In deze gids wordt blockchain in eenvoudiger bewoordingen uitgelegd voor degenen die nieuw zijn in het concept van blockchain-technologie.

Blockchain-technologie wordt met de jaren steeds populairder. Deze ontwrichtende technologie heeft bijna elke branche op een goede manier veranderd. Trends suggereren dat de opkomst van blockchain-technologie alleen in opwaartse richting zal gaan.

Dus als je er het beste van wilt maken, moet je jezelf leren over de basisprincipes van blockchain-technologie. Hoewel de meeste andere online bronnen technisch jargon gebruiken, zijn we van plan u te helpen met het uitleggen van blockchain in eenvoudiger bewoordingen.

Schrijf nu in:Gratis Enterprise Blockchains Fundamentals-cursus

Blockchain eenvoudig uitgelegd!

Denk eerst aan een gewoon grootboek, waarin u, de eigenaar van het bedrijf, de winst van uw bedrijf registreert. Er is echter een zwart schaap in uw bedrijf dat alle gegevens in het grootboek wijzigt en geld van uw bedrijf steelt!

U moet het probleem oplossen!

Dus je hebt een IT-professional ingehuurd om een ​​digitaal grootboek op je computer te maken. Maar het zwarte schaap kwam weer in het grootboek door te hacken en veranderde de cijfers!

Nu ben je boos! U hebt een volledig beveiligd systeem nodig waarin u uw gegevens kunt opslaan – een fraudebestendige, hackveilige manier.

Blockchain kan uw probleem oplossen!

In termen van de leek is blockchain een systeem voor het opslaan van gegevens waarbij het (praktisch) onmogelijk is om de gegevens te wijzigen, te manipuleren of te hacken, ook iedereen die toegang heeft tot het systeem kan de integriteit van het systeem waarborgen.!

Dus, om blockchain in gewoon Engels uitgelegd te krijgen, probeer zoiets als dit te bedenken:

 • EEN digitaal grootboek
 • Gedistribueerd aan alle leden van het netwerk
 • Gedecentraliseerd aangezien geen enkele autoriteit de hoogste macht over het systeem heeft
 • Versleuteld en beveiligd door middel van cryptografie
 • Onveranderlijk, wat betekent dat elke wijziging permanent in het grootboek staat
 • Elk knooppunt van het netwerk volgt een consensus

Wat is Blockchain-technologie en hoe werkt het??


In technische termen verwijst blockchain-technologie naar het systeem waar een peer-to-peer gedistribueerd grootboek gegevens opslaat en peers in staat stelt transacties tussen hen uit te voeren zonder enige gecentraliseerde autoriteit.

Alle leden in het netwerk hebben een individuele kopie van het volledige gedistribueerde grootboek. Het netwerk volgt ook een consensusprotocol dat datatransacties en het creëren van nieuwe blokken met een tijdstempel mogelijk maakt.

In een blockchain is er een lineaire reeks blokken en elk blok is verbonden met het vorige blok. Hoe? Elk van de blokken bevat vier hoofdcomponenten –

 • Gegevens – Alle informatie die u veilig in de blokken wilt opslaan
 • Hash – Unieke identificatie toegewezen aan een specifiek blok
 • Hash van het vorige blok – Bevat de vorige hash-waarde om de structuur van de blokken te construeren
 • Metagegevens – Relevante gegevens met betrekking tot de gegevens in het blok; d.w.z. tijdstempel of bloknummer.

Deze vier componenten vormen in wezen het skelet van de hele blockchain.

Lees verder: Hoe werkt Blockchain?

Basisfuncties van Blockchain uitgelegd

Nu je begrijpt wat blockchain-technologie is en hoe het werkt, is het tijd om dieper in te gaan op enkele van de kernfuncties van blockchain.

Hier zijn de vier kernfuncties van blockchain-technologie –

Gedistribueerd

In tegenstelling tot de huidige gecentraliseerde systemen, distribueert blockchain-technologie een kopie van het grootboek naar alle leden en alle knooppunten van het netwerk. Dus voor het geval de harde schijf van uw computer crasht en alle gegevens zijn gewist, hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Elk lid van het netwerk heeft er een kopie van.

Om het netwerk uit te schakelen, moet een hacker ook elk knooppunt van het netwerk wegvagen. Met andere woorden, de rekenkracht van de computer van de hacker moet groter zijn dan de rekenkracht van alle computers die op het netwerk zijn aangesloten.

Onbetrouwbaar

Vertrouw je online een vreemde met wie je nog nooit hebt gepraat? Natuurlijk niet! Dus hoe kunt u andere leden op het netwerk vertrouwen die transacties verifiëren??

U niet!

Dus in plaats van uw vertrouwen in andere mensen te stellen, vertrouwt u simpelweg op het hele systeem dat een specifiek consensusalgoritme volgt. Het consensusalgoritme verifieert elke transactie.

Als een transactie dit consensusalgoritme schendt, wordt de transactie zelf geschonden. Dus zelfs als de partijen elkaar niet vertrouwen, maakt het niet uit. Het systeem is ontworpen om veiligheid en gemeenschappelijk vertrouwen onder de gebruikers te garanderen.

Onveranderlijk

Elke transactie en het aanmaken van nieuwe data is permanent op de blockchain. U kunt geen enkel blok wijzigen of wijzigen. Deze functie maakt blockchain onveranderlijk.

Nu is onveranderlijkheid als een tweesnijdend zwaard. Omdat onveranderlijkheid zorgt voor robuustheid en duurzaamheid, zijn blockchains een goede zaak. Deze functie ontkent echter het feit dat mensen fouten maken. Zelfs als u per ongeluk geld naar iemand stuurt, kunt u het niet terugnemen.

Gedecentraliseerd

U vraagt ​​zich misschien af ​​wat als de persoon of organisatie die het blockchain-netwerk beheert, besluit uw privégegevens te lekken?

Het is onmogelijk! Waarom? Omdat er GEEN persoon of organisatie is die het netwerk controleert. Het systeem is autonoom en gedecentraliseerd. Er is dus geen sprake van nieuwsgierigheid door derden naar uw privégegevens.

Lees verder:6 belangrijke Blockchain-functies die u nu moet kennen

Gebruiksscenario’s voor Blockchain-technologie

Ondanks de eerste toepassing als cryptocurrency, is blockchain verder weggegaan en biedt het oplossingen in elke industriële sector. Stop dus met het verbinden van blockchains met alleen cryptocurrencies.

Als je kijkt naar de topbedrijven die blockchain-technologie gebruiken, zul je merken dat geen van hen gebruikmaakt van cryptocurrencies. Ze gebruiken ze eerder als moderne hulpmiddelen voor verbetering.

Hier zijn de opmerkelijke –

 • Onroerend goed
 • Handelsfinanciering
 • Bestuur
 • Gezondheidszorg
 • Logistiek en transport
 • Voorraadketenbeheer
 • Verzekering

Laatste gedachten

Tegenwoordig is de blockchain niet alleen een grootboek. Het kan verschillende dingen doen, zoals slimme activa – het eigendom behouden van real-world holdings op de blockchain, slimme contracten – dit zijn zelfuitvoerende programma’s die het potentieel hebben om advocaten en rechtszalen te elimineren, en veel verschillende dingen.

Schrijf u nu in voor deze gratis fundamentele cursus over blockchain om meer te weten te komen over de basisprincipes van blockchain-technologie.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me