Als u investeert in Initial Coin Offerings (ICO’s), moet u weten dat ICO’s niet gereguleerd zijn en dat er al talloze zwendel-ICO’s zijn geweest. U moet uw zuurverdiende geld veilig houden en verstandig investeren. In dit artikel leg ik uit hoe je ICO-zwendel kunt herkennen.

Controleer de inloggegevens van ICO-teamleden:

Een transparante ICO met eerlijke doelen zal de details van hun projectteamleden altijd prominent op hun website weergeven. Ze zullen er in de whitepaper bovendien naar verwijzen. ICO’s die echte zaken betekenen, hebben niets voor u te verbergen voor zover het hun projectteam betreft.

Als u geen namen, LinkedIn-profielen of Crunchbase-profielen ziet, heeft u mogelijk een oplichtings-ICO gezien. Als je deze toch ziet, bekijk dan hun profielen in detail. Ontdek of ze überhaupt een opmerkelijk blockchain-cryptoproject hebben geïmplementeerd. Controleer of hun eerdere projecten met succes zijn geïmplementeerd.

Een project is gericht op een branche. Blockchain goed kennen is leuk, maar garandeert niet dat de teamleden de branche kennen. Bekijk hun relevante branche-ervaring.

Ik weet zeker dat je gevallen bent tegengekomen van nep-profielen op sociale media met een hoog aantal volgers. Helaas is het voor gewetenloze bedrijven gemakkelijk om nepprofielen op sociale media van hun teamleden in te stellen door volgers te kopen of bots te gebruiken. Als je merkt dat ICO-teamleden een hoge blockchain-expertise claimen op sociale platforms, met een hoog aantal volgers, controleer dan of ze regelmatig inzichtelijke inhoud publiceren. Als de ICO-teamleden zelden contact hebben met hun duizenden volgers door nuttige en interessante inhoud te publiceren, is dat aantal volgers verdacht!

Controleer of ze blockchain-gerelateerde interessante artikelen publiceren in Twitter, Medium en dergelijke platforms. Ik kan dit niet meer benadrukken: laat je niet meeslepen door netjes verpakte sociale mediaprofielen, graaf diep en ontdek of de reputatie echt is!

Lees de ICO-whitepaper aandachtig:

Een echte ICO zal een originele whitepaper publiceren die duidelijk het zakelijke probleem beschrijft dat ze zullen oplossen of de marktkansen die ze zullen aanpakken. Ze zullen hun oplossing duidelijk beschrijven inclusief technologie, zonder onnodige marketing en technisch jargon te gebruiken. Het team zal uitleggen waarom ze blockchain gebruiken en waarom ze überhaupt een token plannen.

Als u geen whitepaper ziet of een whitepaper met inhoud die is gekopieerd van een ander project, weet u meteen dat het om oplichting gaat. Zonder een echt zakelijk probleem dat moet worden opgelost of een marktkans om aan te pakken, is het project waarschijnlijk een plan om snel wat geld op te halen.

Vindt u teveel jargons, dan heeft het projectteam in het beste geval moeite om hun eigen businesscase uit te leggen, of in het ergste geval geen. Het ontbreken van een goede business case kan erop wijzen dat het project een piramidespel is waarbij vroege investeerders worden beloond met het geld dat later investeerders binnenhalen. Onthoud dat dergelijke regelingen in veel landen illegaal zijn!

Als de whitepaper niet kan uitleggen waarom ze blockchain of een token nodig hebben, rijden ze waarschijnlijk op de ICO-kar. Een belofte van gestage waardering van het token is een duidelijk teken van oplichting. Start-ups worden tijdens hun vormingsjaren geconfronteerd met tal van hindernissen en geen van hen kan zorgen voor een gestaag stijgende winst.

Wees geen goedgelovige investeerder om voor dergelijke beloften te vallen. Leer ICO-whitepapers goed bestuderen, gebruik deze gids ‘Beginnershandleiding: hoe ICO-whitepaper te controleren’.


Is er een zinvol ICO-projectplan?

zinvol ICO-projectplan

De meest veelbelovende ICO’s hebben een functioneel product of een werkend prototype, wat aangeeft dat het projectteam al een aanzienlijke ontwikkeling heeft doorgemaakt en echt geld nodig heeft om het te voltooien. Als een projectteam nog geen prototype heeft, maar een gedetailleerde ontwikkelingsroadmap en open-sourcecode in GitHub ter beoordeling heeft, is dat ook een goed teken.

Een project zonder ontwikkelingsroadmap, of een schetsmatig project, heeft waarschijnlijk nog geen werk verricht. ICO’s zijn niet gereguleerd en als het projectteam met uw geld verdwijnt zonder iets te ontwikkelen, kunt u geen juridische stappen ondernemen. Als er geen GitHub-repository is, of als deze leeg is, of als het projectteam beweert dat ze closed-sourcecode hebben, blijf er dan uit!

Hoe ICO-zwendel te herkennen door de token-distributie of token-sale-modaliteiten te controleren:

Heeft het ICO-team te veel tokens gereserveerd, voor bijv. 50% van de tokens, voor het ontwikkelingsteam? Geen enkel ICO-projectteam zou zoveel token nodig hebben. Iets klopt niet!

Hoewel veel ICO’s een privéverkoop van tokens hebben voorafgaand aan crowdsale, waarbij een paar investeerders veel tokens tegen een lagere prijs kopen, zou er een evenwicht moeten zijn. Als de token-distributie te hoge aantallen token toont voor de privéverkoop, is de ICO waarschijnlijk een oplichterij.

Hoe is uw lockdown-periode voor tokens? Is het te lang geleden en ver in de toekomst? Kan het projectontwikkelingsplan een dergelijke lange blokkeringsperiode rechtvaardigen? Onthoud dat met een heel lang ontwikkelingsplan het project erg complex kan zijn en dat u niet in dergelijke projecten moet investeren, zelfs niet als ze echt zijn. In het ergste geval is een lange lock-downperiode zonder een ontwikkelingsplan dat dit rechtvaardigt een teken van oplichterij.

Nu we het toch over tokens hebben, controleer of de ICO een onbeperkte limiet heeft. Dat betekent dat er geen ‘hard cap’ is en dat het project een onbeperkt bedrag kan ophalen! Geen enkele rationele routekaart voor ontwikkeling kan dat rechtvaardigen, en jij, de investeerder, moet wegblijven van die ICO!

Hoe ICO-zwendel te herkennen met de hulp van de cryptocommunity:

crypto-community helpt bij het vinden van ICO-zwendel

Als u een nieuwe crypto-investeerder bent, moet u de levendige en ongelooflijk goed geïnformeerde cryptogemeenschap bedanken! Ze zijn op Telegram, Slack, Reddit, Facebook, Twitter, LinkedIn en verschillende online forums zoals BitcoinTalk.

Een echt ICO-projectteam betrekt deze gemeenschap krachtig, in feite huren ze meestal fulltime gemeenschapsmanagers in om regelmatig met de gemeenschap te communiceren. Ze doen dit voornamelijk om het vertrouwen van de cryptocommunity in hun project op te bouwen. Lees meer over hoe communitymanagers vertrouwen opbouwen over ICO-projecten in dit artikel “ICO-communitymanager: het belang van de rol in uw ICO”.

De cryptogemeenschap kan een oplichterij-ICO heel snel herkennen. Velen van hen zijn investeerders en ze zijn gepassioneerd door blockchain. Ze handelen zeer behulpzaam zodra ze een oplichterij opmerken en verspreiden het snel! Volg deze gemeenschappen en u zult snel een ICO-zwendel leren kennen.

Aan de andere kant, als ze niets positiefs over een project hebben geschreven, vertrouwen ze het nog niet. Dat zou je ook niet moeten doen!

Ik heb hier een verzoek voor je. Als je dit artikel tot nu toe hebt gelezen, heb je een passie voor blockchain en crypto, en wil je dat de ruimte schoon blijft. Doe een plezier: als u een ICO-zwendel ziet, meld dit dan onmiddellijk aan de cryptogemeenschappen. De informatie zal andere investeerders helpen hun zuurverdiende geld te beschermen!

Hoe ICO-zwendel te herkennen door nuttige bronnen te raadplegen:

Traditionele start-ups halen geld op uit Venture Capital (VC) -fondsen. Het is een ingewikkeld proces dat veel vergaderingen en een grote hoeveelheid documentatie met zich meebrengt. VC’s zijn ervaren en filteren onwaardige projecten en oplichting eruit. Lees deze vergelijking ‘ICO vs VC: The Experience Matters’ om te weten hoe VC’s Ponzi-schema’s buiten de deur houden, maar ICO’s zijn daar niet in geslaagd.

Bereid u voor voordat u in ICO’s investeert, het zal u helpen bij het opsporen van oplichting. Ik raad de volgende nuttige bronnen aan:

  1. Om de risico’s van ongereguleerde ICO’s te kennen, leest u dit artikel “Wat is een ICO: een inleiding tot de eerste aanbieding van munten”;
  2. Om te weten hoe u zich kunt voorbereiden op een ICO, leest u deze “Beginnershandleiding: hoe kunt u deelnemen aan een ICO?”.

Investeer veilig, vermijd ICO-oplichting!

* Disclaimer: het artikel mag niet worden opgevat als, en is niet bedoeld als beleggingsadvies. Claims in dit artikel vormen geen beleggingsadvies en dienen niet als zodanig te worden opgevat. Doe je eigen onderzoek!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me