Blockchain en Lean Six Sigma

Lean Six Sigma is de gouden standaard geworden als het gaat om het succesvol beoordelen en repareren van processen door middel van best practices voor projectmanagement, gekoppeld aan gevestigde en bewezen tools en methodologieën. Maar voordat we ingaan op hoe Blockchain een Lean Six Sigma-enabler kan zijn, beginnen we met enkele definities.

Lean Six Sigma

“Lean Six Sigma is een discipline die klantwaarde levert door middel van efficiënte operaties en consistente kwaliteitsnormen. Het is een methodologie die zich richt op het verbeteren van prestaties door systematisch verspilling te verwijderen en variatie te verminderen. Simpel gezegd, Lean Six Sigma is een set tools die een organisatie kunnen helpen de klanttevredenheid, kwaliteit, producten, diensten en hun bedrijfsresultaten te verbeteren. “

Je kunt de definitie van six sigma bekijken website ook.

Om Lean Six Sigma beter te begrijpen, is het belangrijk om “Lean” te scheiden van “Six Sigma”. Lean richt zich op efficiëntie en het elimineren van verspilling. Six Sigma daarentegen richt zich op kwaliteit en consistentie. Wanneer ze samen worden gebruikt, kunnen deze probleemoplossende vaardigheden een organisatie transformeren. “

Meer uit onze analistenhoek:Waarom Blockchain een game-wisselaar kan zijn voor Pharma?

Blockchain kan helpen

DMAIC en Blockchain

Maar als het om technologie gaat, maakt dit de Lean Six Sigma-methodologie mogelijk of belemmert dit het. Vanuit een Blockchain-perspectief biedt het veel kwaliteiten die een Lean Six Sigma-bedrijfsmodel kunnen aanvullen.

Om deze beoordeling mogelijk te maken, hebben we een mechanisme voor vergelijking / afstemming nodig. Binnen Lean Six Sigma-projecten wordt een van de veelgebruikte methodologieën DMAIC genoemd, wat betekent:

DMAIC – definiëren, meten, analyseren, verbeteren en controleren (DMAIC).

Vanuit een Blockchain-perspectief zullen we, om onze beoordeling mogelijk te maken, de vier belangrijkste kenmerken gebruiken, namelijk:

Consensus, Herkomst, Onveranderlijkheid, Finaliteit.

Als we naar de bovenstaande vergelijkende kenmerken kijken, lijkt het logisch dat Lean Six Sigma en Blockchain aan elkaar kunnen worden gekoppeld, maar hoe?


Kenmerken

Om dit verder te onderzoeken, moeten we wat dieper graven. Het volgende diagram is bedoeld om te bekijken hoe een Blockchain-infrastructuur een bedrijf kan helpen dat Lean Six Sigma wil implementeren.

Allereerst de stap uit-clausule met betrekking tot dit diagram. Het probeert niet definitief of compleet te zijn, het doel is om discussie op gang te brengen en te overwegen hoe Blockchain kan helpen bij lean- en six sigma-projecten.

Bij het bekijken van de waardepropositie die een Blockchain-infrastructuur zou kunnen bieden bij het implementeren van Lean Six Sigma, komen al snel verschillende observaties bij me op, waaronder:

  • Alle Blockchain-kenmerken zouden helpen in de Lean Six Sigma Define-fase, aangezien de structuur van een Blockchain-infrastructuur is opgebouwd rond duidelijke datatracking, traceerbaarheid en eigendom, ondersteund door records van wat er is gedaan door wie en waar. Dit is belangrijk omdat het definiëren van een probleem alleen effectief kan worden gedaan als u over de vereiste brongegevens beschikt om te analyseren. Als u het probleem niet kunt definiëren, is het hoogst onwaarschijnlijk dat u het effectief kunt aanpakken.
  • Het Provenance-aspect van Blockchain sluit ook mooi aan bij de mogelijkheid om een ​​proces te meten door het pad van een asset te demonstreren en hoe het in de loop van de tijd is veranderd. Deze gegevens kunnen helpen bij het beoordelen van de efficiëntie van een proces
  • Consensus speelt een rol in het controlestuk van lean, want daar wordt de geldigheid van alle transacties bevestigd.
  • Onveranderlijkheid kan worden gebruikt om te helpen bij verbetering, aangezien daar de transactiegeschiedenis is, die niet alleen kan laten zien wat er eerder is gebeurd, maar in de loop van de tijd wat er gebeurt als verbeteringen worden geïmplementeerd. Het helpt ook bij het leveren van gegevens over uitvalpercentages en kan een input zijn voor kosten van slechte kwaliteit.

Ik weet zeker dat er geldige gevallen zijn voor verdere afstemming in dit diagram en met een beetje meer nadenken zouden we waarschijnlijk alle dozen aan elkaar kunnen koppelen, maar het doel hier is om te laten zien dat Blockchain-infrastructuren zijn opgezet voor Lean Six Sigma-projecten en de kwaliteiten die definieer Blockchain en schakel Lean Six Sigma in op manieren die een traditionele database niet kan.

Lees ook:Kunnen Blockchain en traditionele databases naast elkaar bestaan??

Blockchain is meer dan alleen een technologie

Tot slot denk ik dat het belangrijk is om de bredere gevolgen van Blockchain in overweging te nemen die verder gaan dan dat het wordt gezien en gezien als slechts een technische infrastructuur en database.

Als je nadenkt over Lean Six Sigma en de focus op efficiëntie, het verminderen van afval en het verbeteren van productiviteit en kwaliteit, dan krijgt Blockchain en de waarde die het mogelijk maakt een andere dimensie..

Laten we eerlijk zijn, veel klanten zijn niet per se onder de indruk van de technische kenmerken van Blockchain, voor hen lijkt het misschien gewoon een andere technologie die ze niet nodig hebben of niet kunnen betalen.

Maar wanneer dit kan worden afgestemd op het verbeteren van de bedrijfsvoering, productiviteit en winst door zijn belangrijkste kenmerken en dit kan worden gecombineerd met procesmethodologieën zoals (maar niet beperkt tot) Lean Six Sigma, wordt Blockchain ineens een echte zakelijke waardepropositie..

Dus als u overweegt om Lean Six Sigma toe te passen, vergeet dan niet om tegelijkertijd naar uw database-infrastructuur te kijken en als u momenteel geen Blockchain gebruikt, moet u misschien heroverwegen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map