Gedecentraliseerde organisatie: een complete gids

Organisaties evolueren in hoog tempo. Om een ​​organisatie relevant te maken, moeten ze zich aanpassen aan de markt en de huidige standaarden. Gedecentraliseerde organisatie stelt elke organisatie in staat om haar bestuur te decentraliseren en een organisatie te helpen evolueren voorbij de huidige beperking van een gecentraliseerde organisatie.

Op dit moment kan elke organisatie gecentraliseerd of gedecentraliseerd gaan. Beiden hebben hun eigen voor- en nadelen. Maar na verloop van tijd verschuift de primaire focus voor de organisatie naar decentralisatie.

In dit artikel zullen we een complete gids doornemen over een gedecentraliseerde organisatie. We zullen de definitie van decentralisatie, voordelen en nadelen doornemen voordat we naar een gedecentraliseerde organisatie gaan.

Vervolgens behandelen we gedecentraliseerde organisaties vanuit het oogpunt van de blockchain, waar we de gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) behandelen.

Laten we dus zonder enige vertraging aan de slag gaan.

Wat is decentralisatie? Definitie van gedecentraliseerde organisatie

Een gedecentraliseerde organisatie is een organisatie die een transparant computerprogramma of platform en elektronisch vooraf bepaalde regels gebruikt om beslissingen te automatiseren en transacties te vergemakkelijken zonder enige centrale autoriteit.

Decentralisatie biedt een organisatiestructuur waarbij de besluitvorming wordt gedelegeerd aan de middelste of lagere ondergeschikten van het topmanagement.

Door dit te doen, kunnen de laagste autoriteitsniveaus beslissingen nemen zonder zich zorgen te hoeven maken over de hoogste autoriteitsniveaus of een gecentraliseerde autoriteit.

Het geeft relatieve autonomie aan het hele systeem, waar het niet nodig is om heen en weer te schakelen voor besluitvorming.

De hele organisatiestructuur moet verantwoordelijker optreden om van decentralisatie een succes te maken. Afgezien daarvan verbetert ook de efficiëntie van het topmanagement, omdat ze zich nu kunnen concentreren op het nemen van belangrijke beslissingen in plaats van te blijven hangen bij de triviale besluitvorming die ondergeschikten op een lager niveau nemen..

Voorbeeld van een gedecentraliseerde organisatie

Laten we een voorbeeld bekijken om decentralisatie te begrijpen.


Als een werknemer in een gecentraliseerde organisatie een beslissing wil nemen (zoals het kopen van een tafel), moet zijn verzoek worden goedgekeurd door de centrale autoriteit. Om de belangrijkste besluitvormer te bereiken, moet het verzoek mogelijk via de vele ondergeschikten gaan die hun rol spelen door het verzoek te accepteren of af te wijzen.

De hoogste autoriteit rondt het verzoek af en alleen de werknemer kan de tafel namens het bedrijf kopen.

Krijg meer idee over blockchain-governance door de Blockchain Governance Principles te lezen: alles wat u moet weten

Deze meerdere stappen die nodig zijn om slechts één beslissing te nemen, zijn tijdrovend en daarom niet ideaal voor moderne organisaties en bedrijven.

gedecentraliseerde organisatie

Bij decentralisatie is er meer autonomie bij het nemen van beslissingen dan bij een gecentraliseerde organisatie. Deze autonomie stelt individuen binnen de organisatie in staat om beslissingen te nemen zonder volledig afhankelijk te zijn van de centrale autoriteit of het hoogste management.

Een gedecentraliseerde organisatie is echter niet vrij van gebreken. Er zijn enkele duidelijke nadelen aan verbonden. Laten we de voor- en nadelen van decentralisatie hieronder op een rijtje zetten.

Gedecentraliseerde organisatie Voordelen

Er zijn veel voordelen van decentralisatie, waaronder de volgende:

 • Ondergeschikten motivatie

Decentralisatie geeft meer verantwoordelijkheid aan de ondergeschikten, wat op hun beurt hun motivatie verbetert. De enige reden achter het verbeterde moreel is dat ze niet afhankelijk hoeven te zijn van de hogere autoriteiten voor het nemen van bepaalde soorten beslissingen.

De aanmoediging van ondergeschikte om na te denken terwijl ze hun rol spelen op basis van hun status, onafhankelijkheid en participatieniveau. Bovendien verbetert decentralisatie ook het moreel van een groep, aangezien iedereen ernaar streeft om te verbeteren en zijn rol te spelen.

 • Diversificatie en groei

Omdat relatieve autonomie onderdeel wordt van de organisatie, waar elke productafdeling nu de meeste van hun beslissingen zelf kan nemen. Dit flakkert hun creatieve besluitvorming op, aangezien ze nu vrij zijn om nieuwe dingen uit te proberen. De vrijheid om te denken en nieuwe dingen te creëren, zorgt ook voor een gezonde concurrentie tussen de divisie van een bedrijf.

Afgezien daarvan ervaren ondergeschikten meer groei omdat ze hun eigen oordeel moeten gebruiken om beslissingen te nemen. Door dit te doen, leren ze nieuwe vaardigheden, waaronder managementvaardigheden.

 • Efficiënte communicatie

Zonder hiërarchisch beheerniveau kunnen systemen en individuen nu met elkaar communiceren en relaties creëren die niet mogelijk waren in een gecentraliseerde opstelling.

 • Snelle besluitvorming

Met een gedecentraliseerde aanpak wordt de besluitvorming sneller naarmate de ondergeschikte een beter idee heeft van het scenario.

 • Betere controle en toezicht

Managers die op een lager niveau werken, hebben ook een betere supervisie omdat ze de productieschema’s of werkopdrachten kunnen aanpassen op basis van de situatie. Dit heeft voordelen op lange termijn, aangezien ze zichzelf niet dwingen om aan de vergunningsplicht te voldoen. Managers op laag niveau voegen ook waarde toe aan het systeem door collegiale aanbevelingen te doen.

Bekijk de gedetailleerde gedecentraliseerde versus gecentraliseerde netwerkvergelijking door ons bericht over gedecentraliseerd versus gecentraliseerd: een gedetailleerde vergelijking te lezen

 • Uitbreiding

Elk bedrijf dat wil uitbreiden, kan profiteren van decentralisatie, omdat het lokale vestigingen in staat stelt beslissingen te nemen om hun bedrijf op te richten. Het lokale talent zou betere geografische beslissingen kunnen nemen, aangezien ze het beter begrijpen dan wie dan ook.

 • Empowerment van werknemers

In elke organisatie is er altijd een onderliggende behoefte aan macht, status, prestige en onafhankelijkheid. Decentralisatie helpt deze te bereiken door individuen in staat te stellen verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties en ten volle te profiteren van de vaardigheden.

 • Lage stressomgeving

In een gedecentraliseerde opstelling hebben topmanagers meer tijd om zich te concentreren op belangrijke besluitvorming, aangezien managers en individuen op laag niveau voor hun eigen verantwoordelijkheden zorgen.

Gedecentraliseerde organisatie Nadelen

Decentralisatie is niet vrij van nadelen. Het lijdt aan de volgende problemen:

 • Coördinatie moeilijkheid

Hoewel communicatie in een gedecentraliseerde organisatie vrijer kan worden, kan dit leiden tot coördinatieproblemen. Elke divisie heeft autonomie en valt te coördineren om dingen voor het bedrijf te laten gebeuren.

 • Hoge onderhoudskosten

Een ander groot nadeel van decentralisatie zijn de kosten die gepaard gaan met het instellen, beheren en uitvoeren van het hele gedecentraliseerde netwerk. Omdat medewerkers meer verantwoordelijk zijn voor hun daden, kan elke fout ook veel kosten voor de organisatie. Autonomie is ook niet goedkoop. Elke persoon die verantwoordelijkheid wil nemen, zal ook meer kosten voor het bedrijf, omdat ze meer ervaring en kennis in de sector nodig hebben.

 • Externe factoren

Er zijn ook veel externe factoren die de efficiëntie van een gedecentraliseerde aanpak verminderen. In de meeste gevallen kunnen overheid, marktonzekerheden en vakbondsbewegingen een goede decentralisatiefunctie belemmeren.

 • Smalle productlijnen

Een ander probleem dat in gedecentraliseerde organisaties blijft bestaan, zijn de smalle productlijnen. Elk bedrijf met smalle productlijnen zou nooit kunnen profiteren van de decentralisatie.

U kunt ook Decentralized Finance bekijken door onze korte gids Wat is Decentralized Finance (DeFi)? Een korte handleiding

Algemeen Decentralisatie Organisatie Voorbeeld

In de huidige marktomstandigheden zijn er een handjevol gedecentraliseerde organisaties met een uniek bedrijfsproces. In de meeste gevallen wordt een combinatie van centralisatie en decentralisatie geïmplementeerd om hun voor- en nadelen in evenwicht te brengen. Maar dit is geen echte decentralisatie.

Er zijn veel bedrijven die een dubbele aanpak hanteren. Enkele van de populaire bedrijven die dit momenteel doen, zijn onder meer:

 • Waarde: Value is een van de grootste gamingbedrijven die een platte structuur gebruiken waar ze erin slaagden functietitels te verwijderen. Dit betekent ook dat medewerkers vrij zijn om het project te kiezen waarvan ze denken dat ze kunnen bijdragen en om hun creativiteit te ontketenen.
 • Metro: Met Subway nemen de lokale winkels de controle over de procedure – van aanwerving tot het beslissen over hoe ze aan marketing doen of het menu ontwerpen.
 • Johnson & Johnson: Johnson & Johnson is nog een ander bedrijf dat bekend staat om het gebruik van een gedecentraliseerde structuur. Ze hebben meer dan 200+ eenheden die autonoom zijn.

Over het algemeen zijn dit een nogal andere kijk op gedecentraliseerde organisatie. In werkelijkheid zijn we meer geïnteresseerd in organisaties die blockchain gebruiken om hun bedrijfsprocessen te ondersteunen.

Blockchain in het hart van een gedecentraliseerde organisatie

Blockchain is een gedecentraliseerd netwerk waar peers transacties kunnen uitvoeren zonder enige gecentraliseerde autoriteit. In 2008 bracht Satoshi Nakamoto onder een pseudoniem bitcoin uit die gebruik maakte van blockchain-technologie onder de motorkap.

Het is een gedistribueerd netwerk waar gegevens op een onveranderlijke manier worden vastgelegd. De gegevens zijn met elkaar verbonden met behulp van een unieke hash-waarde en kunnen vervolgens worden gecombineerd om blokken te vormen. Deze blokken vormen, wanneer ze met elkaar verbonden zijn, blockchain.

De transacties of gegevens worden geverifieerd met behulp van consensusalgoritmen. In het geval van bitcoin maakt het gebruik van het Proof-of-Work-consensusalgoritme. Om consensus te bereiken, fungeren peers ook als knooppunten om informatie op te slaan en te delen met andere knooppunten.

Wij van 101Blockchains.com hebben blockchain al in detail besproken. Voor meer informatie, bekijk Blockchain For Beginners: Aan de slag-gids

Verkenning van gedecentraliseerde organisatie in Blockchain

Blockchain biedt een uitstekende manier om een ​​gedecentraliseerde organisatie te beheren. De meeste cryptocurrencies die er zijn, maken gebruik van een gedecentraliseerde organisatie. Ze doen dit doordat ze verspreid kunnen worden zonder de noodzaak van een centrale autoriteit en overal toegankelijk zijn.

 • Hoe werken cryptocurrencies?

Cryptocurrencies zijn ontworpen om vertrouwen te bieden onder de gebruikers. Elke open-source cryptocurrency heeft de broncode voor iedereen beschikbaar via platforms zoals GitHub. De teamleden zijn verantwoordelijk voor het beheer van het project terwijl ze code schrijven, voorstellen maken en met anderen samenwerken om de crypto beter te maken.

 • Gedecentraliseerde Autonome Organisatie (DAO)

DAO zijn zelfvoorzienende organisaties die op blockchain-netwerken draaien. Ethereum introduceerde slimme contracten, een manier om taken op blockchain te automatiseren en gedecentraliseerde apps (dApps) te maken. Daarmee kwam DAO waar organisaties een systeem kunnen creëren dat geen inmenging van buitenaf vereist.

Ontwikkelaars moeten slimme contracten en dApps voor DAO maken. Hun aanpak is om een ​​autonoom systeem te creëren waarin geen menselijke interactie vereist is. Je kunt het ook zien als een manier om een ​​heel bedrijf te runnen zonder een centrale autoriteit.

We hebben DAO hier behandeld: Definieer DAO – De gedecentraliseerde autonome organisatie en wat is DAO? Wat het betekent en hoe het werkt?.

Gedecentraliseerde autonome organisaties zijn echter niet perfect. De DAO van Ethereum werd gehackt, wat resulteerde in enorme verliezen voor de bijbehorende belanghebbenden. Je kunt hier meer lezen over de hack: Betekent de recente DAO-hack van Ethereum dat de blockchain niet zo veilig is als we dachten?.

Gevolgtrekking

De gedecentraliseerde organisatie biedt tal van voordelen voor bedrijven die de organisatiestructuur aannemen. Het heeft echter enkele nadelen. Daarom zul je zien dat bedrijven kiezen voor een hybride aanpak waar ze het meeste profijt van hebben.

Dus, wat vind je van een gedecentraliseerde organisatie en haar rol in blockchain? Reageer hieronder en laat het ons weten.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map