De logistiek en transportsector zijn de drijvende kracht achter elke economie. Door de constante verschuiving in economische structuur en bedrijfsbehoeften raakt deze sector echter drastisch achterop. Laten we eens kijken hoe blockchain voor logistiek dit scenario kan veranderen en de ruggengraat van deze sector kan worden.

Hoewel deze sector de drijvende kracht is achter elke sector, zoals productie, toeleveringsketen, landbouw, nog steeds door de veranderingen in de huidige tijd, zijn de verwachtingen ongekend hoog. Gebrek aan innovatie, consumentenverwachtingen en restrictieve regelgeving eisen momenteel bijvoorbeeld hun tol van deze branche.

Hoewel de uitbetaling nog steeds lucratief is, lopen rederijen een aanzienlijk winstpercentage mis door diefstal, inefficiënt bedrijfsmodel, cyberaanvallen, stijgende kosten, enzovoort. In veel gevallen kan wanbeheer of gestolen vracht deze bedrijven elk jaar tot $ 50 miljard aan verliezen kosten!

Blockchain kan het scenario voor logistiek echter echt veranderen. In werkelijkheid kan blockchain een transparanter en efficiënter bedrijfsmodel bieden voor deze sector. Bovendien kan blockchain fungeren als een grootboeksysteem, dus het is perfect geschikt voor het volgen van zendingen.

Daarom zal deze gids zich concentreren op wat de rol van blockchain is in de logistiek en praktijkvoorbeelden van blockchain in actie.

Schrijf nu in: Gratis Blockchain-cursus

Blockchain voor logistiek: waarom logistiek achterop raakt?

Verhoogde transportkosten

Dit is een van de belangrijkste problemen van deze sector. In werkelijkheid vormt transport een groot percentage van de totale uitgaven. Het dekt bijvoorbeeld 30% van de totale uitgaven, die door de stijgende brandstofkosten zelfs tot 50% kunnen oplopen. De belangrijkste problemen zijn dat er manieren zijn om dit probleem op te lossen, maar niet zonder de kosten van andere aspecten.

U kunt bijvoorbeeld de vervoerders verkleinen, maar dan loopt u mogelijk het risico van een te grote afhankelijkheid. Bovendien kunt u zendingen consolideren, maar loopt u het risico van vertraagde leveringen.

Daarom heeft deze sector een andere tool nodig die hen kan helpen bij het oplossen van al deze problemen.

Inefficiënte bedrijfsprocessen

Een ander groot minpunt van de sector is dat de bedrijfsprocessen te inefficiënt zijn. Volgens een onderzoek is een overgrote meerderheid van de ondernemingen afhankelijk van hun 3PL-partners om het bedrijfsproces te verbeteren en kosten te verlagen.

De logistieke sector loopt echter nog steeds achter, omdat ze in deze veranderende tijden nog steeds proberen oude bedrijfsmodellen te volgen. Om stabiliteit en flexibiliteit te behouden en risico’s te nemen, is strategische planning nodig om succesvol te zijn. Maar door het ontbreken van een efficiënte planning heeft de sector te maken met verliezen.

Lage kwaliteit van de klantenservice


Klantenservice is een integraal onderdeel van logistiek. In werkelijkheid heeft de dynamische markt te maken met een complexere toeleveringsketen en hoge consumentenverwachtingen. In beide gevallen is het dus belangrijk om op het juiste moment te leveren met behoud van kwaliteit.

Ook willen consumenten in veel gevallen dat de logistiek dienstverlener een groot aantal vraagstukken met betrekking tot de producten oplost. Het logistieke bedrijf heeft dus een vakbekwaam persoon nodig die deze problemen probleemloos kan oplossen. Op dit moment heeft de logistieke sector echter niet de infrastructuur om aan al deze eisen te voldoen. En zo eindigen ze met een lage klanttevredenheid.

Geen transparantie in de toeleveringsketen

Het probleem is dat deze branche niet de hoeveelheid zichtbaarheid biedt die u nodig heeft om alles zo efficiënt mogelijk te laten werken. Ook leidt het gebrek aan transparantie binnen de toeleveringsketen tot namaakproducten. Bovendien, aangezien er geen tracking van zendingen is, komen de leveringen in veel gevallen niet op tijd aan.

Daarom wordt het een enorm probleem, omdat een gemiste deadline de volgende kan verlammen. Voorraadbeheer of magazijnbeheer moet ook een stap verder gaan.

Verminderde toegang tot financiering van de toeleveringsketen

Supply chain finance speelt een grote rol als het om logistiek gaat. In werkelijkheid helpt het de bedrijven om een ​​vlotte ervaring te hebben in tijden waarin de geopolitieke spanningen of plichten onzeker zijn. Meer nog, toegang tot dergelijke financiering opent echt de kans om voor een betere output voor deze bedrijven te zorgen.

U hebt doorgaans financiering nodig voor betalingen voor vrachtaudits, openstaande rekeningen en kredietbrieven. Het is echter een moeilijke taak om ervoor te zorgen dat elk element de cashflow op tijd krijgt. Eventuele betalingsachterstanden hebben gevolgen voor alle verladers en de uitkomsten.

Lees ook: Blockchain-technologie uitgelegd: een gedecentraliseerd ecosysteem

Nadelige gevolgen van de economie

Dit duidt op politieke kwesties of onzekerheid, lage productieprestaties, inflatie, stijgende consumentenprijsindex, enzovoort. In wezen hebben al deze elementen invloed op het aantal diensten en producten, en uiteindelijk op de behoefte aan logistiek.

Het wordt dus een enorm probleem wanneer de economie niet stabiel is, omdat het het voor logistieke bedrijven moeilijk maakt om door te gaan in tijden van crisis..

Chauffeurstekort

Een ander groot probleem van deze sector is het gebrek aan chauffeurs of bekwame kandidaten in de logistieke scene. In werkelijkheid hebben overheden de neiging om veel regels op te leggen, daarom moeten bedrijven selectiever zijn als het gaat om het werven van chauffeurs.

Elke vorm van discrepantie die afkomstig is van de kant van de bestuurder, heeft een negatieve invloed op het bedrijf. Het is dus een gedoe om elke chauffeur afzonderlijk te inspecteren en ervoor te zorgen dat ze de regels dienovereenkomstig volgen. In veel gevallen kunnen de bedrijven de chauffeurs niet volgen en kunnen ze profiteren van die tekortkoming.

Complexe overheidsvoorschriften

Zoals u al weet, kunnen regeringen veel regels opleggen aan wereldwijde zendingen, aangezien zij de macht hebben om de regels te bepalen. Alle producten moeten verschillende veiligheids- en kwaliteitscontroles ondergaan voordat ze de winkel in mogen. In veel gevallen heeft het logistieke bedrijf te maken met dit enorme aantal procedures. Het belangrijkste probleem is echter dat al deze processen tijdrovend zijn en vol fouten.

Ook zit corruptie in veel gevallen diep geworteld in het systeem, wat op de lange termijn voor meer problemen zorgt.

Lage duurzaamheid

Omdat de logistieke sector sterk afhankelijk is van de verschillende voertuigen voor levering, moeten ze rekening houden met een grote hoeveelheid CO2-uitstoot die plaatsvindt. Op dit moment proberen regeringen de uitstoot en de koolstofvoetafdruk te verminderen. Daarom moeten de bedrijven nu hun routes optimaliseren, de emissies volgen en zelfs alternatieve brandstoffen kiezen.

Dit is niet alleen een dure aanpak, maar het is ook vrij moeilijk om het proces te volgen.

Gebruik van oudere technologie

Zelfs nu nog gebruikt de logistieke sector een legacy netwerksysteem, dat vatbaar is voor fouten. In werkelijkheid lijken deze legacysystemen de mogelijkheden van ondernemingen te beperken. Deze systemen zijn ook traag en hebben de neiging de productiviteit te verlagen.

Daarom moet logistiek upgraden naar meer geavanceerde technologie om hun productiviteit te verhogen en tijd en geld te besparen. IoT of robotica kunnen helpen, maar deze hebben ook een goed firewallsysteem of beschermend netwerk nodig dat cybercriminelen buiten houdt.

Meer weten over de rol van blockchain in de logistiek? Lees nu meer in onze gids over blockchain in logistiek!

Voordelen van blockchain in de logistiek

De voordelen van blockchain in de logistiek zijn enorm. In werkelijkheid kan blockchain veel functies bieden voor deze sector, waardoor de algehele output van deze industrie sterk zal toenemen. Blockchain kan bijvoorbeeld transparantie bieden aan de supply chain. Dus elke soort activiteit binnen de toeleveringsketen wordt geregistreerd in het grootboek en is voor iedereen toegankelijk.

Een ander voordeel van blockchain in de logistiek is het trackingproces. In werkelijkheid kan blockchain voor de logistieke sector het volgen van zendingen van de productielijn tot aan de hand van de consument bieden. Bedrijven in de branche kunnen zelfs de locatie van hun zendingen volgen en ervoor zorgen dat de zendingen op tijd worden afgeleverd.

Ook kan de gedecentraliseerde infrastructuur eindelijk alle discrepanties binnen het ecosysteem voorgoed wegwerken. Hoewel een gedecentraliseerde structuur enigszins niet geschikt is voor grote bedrijven, kunnen de functies deze sector nog steeds helpen bloeien.

Wij geloven dat de beste manier waarop het deze sector kan helpen, een sneller transactieproces is. Omdat deze branche sterk afhankelijk is van tijdige betalingen in elke fase, kan een snellere betaling de output echt veranderen en veel tijd besparen.

Door blockchain te gebruiken, kunt u een transactie binnen enkele seconden voltooien in plaats van dagen en weken nodig te hebben om deze te verwerken.

Als je wilt, kun je dit artikel of gids gebruiken als een blockchain in logistieke pdf om verder te studeren over het onderwerp.

Blockchain kan ook voor andere sectoren veel voordelen bieden. Bekijk onze gids over de voordelen van blockchain-technologie voor meer informatie.

8 geschikte use-cases van blockchain voor logistiek

Er zijn veel use-cases van blockchain in de logistiek. Laten we eens kijken naar enkele van de beste use-cases van blockchain in het transport- en logistieke ecosysteem.

Betere tracering van vracht

Door blockchain in logistiek en supply chain te gebruiken, kunt u vracht gemakkelijker opsporen. Momenteel neemt de vraag naar leveringen op afroep en dezelfde dag toe. Het is dus een enorm probleem als het gaat om logistieke bedrijven, omdat ze niet in staat zijn om aan de behoeften van deze toenemende eisen te voldoen.

Veel transportbedrijven proberen echter al te investeren in goede volgtechnologie, maar de veiligheid van deze technologieën is twijfelachtig.

Aangezien deze technologieën geen beveiligd authenticatieproces hebben, maken cybercriminelen of slechte personen altijd gebruik van de informatie van het netwerk.

Blockchain kan het scenario hier echt veranderen. Omdat blockchain een goed authenticatiekanaal met verificatie biedt, kan niemand nu met de gegevens knoeien.

Omdat u al uw leveringen kunt volgen en de leveringen in realtime kunt volgen, kan het ook echt zorgen voor een betere consumentenervaring voor de logistieke sector..

Beveiliging voor het Internet of Things (IoT) -apparaten voor meer efficiëntie

Zoals u al weet, gebruiken veel bedrijven al Internet of Things-apparaten om de producten te volgen of de kwaliteit voortdurend te behouden. Deze IoT-apparaten zijn echter vatbaar voor cyberaanvallen omdat ze de neiging hebben om cloudservers te gebruiken om met elkaar te communiceren, wat een kwetsbaar proces is..

Dus hier kan blockchain in logistiek en supply chain beveiliging bieden voor deze IoT-apparaten en alle gegevens monitoren die van al deze apparaten komen. Meer nog, het kan ook helpen bij het analyseren en categoriseren van alle gegevens van deze apparaten om wijzigingen in de bedrijfsstrategie aan te brengen.

Effectief volgen van transport

Het belang van het volgen van zendingen is enorm. Zonder de juiste volgkanalen is het vrijwel onmogelijk om de levering op tijd te doen of de leveringen in te plannen. Het is echter een enorm probleem, aangezien de zendingen in veel gevallen een route kunnen volgen die uiteindelijk resulteert in te late levering.

In werkelijkheid kan blockchain in logistiek en supply chain het volgen van zendingen van de productielijn tot aan de hand van de consument bieden. Bedrijven in de branche kunnen zelfs de locatie van hun zendingen volgen en ervoor zorgen dat de zendingen op tijd worden afgeleverd.

Nogmaals, het kan helpen bij het kopen van een tweedehands voertuig en het verifiëren van de informatie over de prestaties van het logboek in het verleden. Over het algemeen is het dus een geweldige overwinning voor iedereen.

Schrijf nu in: Gecertificeerde Enterprise Blockchain Professional (CEBP) cursus

Betere onboarding van de koerier

Net als de validatie van het tweedehands voertuig, kan blockchain alle bestuurdersrecords voor elke nieuwe vervoerder valideren. In werkelijkheid is het proces behoorlijk tijdrovend en vol gedoe. Sterker nog, aangezien het veel tijd kost, heeft het bedrijf ook daarvoor bepaalde problemen.

Zo kan een makelaar op een heel specifieke locatie een laadvermogen bereiken. Hij / zij kan dus de nieuwe vervoerder identificeren om deze toe te wijzen, maar kan deze pas verwerken als de carrière correct is ingevoerd. In werkelijkheid kan het in tijden van crisis tot meer problemen leiden.

Omdat blockchain het probleem echter volledig kan oplossen, kan het onboarding-proces van een nieuwe bestuurder binnen enkele minuten plaatsvinden. Blockchain voor logistieke trackingfunctie kan dus helpen om alle onboarding-processen op een tijdvriendelijke manier bij te houden.

Voertuig-voertuigcommunicatie

Een andere belangrijke use-case van blockchain is de optie voor voertuig-tot-voertuigcommunicatie.

Veel bedrijven integreren V2V-communicatie al in hun systeem. Daarom kunnen vrachtvoertuigen met elkaar communiceren en een peloton vormen om de veiligheid te verbeteren, brandstof en tijd te besparen. De beveiliging van deze informatie is echter erg laag en er is een goed onderhoudskanaal voor nodig.

In werkelijkheid kan blockchain voor logistieke trackingopties snel alle gegevens van voertuig-tot-voertuigcommunicatieprocessen beveiligen en de bedrijven helpen de informatie efficiënt te stroomlijnen. Daarom kunnen bedrijven deze technologie ook gebruiken om alle gegevens te beschermen tegen cyberaanvallen.

Betrouwbaar instappen

Dit is een van de grootste problemen van elk logistiek bedrijf. Veel bedrijven maken zich constant zorgen over de laadborden, omdat met deze gegevens wordt geknoeid, gedupliceerd of zelfs vol fouten zit. Dit kan leiden tot een onbetrouwbare weergave van de eisen van de consument.

Zonder blockchain zal de kans op duplicatie en fouten steeds groter worden omdat het niet meer handmatig kan worden afgehandeld. Maar met blockchain voor logistieke trackingfunctie, kunnen verladers de tijdstempels in de blockchain direct bijwerken. Omdat alle informatie in de blockchain wordt geverifieerd, is er geen kans op fouten of duplicatie.

Het is dus een enorm voordeel voor het bedrijf en de verladers.

Lees verder: Blockchain in productie: een gids voor industriële empowerment

Lagere kosten met behulp van slimme contracten

Een andere geweldige use case van blockchain voor logistiek is het gebruik van slimme contracten in elke fase. Zoals u al weet, behandelt de logistieke sector veel transacties in meerdere fasen. Als zelfs maar een van de vertragingen optreedt, kan het hele systeem uit elkaar vallen. Meestal nemen deze transacties echter veel tijd in beslag om te verwerken.

Maar als u in elke fase slimme contracten gaat gebruiken, kunt u het hele proces binnen enkele seconden stroomlijnen. Meer nog, u bespaart ook veel geld door de tussenpersoon kwijt te raken. Het beste is dat je alle processen van blockchain kunt automatiseren als je in elke fase slimme contracten gaat gebruiken.

Verhoogde liquiditeit in de logistieke supply chain

Er zijn veel toepassingen met het blockchain-ecosysteem dat zich richt op de logistieke sector. Deze proberen allemaal het hoofd te bieden aan het belangrijkste probleem van deze sector, namelijk liquiditeit, flexibiliteit en bedrijfsvoering. De afname van de liquiditeit in deze sector is behoorlijk zorgwekkend, aangezien het aanleiding geeft tot allerlei problemen.

Maar met blockchain lost u het probleem snel voorgoed op. In werkelijkheid heeft blockchain de mogelijkheid om de liquiditeit binnen de supply chain voor deze sector te vergroten. Het zou dus de liquiditeit van de drijvende kracht of de liquiditeit van de carrier kunnen betekenen, enzovoort. Blockchain kan ook elk element van deze sector authenticeren om ervoor te zorgen dat elk element op het juiste punt staat.

Als je wilt, kun je dit artikel of gids gebruiken als een blockchain in logistieke pdf om verder te studeren over het onderwerp.

Wil je meer use-cases voor blockchain bekijken? Bekijk nu de top 20+ blockchain-use-cases!

Bedrijven die Blockchain gebruiken in de logistieke sector

U vraagt ​​zich gewoon af wat de werkelijke implicatie van deze technologie is. Het is heel normaal om er sceptisch over te zijn. Maar om u te helpen de diepgang van deze technologie volledig te begrijpen, hebben we een lijst samengesteld van grote ondernemingen in de logistieke sector die blockchaintechnologie gebruiken.

UPS

UPS is een grote Amerikaanse vervoerder die blockchain gebruikt in de logistieke sector. In werkelijkheid werken ze samen met Inxeption aan een blockchain-platform dat hun toeleveringsketen voor verkopers zal verbeteren. Meer nog, de naam van het platform is Inxeption Zippy, en het zal binnenkort het levenslicht zien.

Dit platform helpt bedrijven om producten op de markt te brengen, op de markt te brengen en zelfs aan hun klanten te distribueren. Het is dus een grote overwinning voor de logistieke sector.

DHL

DHL is weer een van de blockchain in logistieke voorbeelden die deze technologie gebruiken voor de verbetering van deze sector. In werkelijkheid werken ze hieraan samen met Accenture. Ze hebben een proof of concept waarmee het geneesmiddel van de fabricage tot aan de consument kan worden getraceerd.

Dit zal voornamelijk het proces volgen dat binnen de logistieke jurisdictie valt in plaats van het fabricageproces.

J.B. Hunt Transport

J.B. Hunt Transport is weer een van de voorbeelden van blockchain in de logistiek. In werkelijkheid werken ze samen met BiTA of Blockchain in Transport Alliance. Samen met dit consortium zijn ze van plan om blockchain-standaarden voor logistiek te ontwikkelen en de industrie voor te lichten over deze nieuwe technologie. Ze geloven dat blockchain de oplossing is voor alle problemen waarmee deze sector momenteel wordt geconfronteerd.

C.H. Robinson

C.H. Robinson is weer een van de voorbeelden van blockchain in de logistiek. In werkelijkheid is dit bedrijf een enorme 3PL-gigant. Dit bedrijf werkt ook samen met Blockchain in Trucking Alliance (BiTA) om bepaalde standaarden voor deze branche te ontwikkelen. Ze werken ook aan een platform dat hen kan helpen de efficiëntie te verbeteren.

Blockchain kan u helpen om uw bedrijf een boost te geven. Start nu uw blockchain-project met behulp van onze ultieme blockchain-implementatiestrategie!

Penske Logistics

Penske Logistics is een ander bedrijf dat blockchain gebruikt voor de logistieke sector. In werkelijkheid wil het bedrijf de ontwikkeling van blockchain-platforms in de transportsector vergroten, zodat ze meer toepassingen op de markten kunnen creëren.

Op dit moment zijn we niet zeker over het exacte platform, maar we weten wel dat ze zullen werken aan hun logistiek voor eten en drinken.

NFI Industries

Een ander bedrijf zet blockchain in voor de logistieke sector: het NFI. In werkelijkheid werkt dit bedrijf samen met Blockchain in Transport Alliance (BiTA). Meer nog, ze willen dit consortium gebruiken om kansen in het veld te grijpen en uit te breiden naar verschillende technologische initiatieven, waaronder blockchain.

GEODIS

GEODIS is een ander bedrijf dat blockchain gebruikt voor de logistieke sector. Hier werken ze samen met Project Verte voor magazijnonderhoud. Project Verte is eigenlijk een e-commerceplatform dat warehousing-mogelijkheden wil bieden aan middelgrote tot kleine merken. De samenwerking binnen deze twee groepen zal dus resulteren in meer kansen voor kleinere merken.

FedEx

FedEx gebruikt blockchain ook voor logistieke doeleinden. In werkelijkheid willen ze blockchain in hun systeem integreren en hebben ze ook de eerste testperiode voor proof of concepts voltooid. Volgens hen was de test een enorm succes en gaan ze nu voor de volledige beleving.

Ceva Logistics

Ceva Logistics is nog een ander bedrijf dat blockchain gebruikt voor logistieke use-cases. In werkelijkheid is Ceva een in Zwitserland geregistreerde logistieke gigant. Meer nog, ze werken nu samen met IBM en Maersk aan hun nieuwe TradeLens-platform.

Het beste is dat ze de supply chain-ervaring willen verbeteren en ook transparantie in hun bedrijfsmodel willen opnemen.

Werner Enterprises

Werner Enterprises zet blockchaintechnologie ook in voor de logistieke sector. Momenteel werken ze samen met Blockchain in Transport Alliance (BiTA) om ervoor te zorgen dat alle implementatie van blockchain in deze sector dezelfde set richtlijnen en regels volgt. Ze willen het ook gebruiken voor hun vrachtbeheer.

Lees verder: Top 50-bedrijven die Blockchain-technologie gebruiken

Gevolgtrekking

Nu je weet wat blockchain is in de logistiek, kun je begrijpen hoe blockchain het scenario van deze sector echt kan veranderen. In werkelijkheid is blockchain nog steeds een nieuwe technologie, die vanaf nu meer moet worden geüpgraded. Toch is het in staat om alle problemen perfect aan te pakken.

Dus als u blockchain voor uw logistiek bedrijf wilt opnemen, moet u zeker weten hoe deze technologie werkt. Als je nog maar een beginneling bent en meer wilt weten over deze technologie van een professional, raden we je aan om te beginnen met onze gratis Blockchain-cursus.

Start uw blockchain-reis en breng uw logistieke bedrijf naar nieuwe hoogten.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me