Blockchain heeft de toeleveringsketen van grote industrieën gerevolutioneerd en getransformeerd. Laten we eens kijken wat de rol is van Blockchain in Supply Chain en hoe het Supply Chain kan transformeren.

Supply chain management (of supply network of logistiek netwerk) is het systeem van gegevens die informatie bevatten over de dingen, goederen en mensen die betrokken zijn bij het hele trainingsproces. Bedrijven investeren veel in hun digitale infrastructuur, hun geautomatiseerde Enterprise Resource Planning (ERP) en software voor supply chain management. Toch hebben ze ondanks hun uitgaven zeer beperkt inzicht en zichtbaarheid over de locatie van hun producten op een bepaald moment.

De reden voor dit gebrek aan transparantie is in de meeste gevallen de analoge kloof tussen alle systemen binnen het bedrijf en ook over de bedrijfsgrenzen heen. Dit probleem kan zeer efficiënt worden aangepakt met de introductie van blockchain in de supply chain.

Met nauwkeurige asset-tracking kan blockchain de kosten van de supply chain-infrastructuur verlagen en het supply chain-beheer veel efficiënter maken. Het vertaalsysteem van blockchain in de toeleveringsketen kan de totale informatie geven over alle factoren, zoals de bron van grondstoffen, leverancier, fabrikant, distributeur, winkellocatie en ten slotte de klant.


Schrijf u nu in: cursus Enterprise Blockchains en Supply Chain Management

Uitdagingen in Supply Chain Management-systeem

Toeleveringsketens moeten hun efficiëntie en hoorbare tracking nog verbeteren en uitbuitingsgedrag in de hand houden. Er zijn veel uitdagingen in de toeleveringsketen. De helft van de transportkosten is bijvoorbeeld goed voor het papierwerk in de containerindustrie. Een illustratieve studie uitgevoerd door Oceana, de internationale organisatie voor de belangenbehartiging van de oceaan, onthulde dat tot 87 procent van de tijd zeevruchten verkeerd worden geëtiketteerd. Bovendien zijn primaire consumptiegoederen zoals farmaceutische producten, elektronische producten, producten van luxemerken enzovoort gevoeliger voor namaak en fraude.

Met de introductie en implementatie van hybride, publieke en private blockchain in de supply chain, kunnen dit soort problemen eenvoudig worden opgelost. De impact van blockchain op het beheer van de toeleveringsketen zal enorm zijn, aangezien ze de transparantie, traceerbaarheid en verantwoordingsplicht voor het verkeer van goederen en goederen drastisch kunnen verbeteren..

 • Een merknaam kan negatief worden beïnvloed als er onvoldoende transparantie is tussen de klant en de fabrikant. Blockchain zorgt voor het volgen van de herkomst van producten waarvan de informatie beschikbaar zal zijn voor alle deelnemers aan het systeem.
 • Organisaties kunnen te maken krijgen met plotselinge risico’s naarmate de toeleveringsketen zich blijft uitbreiden. Dit probleem kan worden aangepakt met blockchain in de toeleveringsketen, wat schaalbaarheid biedt en toegang geeft tot uitgebreide databasedeelnemers.
 • Het beheer van de toeleveringsketen van de meeste bedrijven is blootgesteld aan schendingen van de gedragscode en aan fraude. Blockchain-technologieën zoals slimme contracten maken het mogelijk om acties te activeren die de kans op fraude opheffen.
 • Met zijn krachtige trackingkenmerken minimaliseert blockchain de kosten als het gaat om zaken als duplicatie van producten of kwaliteitsproblemen door een uitgebreid rapport over elk product te verstrekken.

Nu lezen: Blockchain-definitie: de echte betekenis van blockchain-technologie

blockchain in de toeleveringsketen infographic

Hoe Blockchain de supply chain revolutioneert?

De toeleveringsketens zijn in de loop van de tijd veranderd, maar de bedrijven zijn er niet in geslaagd de technologie die ze beheert, te upgraden. Systemen zoals elektronische gegevensuitwisseling (EDI) en XML-berichten zijn nu niet meer relevant. Point-to-point berichtensystemen hebben vaak synchronisatieproblemen die resulteren in een voorraad die eruitziet alsof deze zich op twee plaatsen tegelijk bevindt.

Met gestegen kosten in de hele toeleveringsketen, wordt het moeilijker om winstmarges te behalen. Supply chain managers zijn verplicht om alle supply chain-processen bij te houden om alle verschillende kanalen aan te pakken waar consumenten producten van kopen. Dus hoe kunnen we het gebruiken om deze problemen in verouderde managementsystemen op te lossen? Blockchain is het antwoord.

Lees ook: Waarom Blockchain de wereld zal veranderen?

1. Verwijdert de behoefte aan tussenpersonen

Blockchain in de toeleveringsketen kan ertoe bijdragen dat partners van bedrijven het eens worden over belangrijke stukjes informatie en deze delen zonder tussenkomst van een tussenpersoon om alles te controleren. Blockchains synchroniseert transacties en gegevens samen met het hele netwerk, en alle deelnemers verifiëren de berekeningen en werken van de anderen. Deze enorme hoeveelheid kruiscontrole in de blockchain is de reden waarom Bitcoin, dat elke dag duizenden transacties synchroniseert over honderden netwerknotities, nog steeds als zo betrouwbaar en veilig wordt beschouwd..

2. Nauwkeurige traceerbaarheid

Blockchain in supply chain is meer dan alleen een onkraakbaar virtueel grootboek van transacties. Deze technologie kan ook productstatussen registreren in elke fase van de levensstijl van het product. Het volgt het product vanaf de beginfase van productie en fabricage tot het moment dat de klant het koopt.

Een populaire blockchain in supply chain-voorbeeld is Walmart. Walmart gebruikt blockchain-technologie om de aanvoer van varkensvlees uit China te volgen en te volgen. De technologie volgt en registreert nauwgezet elk afzonderlijk stuk vlees, van waar het vandaan kwam, elke stap in zijn reis, tot aan de verkoopdatum aan een klant. Als gevolg hiervan heeft het bedrijf volledige toegang tot alle gegevens erover, van waar het is gekomen tot waar het is gebleven.

Lees ook: Is blockchain geschikt voor uw zakelijke behoeften??

3. Slimme contracten

Bedrijven kunnen fraude, bedrog en andere onderbrekingen voorkomen door slimme contracten te integreren in hun supply chain-beheersysteem. Een smart contract is een softwareprogramma dat de blockchain-technologie gebruikt om een ​​overeenkomst uit te voeren. Met een smart contract kan niet worden geknoeid, omdat het werkt op basis van de programmering en automatisch bepaalde gebeurtenissen activeert.

Als de blockchain bijvoorbeeld registreert dat het product is geleverd, activeert het slimme contract automatisch de betaling ervoor. Dit is zeer gunstig voor leveranciers die regelmatig problemen hebben met betalingsachterstanden. Een goed voorbeeld van blockchain in de supply chain als Smart Contract is Transactive Grid. Deze applicatie is gemaakt in Ethereum en is ook gebaseerd op blockchain. De applicatie volgt en herverdeelt zonne-energie van zonnepanelen in de buurt. Het automatiseert ook het proces van aan- en verkoop van zonne-energie.

4. Transacties zijn transparanter

De blockchain-technologie heeft alles te maken met vertrouwen, transparantie en hoorbaarheid. Traditionele banktransacties hebben soms dagen nodig om te verwerken en hebben dan de kans dat ze mislukken. Met behulp van blockchain kan er binnen enkele minuten direct geld worden overgemaakt tussen de koper en de verkoper.

Bovendien registreert blockchain elk transactieproces, waar zeker niet mee kan worden bemoeid. Blockchain slaat zijn informatie op in ‘blokken’ die verder over het netwerk worden verspreid. Dit zorgt ervoor dat alle deelnemers aan een transactie dezelfde informatie hebben. Als een van de deelnemers fraude probeert te plegen, wordt de synchronisatie automatisch opgeheven en als een bedreiging voor het systeem gezien. Een voorbeeld van blockchain in de supply chain is hoe Tomcar, een autofabrikant, bitcoin gebruikt om zijn leveranciers te betalen.

5. Betere productcondities

Consumptiegoederen zoals medicijnen, voedsel en andere producten hebben specifieke behoeften en voorwaarden waaraan bij levering moet worden voldaan. De bewaarcondities van het product, zoals vochtigheid, temperatuur of zelfs trillingen, kunnen naar behoefte door sensoren worden geregistreerd en de informatie kan in de blockchain worden opgeslagen. De deelnemers van die bepaalde blockchain kunnen direct worden gewaarschuwd als er wordt afgeweken van de norm. Nu komt hier een slim contract in gebruik. Ze kunnen worden geprogrammeerd om dit soort problemen op te lossen door acties op gang te brengen en het nodige te doen.

Nu het antwoord op hoe blockchain een revolutie teweegbrengt in het supply chain management wordt beantwoord, is het duidelijk hoe cruciaal deze technologie het potentieel heeft om in dit domein te zijn. Er zijn maar weinig belangrijke industrieën die de mogelijkheden van deze technologie al hebben ingezien en zijn begonnen deze in hun voordeel te gebruiken.

Hoe kunt u Blockchain implementeren in Supply Chain Management?

Blockchain heeft talloze voordelen als het wordt geïntegreerd in het beheer van de toeleveringsketen, maar hoe kan blockchain in de toeleveringsketen worden geïmplementeerd? Het is belangrijk om de implementatie van Blockchain zorgvuldig te benaderen om zoveel mogelijk voordelen te behalen. De volgende stappen kunnen u daarbij helpen:

 • Bekijk Blockchain-use-cases en bepaal of deze technologie geschikt is voor uw bedrijf of niet.
 • Zoek naar de juiste Blockchain-samenwerkingspartners
 • Identificeer de gebieden die de implementatie van blockchain in uw bedrijf nodig hebben
 • Probeer te streven naar gegevensinteroperabiliteit
 • Begrijp de mogelijkheden van blockchain en de vluchtigheid ervan
 • Test de technologie door middel van een pilotprogramma.

Nu lezen: Blockchain voor supply chain is de gamechanger

Blockchain-gebruiksgevallen in de toeleveringsketen

Blockchain heeft meerdere industrieën geholpen om een ​​digitale transformatie te bewerkstelligen. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijke, praktijkvoorbeelden van blockchain-toeleveringsketens:

 • Stroomlijn de olietoeleveringsketen

Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) werkte samen met het IT-bedrijf IBM om een ​​proefprogramma te lanceren in een blockchain-supply chain-systeem. Het systeem volgt olie uit de oliebron tot aan de klant. Het automatiseert ook de transactieprocessen.

 • Voedselveiligheid

Een initiatief van Walmart, JD.com, IBM en Tsinghua University verbeterde voedselbescherming en transparantie door een blockchain in supply chain-programma op te zetten. Het is verschillende keren voorgekomen dat detailhandelaren na een uitbraak van E.coli gedwongen werden om de volledige voorraden producten kwijt te raken, omdat het lokaliseren van de oorsprong van de uitbraak tijd kost. Dit programma helpt bij het bijhouden waar elk product vandaan komt en vermindert zo verspilling.

 • Modesector met Martine Jarlgaard

Provenance heeft samengewerkt met een ontwerper genaamd Martine Jarlgaard om de transparantie in de kledingindustrie te verbeteren. Klanten krijgen informatie over de kwaliteit van het product en of het afkomstig is uit fabrieken die acceptabele werkomstandigheden bieden.

 • TagItSmartSafeguards Wijnbenodigdheden

Origintrail heeft in samenwerking met TagItSmart met succes 15.000 wijnflessen gevolgd en gemonitord. Het doel van dit programma was om de illegale verkoop van wijnflessen in China tot een minimum te beperken. Naar schatting worden er elk uur meer dan 30.000 wijnflessen illegaal verkocht in China.

 • Louis Dreyfus Company

Louis Dreyfus Co. voerde in samenwerking met Nederlandse en Franse banken met succes een blockchain-handel uit van een lading Amerikaanse sojabonen naar een retailer in China. Het was veel kosteneffectiever en verkortte verwerkings- en transactietijden en werd daarom als succesvol beschouwd.

 • Diamant volgen

De Beer, ‘s werelds grootste diamantproducent, nam het initiatief om de productie van bloeddiamanten te stoppen door zijn plan voor een blockchain-leveringsprogramma aan te kondigen. Het volgde maar liefst 100 diamanten rechtstreeks van de mijn, naar de snijder en polijstmachine, en uiteindelijk naar de juwelier. Informatie, evenals foto’s van de kleur, kwaliteit en locatie van de diamanten, werden allemaal bij elk proces bijgewerkt in het systeem, waardoor volledige transparantie voor de koper werd gegarandeerd.

 • Kahawa 1893 en Bext 360

Kahawa 1893, een koffiebedrijf voor directe handel, nam in samenwerking met Bext 360 een initiatief om de economische gelijkheid van vrouwen in Kenia in zijn productieketen te waarborgen. De blockchain in de toeleveringsketen van Bext 360 maakte het mogelijk om de productie beter te volgen en betalingen voor alle vrouwelijke koffieproducenten te vergemakkelijken.

 • Origintrail

Origintrail, Source Certain International, Hoan Vu heeft blockchain gebruikt om de voedselvoorzieningsketen uitgebreid te volgen. 800 chemische en forensische tests werden uitgevoerd door de twee laboratoria op producten, en de resultaten werden geüpload naar de blockchain van Origintrail. Als dit spel op alle industrieën wordt toegepast, zal het niet alleen de veiligheid van voedselproducten volgen en garanderen, maar ook de kwaliteit van de producten.

Laatste woorden

De blockchain-technologie begint pas zijn weg te vinden om de efficiëntie van toeleveringsketens van grote industrieën te beïnvloeden. Het blockchain-domein zal naar verwachting drastisch groeien naarmate bedrijven zich de efficiëntie en productibiliteit van deze technologie realiseren. Dit zal resulteren in een plotselinge toename van de marktvraag naar experts in deze specifieke technologie. Dit zou een goed moment zijn voor ontwikkelaars om blockchain in de toeleveringsketen op te nemen en industrieën te helpen de verandering door te voeren. Dit geeft hen een voorsprong bij het verwerven van een goede positie in dit blockchain-domein.

Als je net een beginneling bent en meer wilt weten over blockchain en een carrière wilt beginnen, schrijf je dan in voor de gratis Enterprise Blockchain Fundamentals-cursus en leg de basis voor een mooie carrière.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me