Blockchain- en gedistribueerde grootboeknetwerken exploderen met de dag. Het met elkaar verbinden van deze nieuwe ketens wordt een noodzaak naarmate meer mensen kennis blijven nemen van de opkomende technologie en de mogelijkheden ervan. Laten we dieper ingaan om te zien wat blockchain-interoperabiliteit is en waarom het zo belangrijk is.

Het aantal blockchain-projecten neemt toe, deels omdat ontwikkelaars out of the box denken terwijl ze proberen de mogelijkheden van de technologie te benutten. De toename komt ook door de erkenning dat geen enkele perfecte oplossing in staat zal zijn om in één keer aan alle blockchain-behoeften te voldoen.

Een perfect voorbeeld is de IOTA-blockchain die betalingen op het internet der dingen wil verbeteren. VeChain deelt daarentegen vergelijkbare mogelijkheden, maar met als doel het beheer van de toeleveringsketen op de blockchain te versterken. Stellar blockchain, aan de andere kant, probeert het mensen gemakkelijk te maken om een ​​wereldwijd betalingsnetwerk te bedenken om problemen met lage latentie in afgelegen gebieden op te lossen.

Temidden van de wildgroei aan blockchain-projecten, valt één ding op. Alle blockchains, evenals grootboeken en DAG’s voeren een andere set transacties uit en verwerken verschillende hoeveelheden gegevensverwerking. Het wordt ook steeds duidelijker dat er verschillende netwerken en blockchains zijn die zijn ontworpen voor specifieke vakbonden, religies, maatschappelijke organisaties en overheidsdiensten..

Door de snelle ontwikkeling van blockchain zullen veel verschillende soorten ketens ontstaan. Een van die technologie die steeds duidelijker wordt, is Cross Chain Technology.


Schrijf nu in: Gratis Blockchain-cursus

Blockchain-interoperabiliteit: wat is Cross Chain-technologie?

Cross Chain, technologie wordt steeds meer een veelbesproken onderwerp en wordt gezien als de ultieme oplossing voor het verbeteren van de interoperabiliteit tussen blockchains. In Layman-termen is een Cross-chain-technologie een opkomende technologie die de overdracht van waarde en informatie tussen verschillende blockchain-netwerken mogelijk maakt..

Toenemend gebruik van gevestigde netwerken zoals Ripple, Bitcoin en Ethereum, terwijl een goede zaak aanleiding heeft gegeven tot veel problemen, waaronder economische en technische schaalbeperkingen. Zoals hierboven besproken, werken de meeste blockchain-netwerken op geïsoleerde ecosystemen terwijl ze proberen een unieke reeks behoeften op te lossen.

Het feit dat de ketens geïsoleerd opereren, heeft het voor mensen meestal onmogelijk gemaakt om ten volle te profiteren van de grootboektechnologie. Het onvermogen van verschillende blockchains om met elkaar te communiceren, heeft het voor mensen onmogelijk gemaakt om ten volle te genieten van de voordelen van blockchain-technologie. Cross chain, technologie probeert al deze problemen op te lossen door interoperabiliteit tussen blockchains mogelijk te maken, waardoor ze gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren en informatie kunnen delen.

Cross Blockchain-compatibiliteit

Cross-chain protocol zorgt voor interoperabiliteit tussen blockchains, waardoor zowel waarde als informatie tussen verschillende netwerken kunnen worden uitgewisseld. Aangevuld met de voordelen van openbare gedecentraliseerde ketens, zouden dergelijke protocollen de basis moeten leggen voor massale acceptatie en gebruik van blockchain

Cross blockchain-compatibiliteit, stelt verschillende blockchains in staat om met elkaar te communiceren zonder de hulp van tussenpersonen. Dit betekent dat blockchains die vergelijkbare netwerken delen, waarde tussen elkaar kunnen overdragen.

Terwijl ze in een zakelijk ecosysteem worden gebruikt, zullen bedrijven niet langer alleen te maken hebben met klanten op een netwerk waarop het bedrijf is gebouwd. In plaats daarvan kunnen bedrijven transacties uitvoeren met klanten van andere compatibele blockchains. Het hele proces vindt plaats zonder downtime of dure transactiekosten. Net als het geval is met het internet van waarde, zal cross blockchain-compatibiliteit blockchain-netwerken een effectief middel voor waardeoverdracht geven.

Wilt u weten welke onderneming blockchain implementeert? Bekijk nu onze lijst met top 20+ bedrijven die blockchain-technologie implementeren!

Wie maakt gebruik van Cross-Chain-technologie?

Ripple is een uitstekend voorbeeld van een blockchain-project dat cross-chain-transacties probeert te onderzoeken. Hoewel het nog in de kinderschoenen staat, probeert Ripple het voor mensen en entiteiten mogelijk te maken om verschillende digitale activa uit te wisselen tussen verschillende blockchains..

Om te beginnen is Ripple al begonnen met het helpen van banken over de hele wereld om grensoverschrijdende betalingen met elkaar af te wikkelen in verschillende valuta’s en cryptocurrencies. Het blockchain-project staat echter voor een zware taak om zijn cross-chain-technologie te verbeteren.

Belang van blockchain-interoperabiliteit

Het succes van blockchain-technologie komt neer op de manier waarop verschillende blockchain-netwerken kunnen communiceren en integreren. Om die reden is interoperabiliteit tussen blockchains het concept waarbij verschillende blockchains met elkaar communiceren om een ​​vlotte uitwisseling van informatie mogelijk te maken..

Interoperabiliteit is in wezen de mogelijkheid om informatie over verschillende blockchainsystemen te zien en er toegang toe te krijgen. Moet een persoon bijvoorbeeld gegevens naar een andere blockchain sturen, moet de ontvanger deze met weinig moeite kunnen lezen, begrijpen en reageren? Dat is momenteel echter niet mogelijk, omdat het onmogelijk is om informatie te delen tussen zegt Bitcoin- en Ethereum-blockchains.

Cross Chain, technologie probeert dit allemaal op te lossen door de interoperabiliteit tussen blockchains te verbeteren. Opkomende projecten kopen het idee langzaamaan terwijl ze proberen platforms te bedenken die met elkaar kunnen communiceren zonder de noodzaak van een derde partij.

Blockchain-interoperabiliteit zou een lange weg moeten gaan bij het wegwerken van tussenpersonen of derde partijen, synoniem voor gecentraliseerde systemen. Het vermogen van verschillende gedecentraliseerde netwerken om met elkaar te communiceren zonder tussenpersonen zou dus een lange weg moeten gaan naar het ontstaan ​​van volledig gedecentraliseerde systemen.

Meer weten over blockchain-technologie? Lees nu meer in onze ultieme blockchain-definitiegids!

Waarom?

Interoperabiliteit van blockchains is van groot belang, omdat het een lange weg zal afleggen om het voor mensen gemakkelijk te maken om naadloos transacties op andere blockchains uit te voeren. Momenteel kan men slechts op één blockchain tegelijk transacties uitvoeren, d.w.z. Bitcoin of Ethereum. Het overbrengen van informatie tussen twee verschillende ketens is echter niet mogelijk.

Door de interoperabiliteit van blockchains zouden diverse functionaliteiten moeten ontstaan. Om te beginnen kunnen mensen betalingen doen over meerdere blockchains. Een volledig perfect blockchain-interoperabiliteitsproject zou dus in de toekomst de kern van de digitale economie moeten zijn.

Blockchain-interoperabiliteit zou ook moeten leiden tot multi-token-transacties dankzij de ontwikkeling van multi-token-portefeuillesystemen. Met een dergelijke ontwikkeling kunnen gebruikers vertrouwen op een enkel portemonneesysteem voor opslag en overdracht van tokens met gemak over verschillende blockchains.

Blockchain-interoperabiliteitsprojecten

Gezien de steeds groeiende behoefte om de verbinding tussen verschillende blockchain-netwerken te verbeteren, werken veel ontwikkelaars al aan optimale oplossingen. Het aantal blockchain-interoperabiliteitsprojecten neemt toe, aangezien ontwikkelaars proberen de massale acceptatie van blockchain te versnellen.

Hieronder staan ​​enkele van de topprojecten die de interoperabiliteit van blockchain willen verbeteren.

Polkadot blockchain

Polkadot-blockchain is een spraakmakende multi-chain-technologie die de interoperabiliteit van blockchain naar een ander niveau tilt. Polkadot, een geesteskind van Gavid Wood, een van de oprichters van Ethereum, wil de overdracht van slimme contractgegevens via verschillende blockchains verbeteren.

Polkadot bestaat uit meerdere parachains die verschillen in kenmerken. Bij Polkadot blockchain kunnen transacties over een groot gebied worden verspreid gezien het aantal ketens in het netwerk. Dit alles wordt gedaan met een hoog niveau van veiligheid tijdens transacties.

Polkadot Blockchain-interoperabiliteitsproject streeft naar een naadloze verbinding tussen privéketens, openbare netwerken, orakels en een interface zonder toestemming. De ontwikkelaars achter de blockchain-interoperabiliteitsoplossingen willen een internet mogelijk maken waar onafhankelijke blockchain-oplossingen informatie kunnen uitwisselen via een Polkadot-relaisketen.

De fundamentele principes van de blockchain-interoperabiliteitsoplossingen zijn zowel schaalbaarheid als governance.

Benieuwd naar de verschillende soorten blockchain-technologie? Bekijk de 4 verschillende soorten blockchain-technologie om er meer over te weten te komen.

Blocknet

De ontwikkelaars achter Blocknet werken momenteel aan het creëren van een gedecentraliseerde centrale om de interchange-communicatie te verbeteren.

Blockchain implementeert ook blockchain-interoperabiliteitsstrategieën die de manier waarop we blockchain op dit moment zien kunnen veranderen.

Wat Blocknet van plan is, is alle vier de componenten te decentraliseren om de eerste gedecentraliseerde centrale te creëren. De projectdragers werken ook aan het optimaliseren van het ketenoverstijgende platform om als infrastructuur te dienen.

Aion Online

Aion online is een ander spraakmakend Blockchain-interoperabiliteitsproject dat onopgeloste vragen over schaalbaarheid en interoperabiliteit in blockchain-netwerken wil aanpakken. Ontwikkelaars zijn van plan Aion te positioneren als het standaardprotocol dat door verschillende blockchains wordt gebruikt. Het eindspel is om het creëren van efficiënte en gedecentraliseerde systemen te verbeteren.

De ontwikkelaars hebben al een federatief blockchain-netwerk bedacht dat het mogelijk maakt om ongelijksoortige blockchain-systemen te integreren in een multi-tier hub.

Wanchain

Wanchain werpt zichzelf op als ‘s werelds eerste online blockchain-interoperabele blockchain-oplossing, met veilige multi-party computing. Meer nog, de blockchain-interoperabiliteitsoplossing probeert de financiering opnieuw op te bouwen door alle digitale activa op één blockchain te huisvesten.

Ze introduceren momenteel een van de unieke blockchain-interoperabiliteitsstrategieën.

Het blockchain-interoperabiliteitsproject zorgt voor cross-chain-mogelijkheden door gebruik te maken van het nieuwste onderzoek in cryptografische theorieën. Het is ook gebaseerd op een eigen protocol dat de onderlinge verbinding van particuliere, openbare en consortiumketens mogelijk maakt. De onderlinge verbinding maakt het eenvoudig om digitale activa tussen twee verschillende blockchains over te dragen.

Op basis van Ethereum maakt Wanchain blockchain ook de inzet van slimme contracten mogelijk. Al deze aspecten maken het een aantrekkelijke blockchain-oplossing voor het leveren van gedistribueerde applicaties die gemakkelijke toegang tot verschillende blockchains vereisen. Privacy op de blockchain wordt verbeterd door het gebruik van Ring-handtekeningen en eenmalige stealth-adressen.

Lees verder: 6 belangrijke Blockchain-functies die u moet kennen

Cosmos Blockchain

Cosmos blockchain is het meest onderschatte blockchain-interoperabiliteitsproject. Het blockchain-project is in de race om het centrum van veel projecten te worden. De ontwikkelaars hebben sindsdien een softwareontwikkelingskit uitgebracht die volgens hen schaalbaarheid en interoperabiliteitsproblemen in blockchain-projecten zal aanpakken.

Cosmos blockchain-architectuur bestaat uit verschillende onafhankelijke blockchains genaamd Zones, verbonden aan een centrale blockchain die de Hub wordt genoemd. Tendermint Core die zowel krachtige als consistente en veilige PBFT-achtige consensus-engine mogelijk maakt, die in dit geval elke Zone van stroom voorziet.

De cosmos Hub verbindt blockchain-projecten om de interoperabiliteit te verbeteren via het Inter-Blockchain-communicatieprotocol.

Door de onderlinge verbinding kunnen mensen tokens in realtime en veilig van de ene zone naar de andere sturen, zonder tussenkomst van een derde partij. Cosmos blockchain kan dankzij de IBC-verbinding verschillende zones van openbaar naar privéproject verbinden.

Blockchain-interoperabiliteit in de gezondheidszorg: de voordelen

Het onvermogen om gegevens in de gezondheidszorg te delen en ernaar te handelen, is een spraakmakend probleem dat de dienstverlening in de sector al jaren verlamt. Particuliere, publieke en overheidssectoren hebben jarenlang geprobeerd het probleem op te lossen, maar het mocht niet baten.

Momenteel vertrouwt de zorgsector op gecentraliseerde serversystemen voor de overdracht van enorme hoeveelheden gegevens tussen instellingen. De keerzijde van dit systeem is dat het de veiligheidsrisico’s vergroot, aangezien niemand controle heeft over de gegevens tijdens de overdracht.

Interoperabiliteit is een groot probleem in de gezondheidszorg, aangezien studies aantonen dat 86% van de zorgaanbieders niet in staat zijn om kritieke zorginformatie gemakkelijk te delen. Hoewel de meeste leveranciers interoperabiliteitsoplossingen hebben geïmplementeerd, werken de meeste uitsluitend binnen een bepaald ecosysteem. Het is vaak duur om met een oplossing te komen die zorgt voor een vlotte overdracht van zorggegevens binnen de hele sector.

Daarom moeten ze zich concentreren op betere blockchain-interoperabiliteitsstrategieën om alle zorggerelateerde problemen weg te nemen.

Temidden van de uitdagingen waarmee de gezondheidszorg wordt geconfronteerd in de race om alomtegenwoordige interoperabiliteit te bereiken, komt blockchain langzaam in opkomst als de technologie die de pijnpunten zou kunnen helpen verlichten.

Lees ook: Top 10 uitdagingen voor de implementatie van blockchain voor bedrijven

Eigendom van gegevens

Datacontrole is altijd een groot probleem geweest in de zorgsector. Met blockchain-interoperabiliteit zouden spelers in de gezondheidszorg binnenkort echter de controle over hun gegevens kunnen behouden. De digitale grootboektechnologie beschikt over een van de hoogste beveiligingsniveaus die het aantal gevallen van onbedoeld delen van gegevens en de angst voor onjuiste wijzigingen zou verminderen. Blockchain maakt de implementatie mogelijk van onveranderlijke sleutels met lees- / schrijftoegangslogboeken.

Verbeterde beveiliging met versleuteling

Momenteel is slechts 35% tot 40% van de gegevens in de gezondheidszorg versleuteld. Met het gebruik van blockchain-interoperabiliteitsoplossingen kunnen alle gegevens echter standaard versleuteld worden geleverd. Een standaard coderingsstandaard is de ultieme oplossing om risico’s als gevolg van datalekken te verminderen.

Verbeterde efficiëntie en transparantie

Blockchain-interoperabiliteit in de gezondheidszorg heeft ook het potentieel om overhead te verminderen en de efficiëntie te verbeteren. Het gebruik van slimme contracten zou een lange weg moeten gaan om de behoefte aan tussenpersonen te elimineren. Het resultaat zou automatische processen moeten zijn die op relevante informatie van verschillende spelers reageren.

Kenmerken & Voordelen
Privacy Blockchain-interoperabiliteitsoplossingen moeten de bescherming van gegevensprivacy waarborgen, aangezien zorginstellingen communiceren en informatie delen met de buitenwereld
Lagere transactiekosten Blockchain-interoperabiliteit moet de transactiekosten verlagen als het gaat om het delen van zeer gevoelige informatie in de zorgsector
Veiligheid Blockchain-oplossing moet het langlopende probleem van gegevensbeveiliging in de branche aanpakken. Het ontbreken van tussenpersonen zou het risico moeten verkleinen dat gevoelige informatie in verkeerde handen terechtkomt
Ecosysteemverordening Blockchain-interoperabiliteitsoplossingen zorgen ervoor dat onbewerkte gegevens alleen in een bepaald ecosysteem worden gedeeld. Op deze manier hebben alleen providers en instellingen met de benodigde sleutels toegang tot gevoelige gegevens in een netwerk
Schilden tegen 51% aanval Het gebruik van blockchain-technologie verkleint het risico op 51% aanvallen doordat data wordt gedistribueerd over een uitgebreid netwerk

Huidig ​​scenario van blockchain-interoperabiliteit in de gezondheidszorg

De belangrijkste tegenwind in de interoperabiliteit tussen blockchains in de zorgsector betreft governance. Dergelijke oplossingen zullen slechts in beperkte mate worden toegepast als de sector er niet in slaagt een consensus te bereiken over bestuursstructuren.

Spelers in de hele sector moeten het eens worden over bestuursstructuren, waarbij de nadruk ligt op interoperabiliteitsnormen. Hoewel er op dit front enige vooruitgang is, kan het even duren. Daarnaast zullen sectorspelers ook verschillende op blockchain gebaseerde gezondheidszorgplatforms moeten evalueren om te zien welke in hun behoeften voorziet.

Leveranciers zoals PakitDok en Change Healthcare en Gem hebben indrukwekkende vooruitgang geboekt bij het uitbouwen van Blockchain-interoperabiliteitsoplossingen voor de sector.

Lees verder: Hoe kan blockchain de gezondheidszorg verstoren??

Blockchain-interoperabiliteitsuitdagingen en waarschijnlijke oplossingen

De grootste uitdagingen voor de interoperabiliteit van blockchain zijn het feit dat er veel blockchain-systemen zijn die niet dezelfde taal spreken. Om te beginnen worden veel complexe platforms die in gebruik zijn, geleverd met verschillende niveaus van slim contractgebruik. Transactieschema’s, evenals consensusmodellen in deze projecten, verschillen ook sterk, zodat elke vorm van interconnectie kan plaatsvinden.

Om enkele van de onderliggende problemen op te lossen die de interoperabiliteit van blockchain verlammen, is er behoefte aan een technologie die universele communicatie tussen verschillende blockchains mogelijk maakt. Meer nog, het gebruik van open protocollen, evenals Multi Chain Frameworks, worden aangeprezen als mogelijke oplossingen voor problemen met blockchain-interoperabiliteit..

Open protocollen om de interoperabiliteit van blockchain te verbeteren

We denken dat dit een van de beste oplossingen is voor de interoperabiliteitsproblemen. Het gebruik van open protocollen zou een lange weg moeten gaan om gestandaardiseerde paden mogelijk te maken waardoor verschillende blockchains gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren. Dergelijke protocollen bieden de universele taal voor blockchains die de communicatie verbeteren.

Een perfect voorbeeld van een open protocol voor blockchain-interoperabiliteit is de Atomic Swap. Atomic Swap fungeert als gedecentraliseerde escrow-cross-chain en maakt het mogelijk om waarde uit te wisselen tussen twee verschillende blockchains, zoals 1BTC voor 1ETH. De hele transactie vindt plaats zonder tussenkomst van een beurs of tussenpersoon. Interledger is een ander voorbeeld van cross chain blockchain die gebruik maakt van atomic swap protocol.

Gebruik van Multi-Chain Frameworks

Multi-Chain-frameworks fungeren daarentegen als open omgevingen waar blockchains op aansluiten. In tegenstelling tot open protocollen zijn ze ingewikkelder. Ze helpen echter om open communicatie en overdracht van zowel waarde als gegevens tussen verschillende blockchains te vergemakkelijken.

Met Multi Chain Frameworks kunnen blockchains worden aangesloten en onderdeel worden van een gestandaardiseerd ecosysteem om informatie te kunnen delen. Het is om deze reden dat ze meestal het internet van blockchains worden genoemd, omdat ze unieke en veelbelovende mogelijkheden bieden als het gaat om blockchain-interoperabiliteit..

Schrijf nu in: Gecertificeerde Enterprise Blockchain Professional (CEBP) cursus

Bottom Line

Cross chain-technologie en blockchain-interoperabiliteit zijn essentiële aspecten van blockchain-technologie, zoals hierboven besproken. De twee concepten zijn klaar om niet alleen de reikwijdte van het gebruik van cryptocurrency te vergroten, maar ook om de acceptatie van blockchain te versnellen.

Cross chain, technologie op zich heeft het potentieel om schaalbaarheidsproblemen aan te pakken die het blockchain-ecosysteem al jaren verlammen. Het is dus een enorme opsteker voor blockchain als het eindelijk kan profiteren van interoperabiliteit.

Als je in dit opzicht nog maar een beginneling bent en meer wilt weten over blockchain-technologie, dan raden we je aan om te beginnen met onze gratis blockchain-cursus. Waarom start u nu niet met uw blockchain-reis??

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me