Een complete gids over Amazon QLDB

Dit artikel biedt een gedetailleerd overzicht van Amazon’s Amazon Quantum Ledger Database of QLDB, in het kort. Ook vindt u de functies, functionaliteit en gebruiksscenario’s van QLDB.

Wil je meer weten over Amazon QLDB? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. In dit artikel zullen we de Amazon Quantum Ledger Database (QLDB) verkennen.

Amazon loopt altijd voorop als het gaat om blockchain-technologie of welke technologie dan ook in het algemeen. Amazon, dat zelf een gigant is, kent het belang van data bij bedrijven. Voor bedrijven is het belangrijk om te zorgen voor goed datamanagement.

Blockchain heeft het potentieel getoond om elke sector die er is te veranderen. Blockchain is ook net zo handig als het gaat om het opslaan van gegevens. Het is tenslotte een gedistribueerd grootboek. Ook het feit dat traditionele databases binnenkort hun weg zullen banen naar de robuustere op blockchain gebaseerde database. Bedrijven kunnen echter gewoon geen gedecentraliseerde database voor hun bedrijf gebruiken, omdat ze hun privégegevens moeten beschermen.

Hier komt AWS QLDB om de hoek kijken. Laten we het hieronder in meer detail bekijken.

Schrijf nu in: Enterprise Blockchains Fundamentals-cursus

Wat is Amazon Quantum Ledger Database?

Amazon QLDB biedt een volledig beheerde grootboekdatabase. Het biedt alle belangrijke functies van een blockchain-grootboekdatabase, inclusief onveranderlijkheid, transparantie en cryptografisch verifieerbaar transactielogboek. QLDB is echter eigendom van een centrale vertrouwde autoriteit. Het heeft dus in zekere zin bijna alle kenmerken van een gedistribueerde grootboektechnologie met een gecentraliseerde aanpak.

Je kunt Amazon QLDB ook niet vergelijken met blockchain, omdat de twee fundamentele verschillen hebben. QLDB wordt gelanceerd samen met Amazon Managed Blockchain.

Lees verder: QLDB versus Hyperledger – een beter Amazon QLDB-alternatief?

Wat is de behoefte aan een gecentraliseerde grootboekdatabase??

Als u een zakelijke gebruiker bent, moet u weten hoe gegevens worden opgeslagen. Totdat blockchain een haalbare optie werd, worden de gegevens opgeslagen in een gecentraliseerde database. Met blockchain zijn er meerdere manieren, blockchain-technologie kan op twee manieren worden gebruikt.

De eerste manier is om correct gebruik te maken van een gecentraliseerd grootboek waarmee u alle transacties en logboeken kunt loggen. Deze benadering wordt veel gebruikt in de toeleveringsketens, de verzekerings- of kredietsector, waar het belangrijk is om elke mogelijke verandering in het systeem te volgen. In dit model is een gecentraliseerde autoriteit eigenaar van het gecentraliseerde grootboek dat wordt gedeeld door de bedrijven.


De tweede manier is om een ​​grootboektechnologie of relationele database te gebruiken met behulp van open-source blockchain-frameworks.

Als u beide benaderingen kiest, is geen van beide optimaal voor de huidige uitdagingen van de branche. Het feit dat de relationele database niet met cryptografie kan werken, is een groot nadeel. Voor relationele databases moeten klanten aangepaste controleproeven en -tabellen maken.

Een gecentraliseerde grootboek-gebaseerde database aangedreven door blockchain is het antwoord op al deze. De gebruikers kunnen ervoor kiezen om een ​​grootboek aan te maken waarin alle wijzigingen van de gegevens worden opgeslagen en onveranderlijk van aard zijn. Dit betekent dat niet alleen de gegevens worden opgeslagen, maar ook de geschiedenis ervan om de nodige middelen te bieden om gegevens te verifiëren. De gegevens moeten ook cryptografisch worden verwerkt om onveranderlijk te zijn.

Een volwaardige ledger-aangedreven blockchain-database

Aan al deze vereisten wordt voldaan door Amazon QLDB, waar het een manier biedt om een ​​grootboekgestuurde blockchain-database correct te configureren en te implementeren. Hiermee hebben organisaties controle over de gegevens die worden opgeslagen en gedistribueerd.

Ze kunnen de gegevenswijzigingen volgen en kijken of deze verifieerbaar zijn. Als een organisatie oude methoden gebruikt, moeten ze aangepaste audittabellen of -proeven maken. Het is niet efficiënt en is niet 100% volledig waterdicht.

Bovendien vereist het maken en onderhouden van aangepaste audittabellen en -trajecten aangepaste ontwikkeling, wat betekent dat er meer tijd en geld in moet worden geïnvesteerd. Bovendien is ontwikkeling op maat ook vatbaar voor menselijke fouten.

Maar wat als bedrijven of organisaties proberen blockchain-oplossingen zoals Ethereum en Hyperledger Fabric te gebruiken om grootboek te maken en te beheren??

Het kan gedaan worden; het kan echter ook leiden tot de implementatie van een complete blockchain-oplossing die de complexiteit van het hele project vergroot.

Waarom hebben we Amazon QLDB nodig?

Oké, we hebben veel geleerd over de Amazon QLDB, maar we moeten de behoefte ervan nog vaststellen in het huidige ecosysteem van oplossingen en technologieën. In dit gedeelte bespreken we de punten die de behoefte aan Amazon QLDB versterken. Laten we de onderstaande punten bespreken.

Interparty Trust

Er is een ongeëvenaarde groei als het gaat om de industrieën. In de afgelopen tien jaar zijn bedrijven nu klaar om nieuwe technologieën over te nemen die kernproblemen zoals vertrouwen oplossen.

Op dit moment genereren bedrijven tonnen gegevens via hun verschillende processen. Het kan te maken hebben met de toeleveringsketen of detailhandel of in feite met het fabricageproces, het is belangrijk voor hen om verifieerbare en betrouwbare gegevens te hebben.

Dit geeft aanleiding tot de behoefte aan een grootboekgebaseerde database die belangrijke functies biedt zoals verifieerbaar grootboek, onveranderlijkheid en cryptografie, zodat elke afzonderlijke wijziging in de database kan worden gevolgd en verbeterd..

Dit alles zorgt voor een beter vertrouwensspel tussen de spelers in de zakenwereld. De eindgebruikers, d.w.z. klanten, kunnen ook verbazingwekkende transparantie verwachten als het gaat om het zien van de geschiedenis van een transactie die zich voor hen ontvouwt.

Zo kunnen klanten nagaan hoe de verzekeringsmaatschappij de verzekering achter deuren regelt en kunnen klanten ervoor zorgen dat er geen manipulatie heeft plaatsgevonden.

Een ander goed voorbeeld zijn onroerendgoedtransacties waarbij niemand eigendommen door fraude kan verkopen, aangezien de geschiedenis van het onroerend goed alle waardevolle informatie over het eigendom ervan bevat..

Blockchain is echter al in staat om deze taken uit te voeren. Als je de blockchain voor verzekeringen en blockchain voor vastgoedartikelen doorloopt, kun je een beter idee hebben.

Regelgeving

Naleving is een ander pijnpunt voor de organisaties die er zijn. Deze conformiteit varieert afhankelijk van branche tot branche. Er is echter één ding dat ze gemeen hebben, namelijk audit trails. Deze audittrails moeten gedurende een langere periode grondig worden onderhouden door organisaties.

Een andere uitdaging is om ervoor te zorgen dat alle acties goed worden gedocumenteerd en in de proef worden opgeslagen. Kortom, de audit trails zijn een geschiedenisboek van elke beweging en actie van de organisaties.

De uitdaging is echter om de traditionele database te gebruiken als een manier om de audit trail-problemen te overwinnen. Daarvoor moeten organisaties niet alleen zorgen voor een goede traditionele database, maar ook voor audit trails voor interne audits. Dit kan een ontmoedigende taak zijn als bedrijven complexe oplossingen moeten creëren die ook niet volledig zijn.

De oplossing is voor Amazon QLDB dat een controleerbare, verifieerbare en onveranderlijke database creëert.

Journal-First-benadering

Dagboeken zijn een oude manier om gebeurtenissen vast te leggen. Het eindresultaat is immers afgeleide informatie van alle transacties. Amazon QLDB hanteert ook een journal-first-benadering die we later zullen bespreken.

De aanpak is erg handig omdat het een historische kopie van de gegevens bijhoudt. De gebruikers hebben het meeste baat bij de aanpak.

Amazon QLDB voordelen / functies

Amazon QLDB wordt geleverd met een aantal functies en voordelen. Laten we ze hieronder een voor een bespreken.

Onveranderlijk en transparant

Het eerste dat u opvalt aan QLDB is de onveranderlijkheid ervan. Het is mogelijk vanwege het gebruik van het alleen-append-tijdschrift. Het journaal slaat een opeenvolgende en nauwkeurige invoer op van elke gegevenswijziging die binnen het systeem plaatsvindt.

Het Journal is ook alleen een append, wat betekent dat het onveranderlijk van aard is en de capaciteit heeft om de geschiedenis van elke transactie of gegevenswijziging op te slaan. Dit betekent ook dat de opgeslagen gegevens niet kunnen worden gewijzigd of gewijzigd.

Als het nodig is om bepaalde gegevens uit een database te verwijderen, zal het grootboek de kennis van de verwijdering behouden met de vorige waarde en staten.

Makkelijke toegang

Amazon QLDB weet dat het belangrijk is dat de gegevens gemakkelijk toegankelijk zijn voor de gebruiker. Daarom kun je met de applicatie gemakkelijk de hele geschiedenis bekijken. Om dit te controleren, moet de gebruiker de vragende taal gebruiken. Hij kan zowel de historische wijzigingen als de transactiegeschiedenis controleren.

Cryptografisch verifieerbaar

Elk van de wijzigingen kan worden geverifieerd door middel van cryptografische hashes die zijn verbonden met elke wijziging van gegevens. Het creëert een beknopt overzicht van alle wijzigingen die u in de gegevens hebt aangebracht. Het staat bekend als een samenvatting of beveiligde samenvatting. Om ervoor te zorgen dat het niet gemakkelijk te hacken is, maakt het gebruik van de SHA-256 cryptografische hashing.

Dus als u gegevens neemt en er wijzigingen in aanbrengt, wordt er een samenvatting gemaakt die wordt gebruikt als bewijs van de wijziging. Het kan worden gebruikt om de integriteit en verifieerbaarheid van de gegevens te controleren. De samenvatting is ook toegankelijk via de API van QLDB.

Bovendien kunt u de QLDB ook gebruiken om de geschiedenis van de gegevens te kennen en het meeste uit de query-interface te halen die deze te bieden heeft.

Makkelijk op schaal te brengen

Amazon QLDB is eenvoudig te schalen. Het biedt de mogelijkheid tot automatische schaalvergroting die naadloos van aard is. Dit betekent dat u geen handmatig werk hoeft te doen om uw applicatie op te schalen. Bovendien, als u een enterprise blockchain-framework gebruikt, zal QLDB er ook mee werken – waardoor de prestaties worden verbeterd.

QLDB is veel sneller in vergelijking met traditionele gegevensoverdracht via blockchain-frameworks, omdat u hiermee transacties 2-3x sneller kunt uitvoeren.

Elke traditionele blockchain-oplossing moet met zijn knooppunten werken om de transacties te valideren. Maar in het geval van Amazon QLDB is het geen vereiste.

Makkelijk op te zetten

U kunt Amazon QLDB eenvoudig instellen omdat er geen servers nodig zijn voor leveringscapaciteit en beheer. Binnen enkele minuten kunt u een nieuw grootboek maken dat beschikbaar is in de AWS Command Line Interface (CLI), AWS Management Console of andere methoden.

Metrische gegevens en monitoring

Met Monitoring and Metrics kunt u uw oplossing beheren en een goed operationeel overzicht hebben.

PartiQL-ondersteuning

QLDB wordt geleverd met de ondersteuning van PartiQL. Het is een standaard querytaal met ondersteuning van SQL-compatibele toegang tot de QLDB. Hiermee kan de gebruiker verbinding maken met het documentgeoriënteerde datamodel. Dit betekent dat PartiQL kan worden gebruikt ongeacht de onderliggende gegevensbron. Qua bruikbaarheid is PartiQL gebruiksvriendelijk en biedt het een goede set SQL-bewerkingen die vertrouwd aanvoelen.

Documentgeoriënteerd datamodel

Het documentgeoriënteerde datamodel wordt ondersteund door de Amazon QLDB. Het stelt gebruikers in staat om flexibele gegevensopslag te gebruiken en biedt een goed gestructureerd gegevensmodel.

ACID-semantiek en transactionele consistentie

QLDB wordt geleverd met de ondersteuning van ACID-eigenschap. De eigenschap ACID staat voor atomiciteit, consistentie, isolatie en duurzaamheid. Andere belangrijke databasefuncties zijn onder meer volledige serialisering.

Hoe werkt QLDB?

Er zijn twee belangrijke componenten van QLDB die we nodig hebben om te weten hoe het werkt.

 • Logboek: Een tijdschrift vormt de kern van QLDB. Het is een onveranderlijk transactielogboek. Alle transacties die in het journaal zijn opgeslagen, worden als gegevensblokken toegevoegd. Deze blokken zijn verbonden met een hash van gegevens voor verifieerbaarheid met behulp van cryptografie. Als de gegevens hier eenmaal zijn opgeslagen, kunnen ze niet meer worden gewijzigd of verwijderd.
 • Huidige staat en geschiedenis: Om ervoor te zorgen dat de gegevens goed worden bijgehouden in het Journal, worden er nog twee tabellen bijgehouden die bekend staan ​​als de huidige tabel en de geschiedenistabel. De huidige tabel bevat de laatste status van de gegevens, terwijl de historietabel de geschiedenis van de gegevens bevat.

Amazon QLDB-gebruiksscenario’s

In deze sectie zullen we de gebruiksscenario’s van Amazon QLDB bekijken. De use-cases van Amazon QLDB zijn belangrijk om een ​​volledig beeld te krijgen van wat QLDB te bieden heeft.

Productie

De productiebedrijven kunnen optimaal profiteren van wat QLDB Amazon te bieden heeft. Bij de productie is het belangrijk dat bedrijven ervoor zorgen dat hun supply chain-gegevens overeenkomen met die van de supply chain. Met QLDB kunnen ze elke transactie en de geschiedenis ervan registreren. Omdat we blockchain al zien in de productie, zal QLDB de zaken alleen maar efficiënter maken.

Dit betekent dat elk van hun individuele batches correct wordt gedocumenteerd. Uiteindelijk zullen ze worden uitgerust met de kennis om de onderdelen te traceren als er iets misgaat tijdens de distributielevenscyclus van een product..

Financiën

De blockchain in de handelsfinancieringssector kan enorm profiteren van een Journal-first-benadering. Door een oplossing te gebruiken die wordt aangedreven door QLDB, kunnen ze kritieke gegevens volgen, waaronder transacties op bankrekeningen, leningen enzovoort!

De financiële organisaties hoeven ook niet te investeren in het creëren van een op maat gemaakte oplossing.

Schrijf nu in: Enterprise Blockchains en Trade Finance-cursus

Verzekering

De blockchain voor de verzekeringssector kan efficiënt en effectief samenwerken met de Amazon QLDB. Hiermee kunnen ze een goede geschiedenis van de transacties hebben en kunnen ze resulteren in betere claims. Vanaf nu gebruiken verzekeringsmaatschappijen hun complexe auditoplossingen die gebruikmaken van oude technologieën zoals relationele databases.

Als ze de QLDB gebruiken, kunnen ze de volledige historische gegevens over een transactie bewaren en eventuele conflicten oplossen die zich voornamelijk voordoen in de verzekeringssector. Het cryptografisch beveiligde grootboek zorgt er ook voor dat er geen gegevens worden aangetast of gemanipuleerd.

Kleinhandel & Bevoorradingsketen

Met QLDB Amazon kunnen detailhandelaren goed voor hun toeleveringsketen zorgen en toegang krijgen tot informatie over een product op hun verkooppunten en ook in de toeleveringsketen..

Zoals u kunt zien, kan QLDB twee sectoren tegelijk helpen –

 • Blockchain in de detailhandel
 • Blockchain voor supply chain

Ze kunnen bijvoorbeeld weten wanneer de artikelen worden verzonden, wanneer ze de winkel bereiken en wie de verzending afhandelt. Al deze details zijn zeer voordelig en helpen de detailhandel om de voorraad altijd up-to-date en klaar voor gebruik te houden. Hun logistiek verbetert ook met betere transactionele en historische gegevens.

Schrijf nu in: Enterprise Blockchains en Supply Chain Management-cursus

QLDB-klanten en -partners

Op het moment van schrijven heeft QLDB sterke partners gemaakt en ook klanten verworven. Sommigen van hen bevatten de volgende.

 • Digitale activa
 • Accenture
 • Asano
 • Rijk
 • Wipro
 • Zillant
 • Splunk
 • Klarna

Veelgestelde vragen over Amazon QLDB

Inmiddels zou u een goed begrip moeten hebben van wat Amazon QLDB te bieden heeft. Maar er kan enige verwarring zijn die u nog steeds kan vertroebelen. Daarom gaan we enkele van de veelgestelde vragen doornemen waarvan we denken dat ze u zullen helpen QLDB Amazon beter te begrijpen.

V: Welke gegevens kunnen worden opgeslagen in een grootboekdatabase?

A: Over het algemeen kunnen systeem-of-record-applicaties het meest profiteren van QLDB omdat het verifieerbaarheid, volledigheid en gegevensintegriteit biedt. De logistieke ruimte en de toeleveringsketen kunnen er bijvoorbeeld het meest van profiteren.

Vraag: Is Amazon QLDB blockchainservice of gedistribueerd grootboek?

A: Amazon QLDB valt onder geen van beide. Het is een databasetype dat de beste stukjes uit gedistribueerde grootboekoplossingen haalt en deze gebruikt voor de beste voordelen van de bedrijven.

Vraag: Toepassingen verbinden met Amazon QLDB?

A: U moet een door AWS geleverde QLDB-driver installeren.

Vraag: Hoeveel sneller wordt Amazon QLDB vergeleken met traditionele blockchain-frameworks?

A: Het is over het algemeen 2-3x keer sneller.

V: Wat is PartiQL?

A: PartiQL is een open querytaal die wordt gebruikt om gegevens te manipuleren en toegang te krijgen tot QLDB.

Vraag: Hoe kunt u een back-up van het grootboek maken??

A: Een momentopname van een grootboek kan op elk moment worden gemaakt om er een back-up van te maken. Het is ook gemakkelijk te herstellen.

Gevolgtrekking

Dit leidt ons naar het einde van onze Amazon Quantum Ledger Database (QLDB) -gids. Het biedt een cryptografisch verifieerbare geschiedenis met volledige tevredenheid van het bedrijf en de gebruikers. Het heeft ook uitstekende use-cases, waaronder toeleveringsketen, financiën, detailhandel, enzovoort. De prijzen van Amazon QLDB lijken redelijk betaalbaar. Als uw applicatie bijvoorbeeld 180 IO-verzoeken per seconde heeft en 0,15 IO-verzoeken schrijft met applicatiegegevens van 30 GB Journal en 30 GB Index-opslag, hoeft u slechts $ 73,06 per maand te betalen.

Dus, wat vind je van de Amazon QLDB? Gaat u het in uw project gebruiken??

Als je de basisprincipes van blockchain beter wilt begrijpen, moet je je inschrijven voor onze gratis blockchain-cursus!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map