Token vs Coin: wat is het verschil?

Vandaag kijken we naar een onderwerp dat mensen die nieuw zijn met cryptocurrency vaak in verwarring brengt: token versus munt.

Soms gebruiken mensen de term “munt” om te verwijzen naar wat andere mensen “tokens” noemen, en “token” om te verwijzen naar wat anderen “munten” noemen. Sommige mensen zullen beide namen gebruiken om te verwijzen naar alle digitale activa die momenteel beschikbaar zijn.

Er zijn echter zeer grote verschillen tussen cryptomunten en crypto-tokens, dus het is belangrijk dat u weet wat ze zijn!

Deze Token vs Coin-gids zal beginnen met te kijken waarom er zoveel verwarring is over de twee termen. Vervolgens wordt er een aantal uitleg gegeven over wat munten en tokens werkelijk zijn, krijgt u voorbeelden van munten en tokens en wordt uitgelegd hoe elke munten en tokens worden gebruikt..

Aan het einde van deze handleiding kunt u ook zien of een digitaal activum een ​​token of een munt is. Daarom ben je hier goed?

Dus laten we beginnen!

Token vs Coin: wat is een munt?

De definitie van een digitale munt is een troef die eigen is aan zijn eigen blockchain. Denk aan Bitcoin, Litecoin of Ether. Elk van deze munten bestaat op hun eigen blockchain.

Laatste Coinbase-coupon gevonden:

Dus om dit een beetje duidelijker te maken:

 • Bitcoin werkt en functioneert op de Bitcoin-blockchain
 • Ether werkt en functioneert op de Ethereum-blockchain
 • NEO beheert en functioneert de NEO blockchain

Transacties van digitale munten kunnen van de ene persoon naar de andere worden gedaan. Er worden echter geen fysieke munten verplaatst wanneer u ze verzendt en ontvangt. Alle “munten” bestaan ​​als gegevens op een gigantische wereldwijde database. Deze database (of blockchain) houdt alle transacties bij en wordt gecontroleerd en geverifieerd door computers over de hele wereld.

Snelle tip: Ik zou je dit moeten vertellen voordat je verder leest – als je nog niet bekend bent met blockchain-technologie, lees dan onze Blockchain uitgelegd gids voordat je deze leest. Het is belangrijk dat u blockchain begrijpt voordat u het verschil tussen een munt en een token probeert te begrijpen!

Token vs Coin: hoe wordt een munt gebruikt?

Digitale munten worden over het algemeen op dezelfde manier gebruikt als een echte munt: als geld. U kunt munten als Bitcoin, Litecoin en Monero net zo zien als de munten in uw portemonnee of spaarvarken. Vaak dienen ze geen ander doel dan als geld te worden gebruikt. Deze ‘alleen contant geld’-munten worden gebruikt:

 • Om geld over te maken (u kunt er waarde aan geven en ontvangen)
 • Als een winkel met waarde (ze kunnen worden opgeslagen en later worden geruild voor iets nuttigs)
 • Als rekeneenheid (u kunt goederen of diensten daarin prijzen)

Laten we Bitcoin als voorbeeld gebruiken om ervoor te zorgen dat u de bovenstaande uitspraken begrijpt.


 • BTC kan worden gebruikt om goederen en diensten overal op internet en ook op veel echte plaatsen te betalen.
 • Je kunt het voor een lange tijd bewaren en er gebeurt niets mee. U kunt het later ruilen voor iets van gelijke waarde.
 • De dingen die u koopt, kunnen ook in BTC worden geprijsd.

Behalve dit geldelijke gebruik, is er geen ander gebruik voor Bitcoin. Het kan niet worden ingezet om meer Bitcoins te verdienen en het hoeft niet te worden gebruikt om een ​​bepaalde applicatie uit te voeren. Het wordt gebruikt als geld en dat is alles.

Sommige digitale munten (zoals Ether, NEO en DASH) hebben echter meer functies dan alleen nuttig zijn als een vorm van geld. Ik heb deze toepassingen hieronder vermeld:

 • Ether (ETH) wordt gebruikt om transacties op het Ethereum-netwerk van brandstof te voorzien. Tokens kunnen op Ethereum worden gebouwd, maar Ether is nog steeds vereist om een ​​token te verzenden. Het financiert de mijnbouwkosten (het betaalt de computers die transacties op het Ethereum-netwerk verifiëren).
 • NEO (NEO) wordt ingezet in een portemonnee om dividend te verdienen. Dit dividend staat bekend als GAS. Tokens kunnen op NEO worden gebouwd, net als op Ethereum. Wanneer u een token op het NEO-netwerk verzendt, moet u GAS betalen als transactiekosten, op dezelfde manier waarop Ether wordt gebruikt om Ethereum-kosten te betalen.
 • Als u ten slotte voldoende Dash (DASH) vasthoudt, kunnen gebruikers stemmen over belangrijke beslissingen voor het Dash-netwerk. Als er een idee wordt voorgesteld om het DASH-netwerk te upgraden, kunnen degenen die genoeg Dash hebben, stemmen om te beslissen of de upgrade moet plaatsvinden. Dankzij deze stemrechten kunnen de houders van DASH inspraak hebben in de evolutie van het project.

Notitie: Crypto-dividenden zijn munten of tokens die worden toegekend voor het aanhouden van een bepaald actief. Een goed voorbeeld is NEO’s GAS. Dit wordt betaald aan gebruikers die munten in een portemonnee achterlaten en zet ze in om het netwerk te beveiligen. De houder krijgt hiervoor een vast tarief GAS betaald. Het is alleen beschikbaar op blockchains die een Proof of Stake (PoS) -consensus gebruiken. Vergelijk Crypto Exchanges zij aan zij met anderen

Wist je dat?

Heeft u zich ooit afgevraagd welke crypto-uitwisselingen het beste zijn voor uw handelsdoelen??

Zien & vergelijk TOP3 crypto-uitwisselingen naast elkaar

Token vs Coin: voorbeelden van munten

Alle digitale activa met de grootste marktkapitalisatie worden tegenwoordig gedefinieerd als munten. Niet alle munten hebben echter een grote marktkapitalisatie. Website voor brancheprijzen Muntenmarktdop bevat meer dan 900 verschillende voorbeelden van munten.

We gaan hier natuurlijk niet elke afzonderlijke digitale munt opsommen. Je kunt de volledige lijst bekijken op Coinmarketcap. We hebben echter enkele van de meer bekende en hun tickers opgenomen. Dit zou u moeten helpen begrijpen wat we bedoelen als we de term ‘munt’ gebruiken.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin (BTC)

Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash (BCH)
Litecoin (LTC)Litecoin (LTC)

Ethereum (ETH)

Ethereum (ETH)

Rimpel (XRP)

Rimpel (XRP)

Cardano (ADA)

Cardano (ADA)

Stellair (XLM)

Stellair (XLM)

NEO (NEO)

NEO (NEO)

NEM (XEM)

NEM (XEM)

Monero (XMR)

Monero (XMR)

Notitie: De ticker is de drie of vier letters na de naam van elk digitaal item. De meeste beurzen verwijzen naar munten en tokens door hun ticker, niet hun volledige naam.

Token vs Coin: wat is een token

Tokens worden vaak digitale munten genoemd. Dit is echter niet correct. Er is een groot verschil!

Tokens worden gemaakt op bestaande blockchains. Dankzij het creëren en faciliteren van slimme contracten is Ethereum het meest voorkomende blockchain-tokenplatform. Tokens die op het Ethereum-platform zijn gebouwd, staan ​​bekend als ERC-20-tokens.

Er zijn echter anderen zoals NEO, Waves, Lisk en Stratis. Terwijl, zoals hierboven vermeld, tokens op het Ethereum-platform bekend staan ​​als ERC-20-tokens, gebruikt NEO tokens die bekend staan ​​als NEP-5-tokens.

Iedereen kan op een van deze platforms zijn eigen aangepaste token maken.

Token vs Coin: hoe tokens worden gemaakt

Er is verrassend weinig voor nodig technische vaardigheid, eigenlijk. Ik zou het niet aanraden aan een complete nieuweling, maar voor iemand met een beetje programmeerervaring zou het niet zo lang duren als je misschien denkt. Het heeft echter wel de ontwikkelaar nodig om een ​​aantal van de native munten te spenderen aan de blockchain waarop het token wordt gemaakt.

Als het token bijvoorbeeld op Ethereum wordt gemaakt, moet de maker wat Ether uitgeven om de miners van het netwerk de token-transactie te laten valideren (creatie).

Het is belangrijk om te onthouden dat er kosten moeten worden betaald voor alle token-transacties op een blockchain, niet alleen voor het maken van het token. Daarom moet elke applicatie die op Ethereum is gebouwd Ether-munten gebruiken om de applicatiespecifieke tokens van de ene gebruiker naar de andere of tussen de app en de gebruiker over te dragen..

Dit is hetzelfde als hoe voor munttransacties kosten moeten worden betaald aan degenen die het netwerk beveiligen.

Token vs Coin: hun doel

De meeste tokens bestaan ​​om te worden gebruikt met gedecentraliseerde applicaties of dApps. Wanneer ontwikkelaars hun token maken, kunnen ze beslissen hoeveel eenheden ze willen maken en waar deze nieuwe tokens naartoe worden gestuurd wanneer ze worden gemaakt. Ze betalen een deel van de native cryptocurrency op de blockchain waarop ze het token op dit moment maken.

Eenmaal gemaakt, worden tokens vaak gebruikt om functies te activeren van de applicatie waarvoor ze zijn ontworpen.

Musicoin is bijvoorbeeld een token waarmee gebruikers toegang hebben tot verschillende functies van het Musicoin-platform. Dit kan het kijken naar een muziekvideo zijn of het streamen van een nummer.

Binance (de uitwisseling) heeft ook een eigen token. Wanneer gebruikers handelen met BNB (Binance-token), zijn hun kosten 50% lager.

Sommige tokens zijn gemaakt voor een heel ander soort doel: om iets fysieks te vertegenwoordigen. Stel dat u uw huis wilde verkopen met een slim contract. U kunt uw huis niet fysiek in het slimme contract opnemen, toch? Nee.

U kunt dus in plaats daarvan een token gebruiken dat uw huis vertegenwoordigt.

WePower (WPR) is een goed voorbeeld van een token dat een fysiek ding vertegenwoordigt – het vertegenwoordigt elektriciteit. Het WePower-project is een dApp waarmee gebruikers elektriciteit op de blockchain kunnen kopen en verkopen met behulp van slimme contracten. Zijn token (WPR) vertegenwoordigt een bepaalde hoeveelheid energie.

Token versus munt

Token vs Coin: een enorm voordeel van het maken van een token

Omdat de ontwikkelaar van een dApp en token niet zijn eigen blockchain hoeft te maken, bespaart het hen tijd en middelen. Ze kunnen de functies van cryptocurrency gebruiken met hun applicatie terwijl ze profiteren van de beveiliging van de native blockchain.

Tijd is niet het enige dat het hen bespaart – als ze hun eigen blockchain en munt zouden maken in plaats van een dApp en token, zouden ze ook miners moeten vinden om hun transacties te verifiëren.

Er zijn veel miners voor nodig om een ​​sterke blockchain te creëren die dat niet kan aangevallen. Het is veel logischer dat veel computers werken op één gedeelde blockchain waarop verschillende applicaties kunnen draaien, in plaats van dat er duizenden zwakke, meestal gecentraliseerde blockchains zijn..

Het is gewoon een veel langer, veel duurder proces.

Token vs Coin: een verdere kijk op hoe tokens werken

Tokens worden gebruikt om te communiceren met gedecentraliseerde applicaties die bovenop verschillende blockchains zijn gebouwd. Een goed voorbeeld is de Civic. Civic gebruikt een token genaamd CVC.

Hun applicatie houdt gecodeerde identiteiten bij op de Ethereum-blockchain. Het is bedoeld om een ​​goedkopere, betrouwbaardere en efficiëntere manier te bieden om identiteiten te controleren. Laten we eens kijken hoe het werkt.

Als u op vakantie in het buitenland ging, zou u onderweg op veel plaatsen uw identiteit moeten bevestigen. De eerste zou de luchtvaartmaatschappij kunnen zijn. Als de luchtvaartmaatschappij een partner van Civic was, zouden ze u een QR-code sturen om informatie over u (de reiziger) te vragen.

Met de Civic-app stuur je je gegevens rechtstreeks vanaf je mobiele apparaat naar het bedrijf. De informatie wordt op het apparaat opgeslagen, maar is volledig versleuteld. Dit voorkomt dat het wordt gestolen. Een vingerafdruk of irisscan kan bewijzen dat u de eigenaar bent van de ontvangen gegevens.

U kunt dan hetzelfde apparaat gebruiken om uw identiteit te verifiëren op verschillende punten onderweg (de luchthaven, het hotel, enz.). Elk bedrijf of elke organisatie waarvan u uw digitale identiteit gebruikt, kan de gegevens valideren met behulp van de blockchain. Hoe vaker de applicatie wordt gebruikt, hoe meer vertrouwen derden hebben in de digitale identiteit die bij Civic is opgeslagen.

Het CVC-token zelf wordt gebruikt om transacties uit te voeren in deze identiteitsgerelateerde services. Het wordt gebruikt om de verificateurs van ID’s (banken, overheden en andere vertrouwde bronnen) te betalen om de nodige ‘ken-uw-klant’-controles uit te voeren. Records hiervan worden vervolgens opgeslagen in de blockchain / database.

Een deel van de CVC wordt ook naar u, de gebruiker, gestuurd. Dit is om het gebruik van Civic aan te moedigen, omdat de bedrijven die verificatie van documenten nodig hebben, uiteindelijk meer tokens van gebruikers zullen moeten kopen. Hierdoor ontstaat een economie waarin iedereen wordt beloond voor deelname.

Zoals je kunt zien, werkt het Civic-token op een manier die meer is dan alleen geld. Ook zou het Civic-platform geen BTC, ETH of NEO accepteren om hun services te gebruiken – het is alleen het CVC-token. Maar elke transactie vereist natuurlijk ook wat Ether, omdat het is gebouwd op de Ethereum-blockchain en de miners moeten worden betaald.

Token vs Coin: Security Token, Equity Token of Utility Token

Laten we tot slot in onze tokendefinitie eens kijken naar een paar verschillende soorten tokens. Ze staan ​​bekend als beveiligings- of activumokens, betalingstokens, aandelentokens en utiliteitstokens.

In februari 2018, Zwitserse financiële toezichthouders FINMA gepubliceerde richtlijnen die hebben gedefinieerd wat beveiliging of activa, hulpprogramma’s of betalingstokens zijn. Dit was om hen te helpen uit te zoeken hoe ze verschillende tokens moeten behandelen bij het overwegen van hun legaliteit:

Token versus muntbeveiligingstoken Beveiligingstokens – De meeste tokens die door ICO worden uitgegeven, zijn beveiligingstokens. De persoon die ze koopt, investeert zijn geld in de ICO met de verwachting van winst. Volgens de Zwitserse wetgeving worden deze op dezelfde manier behandeld als traditionele effecten. Token versus Coin Equity-token Equity-tokens – als een token een aandeel of eigen vermogen vertegenwoordigt in het bedrijf dat het uitgeeft, is het een equity-token. Er zijn echter maar weinig bedrijven die een dergelijke ICO hebben geprobeerd, omdat er niet veel regelgevende richtlijnen zijn over wat legaal is en wat niet. Token vs Coin Utility-token Utility-tokens – ook wel applicatietokens genoemd. Ze worden gebruikt om mensen toegang te geven tot een product of dienst. Ze zijn ook zeldzaam omdat verwacht wordt dat de meeste tokens in waarde toenemen op basis van hun beperkte voorraad. Token versus muntbetalingstoken Betaalmunten – betalingstokens hebben geen ander doel dan het betalen van goederen en diensten.

Bij het classificeren van de soorten tokens die momenteel beschikbaar zijn, wees FINMA erop dat elk token in meer dan één categorie kan vallen.

Het is waarschijnlijk dat meer financiële toezichthouders iets andere definities zullen bieden naarmate de ruimte meer ingeburgerd raakt. ICO’s en tokens zijn nog steeds erg nieuwe concepten. Het is begrijpelijk dat de wet nog niet helemaal is ingehaald.

Zie mijn Wat is een ICO gids.

Token vs Coin: conclusie

U zou nu moeten begrijpen wat er wordt bedoeld als iemand digitale “munt” en digitale “token” zegt. Het was toch niet zo verwarrend, toch?

Je zou nu de eenvoudige definitie van zowel een munt als een token moeten kennen: munten zijn inheems in hun eigen blockchain. Terwijl tokens bovenop een andere blockchain zijn gebouwd, zoals Ethereum, NEO of Waves.

U moet ook de meest voorkomende toepassingen voor zowel munten als tokens kennen. Munten worden meestal gewoon als geld gebruikt; Sommige munten hebben echter ook andere toepassingen. Deze omvatten het worden gebruikt om toepassingen van brandstof te voorzien, het worden gebruikt als een inzet om een ​​transactie op een netwerk te valideren, of het worden gebruikt om slimme contract- en token-transacties aan te wakkeren..

Ondertussen dienen tokens een ander doel. Als ze zijn gemaakt om te worden gebruikt op een dApp, hangt hun doel af van de applicatie zelf. In sommige gevallen zijn ze bedoeld voor functies zoals stemrechten. In andere gevallen worden ze gebruikt voor transacties op de dApp (zoals Civic) of om de gebruikers te belonen met zaken als kortingen, enz. (Zoals Binance).

U heeft veel voorbeelden van zowel munten als penningen gekregen om u te helpen een duidelijk begrip te krijgen van wat we met elke term bedoelen.

Dus, nu u de muntdefinitie en tokendefinitie kent, moet u nadenken over uw favoriete crypto’s … zijn het munten of tokens? Vraag het me als je het niet zeker weet en ik zal bevestigen welke ze zijn!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map