Wat is een DAICO: een inleiding

Bent u een ICO-investeerder? Het is u misschien met bezorgdheid opgevallen dat oplichtings-ICO’s er vandoor zijn gegaan met het zuurverdiende geld van investeerders. U vraagt ​​zich waarschijnlijk af hoe het crypto-ecosysteem een ​​grotere mate van verantwoording zal bereiken en oplichting zal voorkomen. Een nieuw model genaamd DAICO zou het antwoord kunnen zijn. Ik zal hier uitleggen wat een DAICO is.

Een overzicht van de belangrijkste ICO-risico’s:

Ik zal eerst enkele belangrijke ICO-risico’s bekijken. ICO’s worden uitgevoerd met behulp van een slim contract dat de financiering door investeerders en de token-distributie aan hen regelt. Een ICO heeft doorgaans een ‘soft cap’, dat wil zeggen het minimumbedrag dat het projectteam van het evenement moet inzamelen om door te gaan met de ontwikkeling.

Als een ICO-project de ‘soft cap’ niet kan verhogen, is de ICO een mislukking en geeft het projectteam het geld terug aan investeerders. Als het echter de soft cap verhoogt, hebben ze controle over het fonds en geven ze het uit zoals ze willen.


Het slimme contract voltooit zijn functies zodra het geld wordt opgehaald. Het biedt investeerders geen mogelijkheid om de daaropvolgende gebeurtenissen te controleren. Een gewetenloos projectteam kan met het geld weglopen, wat inderdaad is gebeurd.

De resultaten van slimme contractuitvoering zijn onherroepelijk, waardoor investeerders hulpeloos worden. Lees meer over hoe ze werken in “Beginnersgids voor wat is een slim contract?”.

Aangezien ICO’s niet gereguleerd zijn, hebben investeerders ook geen rechtsmiddel. Lees meer over de ongereguleerde aard van ICO’s in “Wat is een ICO: een inleiding tot initiële muntenaanbieding”.

Wat is een DAICO: de concepten

Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum, had het concept DAICO voor het eerst bedacht in januari 2018. Hij stelde voor om kenmerken van ‘Decentralized Autonomous Organization’ (DAO) en ‘Initial Coin Offering’ (ICO) te combineren om de verantwoording in het ICO-model van fondsenwerving. Lees zijn standpunt in “Uitleg van DAICO’s​.

Het DAICO-concept behoudt de fondsenwervende component van ICO, d.w.z. het slimme contract zal het ICO-projectteam in staat stellen fondsen te werven bij investeerders. Het introduceert echter ook een sleutelconcept van DAO, d.w.z. de investeerders zullen tokens houden en kunnen stemmen om de toekomst van het project te beslissen..

Een DAICO smart contract bestaat uit twee delen, als volgt:

  1. In het eerste deel kunnen investeerders hun Ethers naar het projectteam sturen. Ze krijgen er tokens voor terug, en wanneer de crowdsale eindigt, verbiedt dit deel van het contract meer investeringen.
  2. Het tweede deel biedt een mechanisme waarbij het geld in fasen wordt vrijgegeven aan het projectteam. Een democratisch systeem waarin investeerders stemmen, zal bepalen hoeveel geld er vrij komt.

DAICO smart contract – het eerste deel is als ICO smart contract:

Het eerste deel van een DAICO smart contract zal veel lijken op een ICO smart contract. Investeerders sturen hun geld naar het projectteam en ontvangen tokens in verhouding tot hun financiering. Het wordt ook wel de ‘Bijdrage-modus’ genoemd. Het belangrijkste verschil met ICO’s is dat de fondsen in dit stadium worden geblokkeerd voor het ICO-projectteam, ze hebben er geen toegang toe.

DAICO smart contract – het tweede deel is als het DAO-model:

In het DAO-model stemmen tokenhouders voor of tegen een projectontwikkelingsvoorstel. Het projectteam kan alleen voorstellen uitvoeren die voldoende stemmen krijgen. DAICO implementeert dit concept in het 2e deel van het slimme contract.

Het contract heeft een variabele genaamd ‘Tap’. Het is aanvankelijk op nul gezet, waardoor het projectteam geen toegang heeft tot het geld. Dit deel van het contract heet de ‘Tap-modus’ en wordt geactiveerd zodra de ‘Contribution-modus’, d.w.z. het eerste deel, eindigt..

Het projectteam moet resoluties indienen die projectontwikkelingsfasen bevatten, terwijl investeerders moeten beslissen of ze de ‘Tap’ -waarde willen verhogen. Als ze besluiten geld in te zamelen, ontvangt het projectteam de fondsen voor die fase van het project, anders niet.

Dit deel van het contract heeft ook een ‘Opname-modus’. Overweeg een hypothetisch scenario waarin investeerders of het projectteam niet tevreden zijn met de voortgang van het project. Ze kunnen stemmen om het contract zelf te vernietigen, waardoor de resterende Ethers worden terugbetaald aan investeerders. De terugbetaling is evenredig aan hun investering.

De voordelen van een DAICO:

Er zijn twee belangrijke voordelen van een DAICO, als volgt:

  1. Het projectteam kan alleen fondsen gebruiken voor zover investeerders het goedkeuren, in tegenstelling tot het risico dat ze weglopen met de fondsen na een ICO. Dit probleem met ICO’s is zo ernstig dat we ICO-investeerders vragen om de inloggegevens van het ICO-projectteam zorgvuldig te controleren om te zien of het een oplichterij is. Lees meer over onze aanbeveling in “Beginnersgids: Hoe ICO-zwendel te herkennen “. Een DAICO elimineert zwendelprojecten door de geldstroom te beperken.
  2. Stel dat een groep hackers een aanval van 51% organiseert, in tegenstelling tot een ICO-website waar al het geld beschikbaar is om te besteden, zullen hackers een beperkte ‘Tap’ in een DAICO tegenkomen. Dit vermindert de omvang van het verlies aanzienlijk, zelfs als ze erin slagen een aanval uit te voeren. Lees meer over 51% aanval in “PoW Vs. PoS: een vergelijking tussen twee blockchain-consensusalgoritmen “.

De nadelen van een DAICO:

Hoewel het DAICO-model voordelen heeft, moet de cryptogemeenschap de volgende nadelen aanpakken:

  1. Dit model zal elke projectontwikkelingsfase of elk voorstel onderwerpen aan een democratisch stemproces. De voordelen van start-ups in vergelijking met grote ondernemingen zijn hun behendigheid, maar een mogelijk traag DAO-stemproces zal de projectontwikkeling vertragen en dit voordeel tenietdoen..
  2. Investeerders betreden vaak de cryptomarkt voor snelle winst, terwijl het DAICO-model hun langdurige betrokkenheid bij het project vereist. Een deel van de investeerders die niet geïnteresseerd zijn in de toekomst van het project op de lange termijn, mag niet stemmen, waardoor het voordeel van een DAO wordt verkleind.
  3. Veel crypto-investeerders zijn nieuw in de technologie en begrijpen sommige projectvoorstellen mogelijk niet goed. Als veel van dergelijke investeerders goede voorstellen afwijzen, zal het project zijn potentieel niet realiseren.
  4. Als een meerderheid van de investeerders niet tevreden is met het project vanwege een gebrek aan waardering voor het token ondanks het langetermijnpotentieel van het project, kunnen ze voor terugtrekking stemmen. Een veelbelovend project kan worden gesloten vanwege negatieve beleggerssentimenten.
  5. Er is onvoldoende duidelijkheid over wat er gebeurt als beleggers hun tokens verkopen op crypto-uitwisselingen. Moeten handelaren die tokens kopen hetzelfde stemrecht krijgen? Dan kan de speculatie in verband met de cryptomarkt het project belemmeren. Aan de andere kant, als handelaren geen stemrecht krijgen, zullen de overgebleven initiële investeerders de volledige stemming beheersen, waarbij handelaren die later tokens kochten, buiten beschouwing worden gelaten..

Het DAICO-model is erg nieuw.​Het Abyss-platform‘, D.w.z. een op blockchain gebaseerd digitaal distributieplatform is de eerste start-up die dit model toepast voor hun tokenverkoop. We moeten kijken hoe effectief het DAICO-model op de lange termijn is. Als u het in de tussentijd wilt vergelijken met ICO’s, kunt u “ICO Vs DAICO: wat is het verschil tussen de twee?” Lezen..

* Disclaimer: het artikel mag niet worden opgevat als, en is niet bedoeld als beleggingsadvies. Claims in dit artikel vormen geen beleggingsadvies en dienen niet als zodanig te worden opgevat. Doe je eigen onderzoek!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me