De volgende discussie is bedoeld om na te denken over de basisprincipes van asset-tokenisatie met blockchain en hoe het systeem met blockchain zal werken.

Blockchain is ongetwijfeld een van de hot topics in de financiële wereld. Het heeft verschillende nieuwe vorderingen geïntroduceerd naast het presenteren van duidelijke voordelen met zijn eigenschappen zoals decentralisatie, transparantie, gedistribueerde structuur en onveranderlijkheid. Daarom heeft blockchain verschillende toepassingen gevonden in het wereldwijde financiële ecosysteem, en asset-tokenization is een van de opmerkelijke vermeldingen die de aandacht vestigen op blockchain.

Vermogensbeheer is een zeer cruciale zorg voor alle organisaties. Het bestaande landschap van vermogensbeheer wordt echter geplaagd door verschillende tegenslagen als gevolg van dubbelzinnigheid van documenten, beperkte transparantie en vervalsing. De tokenisatie van activa kan helpen bij het benutten van de mogelijkheden van blockchain voor het transformeren van het fysieke activabeheerproces.

Lezers kunnen de betekenis van het tokeniseren van activa en typen ontdekken, samen met de redenen om voor tokenisatie van activa te kiezen. Bovendien zou de discussie ook reflecteren op de verschillende gebieden waarop de nieuwe trend van tokenizing-activa van toepassing kan zijn.

Schrijf nu in: Masterclass van Central Bank Digital Currency (CBDC)


Wat is activatokenisering en is het echt nodig??

Tokenization is in feite het proces waarbij zowel fysieke als niet-fysieke activa in blockchain worden omgezet. Het concept van blockchain-tokenisatie is de laatste tijd aanzienlijk populair geworden. Geleidelijk aan vindt tokenisatie blockchaintoepassingen in traditionele industrieën zoals onroerend goed, aandelen en kunstwerken. Dus waarom hadden we in de eerste plaats tokenisatie nodig??

Velen zouden aannemen dat activatokenisatie begon met cryptocurrency. Integendeel, tokenisatie wordt sinds de jaren zeventig gebruikt als een gegevensbeveiligingsapparaat voor financiële diensten. Veel conventionele ondernemingen in de financiële wereld maken gebruik van tokenization voor het beschermen van gevoelige en vertrouwelijke informatie, zoals creditcardnummers, persoonlijk identificeerbare informatie en financiële overzichten.

Over het algemeen houdt de traditionele benadering van tokenisatie in dat de gevoelige informatie van gebruikers wordt vervangen door een token dat eigenlijk een reeks niet-gevoelige letters en cijfers is. Laten we een voorbeeld nemen om de conventionele benadering van activatokenisering te begrijpen. Mobiele betalingen maken gebruik van een van de belangrijkste voorbeelden van tokenisatie.

Hoe het wordt gebruikt

Sommige ziekenhuizen gebruiken tokenization voor patiëntendossiers, terwijl softwareprogramma’s tokenization gebruiken voor de beveiliging van inloggegevens. Verder heeft tokenization ook toepassingen gevonden in het geval van governance, zoals kiezersregistratie. Asset-tokenization in blockchain voor overheidsoplossingen kan helpen bij het beschermen van een groot aantal gevoelige informatie. Aan de andere kant is het ook belangrijk om de redenen op te merken voor het bedenken van blockchain-tokenisatie.

Vervolgens voert de bank de gegevens van de klant in een cryptografische functie in voor het maken van tokens. Vervolgens ontvangt de klant het token dat zijn creditcard vertegenwoordigt op zijn telefoon. Elke crimineel die de telefoon van de gebruiker probeert te hacken, kan het token alleen vinden, zonder enige creditcardinformatie. Een ander belangrijk aspect van asset tokenization is dat het niet beperkt is tot alleen financiële informatie.

Het begon allemaal met cryptocurrencies en er wordt nu verwacht dat het een nieuw type token of digitaal activum zal introduceren, genaamd CBDC of digitale valuta van de centrale bank. In werkelijkheid verschillen CBDC en cryptocurrencies behoorlijk van elkaar, ook al zijn het beide digitale activa of tokenized assets.

Als je nieuwsgierig bent naar het verschil tussen CBDC met blockchain en andere cryptovaluta, dan is hier een gids voor crypto versus CBDC die je moet bekijken.

Huidig ​​scenario voor activabeheer

Om de achtergrond achter de introductie van asset-tokenization te vinden, is het essentieel om de bestaande staat van assetmanagement te begrijpen. Activabeheer verwijst in feite naar het proces van het produceren, aanschaffen, opslaan en beheren van activa-gerelateerde documenten voorafgaand aan, tijdens en na het proces van eigendomsoverdracht. Slimme contracten kunnen bijvoorbeeld helpen bij het automatiseren van taken.

Aan de andere kant zou gedistribueerde grootboektechnologie kunnen dienen als een enkele bron van waarheid om informatiemismatches te verminderen. Het is een betrouwbaar instrument voor het verhandelen van aandelen, aandelen, onroerend goed, obligaties en vergelijkbare soorten activa. Het bestaande ecosysteem voor vermogensbeheer omvat verschillende belanghebbenden, waaronder meerdere tussenpersonen zoals investeerders, makelaars, auditors en bewaarders. Daarom is het onvermijdelijk om een ​​aanzienlijke stijging van de totale kosten van het proces te verwachten.

Problemen in vermogensbeheer

Tegelijkertijd vertoont de conventionele benadering van vermogensbeheer ook een grotere kwetsbaarheid voor de kans op fraude en fouten. Bovendien wijzen de volgende kwesties in de vermogensbeheerindustrie ook op de noodzaak van voordelen van asset-tokenization.

 1. De huidige sector van vermogensbeheer is afhankelijk van benaderingen die uitzonderlijke problemen opleveren bij het opsporen van de bron van fouten in het geval er zich een voordoet. Bovendien creëert de complexiteit van vermogensbeheer met traditionele tokenisatie ook belemmeringen voor het waarborgen van bewezen verantwoording.
 2. De gefragmenteerde opslag van gegevens met bestaande tokenisatiemechanismen creëert ook de behoefte aan blockchain-tokenisatie. Alle partijen die betrokken zijn bij activabeheertransacties met conventionele tokenisatie hebben hun eigen versies van gegevens. Als gevolg hiervan levert het aanzienlijke problemen op bij het aanwijzen van de bron van fouten, vooral gezien de complexiteit van de processen.
 3. Een ander prominent probleem dat de bestaande staat van vermogensbeheer teistert, betreft het ingewikkelde onboarding-proces. Kwaadwillende agenten zouden de langere duur en lage snelheid van conventionele tokenisatieprocessen kunnen benutten. Hackers kunnen misbruik maken van de kwetsbaarheden die voortvloeien uit complicaties in het proces en vervalste documenten of ID’s gebruiken om zonder problemen aan boord te komen.

Asset-tokenisatie scheiden van securitisatie en fractioneel eigendom

De voordelen van blockchain-technologie met asset-tokenization zouden ook de informatiebeveiliging verbeteren door middel van tijdstempels en cryptografische codering. Blockchain-tokenisatie is enigszins, hoewel niet volledig, anders dan de traditionele tokenisatiemechanismen. De conventionele tokenisatiemechanismen waren alleen gericht op gegevens, terwijl de activatokenisatie met blockchain de focus op activa bracht.

U kunt een blockchain-token uitgeven als een digitale weergave van een daadwerkelijk verhandelbaar activum. Hiermee kunt u zelfs met een enkele fractie van het activum handelen. Nu kunnen veel beginners het proces verwarren met fractioneel eigendom of securitisatie. Het tokeniseren van activa met blockchain kent echter aanzienlijke verschillen met beide.

Tokenisatie en securitisatie zijn totaal verschillende termen. Tokenization omvat de transformatie van alle real-world assets in een digitaal token met hogere liquiditeit. Anderzijds behandelt securitisatie de omzetting van activa met een lage liquiditeit in zekerheidsinstrumenten met een hogere liquiditeit.

De beveiligingstokens zouden opties bieden om zowel op markten als over-the-counter te handelen. Blockchain-tokenisatie is anders dan fractioneel eigendom, aangezien de laatste de mogelijkheid biedt om niet-verbonden partijen naar één plek te brengen om te genieten van de handel in de digitale wereld.

Voorbeeld voor het begrijpen van asset-tokenisatie

Je moet nu een duidelijke indruk hebben gekregen van asset-tokenization op blockchain. Het is echter belangrijk om te begrijpen hoe tokenisatie werkt door het voorbeeld te nemen van investeringen in onroerend goed. U wilt in een specifiek onroerend goed investeren en u heeft slechts $ 5000 om een ​​vroege investering te doen. In dergelijke gevallen kunt u op zoek gaan naar een klein begin met een focus op bronnen die u kunnen helpen de gewenste investering tegen gematigde tarieven binnen te halen..

U kunt bijvoorbeeld denken aan het investeren van enkele duizenden in een tijdspanne van twee of drie maanden. Een dergelijke benadering lijkt echter niet op zijn plaats, vooral in de vastgoedsector. Zie het zo: u kunt niet twee maanden achter elkaar een paar vierkante meter in een appartement kopen voordat u het hele appartement kunt kopen. Denk op dezelfde manier aan de situatie in omgekeerde volgorde om te weten hoe asset-tokenization belangrijk wordt.

In de echte wereld zijn digitale valuta’s van de centrale bank of CBDC een vergelijkbare kijk op asset-tokenization. De twee soorten CBDC die u tegenkomt zijn –

 1. Detailhandel CBDC
 2. Groothandel CBDC

Retail CBDC is vooral voor de gewone man en niet geschikt voor bedrijven. Anderzijds worden de groothandels-CBDC’s ingevoerd in het belang van financiële of betalingsorganisaties. Meer nog, de groothandel CBDC is verantwoordelijk voor beveiligingsafwikkelingen en het verhogen van de efficiëntie van betalingen..

Hier is een gids voor digitale valuta’s van centrale banken die u zal helpen bij het begrijpen van CBDC’s voor detailhandel en groothandel.

Vastgoedscenario

U heeft bijvoorbeeld een appartement en u heeft dringend wat geld nodig. U heeft echter slechts $ 40.000 nodig terwijl uw appartement een waarde heeft van $ 200.000. Is het mogelijk dat u de betreffende woning in een bepaalde situatie gebruikt voor het verkrijgen van het door u gewenste geld? Hier kun je kijken naar de vooruitzichten om blockchain-tokenisatie in beeld te brengen. Laten we dieper ingaan op hoe tokenisatie hier werkt, behalve het feit dat het helpt bij het omzetten van eigendomsrechten op een activum naar een digitaal token.

Asset-tokenization kan u helpen uw appartement ter waarde van $ 200.000 om te zetten in 200.000 tokens. Elk token zou een aandeel van 0,0005% van het appartement hebben. Bovendien maakt asset-tokenization op blockchain-platforms ondersteuning mogelijk voor slimme contracten zoals Ethereum. Als een gebruiker op token koopt, krijgt hij 0.0005% van het eigendom van het item. Aan de andere kant geeft het kopen van 80.000 tokens een persoon recht op eigendom van bijna 40% van het betreffende activum.

Omdat blockchain een onveranderlijk grootboek is, konden gebruikers het eigendom niet verwijderen na het kopen van tokens. Daarom is het duidelijk begrijpelijk hoe blockchain kan helpen om de voordelen van asset-tokenization dichter bij de gebruikers te brengen. Tokenization kan een betere liquiditeit, snellere afwikkeling en lagere kosten mogelijk maken zonder zorgen. Als gevolg hiervan blijft het aan populariteit winnen met prominente zakelijke blockchain-use-cases.

Typen tokens die worden gebruikt bij blockchain-tokenisatie 

Nu u de grondbeginselen van asset-tokenisatie kent, kunnen we meer te weten komen over de soorten tokens. Als u inspanningen doet om een ​​tokenized asset te ontwikkelen, moet u kijken naar de verschillende soorten tokens die vaak worden gebruikt in het blockchain-landschap. De eerste categorie tokens verwijst naar de tokens die op basis van hun aard zijn geclassificeerd. Hier zijn de soorten tokens in de blockchain-wereld voor verschillende activa.

 1. Materiële tokens zijn de verzameling activa met een specifieke geldwaarde naast algemene beschikbaarheid in de fysieke vorm.
 2. Fungibele tokens verwijzen naar digitale activa die zo zijn gemaakt dat alle tokens dezelfde waarde hebben. Dit betekent dat één bitcoin gelijk is aan één bitcoin en dat gebruikers deze slechts met één bitcoin kunnen ruilen.
 3. Niet-vervangbare tokens zijn ook een ander belangrijk punt van zorg bij asset-tokenisatie. De niet-vervangbare activa hebben over het algemeen unieke eigenschappen en zijn niet uitwisselbaar.

Speculeerde tokens

Tokenized assets zijn ook onderhevig aan de invloed van speculatie. Daarom kunt u de volgende tokens vinden die speculatie hebben met betrekking tot het onderliggende element. Stablecoins zijn bijvoorbeeld een vorm van tokenized assets waarbij verschillende soorten tokens zijn gebruikt om een ​​stabiele waarde te creëren.

 1. Utility-tokens zijn een prominent voorbeeld van tokens in blockchain voor activa op basis van speculatie. Utility-tokens zijn in feite digitale tokens die de financiering voor het ontwikkelen van cryptocurrency kunnen ondersteunen. Bovendien kan het ook helpen bij het kopen van een specifiek product of een specifieke dienst die wordt aangeboden door de agent die de cryptocurrency uitgeeft.
 1. Asset-tokenisatie is beter met beveiligingstokens, aangezien deze fungeren als een van de belangrijkste cryptocurrency-trends in de bestaande markt. De voordelen van beveiligingstokens zijn duidelijk in hun functionaliteit om te dienen als digitale vertegenwoordigers van traditionele beveiligingsinstrumenten.
 1. Een ander opmerkelijk type token dat momenteel veel in omloop wordt gebruikt, is valuta-token. Valutamunten vertegenwoordigen in feite valuta in de digitale vorm, waardoor ze een ander direct voordeel van activatokenisering bieden.

Benieuwd naar het verschil tussen beveiligingstokens en utility-tokens? Hier is een gids voor beveiligingstoken versus hulpprogramma-token.

Waarom zouden bedrijven voor tokenisatie moeten kiezen??

Met duidelijkheid over de verschillende soorten tokens die beschikbaar zijn om uw activa te tokeniseren, is het redelijk om redenen te zoeken om voor hetzelfde te kiezen. Veel bedrijven die blockchain-technologie gebruiken, overwegen momenteel asset-tokenization op grond van de volgende redenen,

1. Betere liquiditeit

De belangrijkste vermelding van de voordelen van activatokenisering verwijst naar een hogere liquiditeit. Particuliere bedrijven ondervinden veel problemen, vooral met de extra tijd die kopers en verkopers nodig hebben om elkaar en het serviceaanbod te leren kennen. Bovendien moeten bedrijven veel tijd besteden aan het bepalen van de factoren voor het samen zakendoen en het inhuren van advocaten en andere dienstverleners om contracten op te stellen voor het uitvoeren van transacties..

Aan de andere kant helpt asset-tokenization om het proces gestroomlijnd en soepeler te maken. Tokenization van activa brengt het enterprise blockchain-platform met een weergave van tokens als privébedrijfseffecten. Tokens worden vervolgens verkocht aan deelnemers met voorafgaande beoordeling in vergelijkbare gebieden in de rol van geautoriseerde investeerders met voldoende kapitaal om risico’s te nemen.

Beleggers kunnen het platform ook op elk moment verlaten door hun tokens efficiënt en gemakkelijk op een secundaire markt te verkopen. Als gevolg hiervan hoeven beleggers zich geen zorgen te maken over vervroegde aflossing en de enorme kosten die eraan verbonden zijn. Vervolgens konden individuen en instellingen met een hoog nettovermogen investeren in effecten van particuliere ondernemingen. Op de lange termijn zou asset-tokenization kunnen leiden tot de ontwikkeling van een wereldwijde markt voor particuliere effecten.

2. Geen tussenpersonen meer 

Traditioneel duurde het verhandelen van activa dagen, of zelfs maanden, om de gewenste regeling voor de betrokken partijen te bereiken. De handel in activa schakelt externe entiteiten in voor het valideren van de documentatie van transacties en de geschiktheid van beleggers. De externe entiteiten zouden op hun beurt de kosten van het proces kunnen oplopen. Aan de andere kant kan asset-tokenization met blockchain zorgen voor meer transparantie en onveranderlijkheid door middel van slimme contracten. Als gevolg hiervan kan tokenisatie de tussenpersonen wegnemen van transacties voor een betere efficiëntie.

3. Automatisering en efficiëntie

Het gebruik van slimme contracten met op blockchain gebaseerde activatokenisatie is ook nuttig voor de automatisering van een groot deel van het proces. De vermindering van tussenpersonen neemt de last van de kosten van tussenpersonen weg en neemt de inspanningen weg die nodig zijn bij de administratie van het volledige proces. Alle gebruikers zouden dus transacties sneller en kosteneffectiever kunnen uitvoeren.

4. Betere transparantie

Een ander opmerkelijk hoogtepunt dat de efficiëntie van tokenisatie van activa markeert, verwijst naar transparantie. Met behulp van tokenisatie kan de tokenhouder zijn rechten en verantwoordelijkheden opnemen in contracten voor het definiëren van tokenattributen, evenals een uitgebreide eigendomsrecord. Als gevolg hiervan kunnen gebruikers een duidelijk idee hebben van de persoon met wie ze te maken hebben, hun macht en de bron van aankoop van het token. Al deze factoren kunnen de transparantie van assetmanagementprocessen verbeteren.

5. Verbeterde toegankelijkheid 

Het laatste voordeel van asset tokenization wijst op een betere toegankelijkheid. Het is nuttig bij het fragmenteren van een specifiek activum in zo laag mogelijke bedragen als tokens. Vervolgens drijft tokenisatie investeerders er ook toe aan om eigenaar te worden van een minimale fractie van de aandelen. Het resultaat is dat ondernemingen open deuren kunnen vinden voor vermogensbeheer met een aanzienlijke versoepeling van het minimale investeringsbedrag en de minimale periode.

Bekijk nu een virtuele conferentie op aanvraag over digitale activa en digitale valuta van de centrale bank (CBDC’s)!

Industrieën waarin tokenisatie van toepassing is

Al deze redenen geven duidelijk het potentieel aan van tokenisatie met blockchain op het gebied van vermogensbeheer. Nu de digitale transformatie van blockchain in verschillende sectoren aan kracht wint en de toenemende bekendheid van blockchain-technologie, is het redelijk om in de toekomst in veel industrieën asset-tokenization te verwachten. Laten we een kort overzicht geven van de toepassingen van tokenisatie in verschillende industrieën.

1. Financiën

De financiële technologie-industrie profiteert van blockchain om het industrielandschap op verschillende manieren te hervormen. Blockchain in betalingstokenisatie heeft geholpen bij het transformeren van margeleningen, investeringen of productstructurering. Tokenization stelt financiële organisaties in staat toegang te krijgen tot mogelijkheden om de activa te transformeren en maakt naadloze uitwisselingsfunctionaliteiten mogelijk. Als gevolg hiervan zouden handelaren de opslag van werkelijke creditcardnummers van klanten in POS-machines en andere systemen kunnen vermijden. Daarom draagt ​​tokenisatie bij aan verbeteringen in de liquiditeit en tegelijkertijd het verminderen van inbreuken op de gegevensbeveiliging.

2. Onroerend goed

Onroerend goed is ook een andere opmerkelijke sector die gebruikmaakt van asset-tokenization om zijn voordelen te benutten. Blockchain voor tokenisatie van onroerend goed richt zich op het stroomlijnen van het beleggingsproces, te beginnen met het elimineren van tussenpersonen. Als gevolg hiervan kan het kosteneffectieve en gemakkelijke manieren creëren voor interacties tussen kopers en verkopers. Bovendien maakt tokenisatie uitgebreide inclusiviteit op de onroerendgoedmarkt mogelijk, omdat het investeringen van elk bedrag in onroerend goed mogelijk maakt. Tegelijkertijd is tokenisatie ook een betrouwbare beveiliging tegen vastgoedfraude.

3. Gezondheidszorg

De zorgsector overweegt asset-tokenization om enkele van de kritieke uitdagingen aan te pakken waarmee we tegenwoordig vaak worden geconfronteerd. Tokenization van blockchain voor zorgoplossingen zou kunnen helpen bij het vervangen van gevoelige en vertrouwelijke patiëntgegevens zoals ePHI, PAN’s en NPPI door niet-gevoelige waarden. Het belangrijkste van alles is dat patiënten en zorgorganisaties controle krijgen over het aanmaken, openen en delen van gevoelige gegevens van tussenpersonen zoals verzekeringsmaatschappijen.

Bekijk nu on-demand webinar over de convergentie van digitale activa – Blockchain en de opkomst van ingebedde financiering!

Gevolgtrekking

Tot slot is het duidelijk dat tokenisatie nieuwe benchmarks kan betekenen voor de vermogensbeheerindustrie. De snelle schaalbaarheid van digitalisering roept ondernemingen in verschillende sectoren ook op om asset-tokenization te overwegen. Bovendien kan tokenization ook voordelen opleveren op individueel niveau, waardoor de relevantie ervan in de bestaande markt wordt versterkt.

Met zoveel problemen met betrekking tot beveiliging en transparantie die de bestaande vermogensbeheerindustrie teisteren, is het redelijk om te kiezen voor tokenized assets met blockchain-technologie. In de loop van de tijd zouden tokenized assets een van de dominante instrumenten in een digitale economie worden. Als je meer wilt weten over tokenisatie op blockchain, begin dan nu met het verkennen van onze brede collectie blockchain-cursussen!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me