Gids voor beginners: privésleutel versus openbare sleutel – hoe werken ze?

Vandaag zullen we een eenvoudige vergelijking maken tussen de privésleutel en de openbare sleutel. Zodra u het verschil begrijpt, kunt u een goed beeld krijgen van hoe cryptocurrency werkt.

Als het gaat om blockchain of cryptocurrency in het algemeen, had je moeten weten van private en publieke sleutels. Ze zijn een integraal onderdeel van elke blockchain. Zonder deze zal het hele idee eraf vallen. Dus ze doen? Laten we beginnen.

Privésleutel versus openbare sleutel

Voordat we diep ingaan op hun vergelijking, moeten we ze eerst allemaal begrijpen. Bij cryptografie en cryptografisch algoritme zijn er altijd twee of meer sleutels aan gekoppeld. Het zijn private en publieke sleutels.

Wat is een privésleutel?

Een privésleutel is een geheime sleutel die wordt gebruikt om berichten te versleutelen en ontsleutelen. Het wordt gebruikt met de openbare sleutel. Het moet altijd privé worden gehouden en mag nooit met iemand worden gedeeld.

In cryptocurrency worden privésleutels door portefeuilles gebruikt om hun activa te beschermen. Aangezien privésleutels niet kunnen worden teruggedraaid, beschermen ze uw bezit zonder enig compromis.

Aan de Bitcoin-portemonnee is bijvoorbeeld een privésleutel gekoppeld. Wanneer u een nieuwe portefeuille maakt, worden zowel de privésleutel als de openbare sleutel ermee gegenereerd. Zodra u het heeft, moet u een back-up van uw privésleutel maken op een veilige plaats.

Notitie: Als u uw privésleutel verliest, heeft u geen toegang tot uw portemonnee of zijn tegoeden. Het is altijd een goed idee om een ​​back-up te maken door het op te schrijven in een privédagboek of door het af te drukken.

Wat is een openbare sleutel?

Een openbare sleutel wordt daarentegen alleen gebruikt om het bericht te versleutelen. Het kan voor coderingsdoeleinden naar andere mensen worden verzonden. Zodra een afzender een bericht versleutelt met uw openbare sleutel, kunt u het alleen ontgrendelen met uw privésleutel.

Laten we eens kijken naar twee soorten versleutelingstypes om een ​​idee te krijgen van hoe deze sleutels werken.


Asymmetrische versleuteling

Asymmetrische versleuteling werkt door het genereren van een paar persoonlijke / openbare sleutels. Het is een cryptografisch algoritme waarmee u berichten kunt verzenden. In dit algoritme is het niet mogelijk om de privésleutel te raden op basis van de openbare sleutel.

Digitale handtekeningen worden gebruikt om een ​​openbare sleutel te delen. De privésleutel daarentegen wordt door middel van encryptie veilig in de software opgeslagen.

Symmetrische versleuteling

Symmetrische versleuteling werkt alleen op privésleutels. Dit is uitermate handig voor het versleutelen van gegevens op een server.

Symmetrische codering en asymmetrische codering kunnen samenwerken. Er wordt bijvoorbeeld een asymmetrische codering gebruikt om privésleutels door het netwerk te verzenden. Zodra het zijn bestemming heeft bereikt, kunnen de privésleutels worden gebruikt om gegevens te decoderen en coderen. De privésleutel blijft veilig omdat deze wordt verzonden met behulp van asymmetrische codering.

Dus, hoe werkt het??

Het hele proces begint wanneer iemand besluit om je munten over blockchain te sturen. Als gebruiker heb je alleen toegang tot je private key en public key. De sleutels zijn een lange reeks gehele getallen en letters. Laten we eens kijken naar de 512-bits coderingssleutel.

KaPdSgVkYp2s5v8y / B? E (H + MbQeThWmZq4t6w9z $ C&F)[e-mail beveiligd]!ADVERTENTIE

De sleutel wordt willekeurig gegenereerd uit Encryptiesleutelgenerator.

Nadat een transactie is gestart, genereert de blockchain een handtekening om ervoor te zorgen dat de transactie soepel verloopt bij elke wijziging of dubbele uitgave. De handtekening wordt vervolgens gebruikt om de transactie te bevestigen.

Versleuteling met openbare sleutel

Afbeelding tegoed: Wikipedia

Hoe de openbare sleutel en het adres worden gegenereerd

De openbare sleutel wordt ook gegenereerd met behulp van de privésleutel. De openbare sleutel doorloopt vervolgens een eenrichtingshashfunctie die op zijn beurt uw openbare adres genereert. Het openbare adres is voor iedereen zichtbaar en kan met iedereen worden gedeeld om munten of fondsen te verzenden.

Het is mogelijk om zowel een publiek als een adres te genereren vanuit de privésleutel. Maar de omgekeerde functie is niet mogelijk. Dit betekent dat u de privésleutel niet kunt genereren als u het adres of zelfs de openbare sleutel van een persoon heeft.

Lees ook,

  • Top 10 cryptocurrencies die u moet kennen
  • Waar u cryptocurrencies kunt uitgeven

Technisch gezien kan het worden teruggedraaid, maar het zou meer dan 40e31 (40 gevolgd door 31 nullen) jaar duren om dit te doen met de krachtigste computer. Dat is niet haalbaar en daarom is het hele proces computationeel veilig.

Gevolgtrekking

We hopen dat ons artikel over privésleutel versus openbare sleutel u heeft geholpen te begrijpen hoe het werkt. Als u nieuw bent met cryptocurrency of blockchain, moet u deze concepten leren kennen en het belang van elk ervan begrijpen. Als gebruiker moet u ten koste van alles voor uw privésleutel zorgen. Deel het met niemand, anders raakt u uw geld kwijt. Er zijn veel oplichting online die u om de privésleutel probeert te vragen. Als je iemand dit ziet doen, blijf dan gewoon rennen!

Dus, wat vind je van de hele discussie? Reageer hieronder en laat het ons weten.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map