Hoe ICO-whitepaper te controleren: een gids voor potentiële investeerders

Initial Coin Offerings (ICO’s) zijn nu hot, met veel blockchain-cryptocurrency-projecten die ze elke maand lanceren. Als u een potentiële investeerder bent, moet u analyseren in welke ICO u moet investeren en bij welke u moet wegblijven. ICO’s zijn niet gereguleerd, daarom moet u als investeerder het project zorgvuldig bestuderen voordat u investeert, en de whitepaper van het project is een belangrijke bron van informatie. Een investeerder die nieuw is in de crypto-wereld, vindt een whitepaper meestal verwarrend, daarom leg ik hier uit hoe je ICO-whitepaper kunt controleren. Volg deze stappen:

Controleer de inloggegevens van het ICO-team:

Het gedeelte over het team staat meestal aan het einde van de whitepaper, maar is het belangrijkste.

Een goed team kan het beste uit een gemiddeld idee halen, controleer daarom eerst of het ICO-team geloofwaardig is. Hoewel de whitepaper misschien wat informatie geeft, moet u ook afzonderlijk naar sociale platforms zoals LinkedIn kijken. Idealiter zou het team een ​​indrukwekkende expertise moeten hebben in de blockchain-technologie en de industrie, en ze zouden eerder succesvolle blockchain-projecten moeten hebben geïmplementeerd, bij voorkeur in dezelfde branche..

Aan de andere kant, als u geen of schaarse informatie over het projectteam vindt, investeer dan niet in het project!

Controleer de kwaliteit van het schrijven van de ICO-whitepaper:

Het projectteam zal de whitepaper gebruiken als hun belangrijkste instrument om informatie over hun project aan de potentiële investeerders over te brengen. Het moet op zijn minst professioneel zijn geschreven. Spellings- en grammaticale fouten in de whitepaper, of een onprofessionele presentatie van de inhoud, duiden erop dat het projectteam mogelijk niet over de nodige professionaliteit beschikt. Als u miljoenen dollars uit de markt wilt halen, wordt er immers van u verwacht dat u uw belangrijkste marketingdocument proefleest.

Integendeel, een professioneel geschreven ICO-whitepaper met de juiste spelling en grammatica is niet voldoende om in het project te investeren. Je hebt veel meer nodig dan dat in de whitepaper. Lees verder.

Valideer het ICO-productidee in de whitepaper:

Er zijn veel ICO’s die geen duidelijk product of service te bieden hebben, het zou eerder een Ponzi-schema kunnen zijn. Concentreer u bij het bestuderen van de whitepaper op de volgende vragen:

 • Is er een specifiek zakelijk probleem dat het project aanpakt? Of is er een nieuwe marktkans waar het project op inspeelt??
 • Hoe groot is het bedrijfsprobleem of de marktkans? Hoe groter het is, hoe beter.
 • Wie zijn de huidige spelers op de markt, en is het ICO-projectteam dat iets anders aanbiedt dat een tastbaar verschil zal maken voor de klanten?
 • Is er een andere op blockchain gebaseerde concurrent die hetzelfde zakelijke probleem of dezelfde marktkans aanpakt? Als dat het geval is, wat onderscheidt het ICO-projectteam dan??
 • Is het voorgestelde product of de voorgestelde dienst specifiek gericht op het zakelijke probleem of de marktkans, of is de whitepaper op dit punt te vaag?
 • Als het projectteam grafieken en statistieken heeft gebruikt om het huidige bedrijfsprobleem of een nieuwe marktkans te beschrijven, zijn de cijfers daar dan geloofwaardig? Is de bron van de statistieken echt?

Als de whitepaper een goed team en een gezond bedrijfsidee laat zien, kan het project de juiste kandidaat zijn om te investeren. U moet echter meer analyseren, lees daarom verder.

Bestudeer de ICO-technologieaspecten van de whitepaper:


De whitepaper mag niet alleen technische jargons gebruiken, maar moet de technische oplossing duidelijk uitleggen. Onthoud dat als het projectteam de oplossing niet eenvoudig aan een leek kan uitleggen, de oplossing te complex is of het team er zelf niet duidelijk over is.

De blockchain is nog steeds een nieuwe technologie, en misschien zijn innovatie-ideeën geweldig op papier, maar in werkelijkheid nog niet uitgeprobeerd. Als u te veel FOAK-technologieën (first-of-a-kind) in de oplossing aantreft, is het project zeer riskant.

Ook als een projectteam al een werkend prototype heeft, zelfs in de Alpha-fase, kunt u meer vertrouwen hebben in het project. Als dat niet het geval is, als de whitepaper u voldoende informatie geeft om de open-sourcecode te bekijken, dan weet u ook dat ze echt werk hebben verricht. Controleer de routekaart voor ontwikkeling en analyseer de levensvatbaarheid ervan.

Alleen een whitepaper met complexe technologiecomponenten beschreven met veel jargons geeft aan dat de daadwerkelijke uitvoering van het project veel rocker zou kunnen zijn dan de glanzende whitepaper je vertelt.

Analyseer de aspecten van ICO-tokenisatie:

Het is misschien mogelijk voor een projectteam om een ​​oplossing voor een zakelijk probleem te ontwikkelen en een product of dienst te creëren die een nieuwe marktkans aanpakt zonder blockchain te gebruiken en zonder een crypto-token te maken. De blockchain-technologie kan krachtig zijn, maar voor een product of dienst is mogelijk alleen een web-app nodig met een reeks gerichte functionaliteit, en niet een gedecentraliseerde blockchain en crypto-token. Onthoud dat ICO’s nu een rage zijn, en veel bedrijven proberen een lucratief bedrag uit de markt te halen zonder aan strikte wettelijke vereisten te hoeven voldoen. Analyseer daarom het volgende wanneer u de whitepaper leest:

 • Waarom heeft het project überhaupt blockchain-technologie nodig??
 • Zelfs als er een rechtvaardiging is voor het gebruik van blockchain, wat is dan de rechtvaardiging voor het crypto-token?
 • Is het geplande token een cryptocurrency-munt, of slechts een utility-token waarmee de gebruikers toegang hebben tot het specifieke product of de specifieke service die door het project wordt aangeboden?
 • Hoe zal de token waarderen, biedt het bedrijfsmodel een weg voor de waardering?

Hoe is de ICO-tokenverkoop gestructureerd?

De whitepaper moet het volgende duidelijk aangeven:

 • Wat zijn de verschillende fasen van de tokenverkoop, d.w.z. privé, voorverkoop, crowdsale enz?
 • Hoe is de token-distributie voor het projectteam, privéverkoop en crowdsale?
 • Is de vereiste ‘softcap’ redelijk, en is deze gekoppeld aan de ontwikkelingsroadmap?

U moet analyseren of de hoeveelheid token die is gereserveerd voor het projectteam te hoog is. Controleer ook of het plan voldoende liquiditeit biedt en of de eventuele lockdown-periode te lang is.

Controleer ten slotte het mechanisme voor tokenverkoop, hoe u kunt deelnemen als u inderdaad hebt besloten om in het project te investeren en of er landspecifieke beperkingen zijn.

Kijk naar de juridische aspecten wanneer u ICO-whitepapers bekijkt:

Controleer of de whitepaper de juridische paraatheid van het projectteam beschrijft met het oog op de jurisdictie waarin het actief zal zijn. Heeft het land ‘Know Your Customer’ (KYC) en ‘Anti-Money Laundering’ (AML) vereisten, en zo ja, heeft het projectteam gepland om hieraan te voldoen?

Als het project een crypto-token uitgeeft en beweert dat het ‘SEC-compatibel’ is, wees dan voorzichtig. De Amerikaanse Securities and Exchanges Commission (SEC) heeft niet expliciet een ICO-token goedgekeurd!

Opmerking: als u nieuw bent in de wereld van ICO’s, kunt u deze gids over ICO lezen en deze gids over hoe u eraan kunt deelnemen.

* Disclaimer: het artikel mag niet worden opgevat als, en is niet bedoeld als beleggingsadvies. Claims in dit artikel vormen geen beleggingsadvies en dienen niet als zodanig te worden opgevat. Doe je eigen onderzoek!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me