Wanneer is blockchain uitgevonden? Een diepgaande blik

Heb je je ooit afgevraagd wanneer blockchain is uitgevonden? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. 

Blockchain heeft, ook al is het een nieuwe technologie, een rijke oorsprong en geschiedenis. Daarom zullen we in dit artikel de oorsprong van onze blockchain in detail onderzoeken.

Als je graag meer wilt weten over blockchain, dan is het altijd een goed idee om de geschiedenis ervan te kennen, want het leert je de behoefte aan de blockchain-technologie en hoe deze past in de huidige markteisen..

Voordat we beginnen met ons pad om meer te weten te komen over de oorsprong en geschiedenis van blockchain, laten we ons snel leren over blockchain.

Wat is Blockchain en wanneer is Blockchain uitgevonden??

Blockchain is een peer-to-peer-netwerk waar peers met elkaar kunnen communiceren en transacties kunnen uitvoeren zonder dat er een gecentraliseerde entiteit nodig is. Om het netwerk zelfvoorzienend te maken, zal elke peer een kopie van het grootboek hebben en zal er ook een consensusalgoritme zijn dat zorgt voor het valideren en opslaan van transacties in blokken die deel uitmaken van de “block-chain”.

Dus als u geld wilt sturen naar een andere persoon die een blockchain-netwerk gebruikt, hoeft u zich voor geen enkele service te registreren. 

Het enige dat u nodig heeft, is een portemonnee die verbinding kan maken met het blockchain-netwerk en de transactie kan starten. Als het klaar is, gebruikt het netwerk zijn consensusalgoritme om consensus over de transactie te bereiken en uiteindelijk toe te voegen aan het blok. 

De transactie wordt onveranderlijk zodra het blok aan de ketting is toegevoegd.

Er zijn veel voordelen van blockchain, waaronder:

  • Betere transparantie
  • Verbeterde beveiliging
  • Echte traceerbaarheid
  • Lagere kosten
  • Verbeterde snelheid en efficiëntie

En meer!

Als je meer wilt weten over de blockchain en het vanuit zowel beginners als technisch perspectief wilt begrijpen, bekijk dan Blockchain For Beginners: Aan de slag-gids.

Van centralisatie naar decentralisatie

Ons werk gedijt op centralisatie. Bijna elke sociale media-app die u op uw computer opent, wordt beheerd door een bedrijf of een groep bedrijven die de service leveren in plaats van uw gegevens, zelfs als ze ontkennen dat ze uw gegevens niet gebruiken voor geldelijke voordelen. Als je je computerscherm afsluit en naar je bank gaat, dan vind je ook centralisatie de kern van bijna elke functie.


En waarom niet? Centralisatie is behoorlijk succesvol geweest als het gaat om globalisering. De 21e eeuw heeft een overvloed aan uitvindingen samengebracht die bedrijven in staat stellen hun markt te globaliseren en te profiteren van internationale verdragen en samenwerking waardoor elk bedrijf op hetzelfde gelijke speelveld kan staan.

Het woord centralisatie werd voor het eerst gebruikt in Frankrijk in 1794. In 1820 werd het woord “decentralisatie” voor het eerst gebruikt.

In het Engels ontstond het centralisatiewoord in de 19e eeuw.

Zoals u kunt zien, zijn de begrippen centralisatie en decentralisatie bijna twee eeuwen oud. 

Nu centralisatie een sterke voet aan de grond kreeg in hoe de wereld werkte, was het pas het moment dat mensen begonnen te beseffen dat er ook behoefte is aan decentralisatie. In het begin van de 20e eeuw reageerde het Amerikaanse volk negatief op centralisatie; zij gaven de grootschalige industriële productie de schuld voor het vernietigen van de kleine of middelgrote bedrijven.

Er zijn meerdere benaderingen van decentralisatie die meer lijken op gedistribueerde aard.

De reis van internet met betrekking tot centralisatie en decentralisatie

Het internet zag ook dezelfde cyclus van verandering en groei als het gaat om centralisatie en decentralisatie. Toen internet opkwam, was iedereen er bijna van overtuigd dat het gedecentraliseerd is. Met de maximale hoeveelheid communicatie die door een aantal bedrijven stroomt, was het echter duidelijk dat internet niet echt gedecentraliseerd is. 

Al snel kwamen er veel nieuwe projecten naar boven die probeerden het decentralisatieprobleem op te lossen. Enkele van de projecten zijn FreedomBox, Namecoin, ArkOS, enzovoort! De focus van al deze projecten was om het internet in de loop van de tijd meer gedecentraliseerd te maken. 

E.F. Schumacher in zijn boek: “Small is Beautiful: A Study of Economics As If People Mattered.” gebruikte een andere term die bekend staat als ‘geschikte technologie’. De term legde sterk de nadruk op technologieën die kleinschalig maar toch energiezuinig en gedecentraliseerd zijn.

Dit alles leidt tot Blockchain-technologie.

De opkomst van Blockchain-technologie: wanneer werd Blockchain uitgevonden?

Het idee van blockchain is niet nieuw. Stuart Haber en W.Scott Stornetta in 1991 had ook iets vergelijkbaars met blockchain voor ogen. Ze creëren hun eerste cryptografisch beveiligde blokkenkettingen met tijdstempels zodat niemand eraan kan knoeien. 

In het daaropvolgende jaar gebruikten Haber, Stornetta en Bayer Merkle-bomen om het ontwerp verder te verfijnen. Het verbeterde de efficiëntie van het systeem en stelde hen in staat om meerdere documentcertificaten in één blok op te slaan.

Dan is er nog een andere interessante vooruitgang die verband houdt met cryptocurrencies met het onderliggende principe van een systeem dat vergelijkbaar is met blockchain-technologie.

B-geld

W.Dai, een bekende computeringenieur met zijn belangrijkste werk in cryptocurrencies en cryptografie, noemde het idee van gedecentraliseerd geld, b-geld in 1998. Het is een schema waarbij de gebruikers anoniem kunnen blijven met behulp van hun digitale pseudoniemen en ook transacties kunnen doen met elk terwijl ze contracten afdwingen zonder de noodzaak van enige hulp van buitenaf.

Dit denkproces is te vinden op zijn site B-geld, hij begon zijn gedachtegang door te vermelden dat er geen behoefte is aan overheid of geweld in een gemeenschap waar mensen met elkaar verbonden zijn zonder hun ware identiteit te kennen.

Zijn theorie vermeldde duidelijk dat een dergelijk systeem mogelijk is waar een gemeenschap kan opereren zonder te worden beperkt door regels en voorschriften van een enkele entiteit. De deelnemers kunnen onderling samenwerken en zo de gemeenschap gebruiken om gelduitwisseling te stimuleren en contracten af ​​te dwingen. 

Hij noemde ook slim twee protocollen waarbij het eerste protocol was “iedereen bergt daar een database op (apart).” De database zal een volledig overzicht hebben van elk pseudoniem geld, en dus kent iedereen collectief het bezit van het geld.

Hij theoretiseerde de noodzaak om computationele problemen op te lossen, waar hij zei dat het creëren van geld is.

Fascinerend, toch?

Nou, het idee van cryptocurrencies was niet nieuw, en er zijn altijd theorieën voor geweest.

In 2008 bracht een persoon genaamd Satoshi Nakamoto (pseudoniem) het bitcoin-whitepaper, die voortbouwde op het idee van W.Dai om bitcoin te creëren. Bitcoin is hier de cryptocurrency. De technologie die door bitcoin wordt gebruikt, is echter blockchain-technologie.

Er is echter tegenstrijdige informatie online waar weinig bronnen het jaar van blockchaintechnologie in 2009 noemen en anderen als 2008. We kiezen voor Wikipedia omdat het betrouwbaarder is dan andere online bronnen.

Dus, als je wordt gevraagd wanneer blockchain is uitgevonden? Het antwoord zou 2008 moeten zijn en niet 2009.

Blockchain is gescheiden van Bitcoin

Bitcoin is een cryptocurrency die gebruikmaakt van blockchain-technologie. Dat betekent dat het enkele jaren duurde voordat ontwikkelaars het potentieel van blockchaintechnologie begonnen te realiseren en het gingen gebruiken, afgezien van het creëren van alleen cryptocurrencies.. 

Er zijn nog steeds veel mensen die geloven dat bitcoin en blockchain hetzelfde zijn.

Maar in werkelijkheid gebruikte bitcoin blockcahin-technologie als onderliggende technologie.

Toen kwam 2017, waar de vraag naar bitcoin steeg en nieuwe hoogten bereikte. Hierdoor kon blockchain-technologie nieuwe mensen en massa’s bereiken.

 

Blockchain-technologie: de reis gaat verder

De onderliggende blockchain-technologie van Bitcoin is de technologie van de eerste generatie. Hierdoor was er veel ruimte voor verbeteringen in de blockchaintechnologie.

Bitcoin technologische strijd

Een van de problemen waar het onder leed, is het gebrek aan snelheid om transacties tot stand te brengen. Het gebrek aan schaalbaarheid belemmerde bitcoin. Maar nu zijn bitcoin-ontwikkelaars al in de maak om een ​​bliksemnetwerk te introduceren dat de bitcoin-transactie per seconde verbetert van 7 TPS naar een respectabel aantal..

VISA biedt daarentegen 24.000 transacties per seconde.

Bitcoin lijdt ook aan transactiekosten die behoorlijk belastend kunnen zijn voor de persoon die de transactie uitvoert.

Het huidige scenario verandert echter snel, aangezien bitcoin nu verlichtingsnetwerken test en inzet.

De twee componenten voor hun bliksemnetwerk omvatten de Lighting Network Daemon en Neutrino. De zware belasting van het netwerk wordt via het bliksemnetwerk uit de keten gehaald.

De Neutrino is een privacygerichte client die gebruiksvriendelijk en privacygericht is. De Lightning Network Daemon daarentegen gaat andere aspecten van het netwerk afhandelen.

Ethereum: introductie van slimme contracten

Het gebrek aan perfectie in de blockchain-technologie van bitcoin betekende talloze mogelijkheden voor anderen om blockchain-technologie te creëren die flexibeler kan zijn als het gaat om schaalbaarheid, compatibiliteit en configureerbaarheid..

Ethereum werd voor het eerst uitgebracht op 30 juli 2015 door Vitalik Buterin en Gavin Wood. Het introduceerde slimme contracten waarmee ontwikkelaars voorwaarden en vereisten konden coderen en virtuele contracten tussen twee partijen konden maken. 

Dus als u een huis van een verkoper koopt, kunt u allebei een zelfuitvoerbaar smart contract maken dat alle onderliggende voorwaarden heeft, inclusief betaling van een lening, eigendomsoverdracht, enzovoort. Zodra u alle betalingen heeft verricht, voert het slimme contract zichzelf uit en wordt het eigendom van de verkoper aan u overgedragen.

Lees hier meer over Ethereum: 

  • Voeg Ethereum-artikel 1 van onze blog toe
  • Voeg Ethereum-artikel 1 van onze blog toe

Op gedistribueerde Ledger-technologie gebaseerde blockchain-oplossingen

Gedistribueerde grootboektechnologie is een overkoepelende term waarbinnen blockchain-technologie valt. 

Nu kunt u uitstekende DLT-oplossingen vinden, waaronder Hyperledger, Quorum en Corda. Ze hebben allemaal een andere benadering om het gedistribueerde grootboekprobleem op te lossen. We hebben ze allemaal behandeld op 101Blcockahins.com, dus bekijk ze hieronder.

  • Hyperledger-artikel
  • Quorumartikel
  • Corda artikel

Veel Gestelde Vragen

Wanneer is cryptocurrency uitgevonden?

Het idee van cryptocurrency is oud en dateert uit de jaren 1900.

De eerste echte cryptocurrency-implementatie vond plaats in 2008 toen Satoshi Nakamoto de bitcoin whitepaper uitbracht.

David Chaum bracht echter in 1983 het idee van elektronisch geld uit, bekend als Cash.

In 1998 bracht Wei Dei zijn idee van b-geld uit. Het idee is een cryptocurrency die zal worden gedistribueerd en een elektronisch geldsysteem met anonimiteit zal bieden.

Wanneer is blockchain-technologie uitgevonden?

Satoshi Nakamoto vond de blockchain-technologie voor het eerst uit in 2008 door de release van bitcoin-whitepaper.

Wanneer werd blockchain voor het eerst uitgevonden?

Blockchain en blockchain-technologie betekenen hetzelfde. Deze blockchain is voor het eerst uitgevonden in 2008.

Wie heeft cryptocurrency uitgevonden?

De term ‘cryptocurrency’ is al in de jaren 1900 uitgevonden. In 2008 deed Satoshi Nakamoto de daadwerkelijke implementatie toen hij het bitcoin-witboek uitbracht.

 

Gevolgtrekking

Dit leidt ons naar het einde van het artikel, waar we de oorsprong en geschiedenis van blockchain bespraken. Onze focus was om de motivatie achter blockchain-technologie, het evolutiepad en de mensen die erachter zitten te vinden.

Dus, wat vind je van het artikel? Denk je dat we het diepgaand hebben kunnen behandelen? Reageer hieronder en laat het ons weten.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map