SAP Blockchain: tutorial over applicaties en services

Wil je meer weten over de SAP-blockchain? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

SAP is een van de giganten in de branche. Ze bieden een van de beste Enterprise Resource Planning-oplossingen in de branche. Het werd opgericht in 1972 en is tot nu toe enorm gegroeid en is ook een go-to-oplossing geworden voor bedrijfsbeheer.

Op dit moment bekleedt het de # 1-positie in de ERP-markt. Als ERP-leider zijn ze verplicht om de Blockchain as a service-markt te betreden.

Blockchain-technologie daarentegen wordt gezien als een instrument voor verandering. Het heeft in zijn eentje de manier veranderd waarop organisaties problemen oplossen.

Voordat we dieper ingaan op de SAP Blockchain-applicaties en -services, laten we de Blockchain eens vanuit een zakelijk perspectief bekijken.

Schrijf nu in: Enterprise Blockchains Fundamentals-cursus

Wat is Blockchain als een service?

Voordat we diep in de SAP Blockchain as a Service duiken, proberen we BaaS zelf te begrijpen.

Blockchain as a Service is een platform as a service waarbij de aanbieder alles regelt, inclusief de infrastructuur en de software. Zo heeft een klant bijvoorbeeld eenvoudig toegang tot de blockchain-technologie op de SAP-cloudinfrastructuur. Ze hoeven niet te besteden aan de infrastructuur of het talent dat nodig is om deze te beheren of te onderhouden. Er zijn echter kosten verbonden aan de service zelf.

Er zijn veel populaire blockchain-as-a-service-platforms zoals het IBM-blockchain-platform, Amazon Blockchain-sjablonen, DragonChain en natuurlijk de SAP Blockchain as a Service..

Wilt u toegang krijgen tot blockchain-sjablonen voor bedrijven? Schrijf u nu in voor onze cursus over zakelijke blockchains-sjablonen!

SAP Blockchain-applicaties en -services

Het ecosysteem van SAP Blockchain-applicaties en -services bestaat uit twee hoofdcomponenten. Ze omvatten het volgende:


 • SAP-Cloud-Platform-Blockchain
 • SAP-HANA-Blockchain-service.

SAP Cloud Platform Blockchain-service (SCP)

sap blockchain

SAP is groot. Ze bieden een overvloed aan diensten, variërend van analyse, gegevensbeheer tot mobiel, gebruikerservaring, enzovoort. Hun Blockchain-service maakte een debuut op 17 mei 2017. Ze lanceerden het tijdens het jaarlijkse Sapphire-evenement en vond plaats in Orlando, VS..

SAP Blockchain as a Service wordt omschreven als gebruiksklaar. Dit betekent dat de klant geen eigenaar hoeft te zijn van zijn infrastructuur of de oplossing om zijn Blockchain te hosten. Blockchain-implementatie is duur, en dat is waar SAP-blockchain om de hoek komt kijken.

Volgens de officiële SAP blockchain-architectuur beschrijven ze dat dit de gemakkelijkste manier is om uw DLT in de cloud te krijgen. Het is ook de gateway met het laagste risico, waardoor klanten kunnen experimenteren met gedistribueerde grootboektechnologie.

De voordelen zijn duidelijk, aangezien de klant niet hoeft deel te nemen aan de initiële infrastructuurconfiguratie.

De service is verbeterd dankzij de integratie met SAP Leonardo. De blockchain-services vallen onder de SAP Leonardo. Het is SAP-technologie die intelligente technologieën, branchekennis en services combineert. In eenvoudige bewoordingen laat SAP Leonardo klanten praktisch gebruik maken van technologie. Het stelt klanten in staat hun oplossingen uit te breiden om gebruik te maken van digitale toeleveringsketens en grootschalige IoT-programma’s.

Aan de slag met SAP Cloud Platform Blockchain Service (SCP) en Cloud Foundry

Aangezien SAP Cloud Platform Blockchain Service deel uitmaakt van de Cloud Foundry, kunt u Hyperledger Fabric gebruiken voor implementatiedoeleinden.

Cloud Foundry is een open-source cloudapplicatieplatform dat wordt ondersteund door toptechnologiebedrijven zoals IBM, Google, SAP, Microsoft en anderen. Hiermee kan iedereen eenvoudig blockchaintoepassingen bouwen, testen, implementeren en schalen. U heeft volledige vrijheid als het gaat om het kiezen van toepassingsservices, ontwikkelaarskaders en clouds. Omdat het open-source is, kunt u het ook vinden in sommige privécloudinstanties en -distributies.

Het bedrijfsproces met behulp van blockchain-technologie kan worden geïmplementeerd in Hyperledger Fabric. Het plug-and-play karakter van de Fabric maakt het ook een ideale oplossing voor gebruik met SAP Cloud. Hyperledger Fabric is ook zeer schaalbaar. Het kan worden gebruikt om blockchaintoepassingen te maken met de juiste machtigingen en schaalbaarheid. Het kan gemakkelijk 1.000 transacties per seconde bereiken.

Ga aan de slag met Cloud Foundry en SAP nu!

SAP Cloud Platform: aan de slag

De stappen om aan de slag te gaan met de SAP-blockchain-zelfstudie zijn als volgt.

 1. Log in op het SAP Cloud Platform.
 2. Ga nu naar de Cloud Foundry Trial-knop
 3. Je komt terecht op het Cockpit Home-scherm. Daar moet u op de proeflink klikken.
 4. Als u klaar bent, wordt u doorgestuurd naar het Cloud Foundry-dashboard.
 5. Nu moet u een geheugen maken en een nieuwe ruimte toevoegen.
 6. Als u klaar bent, gaat u naar de Service Marketplace en selecteert u Blockchain.
 7. Maak van daaruit nieuwe Blockchain-instanties. Aangezien dit een proefperiode is, wordt het serviceplan automatisch geselecteerd.
 8. Nadat u het plan heeft afgerond, kunt u vier acties uitvoeren: dashboard bekijken, applicatie koppelen, servicesleutel maken of de instantie vernietigen.

Dit exemplaar is de basisconfiguratie en nu kunt u als klant eenvoudig verbinding maken met elk platform of elke service. Het enige dat u nu hoeft te doen, is code schrijven op basis van uw zakelijke vereisten.

Een ander essentieel onderdeel van de SAP-Cloud-Platform-Blockchain-Service is de SAP HANA Blockchain. Hiermee kunnen klanten enterprise blockchain-platforms verbinden met de HANA-databaseomgeving van SAP.

SAP HANA Blockchain-service

Nu we SAP Cloud Blockchain Services hebben begrepen, is het tijd om eens in de SAP HANA blockchain te kijken. We zullen een basisintroductie, technisch overzicht doornemen en hoe u dit kunt instellen. Laten we beginnen.

Tot nu toe hebben we SCP behandeld en hoe het klanten in staat stelt met de Blockchain te werken door blockchain-apps te bouwen op de cloudinfrastructuur. SAP Leonardo komt ook in beeld omdat het SCP in staat stelt te werken met populaire technologieën zoals het internet der dingen, AI, enzovoort..

Het laatste onderdeel van de SAP blockchain-architectuur is de SAP HANA Blockchain. Hiermee kunnen populaire blockchain-platforms voor bedrijven verbinding maken met de populaire SAP HANA-database. Deze mogelijkheid om verbinding te maken met SAP Hana opent nieuwe mogelijkheden en mogelijkheden die niet aanwezig zijn in andere vergelijkbare ecosystemen.

SAP gaat niet over het creëren van een eigen platform. Ze wilden een ecosysteem creëren dat SAP omringt en de integratie van bestaande SAP-technologieën en de andere blockchain van bedrijven helpen. Hyperledger Fabric is een van de populaire blockchain-platforms voor bedrijven waarmee u hier kunt werken.

Het ondersteunt ook MultiChain en Quorum.

Hoe het werkt

In eenvoudige bewoordingen maakt de SCP-blockchain eerst verbinding met het blockchain-netwerk. Om mee te doen, maakt het gebruik van de cloudservice met behulp van het SAP-cloudplatform. Nu komt de SAP HANA Blockchain om de hoek kijken waar het de SAP HANA-database verbindt met de cloudservice.

SAP HANA vereist twee componenten om dit allemaal mogelijk te maken. Het vereist de SAP HANA Blockchain-service en de SAP HANA Blockchain-adapter.

 • SAP HANA Blockchain-service – De SAP Leonardo-blockchain implementeert het.
 • SAP HANA Blockchain-adapter – Het wordt geïmplementeerd door SAP HANA-instantie met behulp van het SAP ONE Support-startpunt.

Het abonnement werkt van de SAP HANA Blockchain-adapter naar de HANA Blockchain-service. De HANA Blockchain-service communiceert nu met de SAP Blockchain-service – waardoor een verbinding tot stand wordt gebracht. Zodra een transactie plaatsvindt, repliceert SAP HANA deze. De replicatie werkt in twee richtingen, zodat andere applicaties die op SAP HANA zijn aangesloten, gegevens kunnen opslaan in de Blockchain.

De bovenstaande functionaliteit helpt de blockchain-applicaties ook om zowel on- als off-chain data gemakkelijk te combineren.

Meer weten over blockchaintoepassingen? Hier is een gids voor blockchaintoepassingen die u kunt bekijken om er meer over te weten te komen.

Waarom SAP gebruiken voor blockchain?

SAP Blockchain as a Service werkt anders dan andere blockchain-platforms. Het is niet de bedoeling om een ​​platform te worden dat Blockchain probeert te implementeren, maar het biedt een geweldige omgeving voor klanten om reeds gevestigde blockchain-frameworks te gebruiken. De drie redenen waarom we SAP nodig hebben voor Blockchain zijn de onderstaande.

 • Bedrijfsprocesgericht: Alle blockchainservices die door SAP worden geleverd, zijn bedrijfsgericht, wat betekent dat de kritische waarden van een bedrijf, inclusief het getroffen proces, gebruiksscenario’s, gegevensintegriteit en kwaliteit, worden gehandhaafd.
 • Netwerken ervaring: SAP zorgt ervoor dat de netwerken werken zoals bedoeld om blockchain-succes te garanderen. Ze zijn experts in het netwerk en zorgen ervoor dat de omgeving veilig en naadloos blijft.
 • BaaS-abstractielaag: Om ervoor te zorgen dat het kan worden geïntegreerd met andere systemen, biedt het een BaaS-abstractielaag. De laag ondersteunt open standaarden en zorgt voor een goede integratie met een derde partij en SAP-applicaties.

Sap Blockchain-zelfstudie: SAP Blockchain-gebruiksgevallen

Door Blockchain te integreren in SAP-applicaties, verloopt de adoptie sneller dan normaal. SAP werkt er hard aan om nieuwe blockchain-tools uit te brengen die kunnen helpen bij het integreren van verschillende SAP-applicaties. Op dit moment kunt u Blockchain integreren in SAP-toepassingen, zoals het volgen en traceren van goederen tijdens het transport, transport- en logistiekbeheer, het volgen en traceren van geneesmiddelen, enzovoort..

Laten we eens kijken naar enkele praktijkvoorbeelden waarin SAP een belangrijke rol kan spelen. Sommige van de projecten die we zullen noemen, zijn voltooid of in uitvoering.

CAMELOT ITLab

CAMELOT ITLab gebruikt Blockchain om mobiele apparaten te beschermen tegen bedreigingen. We leven in een wereld waarin mobiele telefoons een integraal onderdeel zijn van het personeelsbestand. Zelfs bedrijven investeren in hun mobiele apparaten – door deze apparaten toe te wijzen, te beschermen en te onderhouden. Met Blockchain kunnen ze elk apparaat bij het netwerk registreren en de apparaten dienovereenkomstig valideren. U kunt ook een International Mobile Equipment Identity (IMEI) maken met behulp van de SAP Leonardo Blockchain. Het project is vrijgegeven.

Op blockchain gebaseerde oceaanverzending proof-of-concept

Internationale handel maakt een groot deel uit van de wereldeconomie. Het is essentieel voor bedrijven om ervoor te zorgen dat hun supply chain-modellen werken zoals dat nodig is. Het huidige model is niet ideaal en biedt niet de juiste transparantie en beschermt de toeleveringsketen niet tegen fraude. Het gebruik van Blockchain kan het handelsproces digitaliseren en zorgen voor veiligheid en transparantie voor alle partijen. SAP Transportation Management biedt het door gebruik te maken van Block Chain, de juiste veiligheid en integriteit.

Beveiligingsnetwerk voor draadloze apparaten

Het netwerk beschermen tegen ongeautoriseerde toegang is belangrijk, en dat is waar het beveiligingsnetwerk voor draadloze apparaten om de hoek komt kijken. Het wordt bereikt door een zwarte lijst van IEMI’s die wordt beheerd op de Blockchain. De apparaten worden vervolgens gedeeld met alle MNO’s om ervoor te zorgen dat geïnfecteerde of geblokkeerde apparaten geen toegang hebben tot beschermde netwerken. Verschillende leveranciers kunnen het implementeren om apparaten op de zwarte lijst te zetten. Het project is momenteel in Proof-of-Concept.

Autonome provincie Zuid-Tirol

Bolzano, Italië, gebruikt Blockchain om een ​​netwerk te implementeren dat efficiënt werkt en verbeteringen biedt in digitale grootboektechnologie.

SAP Blockchain-consortium

SAP probeert de wereld te transformeren, en dat is waar het blockchain-consortium om de hoek komt kijken. Het brengt gelijkgestemde bedrijven en marktleiders die klaar zijn om de meest prominente zakelijke uitdagingen aan te gaan. Ze proberen Blockchain te gebruiken en de best mogelijke oplossing voor de problemen te bieden.

Bedrijven die deel uitmaken van het SAP High Tech Blockchain Industry Consortium zijn onder meer Lenovo, T-Mobile, PPG en anderen. De oprichters van het High Tech Blockchain Industry Consortium zijn onder meer Flex, A3 van Airbus, HP Enterprise, Intel en UPS. Ze hebben ook oprichtende leden voor Life Science en Pharmaceutical Industries.

Geïntrigeerd door blockchain-technologie? Voordat u aan uw reis met SAP begint, moet u uw vaardigheden nu aanscherpen met behulp van onze gecertificeerde enterprise blockchain professional (CEBP) -cursus!

Afsluitende gedachten: is SAP Cloud Platform klaar voor gebruik?

Het SAP blockchain-ecosysteem ziet er veelbelovend uit. De mogelijkheid om een ​​blockchain-oplossing te gebruiken zonder de noodzaak om een ​​infrastructuur op te zetten, is baanbrekend. Ook de kwaliteit van SAP-oplossingen spreekt voor zich.

Maar dat is niet wat iedereen denkt. De critici wijzen erop dat het hele idee nog niet is getest als het gaat om implementatie op grote schaal, vooral op de zakelijke / zakelijke markt. Het gebrek aan tastbaar bewijs over hoe de gedistribueerde grootboektechnologie past in een grote onderneming waar systemen met meerdere landschappen worden gebruikt, is een van de grootste zorgen.

Het implementeren van een end-to-end blockchain-oplossing zou ook niet eenvoudig zijn, en begrijpen welke bedrijven bereid zijn dit te doen, is de sleutel tot de acceptatie ervan..

Om de acceptatie te versnellen, kan SAP HANA een cruciale rol spelen. Het kan als abstractie fungeren en zorgt voor een gemakkelijke implementatie. Het is ook een aparte oplossing die ervoor zorgt dat het kan samenwerken met de SAP.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map