Blockchain is revolutionair. Maar de schaalbaarheid van Blockchain is een groot probleem waarmee we vandaag worden geconfronteerd. Het kan zichzelf niet aanpassen aan de enorme workloads, wat ontmoedigend is. En het is inherent traag.

Hoe dan ook, als het op de juiste manier wordt gebruikt, kan het de gegevensbeveiliging en privacy versterken. En het kan identiteitsdiefstal helpen voorkomen – een wereldwijd plaagend probleem. Blockchain maakt ook snellere grensoverschrijdende betalingen mogelijk en verlaagt de transactiekosten drastisch.

En we hebben gehoord dat blockchain hier is om te blijven. Als het moet blijven, zou blockchain de transactieverwerking moeten versnellen; althans op het niveau van het Visa-betalingsverwerkingsnetwerk.

Hier bespreken we het schaalbaarheidsprobleem van blockchain, waarbij we de focus op houden,

  1. Bitcoin – de allereerste zeer succesvolle cryptocurrency
  2. Ethereum – een blockchain-platform dat gedistribueerde applicaties en slimme contracten mogelijk maakt. Zelfs u kunt uw eigen cryptocurrency creëren bovenop Ethereum; en om dezelfde reden worden veel initiële muntenaanbiedingen, een cryptocurrency-versie van beursintroducties, gehouden op Ethereum.

Waarom is blockchain zo traag??

Iedereen kan aan mijnbouw doen. En er kan maar één blok tegelijk worden gepubliceerd. Zodra het blok is gepubliceerd, zullen andere miners het controleren, wat tijd kost.

Bovendien is de maximale grootte van elk blok beperkt. Dit is een punt van zorg voor de schaalbaarheid van blockchain

Bitcoin is ontworpen om elke tien minuten een blok te publiceren. Bovendien is de blokgrootte beperkt tot 1 MB. Als er dus meer transacties zijn, moeten deze transacties nog eens tien minuten wachten. Dus hoe meer transacties er zijn, hoe langer het duurt om ze te bevestigen.

Ondanks dit probleem zullen mijnwerkers proberen transacties met hogere vergoedingen op te nemen – aangezien er geen limiet is voor hoeveel men aan vergoedingen kan betalen. Vandaar het uitstellen van degenen met lage vergoedingen; omdat het mijnwerkers zijn die die overgangsvergoedingen krijgen. Daarom moet men, wanneer transacties in grote hoeveelheden plaatsvinden, hogere vergoedingen betalen voor snellere bevestiging. En het heeft geen zin dat een cryptocurrency hoge kosten in rekening brengt.

Ethereum heeft echter een snellere bloktijd. Gemiddeld wordt elke 15 seconden één blok gepubliceerd. En het heeft geen limiet voor de blokgrootte. Hoe dan ook, er is een limiet aan de cumulatieve transactiekosten van elk blok. Dat wil zeggen, de miner kan zoveel mogelijk transacties in een blok opnemen, zolang de totale kosten die door deze transacties worden gegenereerd, een bepaalde limiet niet overschrijden..

Onthoud dat Ethereum een ​​blockchain-platform is dat niet alleen zijn eigen cryptocurrency Ether (ETH) heeft, maar ook een groot aantal andere cryptocurrencies, vaak tokens of munten genoemd, en gedistribueerde applicaties. En elke bewerking die door deze applicaties wordt uitgevoerd, kost geld omdat mijnwerkers hun rekenkracht leveren. Deze betalingen worden op hun beurt ook gedaan in transacties, waardoor er meer volumes worden toegevoegd dan men in Bitcoin kan zien.

Men kan zeggen dat proof of work een probleem is dat het schaalbaarheidsprobleem van blockchain veroorzaakt.

Wat is een bewijs van werk?


Wanneer een blok is opgebouwd met transacties, moet de miner een bepaalde hoeveelheid rekenkracht gebruiken om het blok te publiceren. En het gaat meestal om het oplossen van een complex wiskundig probleem.

Wanneer de mijnwerker samen met de oplossing een blok publiceerde, zouden anderen het verifiëren. Hoewel het verifiëren van de oplossing erg gemakkelijk en snel is. De oplossing van het probleem is niets anders dan een bewijs van werk – aangezien de mijnwerker bewijst dat hij het werk heeft gedaan.

De hoeveelheid stroom die moet worden verbruikt, is afhankelijk van de totale beschikbare rekenkracht van het netwerk.

Bewijs van werk is een uitstekende manier om de blockchain gezond en gedecentraliseerd te houden. Dat is echter ook een belemmering om transacties sneller te verwerken.

Hou op. Wat is decentralisatie?

Federal Reserve controleert de Amerikaanse dollar. Kun je iets vragen of ze meer USD willen afdrukken? Nee, je maakt geen schijn van kans. Niettemin geldt hetzelfde voor de duidelijke meerderheid van de centrale banken over de hele wereld die fiatvaluta’s beheersen. En deze entiteiten betrekken het publiek veel minder bij hun besluitvorming; en soms zijn hun belangen niet hetzelfde als openbare belangen.

Decentralisatie is het verdelen van controle over de mensen die aan een systeem deelnemen, in plaats van dat er weinig mensen controle hebben over de activiteiten en het besluitvormingsproces. Dit is een van de redenen dat steeds meer mensen cryptocurrencies gebruiken. Als in het huidige blockchain-ecosysteem meer mensen zich bij het netwerk aansluiten, wordt het schaalbaarheidsprobleem van de blockchain groter.

2 Oplossingen om de schaalbaarheid van blockchain te verbeteren

Het is pas tien jaar geleden dat de blockchain werd uitgevonden. En veel onderzoekers werken eraan om blockchain sneller te maken.

Hier bespreken we enkele opwindende ontwikkelingen die het schaalbaarheidsprobleem van blockchain aanpakken.

1. Betaalkanalen

In plaats van elke transactie in de blockchain in te voeren, wordt een betalingskanaal geopend tussen een reeks entiteiten. Elk aantal kanalen kan worden geopend tussen de netwerkentiteiten – gebruikers, handelaars en mijnwerkers. En een kanaal kan op elk moment worden gesloten.

Alleen het openen en sluiten van een betaalkanaal wordt in de blockchain genoteerd.

Laten we een voorbeeld nemen om te zien hoe het werkt.

Er zijn vijf mensen in het netwerk: Alice, Bob, Charlie, David en Ellen.

Alice en Bob hebben tussen hen in een betaalkanaal geopend. Alice heeft 5 dollar en Bob 30 dollar. Deze 35 dollar zit nu in een kluis. De kluis ontstaat wanneer het kanaal wordt geopend.

Als Bob 5 dollar naar Alice wil sturen in plaats van het geld rechtstreeks over te maken, verandert het eigendom van het geld. Het geld blijft gewoon in de kluis. Als het betaalkanaal gesloten is, wordt de kluis geopend. En Bob krijgt 25 omdat hij een overboeking van 5 dollar had gedaan. Alice krijgt 10 dollar.

Maar hoe kan Alice geld sturen naar David of Ellen??

Er zijn twee manieren.

  1. Alice opent een nieuw betaalkanaal met David en Ellen.
  2. Laten we anders zeggen dat David en Ellen al een kanaal hebben geopend met Charlie. Bovendien hebben Charlie en Bob een betalingskanaal tussen hen geopend. Hier praten de betalingskanalen met elkaar. Nu reikt de transactie van Alice met David en Ellen eerst naar Bob en vervolgens stuurt Bob deze door naar Charlie. Ten slotte stuurt Charlie het geld naar David en Ellen.

Hoe meer betalingskanalen beschikbaar zijn, hoe sneller het betalingsnetwerk wordt. En het noteren van transacties op blockchain wordt minder frequent. Daardoor minder transacties op de blockchain. Zo verloopt de transactieverwerking razendsnel.

In het geval van Bitcoin wordt dit systeem aangeroepen Lightning-netwerk. En voor Ethereum is het de Raiden-netwerk. Het kernconcept is hetzelfde in beide implementaties.

2. Sharding voor schaalbaarheid van blockchain

Bij sharding worden de miners verdeeld in meerdere groepen (shards), en vervolgens krijgt elke groep verschillende transacties om te verwerken. Elke groep werkt afzonderlijk om elk één blok tegelijk te publiceren.

Omdat er regelmatig meer blokken worden gepubliceerd, versnelt het transactievalidatieproces.

Bovendien praten deze shards vaak met elkaar zodat er geen dubbele bestedingstransactie een groen signaal krijgt.

Hier ziet u hoe een transactie met dubbele uitgaven kan optreden.

Alice heeft 10 dollar. En ze stuurt 10 dollar naar Bob. Shard1 ontvangt een bericht om deze transactie te verifiëren.

Onmiddellijk stuurt Alice opnieuw een vervalste transactie van 10 dollar naar Charlie, ook al heeft ze geen geld. Het is mogelijk omdat Shard1 de transactie van Alice aan Bob nog moet valideren – dat wil zeggen: Bob heeft het geld niet. En dit is illegaal aangezien Alice meer uitgeeft dan zij heeft, uit het niets.

Nu ontvangt Shard2 de transactie van Alice aan Charlie.

Als miners van Shard1 en Shard2 niet vaak met elkaar praten, kunnen ze beide transacties goedkeuren. En het is in strijd met de regels van het geldsysteem. De scherven moeten dus regelmatig blijven communiceren om slechte transacties te voorkomen.

Dit probleem wordt echter beter aangepakt wanneer slimme contracten – zelfuitvoerende programma’s – aanwezig zijn.

Een slim contract weet hoeveel balans Alice heeft. Wanneer ze een transactie verzendt, zorgt het slimme contract ervoor dat Alice automatisch de tweede vervalste transactie verstuurt. En het zal nooit Shard2 bereiken.

Een andere oplossing om op Ethereum gebaseerde dApps te schalen is Plasma, u kunt meer informatie lezen in onze recente gids: Wat is Ethereum Plasma? Hoe kan het Ethereum opschalen??.

Gevolgtrekking

Betaalkanalen en Sharding zijn de veelbelovende oplossingen om de schaalbaarheid van blockchain aan te pakken. En deze onder actief onderzoek en ontwikkeling. En dit zijn slechts het topje van de ijsberg. Maar de meeste oplossingen die er zijn, zijn nog niet volwassen. Zodra er een oplossing voor de blockchain is gebracht, kunnen alleen wij beoordelen in hoeverre ze helpen opschalen.

Houd je vingers gekruist. Hopelijk heeft blockchain snellere dagen voor de boeg.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me