunt ook Ethereum Contract-compatibiliteit met het Sawtooth-Ethereum-integratieproject, Seth. De Seth-transactiefamilie maakt de inzet mogelijk van slimme contracten die op Ethereum Virtual Machine kunnen worden uitgevoerd naar het Hyperledger Sawtooth-platform.

Sawtooth maakt gebruik van verschillende consensusalgoritmen op een specifieke Blockchain die aanvankelijk is geselecteerd tijdens de netwerkconfiguratie, die onderhevig kunnen zijn aan wijzigingen op een actieve Blockchain die een transactie bevat. Hyperledger Sawtooth ondersteunt momenteel consensusimplementaties zoals Dev Mode, Proof of Elapsed Time en PoET Simulator. Bovendien gebeurt de implementatie van een transactietaal en datamodel via een transactiefamilie. De transactiefamilie omvat IntegerKey, Instellingen en Identiteit.

Lees ook: Hyperledger Sawtooth vs Fabric

 • Hyperledger-raster

De laatste toevoeging onder Hyperledger-projecten is Hyperledger Grid, dat ideaal is voor toeleveringsketens. Het is duidelijk dat supply chain management een van de meest gunstige use-cases van het gedistribueerde grootboek is. Daarom is de Hyperledger-gemeenschap begonnen aan de missie om de ontwikkeling van supply chain-oplossingen te benadrukken door middel van gedeelde en herbruikbare tools. Hyperledger Grid beschikt ook over gedeelde mogelijkheden om de ontwikkelingssnelheid van gedistribueerde grootboeken te verbeteren, geschikt voor sectoroverschrijdende supply chain-oplossingen.

Hyperledger Grid kan referentie-implementaties bieden van slimme contractgebaseerde bedrijfslogica, datamodellen op basis van bestaande best practices en open standaarden in de branche, en supply chain-centrische datatypes. Het is belangrijk op te merken dat Grid geen Blockchain of een applicatie is. Integendeel, het dient als een landschap van frameworks, technologieën en bibliotheken die samenwerken om ontwikkelaars in staat te stellen ideale componenten voor hun marktmodel te selecteren..

Lijst met de beste Hyperledger-tools

Het ecosysteem van Hyperledger Project omvat ook verschillende tools met unieke functionaliteiten. De Hyperledger-tools versterken niet alleen het begrip van het Hyperledger-landschap, maar bieden ook de basis voor het begrijpen van de toepassingen van Hyperledger in verschillende industrieën. Hier zijn enkele van de opmerkelijke Hyperledger-tools die u momenteel kunt vinden.

 • Hyperledger-remklauw is een Blockchain-benchmark-tool die wordt gehost door de Linux Foundation om gebruikers in staat te stellen de prestaties van een bepaalde Blockchain-implementatie te berekenen op basis van bepaalde vooraf gedefinieerde use-cases.
 • Hyperledger Cello is de Blockchain-moduletoolkit die het on-demand ‘as-a-service’-implementatiemodel voor het Blockchain-ecosysteem bevordert.
 • Hyperledger Componist dient als een open ontwikkelingsraamwerk en toolset voor eenvoudigere ontwikkeling van Blockchain-applicaties en slimme contracten.
 • Hyperledger Ursa is de gedeelde cryptografische bibliotheek waarmee gebruikers replicatie van ander cryptografisch werk kunnen voorkomen.
 • Hyperledger Explorer dient als de Blockchain-module die specifiek is afgestemd op het creëren van gebruikersgestuurde webapplicaties.
 • Hyperledger-quilt is de zakelijke Blockchain-tool die interoperabiliteit tussen grootboeksystemen mogelijk maakt door de implementatie van Inter Ledger Protocol.

Lees ook: Hyperledger-gebruiksgevallen en casestudy’s

Real-life implementatie van Hyperledger-projecten

Het laatste aspect om het Hyperledger-ecosysteem grondig te begrijpen, is een reflectie op praktijkvoorbeelden van de applicaties die zijn ontwikkeld via Hyperledger-projecten.

Een van de belangrijkste voorbeelden is duidelijk in het geval van IBM. IBM ontwikkelt momenteel een applicatie voor Postal Savings Bank of China door gebruik te maken van Hyperledger Fabric en Node.js voor het bouwen van SDK en applicatielagen. Bovendien maakt IBM gebruik van de programmeertaal Golang voor de ontwikkeling van kettingcodes en bevindt het project zich momenteel in de productiefase, vanaf datum, jaar..

Een ander prominent voorbeeld van toepassingen in productie, gebouwd op HyperledgerFabric, is GezondheidVerity, een cloudgebaseerde SaaS-applicatie die organisaties de mogelijkheid biedt om toestemmingsrechten te beheren en te regelen binnen interne systemen en externe leveranciers.

Bedrijven maken gebruik van de HealthVerity-toepassingsvereisten voor het behoud van individuele toestemmingsrechten die naleving van privacywetten zoals HIPAA, CCPA, GDPR en TCPA garanderen..

Het gebruik van Hyperledger Projects is ook duidelijk in het voorbeeld van TE-Food, een ecosysteem voor traceerbaarheid van voedsel op Blockchain. TE-Food streeft naar een uitgebreide controle over het toezicht op de voedselkwaliteit en de logistieke activiteiten in de toeleveringsketen. De TE-Food-applicatie is momenteel in productie en heeft tot doel de traceerbaarheid van voedsel van boer tot bord te bereiken. Als gevolg hiervan kan het veelbelovende resultaten opleveren, zoals een verbeterd klantvertrouwen, vermindering van voedselvertrouwen en betere zekerheid met betrekking tot de veiligheid van voedsel..

Enkele van de andere toepassingen op basis van Hyperledger-projecten die zich momenteel in de pilotfase bevinden, zijn TechAID en DigiPharm. TechAID streeft naar transparantie en betere traceerbaarheid in alle liefdadigheidsinstellingen en geldovermakingen, terwijl DigiPharm streeft naar de introductie van op waarde gebaseerde betalingen in de gezondheidszorg met Blockchain en slimme contracten.

Voorbereiden op een Hyperledger-interview? Bekijk deze Top Hyperledger-interviewvragen en bereid je voor op het interview.

Lees meer over Hyperledger Blockchain

Wat is het volgende?

Hyperledger-protocollen zijn bedoeld om een ​​basis te creëren voor niet-monetaire industriële toepassingen op basis van Blockchain-technologie. De potentiële impact van Hyperledger op de acceptatie van Blockchain-technologie op de lange termijn biedt dus opmerkelijke beloften voor het Hyperledger-ecosysteem..

Een grondig begrip van de projecten, tools en frameworks in het Hyperledger-ecosysteem maakt een nieuw perspectief mogelijk om Blockchain te scheiden van de conventionele relatie met cryptocurrency. Het is de hoogste tijd om de toepassingen van Blockchain-technologie buiten geldelijke doeleinden te overwegen en er het maximale potentieel uit te halen. Met veel merknamen die Hyperledger-projecten ondersteunen en enkele voorbeelden van applicaties op basis van Hyperledger, belooft de weg die voor ons ligt niet al te onzeker te zijn.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me