Wat is blockchain? De beginnershandleiding

Sinds Bitcoin is gemaakt in 2009, is de wereld gek op cryptocurrencies. In feite zijn er nu meer dan 1.500 verschillende munten beschikbaar om te kopen, verkopen en verhandelen! Het belangrijkste dat tot nu toe hieruit voortkomt, is echter de technologie die eraan ten grondslag ligt: ​​blockchain-technologie. Dus, wat is blockchain??

Als je wilt weten wat blockchain is in een vereenvoudigd formaat, dan ben je hier aan het juiste adres! Hoewel de technologie vrij complex is, ga ik praktijkvoorbeelden en een zo eenvoudig mogelijke woordenschat gebruiken, zodat je het van boven naar beneden begrijpt!

Mijn “Wat is blockchain-tutorial” zal beginnen met uit te leggen wat de technologie doet en hoe het werkt, gevolgd door een discussie over de voordelen ervan ten opzichte van traditionele systemen. Ik ga je ook enkele voorbeelden geven van hoe het kan worden gebruikt (en wordt gebruikt) in het dagelijks leven.

Dus waar wacht je nog op, laten we beginnen met te begrijpen wat blockchain-technologie eigenlijk is!

Wat is Blockchain-technologie?

In zijn eenvoudigste vorm is de blockchain de technologie waarmee mensen cryptocurrencies zoals Bitcoin kunnen verzenden en ontvangen. Het is echter veel meer dan alleen een betalingssysteem. Toen Satoshi Nakamoto ‘s werelds allereerste cryptocurrency (Bitcoin) creëerde, creëerde hij ook een geweldig protocol dat bekend staat als de blockchain.

Laatste Coinbase-coupon gevonden:

Het meest interessante aan de blockchain is dat geen enkele persoon of autoriteit er controle over heeft. In plaats daarvan worden transacties geverifieerd en bevestigd door de online community, waardoor deze gedecentraliseerd is! Het protocol heeft heel veel voordelen zoals transparantie, snelheid en veiligheid, die ik later in meer detail zal toelichten.

Het eigenlijke idee van blockchain-technologie is niet alleen gekoppeld aan financiële transacties, het kan op vrijwel elke branche worden toegepast.!

Omdat de blockchain gedecentraliseerd is, heeft iedereen toegang tot dezelfde data (tenzij het een private blockchain is die door bedrijven wordt gebruikt). Dat betekent dat zodra een transactie is verwerkt en bevestigd, deze voor iedereen zichtbaar op de blockchain verschijnt.

Dit lijkt sterk op een boekhoudkundig grootboek in de echte wereld, waar de accountant van het bedrijf elke transactie die ooit heeft plaatsgevonden, samen met de rekeningsaldi kan bekijken. Omdat blockchains zoals Bitcoin en Ethereum echter openbaar zijn, kan iedereen de transactiegegevens bekijken.

Er is zoveel om over te praten als je de juiste blockchain-definitie probeert te begrijpen, dus ik dacht dat het het beste zou zijn om alles op te splitsen. Het volgende deel van mijn “Wat is Blockchain” -gids gaat bespreken waarom het blockchain wordt genoemd!

Blockchain-definitie: waarom wordt het Blockchain genoemd?

Hoewel er nu veel verschillende versies van de blockchain-definitie zijn, werken ze allemaal op zeer vergelijkbare manieren. De eenvoudigste manier om uit te leggen wat het doet, is door het woord blockchain op te splitsen in twee blokken en ketting!

Denk aan een echte container die veel dozen van bestemming A naar bestemming B vervoert. In de wereld van cryptocurrency is de container het ‘blok’ en is elke doos op de container een individuele transactie.


“Container” = Blokkeren

“Boxes” = transacties

“De container bevat veel dozen” = Het blok vervoert veel transacties

Ik weet dat dit misschien ingewikkeld klinkt, maar blijf bij me, want het gaat allemaal logisch worden! Dus in het voorbeeld van de blockchain die Bitcoin gebruikt, duurt het in totaal 10 minuten voordat één blok transacties op het netwerk is bevestigd..

Net als in een echte container, is er slechts een bepaald aantal transacties dat het blok kan dragen, wat wordt bepaald door de maximale blokgrootte. Elke blockchain heeft zijn eigen maximale blokgrootte, wat normaal gesproken de hoeveelheid gegevens (megabytes) is die deze kan bevatten.

Bitcoin kan de 1 MB aan gegevens in elk blok vasthouden, terwijl andere, zoals Bitcoin Cash, een blokgroottelimiet hebben van 8 MB.

Hoe groter de limiet van de blokgrootte, hoe meer transacties het kan bevatten. Dus nu weet je wat een blok is, hoe zit het met de ketting?

Om het je heel gemakkelijk te maken, blijf ik bij het voorbeeld van een container met dozen! Stel dat de container zijn eerste bestemming heeft bereikt. Dat betekent dat de blokkering is bevestigd en nu voor iedereen zichtbaar is in het grootboek.

De container staat echter klaar om te vertrekken naar zijn volgende bestemming. Elke nieuwe of oude doos (transacties) die de container (blok) vervoert, zal ook beschikbaar zijn om te bekijken op de openbare blockchain. Dit is voor elke afzonderlijke transactie hetzelfde. Zodra het is bevestigd, zijn de transactiegegevens voor iedereen duidelijk te zien, daarom wordt het een “keten” van transacties genoemd.!

Dus nu je begrijpt waar de blockchain-definitie vandaan komt, is het volgende deel van mijn “Wat is blockchain” -gids uitleggen hoe transacties worden bevestigd!

Hoe worden transacties bevestigd op de blockchain?

Misschien herinner je je nog hoe ik eerder heb uitgelegd dat de blockchain gedecentraliseerd is, wat betekent dat geen enkele autoriteit controle heeft over het netwerk. Dit betekent ook dat de blockchain geen tussenpersoon van een derde partij nodig heeft om een ​​geldbeweging te bevestigen.

Als dat het geval is, hoe worden transacties dan bevestigd? Dit is waar dingen echt interessant worden!

De blockchain is een community-based platform, wat betekent dat in de meeste gevallen iedereen kan bijdragen aan het netwerk om transacties te verifiëren. Ze doen dit door hun rekenkracht bij te dragen, die in ruil daarvoor in staat is om het netwerk te ondersteunen.

Niet alle blockchains gebruiken dezelfde technologie om dit te doen, maar we onderscheiden het proces door de manier waarop het netwerk “consensus” bereikt. Consensus betekent in feite “Hoe weet het netwerk dat de transactie geldig is en dat de gebruiker daadwerkelijk over het geld beschikt?”

Blockchains bereiken consensus door de regels van “cryptografie” te volgen, waar de term “cryptocurrency” vandaan komt. Cryptografie is een echt geavanceerd gebied van wiskunde dat is gebaseerd op algoritmische puzzels.

Wanneer de blockchain en zijn vrijwilligersgemeenschap in staat zijn om de algoritmische puzzel op te lossen, stellen de regels van cryptografie dat een transactie geldig en authentiek is. Verschillende blockchains gebruiken echter verschillende methoden om de puzzel op te lossen, die bekend staat als een ‘consensusmechanisme’.

Verward? Dat hoeft niet, want mijn “Wat is blockchain” -gids zal u nu een voorbeeld geven!

De blockchain die Bitcoin gebruikt, wordt ondersteund door een consensusmechanisme genaamd “Proof-of-Work” (PoW). De puzzel is zo moeilijk dat geen enkel mens het in zijn eentje kan oplossen, daarom moeten mensen hun rekenkracht gebruiken.

Elke computer die op het netwerk is aangesloten (een “Node” genoemd) probeert de puzzel zo snel mogelijk op te lossen. Degene die de puzzel als eerste oplost, krijgt een beloningsvrije, nieuwe Bitcoin. In werkelijkheid is de Bitcoin-beloning echter niet gratis, omdat de gebruiker zijn overtollige rekenkracht moest gebruiken, die veel elektriciteit verbruikt.!

PoW is slechts één voorbeeld van hoe een blockchain consensus bereikt. Er zijn er nog veel meer en ik heb er een aantal hieronder opgesomd (er zijn er nog veel meer)!

  • PoS (bewijs van inzet)
  • DPoS (gedelegeerd bewijs van inzet)
  • PBFT (praktische Byzantijnse fouttolerantie)
  • DAG (Directed Acyclic Graph)

Vraag je jezelf nog steeds af “Wat is blockchain”? Ik hoop het niet! Het volgende deel van mijn blockchain-tutorial gaat over waarom decentralisatie belangrijk is!

Het belang van decentralisatie

Zoals u nu weet, kan het blockchain-protocol een transactie bevestigen zonder een derde partij en heeft geen enkele autoriteit controle over het netwerk. Daarom is het gedecentraliseerd. Maar waarom is dit belangrijk??

Ten eerste is decentralisatie erg veilig. In feite zijn de beveiligingsfuncties van een gedecentraliseerde blockchain zo veilig dat het bijna onmogelijk is om te hacken. Voordat ik uitleg waarom ik wil dat je nadenkt over hoe een gecentraliseerd netwerk functioneert.

Laten we eens kijken naar een organisatie als Yahoo. Ze zijn een van de grootste bedrijven ter wereld die veel diensten aanbieden, zoals e-mail, nieuws en video-inhoud. Al hun gegevens worden opgeslagen op een gecentraliseerde server, wat in de meeste gevallen prima is. Maar wat gebeurt er als de gecentraliseerde server uitvalt??

Dit is precies wat er gebeurde in 2016 toen een groep hackers controle kreeg over de Yahoo-servers, waardoor ze toegang kregen tot meer dan 3 miljard privé-e-mailaccounts.

Dit is ook geen eenmalig incident. Of het nu gaat om sociale media, banken, internetproviders of de Amerikaanse verkiezingen, gecentraliseerde servers worden gehackt altijd. Het goede nieuws is echter dat gedecentraliseerde servers vrijwel onmogelijk te hacken zijn. Dit is waarom!

Weet je nog hoe mijn “Wat is Blockchain” -gids uitlegde dat heel veel mensen hun rekenkracht bijdragen om een ​​transactie te bevestigen? Deze “knooppunten” helpen niet alleen om geldverplaatsingen te verifiëren, maar ze houden ook het netwerk veilig. Dit komt omdat meer dan de helft van de knooppunten op het hele netwerk tegelijkertijd moet worden gehackt om iets ergs te laten gebeuren!

Zelfs als dit mogelijk zou zijn (wat het niet echt is), zou de hacker slechts voor 1 blok wijzigingen in de blockchain kunnen aanbrengen, wat in het geval van Bitcoin ongeveer 10 minuten zou zijn.!

Decentralisatie is niet alleen belangrijk voor veiligheid, maar ook voor gelijkheid. Iedereen die zich bezighoudt met de blockchain heeft de mogelijkheid om bij te dragen aan het systeem. Bovendien, aangezien elke transactie beschikbaar is om te bekijken in het grootboek, wordt het netwerk transparant. Geen corruptie, geen fraude en geen ongelijkheid!

Nu je weet waarom decentralisatie belangrijk is, gaat het volgende deel van mijn What is Blockchain-tutorial kijken hoe anoniem de blockchain is!

Hoe anoniem is de blockchain?

Toen Satoshi Nakamoto in 2009 Bitcoin creëerde, wilde hij niet alleen een eerlijk, veilig en transparant betalingssysteem creëren, maar hij wilde ook dat mensen anoniem geld konden verzenden en ontvangen..

Bedenk hoe u uw geld in het dagelijks leven uitgeeft. Als u geld opneemt bij de geldautomaat, weet de bank waar u zich bevindt en hoeveel u uitgeeft. Als u uw creditcard op vakantie gebruikt, weet de creditcardmaatschappij ook waar u bent en hoeveel u uitgeeft.

Als je je maandsalaris ontvangt, weet de bank hoeveel je krijgt uitbetaald. De lijst gaat maar door, maar het punt is dat tussenpersonen van derden veel informatie over u hebben. Maar wat geeft hen het recht om precies te weten wat u doet met uw zuurverdiende geld? Niets doet! Ze zouden het niet moeten weten.

Dit is waar blockchain-technologie anders is. Wanneer u een cryptocurrency verkrijgt, slaat u deze op in een digitale portemonnee. Dit kan worden opgeslagen op uw desktop of mobiel, online of zelfs op een hardwareapparaat. De cryptocurrency wordt vervolgens gekoppeld aan iets dat een wallet-adres wordt genoemd. U kunt zoveel portemonnee-adressen hebben als u wilt, maar geen twee kunnen ooit hetzelfde zijn.

Als u geld naar iemand stuurt, stuurt u ze van uw portemonnee naar de portemonnee van iemand anders. Hier is hoe een blockchain Bitcoin-transactie eruit zou zien.

Portemonnee ‘1BootSLRHtKNngkdXEeobR76b53LETtpyT

Verzonden “2 BTC” naar

Portemonnee ‘1CfaunqrVpcXmpLheUVWeSP1KPsKDha1Nb

Aan Vrijdag 18 mei 2018 om 15.37 uur.

Zoals u kunt zien aan de hand van de bovenstaande informatie, kan iedereen, zodra de transactie is bevestigd, het verzonden bedrag en de datum en tijd van de transactie zien. De enige informatie die mensen over de afzender en ontvanger weten, is echter hun portefeuilleadres.

Hierdoor zijn blockchain-transacties niet anoniem, maar pseudoniem (zoals een alias).

Dit is echter net als het uitgeven van geld in de fysieke wereld. Wanneer u uw plaatselijke supermarkt binnenloopt en contant betaalt, weet de supermarkt hoe u eruitziet, maar ze hebben geen andere informatie over u!

Dus nu je weet dat de blockchain pseudoniem is in plaats van anoniem, gaat het volgende deel van mijn “Wat is Blockchain” -gids kijken hoe het in de echte wereld kan worden gebruikt.

Hoe kan blockchain in de echte wereld worden gebruikt?

In werkelijkheid zou blockchain-technologie in praktisch elke branche of sector kunnen worden gebruikt. Door gecentraliseerde servers te vervangen door die van een gedecentraliseerde blockchain, kunnen individuen, bedrijven en zelfs overheden profiteren van alle voordelen die de blockchain biedt, zoals veiligheid, transparantie en snelheid.!

Ik ben bang dat ik niet elke branche kan doorlopen waarvoor de blockchain kan worden gebruikt, dus ik zal vijf van mijn favorieten opnoemen!

Grensoverschrijdende betalingen

De sector voor grensoverschrijdende betalingen is een bedrijfstak van meerdere triljoenen dollars, waarbij banken dagelijks internationale betalingen moeten verzenden. Het merendeel hiervan wordt afgehandeld door een derde partij genaamd SWIFT, die gevestigd is in België. SWIFT werd in het begin van de jaren zeventig opgericht om internationale betalingen gemakkelijker te maken, maar het systeem is traag, duur en inefficiënt.

Dit komt doordat banken niet rechtstreeks met elkaar kunnen afhandelen. In plaats daarvan moeten ze SWIFT gebruiken en in sommige gevallen aanvullende correspondent banken. Door blockchaintechnologie te gebruiken, zouden banken echter op peer-to-peer-basis zaken kunnen doen.

Dit betekent dat er tussen de twee organisaties geen tussenpersoon van een derde partij zit. Transacties zouden niet langer dagen duren, en ze zouden ook niet veel geld kosten! De Ripple-blockchain is precies voor dit doel ontworpen en ze hebben al meer dan 100 verschillende banken die hun protocol testen!

Vergelijk Crypto Exchanges zij aan zij met anderen

Wist je dat?

Heeft u zich ooit afgevraagd welke crypto-uitwisselingen het beste zijn voor uw handelsdoelen??

Zien & vergelijk TOP3 crypto-uitwisselingen naast elkaar

Verkiezingen

Hoe vaak horen we over verkiezingsfraude? Of het nu het gecentraliseerde netwerk van de Amerikaanse verkiezingen is dat (naar verluidt!) Wordt gehackt of regeringen die hun burgers met geweld bedreigen als ze niet op hen stemmen? Helaas gebeurt dit de hele tijd, maar blockchain-technologie zou het probleem kunnen oplossen!

Ten eerste is het voor een politieke partij onmogelijk om stemmen te wijzigen of te verwijderen, aangezien elke transactie die ooit heeft plaatsgevonden, in het grootboek kan worden bekeken. Onthoud dat de blockchain niet alleen voor financiële transacties is, maar alles kan verwerken dat als gegevens wordt beschouwd!

De blockchain zou ook perfect zijn voor verkiezingen, aangezien transacties pseudoniem zijn, wat betekent dat niemand de echte identiteit van de kiezer zou kennen. In plaats daarvan kan de identiteit van een burger worden gekoppeld aan een privésleutel waartoe alleen de individuele gebruiker toegang heeft. Dit zou ervoor zorgen dat de burger maar één keer kan stemmen!

Bevoorradingsketen

Een toeleveringsketen is hoe goederen zich verplaatsen van hun punt van herkomst naar hun eindbestemming. Een voorbeeld hiervan is een drankje met sinaasappelsap. De toeleveringsketen begint op de locatie waar de sinaasappel werd verbouwd, hij kan naar een fabriek reizen om er sap van te maken, dan kan hij naar het magazijn reizen en uiteindelijk naar de supermarkt..

Op dit moment is het erg moeilijk om elke afzonderlijke fase van de reis te traceren, aangezien elk onderdeel van de toeleveringsketen zijn eigen gecentraliseerde systemen gebruikt. Door blockchain-technologie te gebruiken, zou het hele supply chain-proces voor iedereen zichtbaar kunnen zijn.

Dit zou veel efficiënter, transparanter en veiliger zijn dan het gebruik van gecentraliseerde servers, omdat alles op hetzelfde netwerk kan worden aangesloten. Bovendien zou het netwerk nooit uitvallen en is het fraudebestendig!

Gokken

De online gokindustrie is elk jaar miljarden dollars waard. Traditionele casinospellen zoals blackjack, roulette en gokautomaten zijn allemaal beschikbaar om in het comfort van uw eigen huis te spelen, wat erg handig is voor de speler.

Aangezien online casino’s hun gameplay-gegevens normaal gesproken achter gesloten deuren op hun gecentraliseerde server bewaren, is er nooit enige garantie dat het casino echt eerlijk speelt..

Door blockchain-technologie te gebruiken, kunnen spelresultaten onafhankelijk worden geverifieerd in het grootboek, wat betekent dat het systeem en de gegevens volledig transparant zouden zijn. Dit kan ook worden gebruikt voor nationale loterijen!

Verzekering

De verzekeringssector dekt praktisch alles op planeet aarde. Of het nu uw huis, auto, huisdier, gezondheid, vakantie of telefoon is – als het waarde heeft, kan het worden verzekerd!

Het probleem is dat de branche wordt gedomineerd door tussenpersonen van derden, wat betekent dat het afsluiten van een polis duur is en als het aankomt op het indienen van een claim, het een erg traag proces is. Door het blockchain-protocol kan iemand zich echter verzekeren zonder een derde partij nodig te hebben.

Als iemand bijvoorbeeld zijn vlucht wilde verzekeren, zodra het vliegtuig daadwerkelijk opstijgt, zou de uitkomst automatisch kunnen worden verrekend. Ofwel vertrekt het vliegtuig op tijd en verliest u uw verzekeringsuitkering, ofwel is het vliegtuig te laat en ontvangt u een uitbetaling!

Dit zou allemaal kunnen gebeuren in een transparant, snel en veilig ecosysteem, zoals de blockchain!

Wat is blockchain? – Gevolgtrekking

Dat is het einde van mijn “Wat is Blockchain” -gids! Ik hoop dat je alles hebt begrepen wat ik heb uitgelegd, en ik hoop dat je het interessant vond!

Ik weet dat het concept in eerste instantie erg ingewikkeld klinkt, maar ik hoop dat de voorbeelden uit de echte wereld de dingen eenvoudig voor je hebben gemaakt!

Dus als je mijn blockchain-tutorial van begin tot eind leest, zou je nu moeten weten wat de blockchain is en hoe het werkt. U moet ook een goed begrip hebben van de technologie en alle voordelen die deze biedt.

Wat is jouw favoriete ding over de blockchain? Ik vind het verbazingwekkend hoe niemand het controleert en dat de controle in plaats daarvan wordt verdeeld over de online community!

Ik heb ook gesproken over vijf belangrijke industrieën die baat zouden hebben bij blockchain-technologie. Ben je het met me eens, of kun je een paar betere bedenken? Wat je mening ook is, laat het me weten in de comments hieronder! Ik hoop alleen dat je je nog steeds niet afvraagt ​​wat blockchain is!

Mocht u nog vragen hebben, stel ze dan gerust! We helpen u graag verder.

Bonus: Test jezelf op je nieuwe kennis. Kijk of je de vraag wat blockchain is in een extreem kort formaat (minder dan 100 woorden) kunt beantwoorden. Het is moeilijk, maar hoe korter je een korte uitleg kunt geven, hoe gemakkelijker het normaal gesproken is om het kernprincipe van iets te begrijpen!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map