Of u nu een ICO-investeerder (Initial Coin Offering) of een blockchain-crypto-ondernemer bent, u moet de verschillen tussen beveiligingstoken en utility-token begrijpen. Als u investeert zonder de verschillen te beseffen, kan uw geld lange tijd vastlopen. Als u als ondernemer uw ICO opstart zonder de verschillen te begrijpen, kunt u te maken krijgen met regelgevingskwesties. Ik zal hier de verschillen tussen beveiligingstoken en hulpprogramma-token uitleggen, maar laten we eerst de context begrijpen.

Het ontbreken van ICO-voorschriften vormt een uitdaging voor investeerders en start-ups:

Ik heb de ongereguleerde aard van ICO’s eerder uitgelegd in dit artikel “Wat is een ICO: een inleiding tot Initial Coin Offering”. Hoewel ICO’s investeringen hebben gedemocratiseerd en start-ups in staat hebben gesteld om snel geld in te zamelen zonder langlopende regelgevingsvereisten, brengen ze ook risico’s met zich mee: voor bijvoorbeeld:

 1. In de VS kunnen alleen individuen met een semi-liquide nettowaarde van meer dan $ 1 miljoen geaccrediteerde investeerders worden. De andere optie is als ze minimaal 2 jaar een jaarinkomen van $ 200.000 hebben gehad. De drempel is $ 300.000 voor gezinnen. Het heeft bepaalde implicaties, bijvoorbeeld:
  • Hoewel dit veel mensen uitsluit van de investeringsmarkt, beschermt het ook kleine investeerders tegen risicovolle investeringsmogelijkheden. De kleine beleggers kunnen nog steeds beleggen in beleggingsfondsen of secundaire markten, die een lager risico hebben.
  • ICO’s hebben echter de investeringswereld voor de kleine investeerders geopend en ze worden nu zelfs blootgesteld aan piramidespelen die ICO’s hebben gelanceerd! Piramidespelen werven nieuwe leden en beloven hen een betaling als ze anderen inschrijven. Er zijn geen producten of diensten. De regelingen storten snel in en kleine investeerders verliezen hun geld. Deze regelingen zijn in veel landen illegaal. Lees er meer over in dit Wikipedia-artikel “Piramidespel”.
  • ICO’s werden erg snel populair, zoals ik heb uitgelegd in mijn inleiding op ICO-artikel. Regelgevers hebben ICO’s nog niet om de oren geslagen, terwijl blockchain-crypto-start-ups doorgingen met juridisch twijfelachtige aanbiedingen. Wanneer toezichthouders nu ICO’s onder de loep nemen, is de toekomst van veel blockchain-cryptoprojecten onzeker.

  Het grijze gebied van beveiligingstoken versus utility-token is zo’n flagrant voorbeeld van risico’s die ongereguleerde ICO’s opleveren. Om het risico beter te begrijpen, moeten we eerst een onderscheid maken tussen cryptocurrency-munten en -tokens.

  Verschillen tussen cryptomunten en tokens hebben een directe invloed op niet-gereguleerde ICO’s:


  Cryptocurrencies kunnen munten zijn, en het kunnen tokens zijn. Een cryptocurrency zoals Bitcoin heeft een primaire use-case voor het faciliteren van betalingstransacties in een gedecentraliseerd netwerk. Bitcoin heeft ook zijn eigen blockchain. Bitcoin is een munt en geen token. Lees voor meer informatie over Bitcoin dit artikel “Blockchain versus Bitcoin: zijn ze anders?”.

  Ether draait op zijn eigen blockchain, namelijk het Ethereum-netwerk. Hoewel Ethereum andere prominente use-cases kent, is betaling inderdaad een belangrijke use-case van Ether. Ether is ook een munt. Evenzo is Ripple ook een munt. Als de primaire of prominente use-case van een cryptocurrency betaling is, en deze draait op zijn eigen blockchain, is dat een munt.

  Aan de andere kant, als de primaire use-case iets anders is dan betaling en de cryptocurrency draait op een andere blockchain, is het een token. Neem het voorbeeld van Golem Project, dat draait op het Ethereum-netwerk. Hoewel je Golems ‘cryptocurrency GNT in hun DApp moet gebruiken, heeft het onderliggende platform zijn eigen cryptocurrency, d.w.z. Ether. Daarom is GNT een crypto-token, geen munt.

  ICO’s verkopen tokens en het risico van ongereguleerde ICO’s draait om tokens. Dit is een belangrijke context die u moet begrijpen voordat u de verschillen tussen beveiligingstoken en hulpprogramma-token kunt waarderen. Munten zijn geen waardepapieren, maar tokens kunnen dat wel zijn.

  Wat zijn beleggingen in effecten?

  Effecten in belegging zijn verhandelbare financiële activa zoals aandelen en vastrentende instrumenten. Investeerders kopen ze met de verwachting van toekomstige winst, terwijl ze ook een aandeel in het bedrijf krijgen.

  Deze zijn sterk gereguleerd, voor b.v. de Securities and Exchange Commission (SEC) regelt ze. SEC gebruikt de ‘Howey-test’ om te bepalen of een investeringscontract een effect is. Een effecteninstrument moet aan de volgende twee voorwaarden voldoen:

  1. Men koopt het in afwachting van een toekomstige winst;
  2. Eén entiteit heeft de leiding en wordt niet beheerst door een democratisch model voor netwerkbeheer.

  Lees meer over de ‘Howey-test’ in Dit artikel “Wat is de Howey-test?”.

  SEC onderwerpt een effecteninstrument aan tal van wettelijke vereisten, bijvoorbeeld:

  • Elke persoon of organisatie die met effecten te maken heeft, moet zich registreren bij SEC, en het nalaten hiervan kan resulteren in rechtszaken, boetes of gevangenisstraf;
  • De organisatie moet de door de SEC voorgeschreven rapportage- en openbaarmakingsvereisten volgen;
  • De emittent van effecten moet ‘ken-uw-klant’ (KYC) en ‘anti-witwaspraktijken’ (AML) volgen;
  • SEC houdt toezicht op alle transacties in effecten en de organisaties zijn verantwoordelijk om wanpraktijken zoals ‘handel met voorkennis’ te voorkomen;
  • Er zijn beperkingen voor transacties in effecten, waardoor de liquiditeit wordt beperkt.

  Beveiligingstoken versus utility-token: de realiteit van ICO’s

  Blockchain-crypto-start-ups verkopen crypto-tokens in ICO’s die ze uitgeven, d.w.z. zij hebben de leiding en geen democratisch netwerkbeheer. Alle ICO-tokens voldoen aan de 2e voorwaarde van de Howey-test.

  De meeste ICO’s verkopen ook tokens met de belofte van toekomstige winst, in feite is dit vaak een prominent kenmerk van hun online marketing. Dit voldoet aan de eerste voorwaarde van Howey Test, die deze beveiligingstokens maakt.

  Utility-tokens zijn degene met een specifiek hulpprogramma, d.w.z. het geeft de eigenaar toegang tot het product of de dienst van het bedrijf. Siacoin is een goed voorbeeld van een utility-token omdat de token-houder toegang krijgt tot de Sia-netwerk, d.w.z. hun gedecentraliseerde cloudopslagnetwerk. Hoewel Siacoin het misschien waardeert, is toekomstige winst niet het primaire doel van dit token.

  ICO’s die hun tokens verkochten met de belofte van toekomstige winst, hebben in effecten gehandeld, maar ze hebben geen belang aangeboden aan hun bedrijf. Ze hebben zich niet geregistreerd bij regelgevende instanties zoals SEC en voldoen niet aan de rapportage- en openbaarmakingsvereisten. Deze start-ups hebben hun tokens vermomd als utility-tokens. Ze bieden liquiditeit via crypto-uitwisselingen, wat een andere schending is van de effectenregelgeving!

  Er is meer! Veel ICO’s hebben zelfs echte utility-tokens verkocht, die ze agressief op de markt brengen met de belofte van toekomstige winst. Regelgevende instanties werken vanuit het uitgangspunt van ‘substantie boven vorm’ en zullen zelfs deze echte utility-tokens nu als effecten beschouwen!

  Regelgevende instanties pakken niet-conforme ICO’s aan:

  Regelgevende instanties hebben deze onregelmatigheden opgemerkt en handelen ernaar, bijvoorbeeld:

  • In de VS heeft de SEC al dagvaardingen gestuurd naar 80 blockchain-crypto-start-ups voor vermoedelijke schendingen van effectenregelgeving.
  • Ze hebben niet-conforme ICO’s zoals Tezos en Centra op de hoogte gebracht.
  • Belangrijker is dat de SEC ook bestaande projecten onderzoekt. Voor b.v. ze hebben verschillende vragen gesteld aan ICONOMI. Het bedrijf moet zijn standpunt nog verduidelijken aan de toezichthouder.

  De beleggers die deze tokens hebben gekocht, kunnen merken dat hun fonds gedurende een aanzienlijke periode vastloopt terwijl er geschillen aan de gang zijn. Betrokken start-ups hebben al een negatieve reputatie opgebouwd en vinden het misschien moeilijk om terug te keren naar de blockchain-crypto-ruimte.

  SEC-conforme ICO is mogelijk en is de beste manier om verder te gaan:

  Blockchain-start-ups kunnen conforme ICO’s lanceren en niet vertrouwen op de kortere weg om hun beveiligingstokens als utility-tokens te declareren! De volgende start-ups hebben stappen ondernomen om ICO’s te lanceren die voldoen aan de regelgeving:

  • tZero: het is een blockchain-platform voor kapitaalmarkten;
  • Polymath: ze tokeniseren effecten met behulp van hun blockchain-netwerk;
  • Corl: een blockchain-start-up die kleine bedrijven en startersfinanciering mogelijk maakt.

  Of u nu een investeerder of een ondernemer bent, u moet het verschil tussen beveiligingstoken en utility-token begrijpen. Dit zal je helpen om het blockchain-crypto ICO-ecosysteem duurzaam te laten groeien. Het rapporteren van effectentoken als utility-token is geen goede bedrijfspraktijk en zeker niet duurzaam. De kortetermijnkosten van registratie, KYC, AML, rapportage en openbaarmaking hebben veel de voorkeur voor de langetermijngroei van het blockchain-crypto ICO-ecosysteem.

  Hoewel ICO’s investeringen hebben gedemocratiseerd, is de waarheid dat de institutionele investeerders geen gebied betreden waar het vaak verkeerd rapporteren van investeringsinstrumenten is. Lees meer over dit risico in het artikel “ICO vs IPO: wat is het echte verschil?” Het crypto-ecosysteem moet proactief zelfregulerend zijn, terwijl de toezichthouders het regelgevingskader voor deze opwindende en veelbelovende sector aanbieden. Laten we samen de technologie en regelgeving leren kennen om de blockchain-crypto-ruimte duurzaam te laten groeien!

  Lees er hier meer over artikel “Utility Tokens vs. Security Tokens Vergelijkingsgids”.

  * Disclaimer: het artikel mag niet worden opgevat als, en is niet bedoeld als beleggingsadvies. Claims in dit artikel vormen geen beleggingsadvies en dienen niet als zodanig te worden opgevat. Doe je eigen onderzoek!

  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me