Dit artikel biedt een gedetailleerde discussie over Holochain-technologie. Afgezien van de basisprincipes, kent u Holochain versus blockchain, Holochain-applicaties en de beperkingen ervan.

Maak kennis met de Holochain-technologie die zichzelf verkoopt als “denken” buiten de blokken. De evolutie van blockchain blijft groeien, net als andere vergelijkbare technologieën.

Holochain is een peer-to-peer gedistribueerde grootboektechnologie. Het werkt anders dan blockchain en biedt daardoor een unieke waarde in de huidige markt.

Schrijf nu in: Enterprise Blockchains Fundamentals-cursus

Wat is Holochain?


Holochain kan worden omschreven als een open-source framework dat een peer-to-peer-netwerk mogelijk maakt. Het laat je geweldige applicaties bouwen die steunen op een gedistribueerde filosofie.

Dit klinkt misschien erg op blockchain, maar het verschil is hoe ze intern werken.

De huidige generatie blockchain-oplossingen is sterk afhankelijk van energie. Neem bitcoin; het vereist bijvoorbeeld dat mijnwerkers de blokken valideren. Proof-of-Work-consensusalgoritme omvat veel rekenkracht om cryptografische puzzels op te lossen. Dit leidt tot een aanzienlijke behoefte aan energie – wat niet ideaal is voor moeder natuur. Holochain-technologie maakt gebruik van de Go-programmeertaal, terwijl de apps in Lisp of JavaScript kunnen worden geschreven.

Het is een energiezuinig grootboeksysteem dat op agenten is gericht. Dit betekent dat elke agent een kopie van het beveiligde grootboek kan hebben en onafhankelijk kan handelen. Het kan ook communiceren met andere netwerkapparaten en een volledig schaalbare gedistribueerde grootboekoplossing bieden. Het wordt beheerd door Ceptr.

Hoe kunt u Holochain gebruiken?

Holochain kan worden gebruikt voor het ontwikkelen van diverse gedistribueerde apps. De applicaties kunnen worden gemaakt voor een breed scala aan bruikbaarheid. Het netwerk wordt bijvoorbeeld gebruikt voor apps voor sociale media, governance, organisatie, enzovoort.

Om u een goed idee te geven van de bruikbaarheid, gaan we door de lijst met apps die u kunt maken met Holochain-technologie.

 • Samenwerkende apps
 • Platformgerelateerde apps
 • Sociale media-apps
 • Relatiebeheer-apps
 • Toeleveringsketen-georiënteerde apps
 • Apps voor bronbeheer
 • Reputatiesystemen

En veel meer!

De brede use-case maakt Holochain-technologie een geldig alternatief voor Ethereum, dat ook een dApp-platform is. Het is niet de enige alternatieve Distributed Ledger-technologie (DLT) die er is. We hebben ook Hashgraph behandeld, dat een haalbare alternatieve DLT-oplossing biedt via de blockchain.

Lees verder: Blockchain versus Hashgraph versus Dag versus Holochain: soorten DLT’s

Hoe het verschilt van Blockchain? Holochain Vs. Blockchain

Het cruciale verschil tussen de twee technologieën is hoe ze in de echte wereld worden gebruikt. Beiden zijn peer-to-peer-netwerken.

Blockchain is echter ideaal voor systemen die wereldwijde consensus vereisen. De Holochain-technologie is daarentegen geschikt voor systemen die kunnen werken zonder dat er een wereldwijde overeenkomst nodig is. Het niet-vereiste van een wereldwijde consensus brengt veel voordelen met zich mee, waaronder betere schaalbaarheid, aanpassingsvermogen, efficiëntie en uitbreidbaarheid.

Hash-bomen en hashtabellen maken al deel uit van de informatica. Het zijn datastructuren die effectief worden gebruikt in verschillende systemen om de gegevensintegriteit te waarborgen. Ze werden ook ontwikkeld tot verschillende vormen om aan te passen aan de systeemvereisten.

Het verandert volledig hoe elke app zijn eigen netwerk kan hebben.

Waarom het bekend staat als Holochain?

De naam Holochain komt van het feit dat het is samengesteld uit verschillende technologie en goed is voor een “hele” ervaring. Het biedt een structureel holografisch platform en maakt ook holistische patronen mogelijk.

De drie belangrijkste cryptografische technologieën die in de Holochain worden gebruikt, zijn onder meer:

 • Hashchains
 • Cryptografisch zingen
 • Gedistribueerde hash-tabel (DHT)

HOLOCHAIN ​​EENVOUDIG UITGELEGD

Holochain-functies

We hebben al blockchain die momenteel in staat is om een ​​gedecentraliseerd netwerk te bieden. Dus waarom hebben we het überhaupt nodig? Laten we de belangrijkste redenen hieronder bekijken.

Energie-efficiëntie

De huidige blockchain-platforms hebben behoorlijk wat energie nodig om te werken. Dit kan op de lange termijn een groot probleem zijn voor de planeet aarde, waar de opwarming van de aarde een groot probleem wordt.

Een beter nieuw model

Holochain-technologie introduceert een beter model dat verbeterde overdracht en gegevensopslag biedt.

Het kan worden gebruikt om edge-apparaten, waaronder smartphones, in staat te stellen als onderdeel van het netwerk te fungeren. De aanpak geeft het netwerk de mogelijkheid om enorm te schalen en stelt ook elk apparaat of peer in staat om er deel van uit te maken.

Holochain-apps

Holochain-applicaties zijn een andere belangrijke reden waarom we ze nodig hebben. De open-source framework-benadering is uniek omdat het de kloof probeert te overbruggen tussen een openbaar en een privaat netwerk.

Holochcain-applicaties zijn gedistribueerde oplossingen die sterk profiteren van het beste van twee werelden. Dit betekent dat elke dApp die u in de keten maakt, een aanpasbaar interoperabel netwerk heeft.

Uniek configureerbaar

De aanpak van Holochain is om elk van zijn apps zijn / haar netwerk te bieden. Hierdoor kan elk netwerk zichzelf configureren volgens de vereisten.

De unieke aanpak betekent dat elke app zijn eigen standaarden, protocollen en keuze van het consensusalgoritme kan hebben.

Het betekent ook dat elke app de netwerkprestaties kan veranderen, inclusief schaalbaarheid, latentie of doorvoer.

Andere belangrijke aspecten die kunnen worden geconfigureerd, zijn onder meer veerkracht, governance en privacy. Dit is de reden waarom Holochain-technologie een geweldige gedecentraliseerde app-oplossing is en geen netwerk dat lijkt op Ethereum, NEO of anderen.

Uniek koppelbaar

Dus, hoe werkt de Holochain-technologie als de apps hun eigen unieke gedistribueerde grootboek hebben? Om verbonden te blijven, kunnen de verschillende apps met elkaar een brug slaan met behulp van de native Application Programming Interface (API). De API is in staat om een ​​veilig en diep geïntegreerd ecosysteem te bieden.

Deze unieke connectiviteit betekent ook dat de apps offline kunnen werken of wanneer ze zijn gepartitioneerd. Kortom, het maakt ze een duidelijke winnaar als het gaat om real-world applicaties. Elke app kan niet elke keer dat deze moet worden gebruikt, online blijven. Advertentiemateriaal voegt ook waarde toe aan de belangrijkste industriële sectoren, waaronder energie, toeleveringsketen of internet der dingen.

Dus, waar leidt het ons naartoe??

Het leidt ons naar microservice. Holochain is sterk afhankelijk van microservices. Dit betekent dat een app een verzameling zelfstandige microservices is. Het verbetert ook het hele ecosysteem met microservices die in andere applicaties of ecosystemen kunnen worden gebruikt.

Microservices zijn de toekomst, en daarom neemt het microservices meer dan ooit over.

U hoeft geen andere blockchain te leren!

In een bedrijfsomgeving is het moeilijk om een ​​bepaalde oplossing te gebruiken of eraan vast te houden. De meeste ondernemingen gebruiken een combinatie van oplossingen voor hun verschillende afdelingen.

Holochain-technologie kan de behoefte aan leren of het gebruik van andere blockchain volledig uitroeien. Omdat Holochain een open-source framework is dat DLT-oplossingen biedt, kan het worden gebruikt voor verschillende use-cases binnen dezelfde organisatie.

U kunt uw app configureren volgens de vereisten. Dit betekent dat je vrij bent om het type blockchain-oplossing te kiezen dat je wilt.

Maar dat betekent niet dat u het niet kunt gebruiken in een reeds bestaand distributienetwerk. Om te beginnen, moet u Holochain leren en het gebruiken om bepaalde aspecten van een werkend systeem uit te breiden. Op deze manier kunt u uw netwerk configureren met Holochain en profiteren van uw op maat gemaakte gedecentraliseerde oplossing.

U kunt de techniek ook gebruiken om uw huidige systemen volledig te vervangen door Holochain-technologie.

Kortom, Holochain-technologie is een uitstekende keuze voor serviceproviders die zoveel mogelijk aanpasbaarheid willen hebben. Dit kan hen helpen een betere oplossing te bieden aan hun klanten met verschillende eisen en behoeften.

Nieuw bij Blockchain-idee? Bekijk dan de Blockchain Training Free Course: alles wat je moet weten.

Ontwikkelbaar

In de kern hangt het af van microservices. Het maakt het platform wendbaar en snel ontwikkeld. Het betekent ook dat de microservices met elkaar kunnen worden overbrugd.

De microservicebenadering is toekomstbestendiger en zal helpen om het platform in de toekomst te ontwikkelen. Volgens David Atkinson is het niet afhankelijk van slimme contracten, en dat is maar goed ook.

Slimme contracten kunnen op verschillende manieren beperkend zijn. De belangrijkste beperking is de noodzaak van 100% nauwkeurigheid. Het is niet nodig dat Holochain-apps vanaf het begin zo nauwkeurig zijn. Het legt onnodige druk op ontwikkelaars die hun apps zo snel mogelijk willen downloaden.

De evolueerbare technologie maakt het een ideale oplossing voor de huidige markt, waar agile ontwikkeling de norm is. Het maakt het ook geschikt voor de meer veeleisende industrieën, waaronder energie, voedsel of toeleveringsketen. Kortom, als een app is ontwikkeld met Holochain, kan deze met de tijd en met de vereisten worden ontwikkeld.

Veilig

Holochain-architectuur zorgt ervoor dat apps betrouwbaarder zijn in vergelijking met dApps. Elke app is beperkt tot zijn ecosysteem of netwerk, waardoor het gemakkelijk is om met het beveiligingsgedeelte om te gaan. Ontwikkelaars kunnen de beperkingen instellen.

Het betekent ook dat gegevens kunnen worden gedeeld met andere apps of netwerken met behulp van een flexibeler beveiligingsproces. Ontwikkelaars kunnen die specifieke regels maken en profiteren van de voordelen van de applicatieontwikkelingskit die door hen wordt geleverd.

Het heeft ook de middelen om aan de nodige veiligheidsvereisten te voldoen. Als ontwikkelaar krijg je toegang tot een heleboel functionaliteiten. Het maakt gebruik van cryptografie om cruciale functies te bieden, zoals fraudebestendigheid, betrouwbaarheid en bewijs van auteurschap van gegevens.

Het beveiligingsaspect omvat ook GDPR, waardoor het ideaal is voor wereldwijde apps. Hier kunnen organisaties enorm van profiteren. Dit lost het probleem van de blockchain GDPR-paradox op.

Schaalbaar

Holochain biedt ook een zeer schaalbare oplossing. Omdat nieuwe apps lid kunnen worden van het netwerk, kan het de rekenkracht van het netwerk zelf helpen vergroten. Het profiteert van de unieke architectuur die het gebruikt. Elk knooppunt kan bijdragen aan rekenkracht.

Om de apps schaalbaar te maken, maakt het gebruik van Rust, een programmeertaal voor WebAssembly-compilatie. De schaalbaarheid is ook afhankelijk van het lokale aantal peers. Aangezien het lokale aantal peers ongetwijfeld laag zal zijn, betekent dit dat het stabieler is dan ooit met verminderde netwerklatentie en gevoeligheid.

Wat is de Holochain-applicatie? Holochain Applications Vs. dApps

Met een volledig begrip van de Holochain-functies, is het tijd om onderscheid te maken tussen Holochain en dApps.

dApps zijn de huidige trend in de markt. Populaire blockchains bieden de mogelijkheid om dApps te maken met behulp van hun blockchain-oplossing. Maar wat maakt het anders dan de Holochain-apps? Laten we er eens diep in duiken.

Heeft u niet veel idee over dApps? Zorg ervoor dat u deze handleiding leest over wat dApp is.

Schaalbaarheid en stabiliteit

De schaalbaarheid van dApps is afhankelijk van de netwerkmogelijkheden, die in veel situaties beperkend kunnen zijn. Over het algemeen is Ethereum een ​​capabele oplossing, maar niet de snelste die er is. Er is ook geen goede manier om de schaalbaarheid van het netwerk te omzeilen. Dit geldt met name voor openbare DLT’s. Voor privénetwerken kunnen nieuwe peers worden toegevoegd om de schaalbaarheid van het netwerk te verbeteren.

Holochain daarentegen heeft in dit geval een duidelijk voordeel. Allereerst kan schaalbaarheid eenvoudig worden bereikt omdat verschillende dApps kunnen communiceren via de API, waardoor de rekenkracht wordt verbeterd. Ook is de stabiliteit ongetwijfeld beter als het gaat om Holochain-applicaties die hun lokale netwerk hebben met zijn vooraf gedefinieerde netwerkvereisten.

Adaptief en evolueerbaar

Holochain-apps zijn adaptiever dan dApps. De architectuur van Holochain-apps is ontworpen om ontwikkelaars bevoegdheden te geven bij het bouwen van hun lokale apps-netwerk. Dit betekent dat ze verschillende netwerkfunctionaliteiten kunnen instellen, waaronder schaalbaarheid, doorvoer, enzovoort.

Kortom, het is in hoge mate aanpasbaar aan de behoefte. Niet alleen dat, Holochain-apps kunnen in de loop van de tijd worden ontwikkeld. In termen van dApps moet de meeste logica van tevoren worden beslist. Als slimme contracten eenmaal zijn geschreven, zijn ze moeilijk te veranderen. Dit maakt het leven van ontwikkelaars moeilijk – wat niet ideaal is gezien het feit dat de huidige ontwikkelaarsgemeenschap de voorkeur geeft aan agile ontwikkeling.

Online / offline functionaliteit

Holochain-applicaties zijn ontworpen om te werken in zowel online als offline omgevingen. Daarentegen kunnen de dApps, zowel privé als openbaar, niet werken zonder verbinding met het hoofdnetwerk. Het onvermogen om offline te werken is niet wenselijk omdat veel real-world operaties, inclusief supply chain, moeten werken in situaties waarin er geen internetverbinding is.

Privacy en toegangscontrole

Holochain-apps hebben een betere privacy in vergelijking met openbare dApps. In vergelijking met privé-dApps biedt het vergelijkbare privacy-opties. Ook lijkt toegangscontrole identiek te zijn in zowel privé-dApps als Holochain. Het verschil is dat toegangscontrole kan worden opgemerkt bij het vergelijken van openbare dApps en Holochain-apps.

Mesh-netwerkvriendelijk

Holochain-netwerken zijn mesh-netwerkvriendelijk. Dit betekent dat het compatibel is met elke vorm van radiosignaal. In ruil daarvoor kunnen de apps verbinding maken met elk netwerksignaal of de verbinding met anderen verbreken.

De mogelijkheid om het op zich te doen, geeft het netwerk echt aanpassingsvermogen. In dApps is dit niet mogelijk omdat ze beperkt zijn tot hun netwerken.

Modulaire samenstelbaarheid

Dankzij het modulaire ontwerp zijn Holochain-apps nuttiger dan dApps. Met modulariteit en microservices kunnen de verschillende delen van de app worden gebruikt in andere oplossingen, waardoor deze modulair samengesteld kan worden.

Hetzelfde kan niet worden gedaan als het gaat om slimme contracten dApps.

Samenwerking en open

Omdat het een open-sourceplatform is, is er een duidelijk voordeel als het gaat om privé-dApps en Holochain-applicaties.

Holochain-gebruiksgevallen

Holochain is een veelzijdig raamwerk. Het betekent ook dat het kan worden gebruikt voor een overvloed aan real-world use-cases.

 • Sociale netwerken: Sociaal netwerk is de beste use-case van Holochain. Het is handig als je bedenkt dat een sociaal netwerk kan werken zonder verbinding te hebben, en dat de gebruiker er lokaal een kopie van kan bewaren.
 • Toeleveringsketens: Supply chains kunnen ook enorm profiteren van Holochain. Het kan een unieke manier zijn om de toeleveringsketen af ​​te handelen, ongeacht de organisatie, het bedrijf of de geolocatie.
 • P2P-platforms: P2P-platforms kunnen Holochain correct gebruiken. Kleine gemeenschappen kunnen het opzetten op basis van hun vereisten. Het P2P-platform kan ook communiceren met andere netwerken en goed gebruik maken van de mogelijkheden van Holochain.
 • Collaboratieve toepassingen: Holochain is een uitstekende keuze om apps voor samenwerking te bouwen, zoals chats, planning, discussies of zelfs wiki’s.
 • Beoordelingsplatforms: Met Holochain kunnen beoordelingsplatforms worden gemaakt, beheerd en ingesteld.

Dit leidt ons naar het einde van de gebruiksscenario’s van Holochain.

Wanneer Holochain NIET gebruiken?

Dus we hebben de gebruiksscenario’s van Holochain besproken, maar zijn er gevallen waarin het niet gunstig is? Ja dat is er. Laten we ze hieronder doornemen.

 • Privé- of geheime gegevens: Als u overweegt uw beveiligde of privégegevens te beschermen, moet u Holochain vermijden. Het kost veel moeite, privé of veilig, of zelfs anoniem. Als u weet wat u doet, kunt u doorgaan en het gebruiken. Anders raden we aan om het niet te gebruiken.
 • Zelfonderzoek: Als u erover denkt om alleen voor uzelf een Holochain-applicatie te maken, dan is dat geen goed idee. Het is niet ideaal voor gebruik door één persoon. Als u het echter wilt gebruiken om gegevens over meerdere apparaten te synchroniseren, kan het worden gebruikt.
 • Enorme bestanden: De laatste use-case waarin u het niet zou moeten gebruiken, is om grote bestanden op te slaan. Dat komt omdat elke peer zijn exemplaar van het grootboek kan hebben. Als het significant is, verslaat het het doel van de Holochain en maakt het het hele proces pijnlijk langzaam.

Holochain GitHub

Holochain is een open-source framework dat betekent dat iedereen eraan kan bijdragen.

Als je geïnteresseerd bent, bekijk dan hun GitHub-opslagplaats.

Het heeft 103 opslagplaatsen, waaruit Holochain-rust, Holochain-basic-chat, docs-pages, lib3h en cryptografische-autonomie-licentie zijn vastgezet vanwege hun belang.

Het project wordt momenteel beheerd door negen mensen. Dus als u een wijziging in hun code aanbrengt, zullen deze negen mensen de wijziging afronden door deze te accepteren of af te wijzen.

Holochain wordt actief ontwikkeld met zijn kernrepository Holochain-rust met al 13.000+ commits, 41 bijdragen.

Het hele Holochain-project is gelicentieerd onder GPL-3.0.

Laten we de kernopslagplaatsen bekijken om een ​​beter begrip te krijgen.

 • Holochain-rust → Het is het kernraamwerk van Holochain dat de programmeertaal roest gebruikt. Het biedt ook een container-API.
 • Holoscape → Holoscape is de inzet van Holochain-dirigenten voor eindgebruikers. Het biedt ook administratie
 • Holochain-basic-chat → voorbeeld Holochain chat-app
 • Holochain-persistence → Wordt gebruikt voor het lokaal opslaan en ophalen van gegevens

Menselijk internet – Hoe streeft Holochain ernaar zijn doel te bereiken?

Het doel is om met zijn aanpak een menselijker internet te bieden. Volgens hen omringt centralisatie de hele wereld, en dat is niet goed. Onze relaties worden omringd door deze bedrijven die de meeste van onze bewegingen domineren, bijvoorbeeld de suggesties van mensen over wie ze kunnen toevoegen.

De toekomst ziet er rooskleurig uit, want het zal bestaan ​​uit een gedistribueerd web waar de anonimiteit van de gebruiker wordt gehandhaafd. De gegevens die worden gedeeld tussen peers of gemeenschappen, worden beveiligd met hun protocollen en architectuur.

Als je inspireert om meer te weten te komen over hun visie en missie, lees het dan voor Whitepaper van Holochain.

Holochain-architectuur

Holochain-architectuur is interessant – het kan worden samengevat als “gedeelde DHT”, waar DHT staat voor de gedistribueerde hashtabel. Het overwint de blockchain-knelpunten door de belangrijkste kenmerken van blockchain intact te houden.

We kunnen het omschrijven als ‘blockchain zonder knelpunten’.

Het bereikt dit met behulp van Shared Data Integrity. Het is een manier om gegevens te verwerken in peer-to-peer-systemen waar het veel uitdagender is om gegevens te beveiligen in vergelijking met gecentraliseerde gegevens.

Met gedeelde gegevensintegriteit biedt het robuuste gegevensbeveiliging zonder beperkingen zoals een hoge rekenbehoefte.

Het belangrijkste onderdeel hier is de gedistribueerde hashtabel (DHT), die van grote waarde is voor het ecosysteem. Het biedt uiteindelijke consistentie en zorgt ervoor dat de gegevens veilig door het netwerk worden verspreid. Op deze manier is elke peer verantwoordelijk voor zijn daden.

De architectuur is ook efficiënt omdat het ervoor zorgt dat de overhead zo goed mogelijk is. In feite kunnen telefoons of andere apparaten lid worden van het netwerk en de rekenkracht verbeteren.

De Holochain Architecture (dApp-architectuur) bestaat uit drie hoofdsubsystemen. Zij zijn:

 • Gedeelde opslag (DHT)
 • Toepassing (Nucleus)
 • Hash-keten van bron

Bron: Ceptr.org

Laten we ze nu allemaal hieronder bekijken.

Toepassing

Toepassing vormt de kern van het hele idee. Het lijmt andere aspecten van het netwerk aan elkaar. Een applicatie is toegankelijk via een browser en de gebruikersinterface hangt af van hoe de ontwikkelaar deze heeft ontworpen.

In de bovenstaande afbeelding kunt u zien dat het toegang heeft tot gegevens van de DHT en deze kan opslaan. Het kan ook gebruik maken van de hash-keten van de lokale bron. De validatieregels worden geleverd door de applicatie zelf, die ervoor zorgt dat er niet met gegevens wordt geknoeid, gewijzigd of verloren gaat.

De applicaties zijn voornamelijk geschreven in Lisp en JavaScript.

Hash-keten van bron

Source Hash Chain is wat het mogelijk maakt dat de applicatie offline werkt. Het is een lokaal grootboek waarvan elke peer of persoon eigenaar kan zijn. De gegevens die in de lokale keten zijn opgeslagen, moeten worden ondertekend voordat ze kunnen worden samengevoegd met de wereldwijd gedeelde DHT.

Als twee partijen bijvoorbeeld met elkaar communiceren, moeten ze deze allebei valideren in hun lokale bronketen en deze vervolgens integreren in de gedeelde DHT.

Dit is een revolutionair idee, aangezien niet alles vereist is om een ​​consensus te bereiken. Als een Holochain-app op sociale media actief is, is het niet nodig om elke validatie met de hele reeks peers te valideren. Lokale validatie is meer dan voldoende, die vervolgens kan worden gedeeld met de wereldwijde DHT.

Gedeelde opslag DHT

De laatste component, DHT, speelt ook een cruciale rol bij het mogelijk maken van Holochain. DHT is al populair en wordt al gebruikt in toepassingen voor het delen van bestanden, zoals BitTorrent.

Met DHT kunnen peers hun eigen gegevens valideren met behulp van een cryptografische hash. Op deze manier wordt elk stukje gegevens bewaard met een gevalideerde handtekening, waarmee wordt bevestigd dat de gegevens zijn vastgelegd in de lokale keten.

Met DHT worden ook transacties met meerdere partijen mogelijk gemaakt. Door dit te doen, creëert het een kruising van ketens, wat verder helpt bij het valideren van de hele reeks transacties. Anderen kunnen nu uw transacties publiceren, waardoor ze geldig zijn. De metadata wordt vaak gebruikt om de prestaties te verbeteren,

Als de hash-waarde niet overeenkomt tijdens het kruisen van ketens, worden de transacties ongeldig gemaakt door het netwerk.

Gevolgtrekking

Dit leidt ons naar het einde van onze Holochain-gids. Hier ontdekten we over Holochain, wat het anders maakt dan blockchain, en de belangrijkste kenmerken ervan. We gingen ook diep in de Holochain-architectuur om te begrijpen hoe het werkt en wat Holochain-apps zo geweldig maakt!

Als je geïnteresseerd bent in meer basisprincipes van blockchain, bekijk dan zeker de gratis blockchain-cursus.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me