Vraagt ​​u zich af of er een verschil is tussen blockchain of DLT? Hier is het antwoord met vergelijking van blockchain versus gedistribueerde grootboektechnologie.

In dit tijdperk waarin iedereen het heeft over decentralisatie, blockchain en gedistribueerde grootboektechnologie, ook wel bekend als DLT, zijn de meest besproken technologieën. Veel mensen die niet bekend zijn met deze technologieën, gebruiken de termen vaak door elkaar.

Is dit echter waar? Zijn blockchain en gedistribueerde grootboektechnologie hetzelfde? Nou, niet helemaal. Blockchain versus gedistribueerde grootboektechnologie is een hot topic onder de mensen die geïnteresseerd zijn in de toekomst van deze technologieën.

Het gebrek aan de juiste kennis over een van deze technologieën leidt tot verwarring en terugtrekking in het openbaar. In dit digitale tijdperk kunnen nieuwe technologieën snel modewoorden worden, en zoals u weet, duren ze niet lang. Van blockchain en DLT wordt echter verwacht dat ze de toekomst zullen transformeren.

Hier is onze gedetailleerde gids over wat blockchain is, en nog beter, bekijk dit ultieme blockchain-spiekbriefje om alle essentiële vragen over blockchain te beantwoorden.

Blockchain-technologieën, evenals gedistribueerde grootboeken, zijn in veel opzichten uniek, ook al draaien ze om decentralisatie. Dit is in feite de belangrijkste reden waarom mensen beide technologieën vaak door elkaar halen. Eén ding is echter zeker: ze zijn en kunnen een revolutie teweegbrengen in veel industrieën, met name in de financiële wereld.

Wil je een carrière opbouwen in Blockchain-technologie? Schrijf je in voor de Blockchain Free Course en begin nu.

Blockchain versus Distributed Ledger-technologie: eenvoudig uitgelegd

blockchain versus gedistribueerde grootboektechnologie dlt

Voordat we beginnen met blockchain versus gedistribueerde grootboektechnologie, laten we eens kijken naar wat elke technologie werkelijk is.

Nu lezen: Blockchain uitgelegd op de gemakkelijke manier

Wat is een gedistribueerd grootboek?

Een gedistribueerd grootboek is een database die gedecentraliseerd is, d.w.z. gedistribueerd over meerdere computers of knooppunten. In deze technologie. Elk knooppunt onderhoudt het grootboek en als er gegevenswijzigingen plaatsvinden, wordt het grootboek bijgewerkt. Het updaten vindt onafhankelijk plaats op elk knooppunt.


Alle knooppunten hebben dezelfde status in termen van autoriteit. Er is geen centrale autoriteit of server die de database beheert, wat de technologie transparant maakt. Elk knooppunt kan het grootboek bijwerken en andere knooppunten zullen het bestaan ​​ervan verifiëren.

Het proces is eigenlijk vrij eenvoudig. Knooppunten zullen proberen de transactie te verifiëren met het consensusalgoritme of de stemming. Het stemrecht of de deelname van alle knooppunten is echter afhankelijk van de regels van dat grootboek. Dus soms kunnen alle knooppunten deelnemen, in andere tijden zullen alleen geselecteerde knooppunten deelnemen.

Zodra alle knooppunten het go-signaal geven, krijgt de transactie een plaats in het grootboek en krijgen alle knooppunten mogelijk de bijgewerkte status. Dus, wat is de positieve kant van deze technologie??

Je krijgt natuurlijk veel transparantie in deze technologie, nietwaar?

Alle gedistribueerde grootboektechnologie biedt echter veel beveiliging, aangezien er geen centrale autoriteit is. Geen enkel knooppunt is een enkele autoriteit. Knooppunten krijgen de kans om verificatie uit te voeren, maar dat is het dan ook. Er is dus geen sprake van corruptie in deze technologie.

Dit maakt het een aantrekkelijke technologie voor de financiële sector of elke andere sector die op zoek is naar transparantere technologie en voor degenen die afstand willen nemen van een centrale autoriteit..

Voor meer details kunt u ook onze gedetailleerde beginnershandleiding lezen over wat er wordt gedistribueerd.

Lees ook: Distributed Ledger-technologie: waar technologische revolutie begint

Wat is Blockchain?

De blockchain is eigenlijk gewoon een soort gedistribueerd grootboek. U kunt DLT beschouwen als de bovenliggende technologie van blockchain. Na verloop van tijd werd het echter populairder dan het hele concept van gedistribueerde grootboektechnologie.

Veel ontwikkelaars proberen nu echter uit de schaduw van de blockchain te komen. Daarom willen mensen graag meer weten over de verschillen in blockchain versus gedistribueerde grootboektechnologie.

De blockchain is een van de gedistribueerde grootboektechnologie waarbij elk knooppunt zijn eigen exemplaar van het grootboek krijgt. Elke keer dat iemand een nieuwe transactie toevoegt, worden alle kopieën van het grootboek bijgewerkt. Alle transacties worden versleuteld voordat ze aan het grootboek worden toegevoegd.

Blockchain vereist geen centrale autoriteit om de bewerkingen te beheren die vergelijkbaar zijn met DLT. In feite is het volledig gedecentraliseerd. Er zijn strikte beveiligingsprotocollen die computationeel vertrouwen vereisen. De blockchain organiseert de data in termen van blokken, vandaar de naam. Deze blokken zijn met elkaar verbonden en voor beveiliging versleuteld.

Blockchain staat alleen het toevoegen van een bewerking toe, d.w.z. u kunt nieuwe gegevens toevoegen, maar u kunt bestaande gegevens niet wijzigen of verwijderen. Dit is een aspect dat het onderscheidt van traditionele databases. Aangezien u zelfs geen enkel gegevensblok kunt wijzigen of verwijderen, bestaat elke transactie in de geschiedenis.

Dit maakt het een van de meest transparante technologieën, vooral voor de financiële sector. Het is ook een van de redenen waarom de blockchain-markt naar verwachting zal toenemen een half miljard USD in 2018 tot 2,3 miljard USD in 2021. Sommige voorspellingen schatten zelfs een 16 miljard USD markt in 2024.

Blockchain versus gedistribueerde ledger-technologie

Hoewel beide technologieën hetzelfde klinken, zijn er ook enkele verschillen. Je kunt blockchain gedistribueerd grootboek zien als de bovenliggende technologie van de blockchain, of blockchain als een geavanceerde versie van het gedistribueerde grootboek.

In eenvoudige bewoordingen is de blockchain een soort gedistribueerd grootboek. Je kunt echter niet elk gedistribueerd grootboek een blockchain noemen. Je weet hoe bepaalde soorten producten een merk worden en onder hun eigen naam populairder worden.

Zo zijn de Michael Jordan-samenwerkingssneakers met Nike eigenlijk gewoon sneakers, maar ze zijn zo populair dat mensen ze nu kennen als Jordans met hun eigen identiteit. Dat is bij blockchain precies het geval zoals het een eigen identiteit heeft gekregen.

U kunt ook verschillen vinden in de manier waarop gedistribueerd grootboek werkt. In het geval van DLT is bijvoorbeeld consensus essentieel. In de blockchain kunnen ontwikkelaars echter meerdere methoden gebruiken om een ​​consensus te bereiken, waaronder Proof of Stake (PoS) en Proof of Work (PoW). U kunt hier meer over beide methoden leren in onze gedetailleerde vergelijking.

Je kunt ook meer lezen over het verschil tussen de blockchain en de database in onze blockchain versus database-gids.

Hier zijn enkele aspecten van blockchain die uniek zijn en mogelijk niet noodzakelijkerwijs voorkomen in andere gedistribueerde grootboeken, om u te helpen de vergelijking tussen blockchain en gedistribueerde grootboektechnologie beter te begrijpen.

  • Blokstructuur

Hier is het eerste verschil tussen blockchain en gedistribueerde grootboektechnologie: de structuur. Blockchain bestaat uit blokken met gegevens. Deze structuur is niet de echte datastructuur van gedistribueerde grootboeken. Een gedistribueerd grootboek is gewoon een database die over verschillende knooppunten is verspreid. U kunt deze gegevens echter in elk grootboek op verschillende manieren weergeven.

  • Volgorde

In blockchain-technologie kun je alle blokken in een bepaalde volgorde vinden. Gedistribueerde grootboeken vereisen geen specifieke reeks gegevens. Deze reeks blokken maakt blockchain anders dan elke andere gedistribueerde grootboektechnologie.

  • Bewijs van consensus over werk of machtshonger

Een ander verschil tussen blockchain en gedistribueerde grootboektechnologie zijn de op energie beluste consensusalgoritmen. In de meeste gevallen is er doorgaans een breed gebruik van proof-of-work-mechanismen. Er zijn echter ook andere mechanismen, maar uiteindelijk nemen ze ook de macht over.

Maar gedistribueerde grootboeken hebben dit soort consensus niet nodig, dus kortom, ze zijn relatief schaalbaarder.

De blockchain is slechts een subset van gedistribueerde grootboeken. Het heeft extra functionaliteit die verder gaat dan traditionele DLT’s. Ze zijn in staat tot een bepaalde functionaliteit die andere gedistribueerde grootboeken misschien niet kunnen bereiken, bijvoorbeeld de instantiatie van digitale waarde en interoperabiliteit. Het is veilig om te zeggen dat blockchain DLT naar een hoger niveau tilt.

Lees ook: Consensus-algoritmen: de basis van de blockchain-technologie

  • Real-life implementaties

Implementaties zijn een enorme factor als het gaat om blockchain versus gedistribueerde grootboektechnologie. Blockchain loopt hier toevallig voorop. Omdat Blockchain vanaf het begin alle aandacht krijgt, zijn er veel implementaties in het echte leven.

Ook hebben veel bedrijven de aard van de blockchain gewaardeerd en beginnen ze deze langzaam in hun systemen te integreren. Er zijn ook veel grote giganten zoals IBM, Amazon, Oracle, Alibaba en nog veel meer die goede Blockchain As A Service-oplossingen bieden.

Aan de andere kant begonnen ontwikkelaars pas sinds kort dieper in de kern van Distributed Ledger Technology zelf te gaan. Er zijn andere varianten van DLT’s in de technische wereld. Er zijn echter niet zoveel real-life implementaties op basis van simpelweg die gedistribueerde grootboektechnologie. Maar ze zijn in ontwikkeling en zullen binnenkort het levenslicht zien.

Dat is de reden waarom blockchain in termen van real-life implementaties momenteel populairder is dan DLT. De markt evolueert echter langzaam naar het hele concept van gedistribueerde grootboektechnologie.

Nu lezen: Implementatiegids voor blockchain: geef uw bedrijf meer mogelijkheden

  • Munten

Hier komen tokens, nog een belangrijk verschil tussen de twee technologieën. In een gedistribueerde grootboektechnologie is het niet nodig om tokens of enige vorm van valuta op het netwerk te hebben.

De enige keer dat u de noodzaak vindt om tokens te gebruiken, is wanneer u spam wilt blokkeren en er behoefte is aan detectie van antispam.

In de blockchain kan iedereen een node draaien. Het draaien van een volledig knooppunt betekent echter in wezen een enorm netwerk dat moeilijk te beheren kan worden. In de meeste gevallen is er een soort symbolische economie.

Hoewel moderne blockchain-technologie probeert uit de schaduw van cryptocurrency te komen.

Token speelt een fundamentele rol in de blockchain-technologie. Elk individu kan een volledig knooppunt draaien, maar het is onwaarschijnlijk dat ze een nieuw blok kunnen oplossen. Ze kunnen echter nog steeds deel uitmaken van het systeem door transacties en nieuwe blokkeringen te verifiëren.

Vanuit architectonisch perspectief is blockchain heel anders. Neem bijvoorbeeld slimme contracten, dit zijn individuele codeblokken. Telkens wanneer een transactie plaatsvindt in het blockchain-netwerk, creëert het deze slimme contracten binnen het ecosysteem van het platform.

Een goed punt om op te merken voor blockchain versus gedistribueerde grootboektechnologie.

Lees ook: Non Fungible Tokens (NFT’s): een complete gids

Toepassingen van Blockchain en DLT

Veel applicaties en systemen maken gebruik van gedistribueerde technologie en hun kind de blockchain-technologie. Bij het debatteren over blockchain versus gedistribueerde grootboektechnologie, is het belangrijk om te kijken naar de huidige systemen in de wereld die afhankelijk zijn van deze technologieën. Dat zou helpen om een ​​beter begrip te krijgen van hoe blockchain verschilt van andere gedistribueerde grootboektechnologieën.

Het is belangrijk om te weten dat DLT’s geen nieuw concept, hoewel ze pas onlangs populair zijn geworden. Het gesprek over gedecentraliseerde databases bestaat al een hele tijd.

Als je terugkijkt, is het Bitcoin, de allereerste cryptocurrency ter wereld die blockchain tot een populaire term maakt. Bitcoin was gebaseerd op het blockchain-platform. Daarna vestigde blockchain eerst zijn markt met behulp van cryptocurrencies. Maar na verloop van tijd erkenden ontwikkelaars eindelijk het potentieel ervan.

Nu groeit blockchain onafhankelijk ook in andere industrieën, behalve in de financiële en crypto-industrie.

In feite heeft de huidige dip in de cryptomarkt, die in 2018 het ergste jaar geleden heeft door een enorme daling van de waarde van bijna alle cryptocurrencies, weinig effect op de groei van de blockchain..

U kunt veel andere toepassingen vinden die momenteel gebruikmaken van gedistribueerde grootboeken. Enkele hiervan zijn IBM Fabric, R3 Conda en Digital Asset Holdings. Deze DLT-systemen lijken op de blockchain, maar dat komt vooral omdat blockchain-technologie de nakomeling of subset is van gedistribueerde grootboektechnologie..

Lees ook: Distributed Ledger-technologie: waar technologische revolutie begint

Waarom zou u Distributed Ledger en Blockchain vergelijken? Is het logisch?

Het mooie van blockchain versus gedistribueerde grootboektechnologie is dat het openstaat voor nieuwe ideeën en innovatie. We zien de start van deze technologie alleen in de praktijk. De Crypto-wereld produceert regelmatig projecten die op zijn zachtst gezegd best interessant zijn.

Hoewel blockchain voortkomt uit DLT, is het belangrijk dat het publiek, ontwikkelaars en gelovigen van deze technologieën het juiste onderscheid kunnen maken. Het voorbeeld van Bitcoin past hier het beste omdat het een open-sourceproject was dat leidde tot de oprichting van veel vergelijkbare projecten, Ethereum, Lite-munten en meer.

Veel projecten hebben vastgehouden aan de principes van DLT’s en hebben de traditionele blockchain-concepten achterwege gelaten. Waaronder Hedera Hashgraph, RaiBlocks, Peaq, en NANO.

Voordelen van Distributed Ledger-technologie & Blockchain

Het grootste voordeel van DLT’s en de reden waarom het steeds populairder wordt, is de decentralisatie van knooppunten. Het verwijdert de grote man van de scène. Het geeft in wezen de controle over de informatie en de stroom naar alle gebruikers.

Transparantie is een grote behoefte van het uur in veel industrieën, met name de bank- en financiële wereld. Gedistribueerde grootboeken bieden transparantie en kunnen miljarden transacties relatief sneller verwerken dan de traditionele databasesystemen die tegenwoordig werken. Wanneer ze operationele problemen verminderen, worden de kosten van dergelijke operaties automatisch verlaagd.

Blockchain maakte transparantie mogelijk in het geval van cryptocurrency. Elke transactie was openbaar beschikbaar. Mensen hielden van het idee van zo’n robuust systeem dat geen gegevens kon compromitteren en transacties veilig waren.

Lees ook: Cryptografisch hashen: een beginnershandleiding

Een ander voordeel van decentralisatie is robuuste beveiliging. Alle logboeken van activiteiten en de toevoeging van nieuwe gegevens moeten strenge veiligheidscontroles ondergaan.

Of het nu gaat om geldoverboekingen of het aanmaken van verzekeringsgegevens, de slimme algoritmen in combinatie met hoogwaardige encryptie zorgen voor een fraudebestendige omgeving.

Volgens voordelen is er een enorm verschil tussen blockchain en gedistribueerde grootboektechnologie.

In plaats van te vertrouwen op menselijke hulpbronnen of traditionele databases, doet een gedistribueerd grootboek alles sneller en betrouwbaarder. De gegevens kunnen niet worden aangetast, aangezien geen enkele locatie of entiteit deze beheert. Er zijn veel gebieden waarop blockchain een belangrijke rol kan spelen bij het elimineren van problemen.

Gevolgtrekking

We hopen dat je nu een duidelijk idee hebt van de verschillen na het lezen van onze Blockchain versus gedistribueerde grootboektechnologiehandleiding. De gedistribueerde grootboektechnologie is de bovenliggende technologie van blockchain. De blockchain is in feite een gedistribueerd grootboek dat de technologie achter cryptocurrencies is geworden.

Blockchain verschilt van DLT’s in termen van architectuur; het idee is echter hetzelfde. Deze technologieën zijn zo populair geworden door decentralisatie. Er is een consensus tussen de liefhebbers van decentralisatie en digitale valuta dat DLT veel van de bestaande problemen in de financiële sector kan oplossen. Tot dusverre kunnen we blockchain zien als een onderdeel van cryptocurrency en een opmars maken in de financiële sector, maar het heeft het potentieel om elke branche te beïnvloeden en een revolutie teweeg te brengen ten goede.

Blockchain is een trending-technologie en volgens rapporten is Blockchain de beste vaardigheid. Dus als je een Blockchain-carrière wilt starten, moet je je inschrijven voor de gratis Blockchain-cursus en zonder vertraging aan je Blockchain-reis beginnen..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me