Deze gids is opgesteld om de verschillen tussen Ethereum en Litecoin uit te leggen. Aan de kant van Ethereum komen de volgende onderwerpen aan bod: wat Ethereum is, hoe Ethereum slimme contracten gebruikt om meer use-cases te creëren dan andere op blockchain gebaseerde valuta’s, de geschiedenis van Ethereum en een beetje over de Enterprise Ethereum Alliance.

Na het gedeelte over Ethereum ga ik verder met Litecoin. Litecoin is een beetje gemakkelijker te begrijpen, wat betekent dat er minder te behandelen valt. We zullen kijken naar wat Litecoin is, de geschiedenis van Litecoin en de reden waarom het in de eerste plaats is gemaakt!

Na elke uitleg zal er een sectie zijn waarin Litecoin versus Ethereum wordt vergeleken. Dit omvat een blik op de verschillende technologieën achter elke cryptocurrency. Ik heb ook een Litecoin versus Ethereum-vergelijkingstabel toegevoegd.

Ten slotte is er een gedeelte over het gebruik van elke technologie voor betalingen. Dit zal Litecoin versus Ethereum alleen vanuit een valuta-oogpunt bekijken. Het vergelijkt de transactietijden en -kosten van elke digitale valuta. Dit zou u moeten helpen beslissen over Litecoin versus Ethereum wanneer u probeert te kiezen welke valuta u wilt gebruiken om online voor goederen of diensten te betalen.

TIP: Als je al goed bekend bent met zowel Litecoin als Ethereum en je wilt gewoon zien hoe ze zich tot elkaar verhouden, ga dan verder met Litecoin versus Ethereum: technologieën vergelijken.

Aan het einde van deze handleiding moet u het volgende begrijpen:

  • De verschillen tussen Ethereum en Litecoin
  • De voor- en nadelen van elk
  • Hoe ze begonnen
  • Waarom ze zijn gemaakt
  • Een beetje over het gebruik van zowel Litecoin als Ethereum

We ronden het af met een korte conclusie over Litecoin versus Ethereum.

Zoals gewoonlijk hebben we veel te doen.

Dus laten we geen tijd meer verspillen en er meteen in springen!

Litecoin versus Ethereum: wat is Ethereum?

Ethereum is een openbare blockchain waarmee ontwikkelaars gedecentraliseerde applicaties (dApps) kunnen maken. Net als de Bitcoin-blockchain heeft Ethereum zijn eigen native munt of valuta. Dit heet Ether (ETH). Veel mensen gebruiken de term Ethereum ten onrechte om zowel de valuta als het netwerk zelf te beschrijven.

Laatste Coinbase-coupon gevonden:

Voorlopig is het Ethereum-netwerk beveiligd met een PoW-protocol (Proof-of-Work). Dit is hetzelfde als Bitcoin. PoW vereist geavanceerde computers om ingewikkelde wiskundige problemen op te lossen.

Deze computers staan ​​bekend als mijnwerkers. Als u bekend bent met crypto, heeft u waarschijnlijk de term miners al eerder gehoord!

De miners verifiëren transacties van blokken in de Ethereum-blockchain (door wiskundige problemen op te lossen) en worden beloond voor hun service in Ether. Ze controleren ook of vermeldingen op de blockchain de regels van het netwerk volgen. Dit systeem is erg veilig, maar het verbruikt veel elektriciteit omdat mijnbouw erg veeleisend is.


Ether kan net als Bitcoin worden gebruikt als verhandelbare valuta. Het kan ook worden gebruikt om dingen te betalen. In tegenstelling tot Bitcoin kan Ether echter worden gebruikt om bepaalde functies binnen dApps van stroom te voorzien. Als u bijvoorbeeld een token op de Ethereum-blockchain maakt of een smart contract gebruikt, moet de ontwikkelaar of gebruiker het netwerk betalen in Ether (ETH).

Slimme contracten

Het Ethereum-netwerk verschilt ook van Bitcoin omdat het mogelijk is om er slimme contracten mee te maken. U kunt slimme contracten zien als programmeerbaar geld. Slimme contracten zijn programma’s die zijn gebouwd met behulp van computercode. Ze stellen gebruikers in staat om waarde tussen elkaar over te dragen zonder tussenkomst van een tussenpersoon. Slimme contracten zullen het activum automatisch overdragen wanneer aan de voorwaarden van het contract is voldaan.

Een eenvoudig voorbeeld van een slim contract wordt gebruikt wanneer ontwikkelaars hun eerste muntaanbiedingen doen op de Ethereum-blockchain. Een Initial Coin Offering (een ICO) is een manier om slimme contracten en cryptocurrency te gebruiken om geld in te zamelen voor een nieuw idee.

Het bedrijf achter het idee zal een whitepaper maken waarin hun plan wordt uitgelegd en ze vragen iedereen die geïnteresseerd is in het idee om een ​​token te kopen dat uiteindelijk door de applicatie zal worden gebruikt..

Opmerking: sommige tokens hebben geen nut voor de applicatie die voor het idee is gemaakt en worden in plaats daarvan alleen gebruikt voor financieel gewin enz., Maar sommige doen dat wel. Degenen die geen enkel gebruik van de applicatie hebben, staan ​​bekend als ‘beveiligingstokens’, terwijl de laatste bekend staat als utility-tokens. Er zit echter geen dunne lijn tussen, aangezien sommige utility-tokens ook attributen van een beveiligingstoken hebben.

De tokens zijn vergrendeld in een slim contract dat is gemaakt met behulp van het Ethereum-netwerk. In het slimme contract staat dat een bepaald aantal tokens wordt uitbetaald voor elke eenheid Ether die wordt ontvangen.

Wanneer de Ether wordt ontvangen, worden de tokens automatisch naar het adres van de bijdrager gestuurd. Er is geen derde partij nodig om te zeggen dat de tokens worden verzonden. Het is allemaal gedaan met behulp van computercode!

Slimme contracten zijn zo ontworpen dat ze onmogelijk kunnen worden gewijzigd als ze eenmaal zijn overeengekomen door de partijen die ze gebruiken. Ze kunnen worden gebruikt om de tussenpersonen uit veel verschillende soorten transacties te verwijderen. Een voorbeeld is de verkoop van een huis …

Typisch, wanneer de akten van een eigendom van eigenaar veranderen, zijn dure juridische afdelingen nodig om ervoor te zorgen dat het contract wordt nageleefd. Met behulp van slimme contracten is het niet nodig om advocaten bij het proces te betrekken.

Dit bespaart alle betrokkenen natuurlijk zowel tijd als geld. Lagen staan ​​immers niet bekend als goedkoop!

Vergelijk Crypto Exchanges zij aan zij met anderen

Wist je dat?

Heeft u zich ooit afgevraagd welke crypto-uitwisselingen het beste zijn voor uw handelsdoelen??

Zien & vergelijk TOP3 crypto-uitwisselingen naast elkaar

Ethereum’s achtergrond

Het idee van Ethereum dateert uit 2013. Een jonge cryptocurrency-expert en coder genaamd Vitalik Buterin dacht dat Bitcoin meer functies nodig had dan alleen een veilig digitaal geldsysteem. Hij voerde aan dat het toevoegen van een programmeertaal aan Bitcoin ervoor zou zorgen dat er applicaties op kunnen worden gebouwd. De Bitcoin-gemeenschap was het daar grotendeels mee oneens. Dit bracht Buterin ertoe om zijn eigen blockchain te creëren.

Begin 2014 werd het Ethereum-project aangekondigd. Buterin kreeg gezelschap van Mihai Alisie, Anthony Di Iorio en Charles Hoskinson. Deze vroege versie van het Ethereum-team begon in 2014 aan het idee te werken via een bedrijf genaamd Ethereum Switzerland GmbH. Ze creëerden ook de non-profitorganisatie – de Ethereum Foundation.

Het project ging van start in juli 2015. De stichting had 11,9 miljoen ETH “gepre-mineerd” om te verkopen aan potentiële investeerders. Dit was een van de eerste voorbeelden van een ICO. Degenen die wilden investeren, zouden BTC naar de stichting sturen en in ruil daarvoor een vast bedrag van de nieuwe Ether-munten ontvangen.

In dit stadium was elke munt minder dan $ 1 waard. Als een van de oorspronkelijke bijdragers ze tot vandaag vasthield, zouden ze ook erg blij zijn met hun investering!

Ethereum is een softwareplatform dat voortdurend verandert. De vroege versies van de software bevatten fouten en waren onstabiel. De eerste versie die als stabiel werd beschouwd, verscheen in maart 2016! Het stond bekend als “Homestead”.

Homestead werd in oktober 2017 gevolgd door de huidige versie van het Ethereum-softwareplatform. Dit heet Metropolis.

De definitieve versie zal bekend staan ​​als “Serenity”. In Serenity zal er een verandering zijn van het Proof-of-Work (PoW) -systeem dat momenteel transacties controleert naar een genaamd Proof of Stake (PoS).

In plaats van grote hoeveelheden rekenkracht en elektriciteit te gebruiken, gebruiken gebruikers in een Proof-of-Stake-systeem in plaats daarvan grote hoeveelheden Ether-chequetransacties.

Als ze de regels van het netwerk op enigerlei wijze overtreden, bijvoorbeeld door iemand dezelfde ETH twee keer te laten verzenden, verliest de gebruiker die zijn valuta uitzet, zijn Ether. Dit zorgt ervoor dat de regels worden gevolgd.

Enterprise Ethereum Alliance

In 2017 begon de opwinding rond Ethereum te groeien. Dit komt doordat de Enterprise Ethereum Alliance (EER) werd aangekondigd. De EER bestaat uit veel verschillende bedrijven. Velen van hen zijn bekende namen. Deze bedrijven werden in de alliantie opgenomen omdat ze geïnteresseerd waren in hoe het Ethereum-softwareplatform hun industrie ten goede zou kunnen komen.

Het is begrijpelijk dat als Toyota, Samsung, Microsoft, JP Morgan, Intel en Deloitte zeiden dat ze geïnteresseerd waren in het project, de vraag naar Ether-token toenam..

In 2017 steeg het van een prijs van ongeveer $ 8 per ETH begin januari tot een maximum van meer dan $ 800 eind december 2017. Vervolgens bereikte het in januari 2018 ongeveer $ 1.400 per ETH.!

Zoals je op de onderstaande afbeeldingen kunt zien, staan ​​er een aantal zeer indrukwekkende namen op de Enterprise Ethereum-website. Ze komen ook niet allemaal uit de financiële en technologische sector!

Enterprise Ethereum website en logo's van bedrijven die Ethereum ondersteunen

Litecoin versus Ethereum: wat is Litecoin?

Litecoin is heel anders dan Ethereum. Het heeft veel meer gemeen met Bitcoin dan Ethereum.

Litecoin is in zijn meest ware zin een digitale valuta. In tegenstelling tot het Ethereum-softwareplatform is er geen tweede laag voor applicatie-ontwikkeling op Litecoin. Het enige doel is dus om als valuta te worden gebruikt.

Net als Bitcoin en Ethereum is Litecoin een peer-to-peer en volledig open source. Dit betekent dat iedereen de softwarecode kan downloaden, lid kan worden van het netwerk en Litecoin kan minen.

Geschiedenis van Litecoin

Vervolgens zal ik in deze Litecoin vs Ethereum-gids een korte geschiedenis van Litecoin behandelen.

Litecoin werd in oktober 2011 gelanceerd door voormalig Google-medewerker Charlie Lee. De overeenkomsten met Bitcoin zijn omdat het eigenlijk een vork van Bitcoin is.

Een vork is wat er gebeurt als de mijnwerkers van een Proof-of-Work-blockchain het niet eens zijn over een update. Als er geen overeenkomst is, wordt de update een vork. De mijnwerkers die de software hebben bijgewerkt, minen nu de vork, de mijnwerkers die niet zijn bijgewerkt, gaan door met het mijnen van het origineel. Dit betekent dat de blockchain nu is gesplitst.

Dit is hoe Litecoin is gemaakt – Charlie Lee heeft een Bitcoin-update uitgegeven, maar niet genoeg van de mijnwerkers hebben de update gedownload. Dus de update / fork werd Litecoin.

Lee was betrokken geweest bij een eerdere altcoin genaamd Fairbrix. Dit was ontworpen om een ​​eerlijkere versie te zijn van een andere vroege altcoin genaamd Tenebrix. Velen in de gemeenschap klaagden echter dat de anonieme Tenebrix-oprichters miljoenen munten voor zichzelf hadden gedolven voordat de software werd uitgebracht.!

Lee’s Fairbrix is ​​zo ontworpen dat alleen CPU’s (gewone computers) kunnen minen op het netwerk. Het idee was dat dit nog meer decentralisatie zou creëren dan Bitcoin, omdat iedereen die een computer bezit een CPU heeft en daarom een ​​cryptocurrency-mijnwerker kan worden..

Fairbrix had een aantal functies die het in Lee’s volgende project, Litecoin, zouden maken. Er waren echter problemen met de programmeercode. Deze problemen hebben de Fairbrix-munt vernietigd voordat deze zelfs maar werd gelanceerd.

Lee was er echter nog steeds van overtuigd dat hij een eerlijkere en beter bruikbare versie van Bitcoin kon maken. Hij nam het meeste werk dat hij op Fairbrix had gedaan en kopieerde verschillende delen van de Bitcoin-code om de fouten die hij had gemaakt bij het programmeren van de Fairbrix-code te herstellen.

Vanaf het begin is Litecoin ontworpen om een ​​eerlijkere, snellere en goedkopere versie van Bitcoin te zijn. Het gebruik van een ander proof-of-work-systeem betekende dat het gemakkelijker was om Litecoin langer te ontginnen met CPU’s dan Bitcoin. Het werd echter al snel duidelijk dat geavanceerdere systemen ook de valuta konden delven. Tegenwoordig wordt Litecoin, net als Bitcoin, voornamelijk gedolven op gespecialiseerde computersystemen, ASIC’s genaamd.

In mei 2017 implementeerde Litecoin een software-upgrade die bekend staat als Segregated Witness. De upgrade is gemaakt voor Bitcoin, maar onderlinge strijd in de BTC-gemeenschap betekende dat er niet zo vroeg overeenstemming kon worden bereikt als voor Litecoin..

Het idee achter Segregated Witness, of afgekort SegWit, was om de gegevens over transacties te splitsen. Alleen de gegevens die nodig waren, zouden op de blockchain worden opgeslagen. Dit maakte het mogelijk om meer transacties in elk blok te passen en verhoogde het aantal transacties dat het netwerk elke seconde kon voltooien.

Het idee was dat nog snellere transacties Litecoin geschikter zouden maken voor kleinere betalingen dan Bitcoin die duur was geworden om mee af te handelen. SegWit zou later ook op de Bitcoin-blockchain worden geactiveerd.

De allereerste Lightning Network-transactie en atomaire swap waren ook op Litecoin. Lightning Network is een software-upgrade waarmee kleine transacties buiten de blockchain kunnen plaatsvinden. Hoewel minder veilig dan bij kettingtransacties, maken Lightning Network-transacties blockchains geschikt voor kleine betalingen zoals het kopen van een kopje koffie.

Ondertussen zijn atomaire swaps een nieuwe manier om de ene cryptocurrency te ruilen voor een andere die niet afhankelijk is van een gecentraliseerde uitwisseling. Van atomaire swaps wordt gedacht dat ze de noodzaak verminderen om uitwisselingen te gebruiken die vaak worden gehackt, waardoor gebruikers hun cryptocurrency verliezen.

Deze twee upgrades zullen zowel Litecoin als uiteindelijk Bitcoin nog meer functionaliteit bieden.

Tegenwoordig beschouwt Lee Bitcoin en Litecoin als samenwerken in plaats van tegen elkaar. Aangezien de volledige marktkapitalisatie van Litecoin kleiner is dan die van Bitcoin, is er minder risico bij het uitproberen van nieuwe software-upgrades naar Litecoin. Op deze manier fungeert Litecoin als een soort testnetwerk voor zijn grotere, meer gevestigde broer.

Litecoin Vs. Ethereum: technologieën vergelijken

Litecoin en Ethereum zijn heel verschillende blockchain-projecten. Zoals ik al zei, is Litecoin een betalingssysteem dat veel op Bitcoin lijkt, maar sneller en goedkoper.

Ondertussen is Ethereum een ​​gedecentraliseerd computersysteem met een eigen programmeertaal. Hierdoor kunnen ontwikkelaars gedecentraliseerde applicaties maken met behulp van slimme contracten.

Zowel Litecoin als Ethereum hebben snellere transactietijden dan Bitcoin. Op het Litecoin-netwerk worden elke 2,5 minuten nieuwe blokken gevormd. Ethereum heeft een veel snellere blockchain en elke 10 tot 20 seconden worden er nieuwe blokken gevormd.

Litecoin versus Ethereum: de feiten

De volgende grafiek is correct vanaf 20 maart 2018. Veel van de onderstaande waarden veranderen in de loop van de tijd.

Ethereum Litecoin
Totale voorraad munten Onduidelijk 84.000.000
Huidige beschikbare voorraad 98.310.400 55.714.900
Gemiddelde transactiekosten $ 0,21 $ 0,21
Gemiddelde bloktijd 10-20 seconden 2,5 minuten
Proof-of-Work-algoritme Ethash Scrypt
Primair gebruik DApps maken Betaal- en testnetwerk voor Bitcoin
Oprichter Vitalik Buterin Charlie Lee

Ethereum versus Litecoin: de prijzen?

U heeft waarschijnlijk een verschil opgemerkt tussen de prijzen van Ethereum en Litecoin. Dit komt omdat het totale bedrag dat in elk wordt geïnvesteerd, verschillend is. Niet alleen dat, maar het aantal eenheden van elke valuta is ook anders. De prijzen worden berekend door het totale geld op de markt (of marktkapitalisatie) te nemen en dit te delen door het aantal eenheden dat momenteel beschikbaar is. Dit resulteert in een andere prijs per stuk.

Hoewel de marktkapitalisatie van Ethereum momenteel meer dan vijf keer zo groot is als die van Litecoin, is de prijs minder dan vijf keer die van ETH. Dit komt doordat er veel meer Ether-munten beschikbaar zijn dan Litecoins.

Als u Coinmarketcap of een andere prijsvergelijkingswebsite bekijkt, ziet u dat het totale geld op de markt wordt weergegeven door de kolom “marktkapitalisatie”. Ik heb de marktkapitalisatie van Ethereum in het groen en Litecoins in het rood gemarkeerd hieronder:

Coinmarketcap-lijst met de meest populaire cryptocurrencies die naar marktkapitalisatie verwijzen

Op de volgende foto heb ik het huidige circulerende aanbod uitgelicht. Deze cijfers zullen in de loop van de tijd veranderen naarmate nieuwe munten worden ontgrendeld door middel van mijnbouw.

Nogmaals, het is groen voor Ethereum en rood voor Litecoin:

Coinmarketcap-lijst met de meest populaire cryptocurrencies die verwijzen naar circulerende voorraad

Ethereum versus Litecoin: voor betalingen?

Omdat het een veel snellere bloktijd heeft, lijkt het erop dat Ethereum een ​​sneller betaalmiddel is dan Litecoin. Dit is echter niet altijd het geval. Omdat Ethereum een ​​veel gecompliceerder systeem is met veel meer transacties per seconde, kan het netwerk gemakkelijker vol raken.

Neem het voorbeeld van CryptoKitties, een populair op Ethereum gebaseerd handelsspel dat eind 2017 verscheen. Het was zo populair dat transacties van digitale katten alle ruimte in de keten vulden. Hoe schattig ze ook zijn, CryptoKitties was niet populair bij mensen die echte betalingen probeerden te doen of dApps op het netwerk wilden bouwen!

Omdat de Litecoin-blockchain alleen gegevens over betalingen opslaat, hebben gebruikers veel minder kans op vertragingen bij het doen van transacties. Het zal echter langzamer zijn dan Ethereum als geen van beide blockchain die dag intensief wordt gebruikt.

Dat gezegd hebbende, is het logisch om Litecoin te gebruiken voor betalingen, aangezien Ethereum wordt gebruikt om mogelijk wereldveranderende applicaties te ontwikkelen. Het is daarom een ​​goed idee om het netwerk vrij te houden zodat ontwikkelaars kunnen experimenteren.

Litecoin versus Ethereum: conclusie

Nou, dat is het voor mijn Litecoin vs Ethereum-gids!

Hopelijk zou u nu iets meer moeten weten over twee van de grootste cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie. U moet het verschil tussen Ethereum en Litecoin begrijpen, de geschiedenis van de twee kennen en weten wie ze allebei heeft gemaakt.

U moet ook weten wat de technische verschillen zijn tussen de twee cryptocurrencies. Ten slotte zou u bij het doen van betalingen een keuze moeten kunnen maken tussen Litecoin of Ethereum.

Als je de hele gids hebt gevolgd, had je moeten concluderen dat de twee niet echt met elkaar concurreren. In plaats daarvan bieden ze heel verschillende functies. Om die reden is het beter om niet aan Litecoin versus Ethereum te denken, omdat ze allebei naast elkaar kunnen leven!

Dus, met je nieuw gevonden kennis, wat denk je dat de toekomst in petto heeft voor Litecoin en Ethereum? Laat het me zeker weten!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me