Heb je al gehoord over Cardano en Ethereum, maar weet je niet zeker hoe ze werken? Of misschien wilt u weten welk protocol de beste technologie heeft? Hoe dan ook, ik heb alles behandeld in deze Cardano vs Ethereum-gids!

Wist je trouwens dat ADA Cardano vaak de "Ethereum killer “?

Hoe dan ook, in deze Cardano vs Ethereum-gids ga ik beginnen met de basisprincipes van elk project uit te leggen. Daarna ga ik het hebben over hoe de technologie werkt, inclusief hoe elk van de blockchains transacties verifieert zonder tussenpersoon van een derde partij..

Ten slotte zal ik eindigen met te bespreken hoe elk van de projecten tot nu toe heeft gepresteerd. Dus aan het einde van het lezen van dit artikel, heb je alle informatie die je nodig hebt om te beslissen welke van de twee protocollen volgens jou het beste is!

Waar wacht je nog op? Het eerste deel van mijn Cardano vs Ethereum-gids begint met het uitleggen van de basisprincipes van elke blockchain!

Laten we beginnen met Ethereum!


Sleutelelementen van Cardano en Ethereum

Wat is Ethereum?

Ethereum is in 2015 gemaakt door een jonge ontwikkelaar, Vitalik Buterin. Het werd het allereerste blockchain-project waarmee mensen slimme contracten konden maken. Als gevolg hiervan kan Ethereum, in tegenstelling tot Bitcoin, veel meer doen dan alleen financiële transacties verwerken.

In zijn meest elementaire vorm stelt een slim contract mensen van overal ter wereld in staat om akkoord te gaan zonder een vertrouwde derde partij nodig te hebben. In plaats daarvan worden vooraf gedefinieerde voorwaarden ingevoerd in een gecodeerd slim contract en wanneer aan deze voorwaarden is voldaan, geeft het slimme contract automatisch het geld vrij.

Bekijk het volgende voorbeeld om te begrijpen hoe nuttig slimme contracten kunnen zijn.

  1. Chris wil op zijn vlucht een verzekering afsluiten
  2. Als zijn vlucht vertraagd of geannuleerd is, krijgt hij een volledige terugbetaling
  3. Als de vlucht op tijd is, verliest hij zijn verzekeringskosten
  4. Chris gaat een slim contract aan door de vergoeding te storten
  5. Zodra de vlucht vertrekt, kan het slimme contract duizenden onafhankelijke websites scannen om erachter te komen hoe laat het precies is gebleven
  6. Als het op tijd vertrok, verliest John automatisch zijn verzekeringspremie
  7. Als het is vertraagd of geannuleerd, ontvangt hij automatisch een volledige terugbetaling
  8. Dit alles was mogelijk zonder een derde partij, met behulp van een slimme contractovereenkomst

Het bovenstaande voorbeeld kan worden toegepast op honderden verschillende scenario’s. Door de noodzaak voor een derde partij weg te nemen, zijn contractafspraken sneller, goedkoper en efficiënter.

Net als de Bitcoin-client heeft Ethereum een ​​blockchain waarmee mensen munten kunnen verzenden en ontvangen. Ethereum heeft zijn cryptocurrency genaamd Ether (afgekort ETH). Officieel is er geen maximale levering van het totale bedrag aan ETH dat kan worden uitgegeven.

Op het moment van schrijven, in juli 2018, zijn er iets meer dan 100 miljoen munten in omloop. Volgens de oprichter, Vitalik Buterin, zal dit bedrag waarschijnlijk niet veel verder toenemen.

Het Ethereum-netwerk is gedecentraliseerd, wat betekent dat het niet wordt gecontroleerd door een enkele persoon of autoriteit, en ook niet wordt ondersteund door een centrale bank of natiestaat. In plaats daarvan wordt elke transactie (inclusief slimme contracten) geverifieerd door de community.

Iedereen kan een apparaat verbinden met het Ethereum-systeem om transacties te helpen bevestigen. In ruil daarvoor ontvangen ze extra ETH als beloning. Maak je geen zorgen, ik ga hier later uitgebreider over praten!

Dus nu je weet wat Ethereum is, gaat het volgende deel van mijn ‘Cardano vs Ethereum’-gids de basisprincipes van Cardano behandelen!

Wat is Cardano?

Cardano en officiële ada-munt

Net als Ethereum is Cardano een blockchain-project dat gespecialiseerd is in slimme contracttechnologie. Het werd voor het eerst gemaakt in 2015 door een organisatie genaamd Input Output Hong Kong (IOHK), die wordt geleid door een bekende cryptocurrency-expert genaamd Charles Hoskinson. Terwijl Ethereum een ​​blockchain van de tweede generatie wordt genoemd, beweert Cardano een blockchain van de derde generatie te zijn.

Notitie: Charles Hoskinson was de mede-oprichter van Ethereum, maar hij gelooft dat hij een blockchain veel beter kan creëren dan Ethereum.

Dit betekent dat de oprichters geloven dat hun project veel geavanceerder is dan Ethereum, daarom wordt het ook wel de “Ethereum Killer” genoemd..

Cardano heeft ook zijn cryptocurrency, de ADA-munt. Net als ETH kan de ADA-munt worden gebruikt om geld van portemonnee naar portemonnee te verzenden of te ontvangen.

Het algemene doel van Cardano is om de perfecte balans te vinden tussen het bedienen van de behoeften van zijn gebruikers en die van toezichthouders. Het team vindt dit belangrijk omdat ze uiteindelijk denken dat cryptocurrency op dezelfde manier gereguleerd gaat worden als de financiële dienstverlening..

Mensen houden van Cardano-munt omdat het wordt ondersteund door een team van academische leiders, onderzoekers en wetenschappers, die elk helpen bij het ontwikkelen van de blockchain. Hoewel het project nog in de kinderschoenen staat, is de langetermijndoelstelling dat het in staat zal zijn om wereldwijd snelle, goedkope en zeer schaalbare transacties aan te bieden. Als dat het geval is, zou het op een dag een brug kunnen slaan tussen cryptocurrency en de echte financiële sector.

In tegenstelling tot veel andere projecten, die vaak besluiten om de originele code van een andere blockchain te ‘splitsen’, bouwt het team van ADA Cardano hun protocol vanaf nul op. De programmeertaal die de blockchain ondersteunt heet "Haskell", en het is gebaseerd op een geavanceerde vorm van wiskunde.

Notitie: Een ‘vork’ verwijst naar het kopiëren van de code van een bestaande blockchain en het aanbrengen van wijzigingen om deze te verbeteren. Een populair voorbeeld hiervan is Bitcoin Cash, dat de oorspronkelijke Bitcoin-client splitste.

Hoewel het in eerste instantie klinkt alsof de twee projecten erg op elkaar lijken, zijn er enkele grote verschillen! Daarom ga ik in het volgende deel van mijn ‘Cardano vs Ethereum’-gids praten over hoe elk van de twee blockchains presteert!

Prestatie

Ethereum

Ten eerste, wanneer u de Ethereum-blockchain gebruikt om geld naar een ander gebruik te sturen, duurt elke transactie normaal gesproken ongeveer 16 seconden. Dit gaat best snel, zeker als je het vergelijkt met traditionele betalingssystemen.

Het maakt niet uit of u geld overmaakt naar iemand in dezelfde stad als u of naar iemand in een ander land, de transactietijd is altijd hetzelfde.

Als het gaat om transactiekosten, hangt dit allemaal af van hoe druk het netwerk is. Transacties zouden bijvoorbeeld in de eerste jaren maar een paar cent kosten. Naarmate het populairder is geworden, is dit echter toegenomen.

Toen Ethereum het begin 2018 de drukste periode beleefde, bedroegen de transactiekosten maar liefst $ 4. Op het moment van schrijven in juli 2018 is dit sindsdien echter gedaald tot iets minder dan $ 1.

Toch vinden sommige mensen dit nog steeds te hoog, omdat het daardoor ongeschikt wordt voor microbetalingen. Ter verduidelijking: microbetalingen zijn eigenlijk kleine financiële transacties die soms minder dan een cent bedragen. Dit is een van de sectoren die blockchain-technologie zou moeten helpen, dus tenzij Ethereum zijn kosten aanzienlijk kan verlagen, zou het niet geschikt zijn.

Een ander probleem met de huidige Ethereum-blockchain is dat deze ook erg beperkt is tot het aantal transacties dat het tegelijkertijd kan verwerken. In de cryptocurrency-industrie wordt dit schaalbaarheid genoemd en het is gebaseerd op hoe goed een netwerk grote hoeveelheden activiteit verwerkt.

In het geval van Ethereum kan de blockchain slechts 15 transacties per seconde verwerken. Om u een idee te geven waarom dit een probleem is, kan Visa maximaal 50.000 per seconde verwerken! Bovendien kan de populaire cryptocurrency-exchange Binance meer dan 1,4 miljoen transacties per seconde verwerken, dus Ethereum heeft nog een lange weg te gaan.

Gelukkig zijn Vitalik Buterin en zijn team van ontwikkelaars hiervan op de hoogte en werken ze aan een paar oplossingen, die ik later in meer detail zal bespreken.

Dus nu je weet wat Ethereum is en hoe het presteert, gaat het volgende deel van mijn ‘Cardano vs Ethereum’-gids kijken hoe Cardano zich verhoudt!

Vergelijk Crypto Exchanges zij aan zij met anderen

Wist je dat?

Heeft u zich ooit afgevraagd welke crypto-uitwisselingen het beste zijn voor uw handelsdoelen??

Zien & vergelijk TOP3 crypto-uitwisselingen naast elkaar

Cardano

Voordat ik verder ga, dacht ik dat ik maar beter duidelijk kon maken dat Cardano nog in de kinderschoenen staat. Het team beweert dat ze een van de snelste, goedkoopste en meest schaalbare blockchains ter wereld bouwen. Ze hebben echter nog een lange weg te gaan. Totdat ze een werkend product hebben, is het belangrijk om te begrijpen dat in dit stadium alles theoretisch is!

Nu ik dat uit de weg heb geruimd, gaan we eens kijken naar wat het team beweert dat de blockchain zal kunnen doen…

Het uiteindelijke doel is om vrijwel onmiddellijke en gratis transacties aan te bieden, waardoor gebruikers geld kunnen verzenden en ontvangen, slimme contracten kunnen maken en gedecentraliseerde applicaties (dApps) kunnen bouwen. Verder wordt gehoopt dat zodra het product volledig functioneel is, het kan opschalen naar onbeperkte transacties.

Hoewel ik dit later in meer detail zal uitleggen, is de manier waarop ADA Cardano wordt gebouwd dat hoe meer mensen het netwerk gebruiken, hoe goedkoper, sneller en schaalbaarder het zal worden..

In werkelijkheid blijft het onduidelijk hoeveel transacties Cardano op dit moment kan verwerken. Het team deed eind 2017 een test die resulteerde in de blockchain die 257 transacties per seconde behaalde. Het grootste probleem is echter dat niet genoeg mensen het gebruiken om geld over te maken, dus het is nog niet tot het uiterste benut.

Officiële transactietijden variëren ook, hoewel het volgens reguliere gebruikers momenteel gemiddeld tussen de 5-7 minuten ligt. Daarom kan Ethereum in zijn huidige vorm veel snellere transacties verwerken in slechts 16 seconden. Cardano is echter nog in aanbouw en kan al aanzienlijk meer transacties per seconde verwerken, en de verwachting is dat dit aantal zeer binnenkort zal toenemen..

Dus nu je weet hoe de twee projecten presteren en wat Cardano hoopt te bereiken, gaat het volgende deel van mijn ‘Cardano vs Ethereum’-gids gaan over hoe transacties worden geverifieerd!

Consensus – Hoe worden transacties geverifieerd?

Ethereum

Eerder in deze ‘Ethereum vs Cardano’-gids vertelde ik hoe beide blockchains gedecentraliseerd zijn. Dit betekent dat transacties worden geverifieerd zonder dat er een gecentraliseerde derde partij nodig is. Om dit te doen, gebruiken beide blockchains een ‘consensusmechanisme’.

Een consensusmechanisme bepaalt hoe de blockchain tot consensus komt. Met andere woorden, hoe kunnen we erop vertrouwen dat de transactie geldig is? Elke blockchain bereikt dit op een andere manier, maar ze zijn allemaal gebaseerd op een geavanceerde studie van wiskunde genaamd “cryptografie”..

Verderop gebruikt Ethereum een ​​consensusmechanisme genaamd “Proof of Work”, hetzelfde model dat Bitcoin gebruikt. Om een ​​transactie te verifiëren, genereert het systeem een ​​willekeurige som die zo complex is dat geen mens het kan oplossen. In plaats daarvan is rekenkracht vereist.

Ethereum bewijs van werkmechanisme

Iedereen kan een Ethereum-mijnwerker worden door een apparaat aan te sluiten op het Ethereum-netwerk dat helpt bij het verifiëren van Ether-transacties. In ruil daarvoor wordt de ‘mijnwerker’ die de som oplost, beloond met extra ETH. Duizenden mijnwerkers concurreren met elkaar om het eerste apparaat te worden dat de som oplost. Degene die het als eerste oplost, wint de ETH-beloning!

Er zijn echter een aantal problemen met het Proof of Work-model van Ethereum. Ten eerste: naarmate steeds meer mensen het netwerk gebruiken, wordt de hoeveelheid elektriciteit die nodig is om transacties te bevestigen, hoger. Dit maakt mijnbouw niet alleen minder rendabel, maar het is ook erg slecht voor het milieu!

Het gebruik van het Proof of Work-model beperkt ook het aantal transacties dat kan worden geverifieerd. Zoals ik eerder in deze Ethereum vs Cardano-gids al zei, kan het netwerk slechts 15 transacties per seconde verwerken. Dit is aanzienlijk minder dan de meeste andere nieuwe blockchains.

Dit is de reden waarom het Ethereum-team op zoek is naar een upgrade naar een nieuw consensusmechanisme genaamd Proof of Stake. Om dit verder te ondersteunen, werkt het team ook aan twee upgrades genaamd “Sharding” en “Plasma”. Gehoopt wordt dat deze updates van het netwerk snellere, goedkopere en beter schaalbare transacties mogelijk zullen maken.

Dus nu je weet hoe transacties worden geverifieerd op de Ethereum-blockchain, gaat het volgende deel van mijn Cardano vs Ethereum-gids kijken hoe Cardano het doet…

Vergelijk Crypto Exchanges zij aan zij met anderen

Wist je dat?

Heeft u zich ooit afgevraagd welke crypto-uitwisselingen het beste zijn voor uw handelsdoelen??

Zien & vergelijk TOP3 crypto-uitwisselingen naast elkaar

Cardano

Cardano gebruikt een variant van ‘Proof of Stake’, die het noemt "Ouroboros". Het protocol bereikt op een andere manier consensus dan het Proof of Work-model van Ethereum, dat ik nu zal uitleggen.

In plaats van mijnwerkers ertoe te brengen complexe wiskundige sommen op te lossen, gebruikt Proof of Stake ‘vervalsers’. Het verschil hier is dat in plaats van machines die complexe wiskundige sommen oplossen, de succesvolle vervalser willekeurig wordt geselecteerd door een cryptografisch algoritme.

Om echter de kans te krijgen vervalser te worden, moet u uw munten “inzetten”, wat in het geval van Cardano de ADA-munt zou zijn. Inzetten is waar u uw munten overboekt naar een speciale portemonnee, waar ze zijn "bevroren" en vervolgens gebruikt om transacties op het netwerk te verifiëren. U kunt deze munten niet uitgeven zolang uw munten zijn ingezet.

Hoe meer Cardano-munten je inzet, hoe groter de kans dat je de beloning wint. Gemakkelijk!

Het idee is dat hoe meer munten u inzet, hoe gemotiveerder u zult zijn om ervoor te zorgen dat het systeem veilig blijft. Als een vervalser zou proberen het netwerk te hacken of een kwaadwillige transactie te verwerken, zou de vervalser als straf al zijn inzet verliezen!

Het Ouroboros-model dat Cardano gebruikt is echt goed, want in tegenstelling tot andere Proof of Stake blockchains is er geen minimum bedrag dat je moet inzetten.

U weet nu dus hoe de twee blockchains transacties verifiëren. Het laatste deel van mijn ‘Cardano vs Ethereum’-gids gaat over hoe de projecten tot nu toe hebben gepresteerd en wat de toekomst voor hen in petto heeft. Bekijk eerst de onderstaande vergelijkingstabel om een ​​aantal dingen samen te vatten waarover ik hierboven heb gesproken.

Vergelijkingstabel

  Consensusmechanisme Transacties p / s Marktwaarde Circulerend aanbod Lanceerdatum Team / organisatie Transactiekosten
Cardano PoS Ouroboros 257 3,2 miljard 25 miljard September 2015 IOHK <$ 1
Ethereum PoW 15 44 miljard 100 Mil Juli 2015 Ethereum Foundation <$ 1

Ethereum vs Cardano: het verhaal tot nu toe en de toekomst

Sinds Ethereum in 2015 voor het eerst werd gelanceerd, heeft het goed gepresteerd. Als het allereerste blockchain-project dat slimme contracttechnologie host, is het nu de op een na populairste cryptocurrency ter wereld.

Om dit succes in cijfers uit te drukken – alleen al in 2017 is de waarde van ETH met meer dan 10.000% gestegen! Bovendien bereikte het in december 2017 zijn hoogste punt ooit van $ 1.389, wat neerkwam op een totale marktkapitalisatie van iets meer dan $ 130 miljard!

Het Ethereum-platform biedt ook onderdak aan het merendeel van de initiële muntenaanbiedingen (ICO’s), en dat is het moment waarop nieuwe start-ups crowdfunding uitvoeren voor blockchain-projecten. Steeds meer dApps beginnen ook de Ethereum-blockchain te gebruiken, die de Ether-munt echte waarde geeft.

Zoals mijn Cardano vs Ethereum-gids eerder al zei, moet het project de schaalbaarheidsproblemen oplossen. Als het team hun droom van wereldwijde acceptatie wil verwezenlijken, dan moeten de geplande Proof of Stake-, Plasma- en Sharding-upgrades een succes zijn..

Aan de andere kant zijn er veel andere blockchains die Ethereum willen vervangen als het meest populaire slimme contractplatform, en daarom worden ze “Ethereum-killers” genoemd. Een daarvan is Cardano, die denkt dat ze het meest geavanceerde slimme contractprotocol in de branche bouwen.

Hoewel de Cardano-munt pas eind 2017 werd uitgebracht, heeft deze ook goed gepresteerd. Het was aanvankelijk slechts $ 0,02 per munt waard, maar slechts een paar maanden later, in januari 2018, steeg dit tot een opmerkelijke $ 1,22! Dit kwam neer op een stijging van meer dan 6.000%, resulterend in een totale marktkapitalisatie van $ 32 miljard.

Sindsdien is de waarde ervan, net als de rest van de cryptocurrency-industrie, aanzienlijk gedaald.

Verschillende mensen in de gemeenschap raken gefrustreerd over de tijd die het team nodig heeft om het ontwikkelingsproces af te ronden. Als reactie hierop beweert Cardano dat ze in plaats van te haasten de tijd willen nemen om ervoor te zorgen dat ze het best mogelijke product bouwen.

Als u overweegt om Cardano en zijn ADA-munt te investeren, moet u onthouden dat het product nog ver verwijderd is van het bereiken van zijn doel van onbeperkte, directe en gratis transacties. Hoewel het team een ​​aantal slimme academici, wetenschappers en ontwikkelaars bevat, is er geen garantie dat de blockchain zal kunnen bereiken wat het beweert.

Volgens de Cardano-routekaart omvatten toekomstige ontwikkelingsplannen ook het bouwen van kwantumbestendige adressen, stemmen op de keten en betalingen buiten de keten. Het beste wat u kunt doen, is regelmatig de officiële ontwikkelingstijdlijn bekijken, die u kunt doen door door op deze link te klikken.

Cardano vs Ethereum: conclusie

En dat is het einde van mijn Cardano vs Ethereum-gids! Als je het van begin tot eind hebt gelezen, zou je nu een heel goed begrip moeten hebben van hoe de twee blockchains zich verhouden.

Ik heb ook uitgelegd hoe de technologie werkt, inclusief hoe transacties worden geverifieerd op beide blockchains.

De discussie tussen Cardano en Ethereum is moeilijk. Simpelweg omdat de ene cryptocurrency al is opgericht met de op een na grootste marktkapitalisatie en de andere nog steeds bezig is met het bouwen van zijn product.

Het is ook moeilijk om te weten welke impact Cardano zal hebben als de geplande upgrades van Ethereum succesvol zijn. Als Ethereum duizenden transacties per seconde kan verwerken en ook de snelheid kan verhogen, kunnen andere slimme contractplatforms zoals Cardano snel irrelevant worden.

Maar wat is uw mening over het argument Cardano vs Ethereum? Denk je dat Cardano zijn doelstellingen zal bereiken en het populairste slimme contractplatform zal worden? Of denk je dat Ethereum altijd de nummer één zal zijn??

Laat me gerust je mening weten in de comments hieronder!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me