Blockchain versus relationele database: wat is het verschil?

Blockchain-technologie is momenteel een van de wonderen ter wereld. Maar wat is er zo gek aan een grootboeksysteem? Kunnen de vorige databasemodellen niet alle problemen al oplossen? Om al uw vragen te beantwoorden, brengen we de vergelijking van blockchain versus relationele database.

Zowel de relationele database als de blockchain zijn perfect in staat om de taken van grote ondernemingen uit te voeren. Direct na de ontwikkeling van blockchain wordt de wereld er gek van. Maar als een relationele database perfect geschikt is voor de klus, waarom hebben we dan blockchain nodig? De waarheid is dat hoewel een relationele database een goede prijs kan bieden, het in veel categorieën toch achterblijft in vergelijking met blockchain.

Omdat beide grootboekmodellen extreem populair zijn, en sommigen van jullie misschien sceptisch zijn over de vraag of blockchain voldoende is om dit reeds bestaande model te vervangen. We zullen precies dat bekijken.

Schrijf nu in: Gratis Blockchain-cursus

Wat is blockchain-technologie?

In de blockchain versus relationele database moet u beide technologieën kennen voordat u erachter komt hoe ze verschillen. Daarom geven we eerst een korte uitleg over blockchaintechnologie.

Dus, wat is blockchain-technologie? Nou, het is een grootboeksysteem dat gedecentraliseerd en gedistribueerd is. Meer nog, het biedt ook gegevensintegriteit, transparantie, enzovoort.

In eenvoudige bewoordingen zou blockchain verbonden zijn in een kettingachtig formaat. Het betekent dat alle gegevens in het grootboek een kettingachtige structuur krijgen. Stel je dus de structuur van blokken voor die met elkaar zijn verbonden.

Verder wordt er een blok gekoppeld aan de vorige en na blokken. Het resultaat is dat alle blokken een reeks blokken vormen, dus de naam.

Meer nog, elk blok in het grootboek bevat gegevens of informatie over de transactie. Dus, hoe zit het met de beveiliging van die transactiegegevens? Welnu, elk blok wordt cryptografisch versleuteld. Een ander cool ding over blockchain is dat het een cryptografische hash-ID zal hebben die niemand kan reverse-engineeren.

Je zou blockchain kunnen zien als een database die alleen informatie opslaat. Het verschil is echter enorm. In werkelijkheid zijn ze allebei behoorlijk verschillend, en daar zullen we binnenkort op ingaan in de vergelijking tussen blockchain en relationele databases.

Blockchain is standaard onveranderlijk. Het betekent dus dat niemand enige vorm van gegevens kan wijzigen. Alle informatie die eenmaal in het systeem komt, kan dus nooit meer worden gewijzigd of verwijderd. Als gevolg hiervan blijft het voor altijd in het grootboek.

Het is ook een peer-to-peer-verbinding, dus er zou geen centrale overheidsinstantie zijn die u of uw gegevens kan bespioneren. Daarom wordt blockchain beschouwd als een technologie voor de gebruikers, niet voor de overheid.


Hoe werkt het?

Nu je weet wat blockchain is in deze vergelijkingsgids voor blockchain versus relationele databases, is het tijd dat je weet hoe het werkt. Maar voordat we beginnen, wil ik enkele termen verduidelijken om u te helpen de technologie beter te begrijpen.

Het grootboeksysteem bevat alle informatie of wijzigingen die in het systeem plaatsvinden. Bovendien worden alle gegevenswijzigingen in het systeem ‘transacties’ genoemd. In de vroege dagen van adoptie dacht iedereen dat blockchain alleen geschikt is voor het afhandelen van cryptocurrencies. De scenario’s zijn echter volledig veranderd. Nu kan het veel meer transacties uitvoeren, en het is nog steeds in ontwikkeling.

Hoe dan ook, alle gebruikers op het systeem zijn knooppunten en ze krijgen een kopie van het grootboeksysteem. In werkelijkheid kunnen blockchain-technologieën van elkaar verschillen en kunnen knooppunten op verschillende manieren met elkaar communiceren.

Het proces

Om het te laten werken, vraagt ​​een knooppunt allereerst om een ​​transactie. Om transacties af te handelen en te ontvangen, heeft u twee sleutels nodig: persoonlijke en openbare sleutels. Met de openbare sleutel kan een ander knooppunt u op het netwerk vinden en met de privésleutel kunt u een transactie ondertekenen.

Na het transactieverzoek wordt een blok aangemaakt met alle informatie. Maar de informatie is allemaal gecodeerd om beveiligingsfouten te voorkomen.

Daarna wordt het door het hele systeem uitgezonden naar alle andere knooppunten die kunnen deelnemen aan de verificatie. En dus, om het te voltooien, moeten andere knooppunten stemmen of tot overeenstemming komen dat de transactie echt geldig is.

Bovendien gebruiken ze consensusalgoritmen om tot overeenstemming te komen. In werkelijkheid zijn er verschillende algoritmen die de knooppunten kunnen helpen om tot overeenstemming te komen.

Dus nadat de knooppunten de transactie als geldig hebben verklaard, wordt deze uitgevoerd en krijgt een plaats in het grootboek.

Laten we verder gaan met het volgende deel van deze vergelijkingsgids voor blockchain versus relationele databases.

Lees verder: 6 belangrijke Blockchain-functies die u moet kennen

Wat zijn de voordelen van blockchain?

Iedereen die de technologie wil gebruiken, moet leren hoe technologie echt biedt. Hoe zou je anders weten of deze technologie het waard is of niet? Daarom hebben we de belangrijkste voordelen van deze technologie op een rijtje gezet. Laten we kijken.

Betere transparantie

Transparantie is een enorm probleem als het gaat om gecentraliseerde systemen. Decennialang hebben organisaties geprobeerd het systeem transparanter te maken en corruptie uit de wereld te helpen. Maar de centralisatie van de netwerken kan het niet 100% transparant maken.

Met blockchain is het echter relatief gemakkelijker om volledige transparantie te bereiken. In werkelijkheid heeft de technologie zelf geen gecentraliseerde kracht nodig. Als gevolg hiervan is alles open voor alle gebruikers om te zien. Ook al zijn er private blockchains, toch kunnen de nodes binnen dat systeem ook veel informatie zien.

Bovendien valideren de peers elke transactie, dus niemand kan de waarde naar wens wijzigen.

Laten we eens kijken naar het volgende voordeel in onze vergelijkingsgids voor blockchain versus relationele databases.

Verbeterde beveiliging

Blockchain wordt geleverd met een hoop beveiliging in vergelijking met traditionele archiveringstechnologieën. Zoals u al weet, moeten alle transacties op het systeem voldoen aan de consensusregels. Dus na volledige verificatie komt het in het grootboek. Meer nog, elk blok is versleuteld met een unieke hash.

Iedereen die de waarde in de transactie probeert te wijzigen, zal uiteraard ook de hash-ID wijzigen. Het blok zal dus loskomen van de originele ketting en ongeldig worden. Bovendien bieden blockchains andere beveiligingslagen op elk kwetsbaar punt, zoals aanvullende beveiligingsprotocollen in het autorisatieproces, enzovoort..

Laten we het volgende voordeel eens bekijken in onze relationele database versus blockchain-vergelijkingsgids.

Decentralisatie

In werkelijkheid is blockchain standaard gedecentraliseerd. Maar hoe? Hoe functioneert het naar behoren zonder enige regeringsautoriteit? Welnu, de peers werken eigenlijk samen om de structuur van het systeem te vormen. Ze houden het grootboek bij en zorgen ervoor dat iedereen dezelfde behandeling krijgt.

Als gevolg hiervan is er geen geval van corruptie en is er geen enkele krachtige gebruiker die iedereen kan controleren. Hoewel er een bepaalde private en toegestane blockchain is (Hyperledger, Corda, Enterprise Ethereum, Quorum, Rimpeling) die misschien niet volledig gedecentraliseerd lijken. Maar ze bieden ook andere methoden die kunnen helpen bij het bereiken van een gedecentraliseerde omgeving.

Laten we het volgende voordeel eens bekijken in onze relationele database versus blockchain-vergelijkingsgids.

Schrijf nu in: Gecertificeerde Enterprise Blockchain Professional (CEBP) cursus

Lagere kosten

Het beheren en verbeteren van legacysystemen kost veel geld en middelen. Meer nog, de systemen zijn geldkuilen. Hoeveel u ook uitgeeft, u kunt het niet efficiënter laten werken.

De komst van blockchain kan dus helpen om alle kosten te verlagen. De investering lijkt in het begin misschien een dure optie, maar voor een eenmalige upgrade krijgt u een leven lang inkomsten. Met behulp van de technologie kunnen de bedrijven al hun foutloze operaties verminderen en een strategie stroomlijnen die hun inkomsten kan verhogen.

Je zou kunnen denken dat het niet werkt, maar momenteel gebruiken veel mensen deze technologie en ze weten hoe dit de toekomst van hun bedrijf verandert.

Laten we het volgende voordeel eens bekijken in onze relationele database versus blockchain-vergelijkingsgids.

Echte traceerbaarheid

Met behulp van blockchain kunnen ondernemingen echte traceerbaarheid bereiken in hun supply chain management-systeem, wat zowel de leveranciers als de fabrikanten ten goede komt. In principe kan in productielijnen niemand verantwoording afleggen over de geleverde producten die de fabriek binnenkomen. Maar blockchain kan uw elementen rechtstreeks vanaf de bron in realtime traceren.

Het is dus gegarandeerd dat u bij elke stap in uw proces op de hoogte blijft.

Laten we het volgende voordeel eens bekijken in onze relationele database versus blockchain-vergelijkingsgids.

Zeer efficiënt

Blockchain kan uw bedrijf helpen om de efficiëntie in hoge mate te verhogen. Hoe? In feite lost blockchain alle problemen op die de processen van een bedrijf vertragen. Gewoonlijk duurt een transactie via een traditionele bank bijvoorbeeld ongeveer 1-3 werkdagen. Maar als het internationaal is, kan de verwerking tot zes dagen duren.

Dat is een hoop tijd die wordt verspild met alleen maar betalingen doen of betalingen ontvangen. Maar blockchain kan de transacties binnen enkele seconden voltooien. U zult dus niet alleen tijd besparen, maar u kunt zelfs de extra kosten voor wereldwijde transacties verlagen.

Wat is een relationele database (RDB)?

Een relationele database is een combinatie van tabellen, kolommen en records. Meer nog, RDB’s hebben relaties gedefinieerd tussen elke tabel of set informatie. Kortom, de set informatie is zwaar georganiseerd om de juiste gegevens op het juiste moment te vinden.

Hoe dan ook, de tafels zullen communiceren en elkaar informatie geven wanneer u die nodig heeft. In werkelijkheid gebruikt een relationeel databasebeheersysteem Structured Query Language (SQL) om eenvoudig programmeerbare toegang tot de database-interactie te bieden.

Een relationeel databasebeheersysteem kan informatie op verschillende manieren ordenen. En de bedrijven die het gebruiken, zullen bepalen hoe het de gegevens in het systeem zal organiseren.

Lees meer over blockchain-platforms voor bedrijven om te begrijpen hoe elk ervan werkt.

Wat zijn de voordelen van het relationele databasebeheersysteem?

Data consistentie

Het relationele databasebeheersysteem blinkt uit in het handhaven van gegevensconsistentie over verschillende instanties. In werkelijkheid zijn er meerdere tabellen in het systeem die met elkaar verbonden zijn. Dus als er een wijziging plaatsvindt in een van de tabellen, worden ook alle gekoppelde tabellen atomair bijgewerkt.

Wanneer iemand bijvoorbeeld geld opneemt bij de geldautomaat, kan hij / zij ook de verandering in zijn resterende saldo zien.

Atomiciteit en toewijding

Elke relationele database volgt bedrijfsregels zeer grondig. Het voert dus alleen die taken uit die bij die zakelijke verplichtingen horen. Als de database bijvoorbeeld een record van drie elementen bijhoudt die bij elkaar passen, wordt de waarde alleen bijgewerkt als het ook de andere twee tabellen kan onderhouden.

Dus als het niet dezelfde toezegging kan doen in andere tabellen, wordt het verzoek afgewezen.

Eenvoud

Het gegevensbeheer in de relationele database is vrij eenvoudig. Het komt alleen in rijen en kolommen. Er zit dus geen complexiteit in. Bovendien is de tabelstructuur vertrouwd voor elke gebruiker en kunnen ze deze gebruiken zonder dat ze andere aspecten kennen.

Bovendien worden alle gegevens op het systeem ook zorgvuldig georganiseerd.

Gemakkelijk gegevens ophalen

Het ophalen van gegevens uit dit soort databases is supergemakkelijk. In werkelijkheid bevatten ze veel queryopdrachten die u kunt gebruiken om de exacte informatie op te halen waarnaar u op zoek bent. Bovendien kunt u de tabellen combineren om in één keer andere informatie uit veel tabellen op te halen.

Het filteren van degene die u nodig heeft, is dus eenvoudig.

Flexibiliteit

Het beste van relationele databases is de schaalbaarheid. Je kunt verwachten dat het in hoge mate zal opschalen, en de prestaties zullen op geen enkele manier achteruitgaan. Het biedt dus een flexibele structuur die u op elk moment en zonder problemen kunt wijzigen.

Het toevoegen van nieuwe informatie of het bijwerken van bestaande is eenvoudig. Hoe dan ook, als er te veel informatie is en het systeem heeft niet de middelen om daarmee om te gaan, kan het uiteindelijk een beetje traag worden.

Gelijktijdigheid en databasevergrendeling

Conflicten kunnen gemakkelijk ontstaan ​​in de relationele database wanneer twee gebruikers wijzigingen willen aanbrengen in dezelfde tabel. Om dit te voorkomen, vergrendelt de database de tabel terwijl een gebruiker er toegang toe heeft. Maar het kan de prestaties van de applicatie beperken als het de hele tabel vergrendelt.

Daarom kunnen veel databases het specifieke record vergrendelen om de applicatie actief te houden, zelfs als deze wordt bijgewerkt.

Lees ook: Hoe werkt Blockchain?

Relationele database versus blockchain-technologie: volledige vergelijking

Gezag

Het eerste grote verschil tussen een relationele database en blockchain-technologie is dat ze verschillende gezaghebbende systemen hebben. In een relationeel databasesysteem is er altijd een vorm van gecentraliseerde autoriteit.

Er is geen vorm van decentralisatie in het architectuurmodel van het systeem. Wat het in feite doet, is dat het de exclusieve controle biedt aan de administratieve autoriteit en dat zij naar believen wijzigingen kunnen aanbrengen.

Aan de andere kant biedt blockchain-technologie een gedecentraliseerde autoriteit. Wat betekent het? Welnu, het betekent dat het geen centrale autoriteit of tussenpersoon heeft wanneer het het grootboek moet bijhouden.

Hierdoor hebben de gebruikers de volledige controle over wat er in het systeem gebeurt. Geen enkele centrale autoriteit kan dus wijzigingen aanbrengen zoals ze willen.

Architectuur

Een ander groot verschil tussen een relationele database en blockchain-technologie is dat ze allebei een verschillende architectuur hebben als het gaat om hun grootboeksysteem. Kortom, een relationeel databasesysteem heeft een typisch client-server-model. Hoewel het al heel lang de primaire structuur van ons internetsysteem is, zijn er bepaalde grenzen als het gaat om dit.

In werkelijkheid is het client-server-model zeer kwetsbaar voor hackers en wordt het zo nu en dan gehackt. Aan de andere kant biedt blockchain een peer-to-peer-architectuur in plaats van een client-server-architectuur. Hier kunnen gebruikers op het knooppunt met elkaar verbinding maken met behulp van cryptografische protocollen. Bovendien verhoogt het de beveiligingsstatus van het grootboeksysteem en is het daarom veel minder vatbaar voor hacks.

Gegevensverwerking

Beide technologieën gaan heel anders om met de gegevens. Voor een relationele database ondersteunt het CRUD. Dat betekent dat gebruikers in dat systeem kunnen maken, lezen, bijwerken en verwijderen. In werkelijkheid, met zoveel vrijheid om te veranderen of te veranderen, leidt de waarde in het systeem tot veel corruptie. Mensen kunnen gewoon de waarde veranderen om meer voordelen te krijgen.

Sterker nog, in veel gevallen kan de bestuursautoriteit informatie wijzigen of verwijderen die cruciaal is voor het bedrijf. Allemaal vanwege hun persoonlijk gewin.

Aan de andere kant geeft blockchain je alleen lees- en schrijftoegang. Meer nog, in veel gevallen kan het ook die twee toegang tot de massamensen beperken. U kunt hier dus gegevens maar één keer invoegen en daarna kunt u ze nooit meer bijwerken of verwijderen.

Laten we verder gaan met het deel van deze relationele database versus blockchain-technologie-vergelijkingsgids.

Data-integriteit

Blockchain wordt geleverd met een hoger niveau van integriteit in vergelijking met een relationeel databasesysteem. Hoe? Allereerst zal iedereen die de waarde in de transactie probeert te veranderen, klaarblijkelijk ook de hash-ID wijzigen.

Het blok zal dus loskomen van de originele ketting en ongeldig worden. Meer nog, blockchains bieden andere beveiligingslagen op elk kwetsbaar punt, zoals aanvullende beveiligingsprotocollen in het autorisatieproces, enzovoort. Als gevolg hiervan behoudt technologie de gegevensintegriteit op alle mogelijke manieren.

Maar niet in de relationele database. In werkelijkheid bieden ze automatische foutdetectie en verplicht automatisch aanvullen. Het betekent dat niemand rijen of kolommen in de tabel leeg kan laten. Meer nog, het kan ook aangeven wat voor soort informatie daar naartoe zou gaan, zoals cijfers of tekens. Maar het kan andere mensen er niet van weerhouden die informatie te wijzigen.

Laten we verder gaan met het volgende kenmerk van deze vergelijkingsgids voor blockchaintechnologie versus relationele databases.

Het implementeren van blockchain-technologie is een moeilijk proces. Leer hoe u blockchain implementeert en gebruik dat om uw bedrijf nu krachtiger te maken!

Transparantie

Een andere geweldige eigenschap van de technologie is dat deze volledige transparantie biedt als het gaat om het verifiëren van de gegevens. Dus iedereen op het netwerk zal het systeem vertrouwen, aangezien het werkt op basis van het volledig beveiligde algoritme.

Meer nog, in openbare blockchains is het grootboeksysteem voor iedereen zichtbaar. In privé-versies kan de weergave-optie echter beperkt zijn op basis van de vooraf gedefinieerde criteria.

Aan de andere kant biedt het relationele databasesysteem helemaal geen transparantie. Het is volledig gecentraliseerd en de gebruikers kunnen niet weten of de database de juiste informatie bevat of niet.

Bovendien kunnen ze niet eens verifiëren of deze goed of fout zijn. Als gevolg hiervan verliezen gebruikers langzaamaan hun vertrouwen in het systeem.

Laten we eens kijken naar het volgende kenmerk van deze blockchain-technologie versus relationele database-vergelijkingsgids.

Kosten

Nou, ik denk dat deze ronde technisch gezien naar relationele databases gaat. Waarom? Relationele databases zijn legacy-netwerken, en ze bestaan ​​al heel lang.

Het implementeren ervan is dus niet zo tijdrovend. In vergelijking met traditionele databases kost het echter meer tijd om een ​​relationele database op te zetten. Maar het is ook goedkoop.

Aan de andere kant is blockchain op dit moment gewoon een nieuwe toevoeging aan de wereld. Het staat ook op het punt te evolueren en is daarom vrij complex om in te stellen. Als gevolg hiervan is de bron voor het implementeren van blockchain een beetje duur. Zelfs de talenten die u zou inhuren om het werk te doen, worden hoger betaald.

Het kost u dus meer om te upgraden naar het blockchain-systeem. Maar op de lange termijn zal de investering het zeker waard zijn.

Laten we eens kijken naar het volgende kenmerk van deze blockchain-technologie versus relationele database-vergelijkingsgids.

Prestatie

Dit attribuut geeft een veel meer gemengde output. Als het gaat om een ​​relationele database, krijg je in werkelijkheid een veel snellere output in vergelijking met blockchain. Maar hoe kost een legacy-netwerk minder tijd om te werken??

Nou, het is omdat het relationele databasesysteem geen complexe functies heeft, zoals consensus of andere protocollen die het systeem kunnen vertragen.

Meer nog, aangezien de centrale autoriteit het systeem beheert, is er geen overweldigend verkeer dat alle bandbreedte in beslag neemt.

Blockchain daarentegen is veel sneller als er een beperkt aantal knooppunten is. Maar wanneer dat aantal begint te stijgen, wordt het systeem na verloop van tijd langzamer. De prestaties van blockchain variëren dus met de tijd.

Laten we eens kijken naar het volgende kenmerk van deze blockchain-technologie versus relationele database-vergelijkingsgids.

Cryptografie

Ten slotte heeft de relationele database geen coderingen binnen het systeem. Het is niet zo dat u de informatie niet kunt versleutelen. Maar het probleem is dat gebruikers in de database vragen stellen over het snel vinden van bepaalde informatie met behulp van de relaties tussen de tabellen. Maar als u coderingen gebruikt, moet het systeem alle waarden een voor een decoderen voordat u weet welke nodig is.

Het creëert dus een beveiligingslek voor de database. Aan de andere kant biedt blockchain cryptografie om alle informatie in het systeem te beveiligen. Iedereen die zou proberen de waarde te veranderen, zou een heel ander resultaat krijgen. De versleuteling is solide en niemand kan dat veranderen.

Blockchain versus relationele database: vergelijkingstabel

 Blockchain-relationele database
Gezag Gedecentraliseerd Gecentraliseerd
Architectuur Peer-to-peer-model Client-server-model
Prestatie Relatief langzamer Snel
Kosten Duur Goedkoop
Gegevensverwerking Alleen lezen en schrijven Maken, lezen, bijwerken, verwijderen
Data-integriteit Heeft data-integriteit Heeft geen gegevensintegriteit
Transparantie Transparant Ondoorzichtig
Cryptografie

Gevolgtrekking

Blockchain en relationele databases hebben overeenkomsten, en ze verschillen ook erg van elkaar. Als je denkt dat je ze door elkaar kunt gebruiken, dan heb je het helemaal mis. In werkelijkheid waren relationele databases een van de beste upgrades van het traditionele databasesysteem. Het bevat echter nog steeds veel gebreken.

Als gevolg hiervan is blockchain, een nieuwe vorm van grootboeksysteem, hier om het te vervangen. Het heeft natuurlijk ook enkele beperkingen, maar het is al zoveel beter dan relationele databases. Uiteindelijk is het aan jou om te kiezen wat je voor je bedrijf wilt gebruiken.

Als je nog maar een beginneling bent in het blockchain-rijk en meer wilt weten over deze technologie, raden we je aan om onze gratis blockchain-cursus ervoor te gebruiken.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map