Beste alternatieven voor ICO-fondsenwerving

Alternatieven voor ICO: hoe kunnen blockchain-startups anders geld inzamelen??

Bent u een blockchain-crypto-ondernemer die opties evalueert om geld in te zamelen voor uw project? De kans is groot dat u zich zorgen maakt na het lezen van negatieve berichtgeving in de media over ICO’s en dat u op zoek bent naar alternatieven.

In dit artikel leg ik een paar alternatieven voor ICO uit.

Zij zijn:

 1. Security Token Offerings (STO’s);
 2. DAICO;
 3. Eenvoudige overeenkomst voor toekomstige tokens (SAFT);
 4. Interactieve ICO (IICO);
 5. Token airdrop;
 6. Risicokapitaal (VC) verhogen.

1. Security Token Offerings (STO’s): naleving van effectenregelgeving

Regelgevers over de hele wereld houden ICO’s nauwlettend in de gaten omdat ze vermoeden dat ICO’s investeringsregels omzeilen. Bijvoorbeeld, in de VS heeft de Securities and Exchange Commission (SEC), de regulator die toezicht houdt op beleggingen in effecten, veel ICO’s gedagvaard.

SEC heeft geconcludeerd dat de meeste ICO’s beveiligingstokens verkochten terwijl ze vermomd waren als utility-tokens. Effecten zijn beleggingscontracten die mensen voornamelijk kopen omdat ze een toekomstige winst verwachten, terwijl utility-tokens alleen toegang geven tot een product.

De meeste ICO’s hadden op het moment van lancering geen functionerend product, daarom is de claim van gebruikswaarde zwak. Bovendien brachten ze hun ICO’s agressief op de markt en beloofden ze toekomstige winst, waardoor ze zelfs echte utility-tokens als effecten positioneerden.

Ze voldeden echter niet aan de effectenregelgeving, bijvoorbeeld registratie en rapportage. Lees er meer over in “Beveiligingstoken versus hulpprogramma-token: een vergelijking”.

Security Token Offerings (STO’s) zijn volledig SEC-compatibel onder de alternatieven voor ICO. De start-ups lanceren deze met volledige SEC-goedkeuring, terwijl ze hun tokens vooraf als effecten declareren. Ze registreren hun tokens en vullen het nodige papierwerk in om een ​​beleggingscontract voor effecten te verkopen.

Voorbeelden van STO’s zijn de volgende:

 1. tZero: het is een blockchain-platform voor kapitaalmarkten;
 2. Polymath: dit blockchain-platform is bedoeld om effecten te tokeniseren;
 3. Corl: een blockchain-aangedreven platform om kleine bedrijven te financieren.

Lees hoe STO’s zich verhouden tot ICO’s in “STO Vs ICO: The Difference Between The Two”.

2. DAICO: ICO met kenmerken van een DAO-model


In “Beginnersgids: Hoe ICO-zwendel te herkennen”, had ik vermeld hoe zwendel-ICO’s met het geld van investeerders wegkwamen zonder enig product te leveren. Ethereum-oprichter Vitalik Buterin heeft kenmerken van het DAO-model gecombineerd met ICO’s en is op de proppen gekomen met het DAICO-idee.

Een reguliere ICO gebruikt een slim contract waarmee investeerders hun geld naar de start-up kunnen sturen, en daar eindigt de functie van het slimme contract. Als het projectteam met het geld verdwijnt, hebben investeerders geen rechtsmiddel.

In DAICO is het slimme contract echter als volgt in twee delen verdeeld:

 1. Het eerste deel stelt investeerders in staat om bij te dragen en verbiedt vervolgens elke verdere bijdrage na een limiet. Het projectteam heeft op dit moment geen toegang tot fondsen.
 2. Het tweede deel start automatisch zodra het eerste deel voorbij is, en zet een ‘tik’ om het opnemen van geld door het projectteam te beperken. Tokenhouders hebben nu stemrecht in een ‘Decentralized Autonomous Organization’ (DAO) en het projectteam moet een voorstel indienen voor de projectontwikkeling. De DAO-belanghebbenden stemmen en beslissen of ze de taplimiet willen verhogen, d.w.z. dat het projectteam grotere fondsen kan opnemen. Als het projectteam of de DAO-belanghebbenden niet tevreden zijn met de voortgang van het project, kunnen ze ervoor kiezen om het slimme contract zelf te vernietigen, waardoor het resterende geld wordt terugbetaald.

Lees meer over DAICO in de “Beginner’s Guide: What is a DAICO? De verbeterde ICO! “.

Het slimme contract van DAICO geeft investeerders aanzienlijke controle, en een oplichterij-ICO-team kan het niet redden met het geld. Aan de andere kant heeft het enkele nadelen:

 1. Het projectteam heeft DAO-belanghebbenden nodig om hun projectontwikkelingsvoorstellen goed te keuren, wat de flexibiliteit vermindert die elke start-up nodig heeft.
 2. Beleggers die winst op korte termijn in gedachten hebben, hebben mogelijk minder interesse in de ontwikkeling van het project op de lange termijn. Als ze hun tokens op beurzen verkopen, hebben de kopers dan stemrecht? Hierover is onduidelijkheid.
 3. Veel investeerders zijn niet helemaal op de hoogte van de belofte van de blockchain-technologie. Als ze ervoor kiezen om het project zelf te vernietigen zonder de waarde ervan te begrijpen, komt het project voortijdig ten einde.

DAICO is nieuw, en een voorbeeld van een start-up die er gebruik van heeft gemaakt is ‘Het Abyss-platform‘, Een op blockchain gebaseerd digitaal distributieplatform. Lees “ICO versus DAICO: wat is het verschil tussen de twee?” om te weten hoe DAICO zich verhoudt tot ICO’s.

3. Eenvoudige overeenkomst voor toekomstige tokens (SAFT):

Een van de alternatieven voor ICO, SAFT gebruikt een tweestaps proces om SEC-compliant te worden. De blockchain-start-up verkoopt alleen beleggingscontracten voor effecten aan geaccrediteerde beleggers. Op deze manier zamelen ze geld in voor projectontwikkeling en beloven ze tokens in de toekomst. De contracten zijn geregistreerd bij de SEC.

Wanneer ze hun product lanceren, verkopen ze tokens aan het grote publiek, terwijl de SAFT-investeerders hun tokens automatisch krijgen. Aangezien er tegen die tijd een functioneel product bestaat, verwacht de start-up dat de SEC hun token als een utility-token zal beschouwen.

Marco Santori van het advocatenkantoor Cooley en een team van het Protocol Lab hebben dit idee in oktober 2017 bedacht. Het waargenomen voordeel is de SEC-conformiteit dankzij een geregistreerd effectenbeleggingscontract.

De aanpak heeft echter de volgende nadelen:

 1. De SEC heeft niet bevestigd dat het tweestapsproces aan hun vereisten voldoet.
 2. Geaccrediteerde beleggers die SAFT’s kopen, krijgen hun tokens automatisch wanneer de start-up hun product lanceert. Hierdoor lijkt het op een onderhandse verkoop en de SEC accepteert dit niet voor een effectenbeleggingscontract.
 3. Alleen de SAFT is geregistreerd, maar niet de tokens. Alleen de start-up kan de tokens maken, daarom zijn SAFT-investeerders er volledig afhankelijk van. Dit maakt de SAFT een ‘converteerbare beveiliging’ en het token een ‘onderliggende beveiliging’, en SEC vereist registratie van beide. Dit is nog een reden waarom de SEC geen SAFT’s accepteert.

Lees meer over SAFT’s in “Wat is SAFT: een inleiding tot een blockchain-project fondsenwervingsmethode”.

4. Van de alternatieven voor ICO, ontmoedigt IICO cryptovalvissen:

ICO’s kunnen worden afgetopt, d.w.z. er is een bovengrens voor het werven van fondsen. Ze kunnen ook worden afgetopt, d.w.z. zonder bovengrens. Beleggers weten dat de symbolische prijs hetzelfde zal blijven wanneer ze ICO’s met een limiet kopen, maar veel van deze gebeurtenissen worden zeer snel voorbij. Beleggers kunnen niet zeker zijn van de tokenprijs in het geval van niet-afgetopte ICO’s.

In veel ICO’s met een limiet spelen ‘crypto-walvissen’, d.w.z. investeerders met een extreem grote hoeveelheid cryptocurrency-bezit, een manipulatieve rol. Om Ether naar het adres van het projectteam te sturen, moeten investeerders betalen voor ‘gasprijs’. Cryptovalvissen betalen er een enorm bedrag van om hun transactie op de voorgrond te krijgen, waardoor kleinere investeerders weg worden geduwd. De walvissen kopen dan een enorme hoeveelheid tokens en manipuleren later de markt.

Ethereum-oprichter Vitalik Buterin kwam met het idee van een ‘Interactive ICO’ (IICO), waarbij het slimme contract alle investeerders een gelijk speelveld zal bieden. Dit gaat als volgt:

 1. Beleggers kunnen een maximumlimiet voor de verkoop specificeren. Elk overschot dat wordt opgehaald, wordt geretourneerd.
 2. Het contract behandelt alle biedingen transparant.
 3. Beleggers kunnen een bod plaatsen of verwijderen op basis van het gedrag van anderen.
 4. IICO behandelt grote en kleine biedingen gelijk, waardoor de voordelen van cryptovalvissen worden beperkt.
 5. Mijnwerkers kunnen transacties niet censureren tijdens de crowdsale, IICO maakt het onbetaalbaar. Dit ontmoedigt ook cryptovalvissen.

Het eerste project dat IICO uitprobeerde, was Kleros, een gedecentraliseerd justitieel protocol.

5. Token airdrop om het netwerkeffect te vergroten:

Token airdrop betekent gratis crypto-tokens weggeven. Veel blockchain-cryptoprojecten gebruiken deze populaire vorm van premiecampagne als onderdeel van hun marketingstrategie. Ik had het belang van token airdrops uitgelegd in “Beginnershandleiding: hoe maak je een geweldige ICO-marketingstrategie”.

Token airdrops zijn nu echter naar voren gekomen als een van de alternatieven voor ICO. Veel projecten geven nu het merendeel van hun tokens weg als onderdeel van airdrop, terwijl het team de rest behoudt. Het doel is om een ​​buzz over het token in cryptogemeenschappen te creëren en daardoor het gebruik ervan te vergroten.

De projecten proberen op deze manier het netwerkeffect te vergroten. De meeste blockchain-projecten hebben meer waarde als meer gebruikers hun product gaan gebruiken. Dit fenomeen van verhoogde waarde door een groter aantal deelnemers wordt ‘Netwerkeffect’ genoemd. Lees erover in de Wikipedia-artikel over netwerkeffect.

Everipedia, de blockchain-aangedreven online encyclopedie, is een goed voorbeeld van een project dat deze aanpak heeft geprobeerd. Lees meer over token airdrops in “Wat is Airdrop? 5-stappengids om gratis tokens te ontvangen “.

6. VC-financiering blijft belangrijk onder de alternatieven voor ICO:

Hoewel u misschien meer nadenkt over ICO’s en andere alternatieven, kunt u ook als optie het inzamelen van durfkapitaal (VC) onderzoeken. Het is nog steeds belangrijk onder alternatieven voor ICO, voor uw start-up.

Een VC-verhoging biedt u de volgende voordelen:

 1. VC’s zijn ervaren zakenmensen en velen van hen zijn zelf ondernemers. Ze onderzoeken projectvoorstellen tot op grote diepte. Als u uw bedrijfsplan aan een risicokapitaalinvesteerder kunt verkopen, zult u uw product waarschijnlijk goed op de markt verkopen!
 2. VC’s zijn experts in het bouwen van nieuwe veelbelovende bedrijven en zullen uw hand vasthouden tijdens de vormingsjaren. U kunt uitstekende begeleiding, ‘proofs of concept’ (PoC’s), accelerators enz. Krijgen van VC’s.
 3. VC’s verwachten geen snelle winsten en zullen u op de lange termijn bijblijven, en als uw project mislukt, delen zij de verantwoordelijkheid.
 4. VC-verhogingen zijn prestigieus en u krijgt zeer positieve berichtgeving in de zakelijke media. Aan de andere kant zorgt hun netwerk voor gedempte berichtgeving in de media als uw project mislukt.
 5. Aangezien VC’s gereputeerde zakenmensen zijn, krijgt u toegang tot aanzienlijke markt- en netwerkmogelijkheden.

Lees meer over hoe VC’s zich verhouden tot ICO’s in “ICO vs VC: The Experience Matters”.

Opmerking: als u het concept van ICO diepgaand wilt begrijpen, lees dan “Wat is een ICO: een inleiding tot initiële muntenaanbieding”.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map