Wat is Ethereum Classic?

Toen de Ethereum en de Ethereum Classic-gemeenschappen uit elkaar gingen, was dit het meest spraakmakende geschil in de geschiedenis van de cryptocurrency-gemeenschap. De spraakmakende hacking van de Ethereum Decentralized Autonomous Organization (DAO) had het geschil versneld en de gemeenschap opgesplitst in twee afzonderlijke cryptoprojecten, namelijk Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC). Dit roept de vraag op: wat is Ethereum Classic?

Ethereum DAO: een durfkapitaalfonds binnen de Ethereum-gemeenschap

Het Ethereum blockchain-netwerk met zijn ’Ethereum Virtual Machine (EVM) en slimme contracten maakte de weg vrij voor het ontwikkelen van cryptocurrency-projecten en gedistribueerde apps (DApps). De gemeenschap besloot een durfkapitaalfonds (VC) op te richten om de financiering van veelbelovende DApps te verzekeren. Ze noemden het de Ethereum Decentralized Autonomous Organization (DAO).


Een communitylid moest DAO-tokens kopen om lid te worden van DAO en op haar voorkeur te stemmen. De DAO-regels zullen een DApp-project financieren als het 20% van de stemmen had. het werkte met een complex smart contract en de DAO draaide als een laag bovenop het Ethereum-netwerk.

De DAO-leden hadden ook een exit-route. Als ze het niet eens waren met de selectie van een DApp voor financiering, konden ze hun DAO-tokens retourneren en hun Ether terugkrijgen. De gemeenschap noemde dit de ‘split-functie’. De dissidente leden zouden hun eigen ‘Child DAO’ kunnen creëren, en zelfs de andere dissidente leden kunnen opnemen.

De Ethereum DAO werd snel populair en had in korte tijd voor $ 150 miljoen aan Ethers verzameld.

DAO-hack: het geschil begint

Het slimme contract van DAO vertoonde een fout en op 17 juni 2016 maakte een hacker er vandoor met $ 50 miljoen aan Ether om het te exploiteren. De splitsingsfunctie werkte in een proces in twee stappen:

 1. De ethers van de gebruikers terugbetalen na ontvangst van hun DAO-tokens wanneer de gebruiker de DAO wilde verlaten;
 2. Leg de transactie vast in de blockchain.

De hacker creëerde een recursieve functie in het verzoek, die als volgt werkte:

 1. Retourneer Ethers in ruil voor DAO-token wanneer een lid de DAO verlaat;
 2. Zelfs voordat de transactie in het grootboek kon worden geregistreerd, zou de code teruggaan en stap 1 opnieuw uitvoeren!

De hacker bewaarde de gestolen Ethers in een ‘Child DAO’. Omdat het slimme contract een periode van 28 dagen na het afsluiten voorschreef waarin het lid de terugbetaalde Ether niet kon uitgeven, bleef het fonds daar. Een belangrijk punt om op te merken is dat de Ethereum-blockchain niet werd gehackt, maar dat de DAO-laag die erop werkte, was.

De Ethereum-gemeenschap moest snel handelen en handelen! Het nieuws van de hack zorgde voor veel zorgen in de cryptogemeenschap.

Ethereum DAO-conflict: de moeilijke keuzes

De gemeenschap had drie opties:

 1. Onderneem geen actie: sommigen in de gemeenschap steunden deze optie omdat ze puristen waren en de code wilden behandelen als de hoogste wet van het netwerk.
 2. Een zachte vork om de gestolen Ether te isoleren en te vergrendelen, en vervolgens elk blok met een transactie te scheiden en te negeren die de hack zou helpen om het gestolen geld te verplaatsen. Een zachte vork is wanneer de bijgewerkte software achterwaarts compatibel is, en zelfs als een knooppunt niet upgradet, kan het praten met de bijgewerkte knooppunten. De meerderheid van de gemeenschap steunde dit, maar later werd ontdekt dat dit de mogelijkheid zou creëren van een ‘denial of service’ (DoS) -aanval. Ethereum beschermt tegen DoS-aanvallen, want als een hacker een mijnwerker zeer grote complexe berekeningen geeft met de bedoeling het netwerk te overspoelen, moet de hacker ook een grote hoeveelheid Ether uitgeven, en dat is onbetaalbaar. Na de voorgestelde zachte vork zou een hacker echter een mijnwerker kunnen misleiden. De hacker kan transacties aanvragen die zouden interageren met de DAO, en de mijnwerker eindeloze grote berekeningen laten uitvoeren zonder bijna geen ether uit te geven en daardoor het netwerk overspoelen!
 3. De enige keuze die overbleef, was een harde vork, wat een upgrade betekent die niet achterwaarts compatibel is. In dit geval betekende het dat de community zich zou splitsen en de staat van het netwerk zou overnemen net voor de DAO-aanval en daarmee een aparte blockchain zou draaien. De nieuwe keten heette “Ethereum” (ETH). De communityleden die de hard fork steunden, creëerden ook een slim contract om de tijdens de DAO-aanval van de leden gestolen Ether terug te betalen.

Geboorte van de ‘Ethereum Classic’: de stemmen tegen de harde vork

De beslissing van de harde vork verdeelde de gemeenschap. De supporters waren van mening dat de gestolen Ethers moesten worden teruggegeven aan de mensen die het fonds waren kwijtgeraakt door de DAO-aanval. Aan de andere kant waren de mensen tegen de harde vork van mening dat de beslissing in strijd was met de principes van volledige decentralisatie van blockchain en het primaat en de onveranderlijkheid van slimme contracten. Het deel van de Ethereum-gemeenschap dat besloot om de upgrade die nodig was door de hard fork, ging door met de oude keten en ze noemden hun cryptocurrency “Ethereum Classic” (ENZ​.

Zoals de zaken er nu voorstaan, wordt Ethereum veel meer gewaardeerd dan Ethereum Classic, zowel wat betreft de prijs als de marktkapitalisatie. Er is meer, als volgt:

 1. Ethereum wordt gezien als de gemeenschap die te maken kreeg met een crisis die werd veroorzaakt door een maas in de code, maar een beslissing nam om het gestolen geld terug te betalen aan de getroffen leden en ermee doorging. Ter vergelijking: de Ethereum Classic-gemeenschap wordt gezien als degene die achter de hacker stond, puur vanwege hun overtuiging van suprematie en onveranderlijkheid van code. De vrije marktindicatoren hebben Ethereum meer vertrouwd dan Ethereum Classic.
 2. De Ethereum-gemeenschap heeft de steun van de meest creatieve en ondernemende leden behouden en is steeds sterker geworden. De geplande overgang naar het proof-of-stake (PoS) -algoritme is een work-in-progress, en naar verwachting zal Ethereum veel schaalbaarder worden (zie de vergelijking tussen ‘proof-of-work’ en ‘proof-of-stake ‘). Het bijbehorende nieuwe ‘Casper’-protocol en de geplande implementatie van sharding zullen ook ten goede komen aan het Ethereum-netwerk. Ethereum Classic heeft geen van deze upgrades.
 3. De ‘Ethereum Enterprise Alliance‘(EEA), een consortium van 200 bedrijven die samenwerken met het Ethereum-project voor de ontwikkeling van blockchain-technologie voor bedrijven, is een verdere indicatie van het vertrouwen dat de markt heeft in de Ethereum-gemeenschap. Ter vergelijking: de Ethereum Classic-community heeft maar heel weinig geldschieters.

Kom meer te weten,

 • Wat is Ether (ETH)?
 • Betekent de recente DAO-hack van Ethereum dat de blockchain niet zo veilig is als we dachten??

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me