Heb je gehoord over blockchain-orakels? Als u ze niet wilde en wilde weten, dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Blockchain heeft het potentieel om de wereld te veranderen. Maar het vereist wel een ecosysteem waar het naadloos kan communiceren met de verschillende diensten en oplossingen.

Blockchain-orakels laten blockchain zijn ware potentieel bereiken.

Dus, hoe bereikt het dit? Laten we onderzoeken.

 

Wat is een Blockchain Oracle?

Blockchain-orakels zijn externe serviceproviders. Ze leveren externe informatie aan slimme contracten en fungeren als een brug om de buitenwereld van applicaties en diensten te verbinden met blockchain.

Door hun ontwerp kunnen zowel slimme contracten als blockchains geen verbinding maken met de andere wereld. In meer technische termen zijn ze niet ontworpen om toegang te krijgen tot gegevens die niet in de keten zijn (niet op het netwerk).

Door de kloof te overbruggen, spelen blockchain-orakels een cruciale rol en zorgen ze ervoor dat blockchain een goede manier heeft om toegang te krijgen tot off-chain en on-chain data.

De mogelijkheid om toegang te krijgen tot de off-chain data verbetert ook de functionaliteit van slimme contracten. Het verbreedt de reikwijdte van slimme contracten en hun toepassingen. Dit betekent ook dat slimme contracten niet zoveel impact zouden hebben als er geen blockchain-orakels zouden zijn, omdat slimme contracten niet zouden kunnen werken met gegevens buiten het netwerk..

In technische termen is een blockchain-orakel een oplossingslaag die gegevensbronnen buiten het netwerk verifieert, ondervraagt ​​en authenticeert. Zodra alle bewerkingen zijn uitgevoerd, stuurt het die informatie door.

De gegevens die door het blockchain-orakel worden verzonden, kunnen ook alle gegevens zijn die van waarde zijn. Zo kan een zorgstelsel met behulp van orakels gegevens opvragen over verzekeringen. De voedingsindustrie wil daarentegen dat orakels informatie over de voedselvoorzieningsketen doorgeven.

 


Om ervoor te zorgen dat de orakels effectief kunnen werken, moeten netwerkbronnen worden besteed door het slimme contract of de bijbehorende entiteiten.

Lees ook,

 • Leer hoe u een blockchain maakt
 • Wanneer Blockchain-technologie gebruiken?

Blockchain Oracle-voorbeeld

Om te begrijpen hoe een blockchain-orakel werkt, moeten we een voorbeeld hieronder doorlopen.

Laten we twee partijen in het spel nemen, Max en Viper.

Zowel Max als Viper zijn dol op wedden. Daarom maken ze een slim contract om de best mogelijke transparantie in hun gokproces te hebben. 

Deze keer wedden ze op wanneer de vaccinatie tegen Covid-19 zal worden vrijgegeven. 

Volgens Max komt het in 2020, terwijl Viper voorzichtiger is met zijn weddenschap en denkt dat het medio 2021 zal komen.. 

Ze creëren een slim contract dat de regels voor de weddenschap heeft bepaald. Om het slimme contract op zichzelf te laten werken, moet het echter de informatie uit externe bronnen halen. 

Dit moet worden gedaan met behulp van een externe bron, en dit is waar Oracle van pas komt. Eenmaal correct geconfigureerd, zal het orakel de gegevens van tijd tot tijd naar het slimme contract sturen. 

Zodra de weddeadline is verstreken of er is een vaccin voor Covid-19 gevonden, wordt het slimme contract uitgevoerd, waardoor zowel Max als Viper worden gewijzigd. De informatie wordt ook doorgegeven aan alle andere partijen die zich hebben aangemeld om de weddenschap te laten plaatsvinden.

Met behulp van oracle kan slim contact een uitstekende oplossing bieden waar sprake is van transparantie en vertrouwen.

Verschillende soorten orakels

We kunnen de blockchain-orakels in verschillende typen indelen op basis van de volgende punten:

 • Bron → De oorsprong van de gegevens. Is het hardware of software?
 • De richting van de informatie → Zijn de gegevens uitgaand of inkomend?
 • Vertrouwen → Zijn de gegevens afkomstig van gedecentraliseerde of gecentraliseerde oplossingen??

Op basis van al deze drie punten kunnen we de orakels indelen in zes hoofdtypen:

 • Software-orakels
 • Hardware-orakels
 • Uitgaande en inkomende orakels
 • Gedecentraliseerde en gecentraliseerde orakels
 • Menselijke orakels
 • Contactspecifieke orakels

Laten we ze hieronder allemaal doornemen.

Software Orakels

Software-orakels zijn de orakels die informatie uit online bronnen halen en die de informatie naar de blockchain sturen. Online-informatie kan uit elke bron komen, inclusief websites, servers en online databases. U gebruikt internet als informatiebron.

Software-orakels zijn handig als het gaat om het in realtime leveren van supply chain-informatie aan slimme contracten. Andere belangrijke use-cases voor orakels, waaronder prijzen van digitale activa, realtime verkeersinformatie, enzovoort!

 

Hardware orakels

Hardware-orakels zijn orakels die via een interface communiceren met de echte wereld. Dit betekent dat als een slim contract een verbinding met de echte wereld nodig heeft, het dit kan doen met een hardware-orakel. Dus als een slim contract informatie moet doorgeven van streepjescodescanners, elektronische sensoren en andere, hebben ze een hardware-orakel nodig.

Dit soort orakels zijn uitstekend in het omzetten van real-world informatie naar digitale waarden. Het beste voorbeeld voor hardware-orakel kan worden gegeven in de voedselvoorzieningsketen, waar als een type voedsel door de toeleveringsketen beweegt, de informatie automatisch wordt doorgegeven aan de slimme contracten die ermee omgaan en vervolgens zal het slimme contract de juiste actie ondernemen op basis van de informatie.

 

Uitgaande en inkomende orakels

Inkomende orakels zijn die orakels die externe bronnen gebruiken om gegevens naar de slimme contracten te verzenden, terwijl de uitgaande orakels degenen zijn die de door het slimme contract gegenereerde informatie naar de echte wereld sturen..

Een goed voorbeeld van een uitgaand orakel is een slim contract dat een update verstuurt als iemand geld stort op zijn virtuele adres. Een sensor die updates naar het slimme contract verzendt, is een inkomend voorbeeld.

 

Gedecentraliseerde en gecentraliseerde orakels

Gecentraliseerde orakels zijn orakels die worden bestuurd door een enkele entiteit. Dit betekent dat zij de enige aanbieders zijn voor het verstrekken van informatie aan het orakel. Het gebruik van een gecentraliseerd orakel kan een lastige situatie zijn, omdat de effectiviteit van het gecentraliseerde orakel minder is in vergelijking met een gedecentraliseerde.

Wat betreft gedecentraliseerde orakels, deze kunnen het beste worden gebruikt voor openbare blockchains. Er is hier geen gecentraliseerde autoriteit die de orakels controleert, wat betekent dat de gegevens meerdere bronnen van waarheid hebben. De gegevens die via gedecentraliseerde orakels worden verzonden, kunnen worden geverifieerd en vertrouwd.

 

Contractspecifieke orakels

Deze orakels zijn ontworpen om te werken met enkele, slimme contracten. In dit geval zou het nodig zijn om meerdere contractspecifieke orakels in te zetten als de ontwikkelaar besluit om meerdere slimme contracten in te zetten. 

In werkelijkheid zijn contractspecifieke orakels niet de tijd en moeite waard die nodig zijn om ze te onderhouden. Ze zijn onpraktisch en mogen alleen voor een bepaald gebruik worden gebruikt.

 

Menselijke orakels

Individuen kunnen ook optreden als orakels. In dit geval moet de gekozen persoon hooggekwalificeerde contactadvertenties zijn die kunnen fungeren als orakels voor het gegeven vakgebied. 

De menselijke orakels zijn verantwoordelijk voor het onderzoeken van de informatie en de authenticiteit ervan voordat de informatie wordt vertaald en ingevoerd in de slimme contracten. Cryptografie zorgt ervoor dat de juiste persoon toegang heeft tot het slimme contract.

 

Belang van Oracle

Uit het bovenstaande voorbeeld zelf is het gemakkelijk te begrijpen hoe belangrijk orakels zijn. Orakels zijn er om te blijven. Het stelt slimme contracten in staat om te functioneren omdat het dit niet kan doen zonder een gegevensbron. In het tijdperk van big data is het belangrijk om naadloze gegevensoverdrachten te hebben. Als het niet wordt verstrekt, worden de use-cases voor slimme contracten beperkt.

Het belang van slimme contracten heeft ook invloed op het belang van orakel. Met het vermogen van slimme contracten om met real-world applicaties te werken, kunnen orakels veel kansen bieden.

Redenen waarom Dapp niet kan communiceren met de echte wereld zonder orakels

Orakels zijn nodig om een ​​andere belangrijke reden, omdat dApps niet kunnen communiceren met de echte wereld zonder orakels. Maar waarom zijn dApps niet in staat om het te doen? Dat komt omdat de indelingen fundamenteel verschillen.

Blockchain is een alleen-append-oplossing waarbij de transacties deterministisch zijn. De transacties worden opeenvolgend achter elkaar toegevoegd.

Voor blockchain om toegang te krijgen tot gegevens buiten de blockchain, zou er een vereiste zijn voor niet-sequentiële datapunten, wat onmogelijk is in het geval van blockchains. 

De blockchain-onveranderlijkheidsfunctie beperkt dus het bereik en de flexibiliteit.

Als het gaat om real-world off-chain gegevensopslag, zijn er niet-sequentiële, niet-deterministische gegevens, wat betekent dat de gebeurtenissen worden opgeslagen op basis van hun doel in plaats van een specifieke volgorde. 

Orakels helpen blockchain om te praten met de off-chain wereldgegevens en er zin in te krijgen. Zonder orakels zou het voor de blockchain niet mogelijk zijn om zinvolle communicatie te hebben met real-world applicaties, services en gegevensbronnen.

 

Probleem met Oracle

Oracle is niet vrij van problemen. In feite komt de vraag voort uit het feit dat orakels niet gecompromitteerd kunnen worden. Dit is belangrijk omdat de slimme contracten vertrouwen op de gegevens die door de orakels worden verstrekt.

Defecte of verkeerde gegevens die door een orakel worden verzonden, kunnen slimme contracten in gevaar brengen.

Helaas is het nog niet mogelijk om dit probleem op te lossen, aangezien orakels geen deel uitmaken van de blockchain-consensusmethode. 

Hier komt het vertrouwen om de hoek kijken. Orakels kunnen alleen goed functioneren als er een goed vertrouwen is tussen de betrokken partijen.

 

Gevolgtrekking

Dit leidt ons naar het einde van ons blockchain-orakelartikel. Dus, wat vind je van orakels? Denk je dat er een alternatief voor is? Reageer hieronder op uw theorieën!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me