Veel van de industrieën implementeren nu blockchain-oplossingen om hun plaats in de veranderende tijden veilig te stellen. Omdat andere bedrijven echter graag meer willen weten over blockchain, zijn velen vaak in de war over hoe blockchain werkt. Dus vanwege de complexe aard, hoewel velen het willen implementeren, zijn ze niet in staat om volledig te begrijpen of het een betere optie zou zijn of niet..

Blockchain is een volledig nieuw systeem en heeft een unieke manier om decentralisatie aan te bieden. Dat is de reden waarom in deze gids over hoe blockchain werkt alles wat ermee te maken heeft, wordt behandeld. Dus pak gewoon een kopje koffie en laat het lezen beginnen!

Hoe werkt Blockchain eenvoudig uitgelegd

HOE WERKT BLOCKCHAIN

Laten we beginnen met de basis. Voordat u met het proces begint, moet u kennis nemen van deze kritieke kenmerken van blockchain.

Blockchain slaat elke vorm van gegevensuitwisseling op het platform op. Het is dus als een grootboeksysteem, waarbij elke gegevensuitwisseling een plek in het logboek heeft. Meer nog, de gegevensuitwisselingen in het systeem worden transacties genoemd. Nadat de transactie is geverifieerd, krijgt deze als blok een plaats in het grootboeksysteem.

Als het eenmaal in het grootboek staat, kan niemand het op enigerlei wijze verwijderen of wijzigen.

In werkelijkheid maakt blockchain gebruik van een peer-to-peer gedistribueerd netwerk, dat het gedecentraliseerde karakter van de technologie garandeert. Elk apparaat dat verbinding maakt met het netwerk, wordt als een knooppunt beschouwd. Om te begrijpen ‘hoe werkt blockchain’, moet u ook het concept ‘sleutel’ begrijpen.

Dit is de basis van technologie. Bovendien bieden de sleutels beveiliging op het netwerk. Hiervoor genereert een gebruiker op het netwerk sleutelparen die bekend staan ​​als private en publieke sleutels.

Zodra u de sleutels gaat gebruiken, krijgt u een unieke referentie waar niemand toegang toe heeft.

U moet de privésleutel in elk geval op een veilige plaats bewaren, omdat u deze sleutel gebruikt om te ondertekenen of om enige actie op het netwerk uit te voeren. Aan de andere kant zullen andere gebruikers uw openbare sleutel gebruiken om u op het systeem te vinden.

Stel u bijvoorbeeld uw openbare sleutel voor als uw bankrekening en uw privésleutel als uw handtekening die u kunt gebruiken om geld te verzenden of op te nemen. Daarom is het noodzakelijk dat u de sleutel zo veilig mogelijk bewaart.


In werkelijkheid, als iemand toegang krijgt tot uw privésleutel, kunnen ze gemakkelijk al uw middelen op het netwerk misbruiken.

Hoe werkt Blockchain: het proces

Ten eerste start een gebruiker of een knooppunt een transactie door deze te ondertekenen met zijn privésleutel. Kortom, de privésleutel genereert een unieke digitale handtekening en zorgt ervoor dat niemand deze kan wijzigen. Als iemand de transactie-informatie probeert te wijzigen, verandert de digitale handtekening in werkelijkheid drastisch en kan niemand deze verifiëren. Daarom wordt het afgewezen.

Daarna wordt de transactie uitgezonden naar de controleknooppunten. In principe kan het blockchain-platform hier verschillende methoden gebruiken om te verifiëren of de transactie geldig is of niet. Hun methoden of algoritmen worden consensusalgoritmen genoemd.

Hoe dan ook, zodra de knooppunten hebben geverifieerd dat de transactie authentiek is, krijgt deze een plaats in het grootboek. Het bevat ook een tijdstempel en een unieke ID om het verder te beveiligen tegen elke wijziging.

Het blok zal dan aansluiten op het vorige blok, en dan zal een nieuw blok een link vormen met dit blok enzovoorts. En zo ontstaat er een ketting van blokken, vandaar de naam blockchain.

Hoe veilig is de technologie?

Nu weet u hoe blockchain werkt, maar is het werkproces veilig genoeg om te integreren in de bedrijfsomgeving? Welnu, er is absoluut geen netwerk op internet dat ‘onkraakbaar’ is. Maar blockchain biedt het hoogste beveiligingsniveau in vergelijking met andere technologieën die er zijn.

Blockchain werkt op een andere manier, niet zoals het traditionele gecentraliseerde systeem. Dus als je het wilt hacken, moet je alle apparaten hacken die erop zijn aangesloten. Het is duidelijk een verliesproject en vrij ingewikkeld, en daarom is het beveiligd.

In werkelijkheid zouden hackers een enorme hoeveelheid middelen nodig hebben om een ​​blockchain-platform te hacken, wat uiteindelijk duurder zal zijn dan de winst zelf.

Laten we naar het volgende deel van deze handleiding gaan, hoe werkt de blockchain-werkgids.

Hoe werkt Blockchain-consensus?

U weet inmiddels al dat consensus een methode is om tot overeenstemming te komen. In feite is het een vorm van hoe individuen op het netwerk tot een oplossing kunnen komen, ook al vinden minderheden het misschien niet leuk.

In werkelijkheid is de consensus een van de kernprioriteiten van een blockchain, want zonder deze kunnen duizenden knooppunten nooit tot een akkoord komen. Deze modellen zijn er om eerlijkheid en gelijkheid tussen alle deelnemers te creëren.

Er is echter niet één manier om binnen een systeem tot consensus te komen. In werkelijkheid zijn er veel algoritmen die verschillende blockchain-platforms gebruiken. Het is duidelijk dat ze allemaal anders werken en hun eigen gebreken hebben.

Dus als je je afvraagt ​​hoe blockchain-consensus werkt, moet je ze allemaal afzonderlijk kennen om het te begrijpen.

Bewijs van werk

Het is een van de populaire en eerste consensusalgoritmen die in de blockchain zijn geïntroduceerd. Hier worden knooppunten mijnwerkers genoemd en ze zullen complexe wiskundige problemen oplossen met behulp van de rekenkracht van hun apparaat om de blokken te verifiëren.

Vertraagd bewijs van werk

Hier zullen sommige notarisknooppunten gegevens van het ene blockchain-platform naar het andere optellen en de kracht van hashing veiligstellen. Beide blockchain-netwerken kunnen PoS of PoW gebruiken om consensus te bereiken.

Bewijs van inzet

Bewijs van inzet stelt u in staat deel te nemen aan de consensus in termen van hoeveel munten u in het netwerk hebt ingezet. Als je meer munten hebt, wordt je kans om een ​​blok te minen groter.

Gedelegeerd bewijs van inzet

In deze is er een concept van afgevaardigden en getuigen. Elk knooppunt wordt gekozen door middel van stemmen. Getuigen op het platform zijn verantwoordelijk voor het valideren van de transacties. Aan de andere kant kunnen afgevaardigden de parameters van het systeem wijzigen. Hoe dan ook, alle knooppunten die aan consensus deelnemen, worden betaald.

Gehuurd bewijs van inzet

Bij gehuurd bewijs van inzet kunnen de kleine boeren deelnemen aan consensus. Omdat de vorige PoS hen hun munten niet in het netwerk liet inzetten, creëert dit een oneerlijke omgeving. Daarom biedt LPoS meer kermis.

Bewijs van Stake Velocity

Het bewijs van de snelheid van de inzet biedt een extra stimulans om te voorkomen dat gebruikers in het netwerk gaan staken. Hier kunt u meer verdienen als u een actieve portemonnee heeft. Dit betekent dat gebruikers die niet vaak actief zijn, niet de extra betaling krijgen voor het valideren van een blokkering.

Bewijs van verstreken tijd

Alle knooppunten moeten een bepaalde tijd wachten voordat ze kunnen deelnemen aan consensus. De tijdslimiet wordt willekeurig gekozen. U kunt dus alleen een blok maken als u klaar bent met wachten. Er is geen manier om het te omzeilen, omdat het systeem bijhoudt of het knooppunt heeft gewacht of niet.

Praktische Byzantijnse fouttolerantie

Praktische Byzantijnse fouttolerantie lost het probleem met gecompromitteerde knooppunten op. Dus voordat een knooppunt het netwerk kan beschadigen, gaat het uit van de mogelijkheid van een storing. In werkelijkheid krijgt het systeem informatie van andere knooppunten zodra een knooppunt is gecompromitteerd om dat knooppunt te negeren.

Vereenvoudigde Byzantijnse fouttolerantie

Hier worden de transacties in een batch gevalideerd. Meer nog, de blokgenerator verzamelt alle transacties en groepeert ze dienovereenkomstig en brengt ze vervolgens in één blok. Een validator moet dan het hele blok valideren om de transacties te verifiëren.

Gedelegeerde Byzantijnse fouttolerantie

Hier wordt de leider van de knooppunten een afgevaardigde genoemd en heeft deze beperkte macht. Als de leider het netwerk probeert te manipuleren, zal een andere afgevaardigde dat knooppunt vervangen. Meer nog, andere knooppunten kunnen het niet eens zijn met de gedelegeerde en hun leider dienovereenkomstig wijzigen.

Federatieve Byzantijnse overeenkomst

Hier krijgen alle algemene knooppunten hun eigen afzonderlijke blockchain om te draaien. En voordat een knooppunt een transactie kan aanvragen, moet dat knooppunt vanaf het begin worden geverifieerd en bekend. Ook hier kan een knooppunt kiezen wie het op het netwerk vertrouwt.

Bewijs van activiteit

Het is een combinatie van PoW en PoS. Hier pre-minen de mijnwerkers een bloksjabloon in plaats van een volledige sjabloon. Later valideert een validator het resterende blok. In werkelijkheid geldt: hoe meer inzet een validator in het netwerk heeft, hoe meer valide zijn / haar validatie zou zijn.

Bewijs van autoriteit

Hier zullen de knooppunten die deelnemen aan consensus hun reputatie op het spel zetten. In feite worden de validerende knooppunten geselecteerd op basis van hun ware identiteit. Bovendien moeten de validators geld en hun reputatie investeren om hun plaats op het platform te verdienen.

Bewijs van reputatie

Het lijkt veel op Proof of Authority; een validator moet echter een goede reputatie hebben om deel te nemen aan de consensus. Sterker nog, als ze het netwerk proberen te bedriegen, zouden ze ernstige gevolgen hebben.

Bewijs van geschiedenis

Hier creëert het systeem belangrijke gebeurtenissen op het netwerk. Een knooppunt kan vervolgens de transactie valideren op basis van of de transactie vóór of na die gebeurtenis heeft plaatsgevonden.

Bewijs van belang

Hier houdt de blockchain het belang bij. Hoe meer munten een gebruiker heeft, hoe hoger zijn / haar score zal zijn. Zodra ze in aanmerking komen voor deelname, kunnen ze een blok oogsten. Bovendien, als je meer oogst, zal je belangrijkheidsscore toenemen.

Bewijs van capaciteit

Gebruikers zouden hun beschikbare harde schijfcapaciteit gebruiken om mijnrechten te selecteren in plaats van rekenkracht te gebruiken. Dus hoe groter uw harde schijf is, hoe meer u blokken kunt valideren.

Bewijs van verbranding

Hier werkt de blockchain door munten te branden om het netwerk stabiel te houden. De gebruikers zouden dus een aantal van hun munten naar een eteradres sturen en ze verbranden zodat ze kunnen deelnemen aan consensus.

Bewijs van gewicht

In plaats van alleen te vertrouwen op het aantal munten dat u hebt ingezet, houdt het systeem rekening met andere factoren om mee te wegen. Dus zelfs als u minder munten heeft, kunt u toch deelnemen aan consensus..

Nu weet je hoe blockchain-consensus werkt. Laten we verder gaan naar de volgende fase in hoe werkt de blockchain-werkgids.

Kan Blockchain werken zonder cryptocurrency?

Blockchain wordt vanaf het allereerste begin geassocieerd met cryptocurrencies. Daarom denken velen van jullie misschien dat blockchain niet kan werken zonder cryptocurrency. Maar blockchain kan werken zonder cryptocurrency.

In feite zijn er al veel platforms die geen native tokens of munten hebben. Veel blockchain-projecten evolueren nu naar een token- of crypto-loos ecosysteem. Hyperledger is bijvoorbeeld een blockchain-platform voor bedrijven dat geen native tokens heeft om het netwerk van brandstof te voorzien.

Het token varieert eigenlijk aanzienlijk, afhankelijk van hoe blockchain werkt.

Er wordt voorspeld dat cryptocurrencies mislukken

Cryptocurrencies zijn meestal geschikt voor openbare platforms, omdat ze een vorm van een stimuleringsprogramma nodig hebben om de gebruikers in consensus te houden. Als het echter om bedrijfsplatforms gaat, gaan ze meestal met toestemming of privé.

Als gevolg hiervan hebben ze geen munt of token nodig om knooppunten aan te moedigen deel te nemen aan consensus. Meer nog, cryptocurrencies zijn eigenlijk vrij onstabiel voor de economie. In werkelijkheid is een vluchtig activum niet geschikt voor praktijkgevallen.

Het hebben van een token in het systeem trekt ook hackers aan. Daarom voorspellen experts dat cryptocurrencies binnenkort zullen mislukken. Het is dus vrij logisch om door te gaan naar blockchain die kan werken zonder cryptocurrency.

Overheden of andere sectoren zijn geïnteresseerd om te profiteren van de onderliggende use-case van de technologie, niet van een op tokens gebaseerde architectuur. Misschien kunnen er in de toekomst cryptocurrencies ontstaan ​​wanneer de wereld klaar is voor het digitale geldsysteem.

Maar op dit moment lijkt het geen mogelijkheid. En dus, voor uw blockchain-implementatie, moet u zich ook concentreren op een blockchain die kan werken zonder cryptocurrency.

Hoe werkt de Blockchain-app

Met de opkomst van gedistribueerde grootboektechnologie op de markt, moet u ook veel gedecentraliseerde applicaties hebben opgemerkt. In feite zijn deze gedecentraliseerde applicaties blockchain-apps. U kunt zich echter afvragen hoe de blockchain-app werkt?

Dus, hoe werkt de blockchain-app? In werkelijkheid draaien deze applicaties op dezelfde principes als elk ander blockchain-platform.

Deze hebben praktisch geen centraal faalpunt. Als je ze vergelijkt met gecentraliseerde systemen, dan werkt blockchain wel degelijk betrouwbaarder. Meer nog, het zal een gedecentraliseerde database gebruiken om alle informatie op te slaan en gedecentraliseerde rekenkracht gebruiken om te werken.

Bovendien gebruiken deze ook gedecentraliseerde consensusmechanismen die ik in de vorige sectie heb geschetst. Meestal gebruiken de meeste applicaties een energiezuinig consensusmechanisme om tot overeenstemming tussen de gebruikers te komen. Een dApp die de prestaties van uw computer vertraagt, zal niet populair worden op de markt.

Een ander fascinerend feit over de blockchain-app is dat de broncode van deze applicaties voor iedereen toegankelijk is. Vanwege het gedecentraliseerde karakter van het model moest iedereen op het netwerk er toegang toe krijgen. De gebruiker moet ook verifiëren wat voor soort app hij gebruikt om malware te voorkomen of om de informatie van andere gebruikers te beschermen.

De meeste blockchain-apps werken met een soort token of munt. In feite helpt het om het model van brandstof te voorzien en hun consensusmechanisme te behouden. Bovendien bieden de meeste apps gebruikers een manier om waarde uit te wisselen, en daarom zijn digitale token of munten nodig.

Hoe dan ook, laten we verder gaan met het volgende deel in dit, hoe werkt blockchain als gids.

Hoe werkt Blockchain-authenticatie

U kunt in veel industrieën op blockchain gebaseerde authenticatie gebruiken. In werkelijkheid heeft elke branche die het Internet of Things (IoT) gebruikt, een vorm van authenticatie nodig om beveiliging te bieden.

En dat is waar de op blockchain gebaseerde authenticatie kan schitteren.

In werkelijkheid biedt de functie veel voordelen –

 • Zowel de decoderings- als de ondertekeningssleutels blijven op het apparaat.
 • Versleutelings- en verificatiesleutels worden opgeslagen op het blockchain-platform.
 • Het proces biedt bescherming tegen alle soorten cyberaanvallen zoals replay, man-in-the-middle, phishing, enz..

Hoe werkt blockchain-authenticatie echter, lijkt een populaire vraag onder de nieuwkomers. Laten we dus eens kijken hoe blockchain-authenticatie werkt in deze handleiding.

Onboarding van een nieuwe gebruiker

Hier kan een gebruiker iedereen zijn, van een individu tot een bedrijf of een apparaat. Om de gebruiker voor de eerste keer in het systeem te krijgen, heeft de gebruiker zijn / haar naam, IMEI-nummer, CIN, IP-adres, accountnummer enz. Nodig. De vereisten kunnen variëren afhankelijk van het platform of het bedrijf..

Daarnaast moet de gebruiker ook een beschrijving van zichzelf indienen.

In ruil daarvoor geeft de blockchain hen –

 • Blockchain-adres
 • Een privésleutel
 • Een openbare sleutel
 • Relevante transactie-ID
 • RSA openbare sleutel
 • RSA-privésleutel

Hiervan worden sommige automatisch op het netwerk gepubliceerd –

 • Identificatie van de gebruiker
 • Beschrijving van de gebruiker
 • De openbare sleutel
 • Blockchain-adres
 • RSA openbare sleutel

De nieuw gemaakte privésleutel en RSA-privésleutel worden echter niet gepubliceerd.

Authenticatieproces

Tijdens het onboarding van een nieuwe gebruiker genereert het systeem veel sleutels en adressen om de gebruiker later te helpen identificeren. Nu u hiervan op de hoogte bent, laten we eens kijken hoe blockchain-authenticatie werkt.

Een knooppunt vraagt ​​om authenticatie en een verificatieknooppunt verifieert of de aanvrager is geauthenticeerd om lid te worden van het netwerk of niet. Hier is het verzoekende knooppunt bijvoorbeeld John en het verificatieknooppunt is x bedrijf.

 • Stap 1:

John haalt de openbare RSA-sleutel van het x-bedrijf op met het blockchain-adres van het bedrijf als parameter.

 • Stap 2:

Vervolgens versleutelt John zijn blockchain-adres met de openbare RSA-sleutel en stuurt deze naar het x-bedrijf.

 • Stap 3:

Het x-bedrijf zal zijn RSA-privésleutel samen met het gecodeerde bestand gebruiken om het blockchain-adres te decoderen.

 • Stap 4:

Vervolgens gebruikt het x-bedrijf het blockchain-adres als een parameter en haalt het de openbare RSA-sleutel van John op.

 • Stap 5:

Het x-bedrijf genereert vervolgens een willekeurige tekenreeks van 512 tekens en een hash en het huidige tijdstempel en versleutelt deze met de openbare RSA-sleutel van John. In de tussentijd worden de hash en het huidige tijdstempel opgeslagen in het grootboeksysteem van het bedrijf.

 • Stap 6:

Het x-bedrijf stuurt vervolgens de gecodeerde hash naar John.

 • Stap 7:

John gebruikt zijn eigen RSA-privésleutel om de hash te decoderen. Hiervoor gebruikt hij de versleutelde gegevens samen met de RSA-sleutel als parameters. Later gebruikt hij zijn privésleutel om de hash te ondertekenen en een unieke digitale handtekening als uitvoer te krijgen.

 • Stap 8:

Vervolgens versleutelt John een envelop met de digitale handtekening, de ondertekende hash en het blockchain-adres en stuurt deze naar het x-bedrijf.

 • Stap 9:

Het x-bedrijf ontsleutelt het vervolgens met zijn RSA-privésleutel en controleert of de handtekening geldig is of niet. Hiervoor gebruikt het bedrijf het blockchain-adres van John, de handtekening en de te verifiëren gegevens.

 • Stap 10:

Als de handtekening geldig is, zal de uitvoer waar zijn, anders zal er een foutmelding verschijnen. Zodra de handtekening is geverifieerd, mag John het netwerk betreden.

Laten we verder gaan met het volgende deel in deze handleiding, hoe werkt blockchain werkt, eenvoudig uitgelegd.

Blockchain die in verschillende sectoren werkt

Blockchain kan in verschillende sectoren werken, zoals de gezondheidszorg, supply chain management, overheid, handel, financiële instellingen, onroerend goed, verzekeringen en nog veel meer. De zorgsector kan sterk profiteren van deze integratie.

Maar hoe werkt blockchain eigenlijk in de zorg? Nou, blockchain kan heel efficiënt in de zorg werken en veel patiëntveiligheid bieden. Meer nog, het kan omgaan met namaakgeneesmiddelen, de privacy van patiënten en nog veel meer wanneer de blockchain in de gezondheidszorg zal werken.

Aan de andere kant krijgt supply chain management of trading een naadloze realtime tracking van producten, kwaliteitscontroles en bronauthenticatieproces..

Overheden of financiële instellingen hebben meer nodig dan openbare (Ethereum) blockchains. Ze hebben een geautoriseerde toegang nodig (Hyperledger, EEA en Corda) waar het systeem gedecentraliseerd zou zijn, maar ook de privacy van gevoelige informatie zou waarborgen.

Dit zijn een paar voorbeelden van hoe blockchain in verschillende sectoren kan werken.

Eindnoot

Blockchain is er om te blijven, en het belangrijkste is dat veel bedrijven de technologie al op hun eigen manier nastreven. Volgens Gartner, blockchain zal tegen het jaar 2030 $ 3,1 biljoen aan marktplaatsen zijn.

Maar wat betekenen deze allemaal? Het betekent dat de meeste bedrijven hun eigen blockchain-oplossing zullen hebben en dat het bedrijfsmodel de komende jaren drastisch verandert. In werkelijkheid zal het zeker ook uw bedrijf beïnvloeden, en u kunt de integratie van de technologie op geen enkele manier overslaan en toch de overhand krijgen op de markt.

Het wordt dus de hoogste tijd dat u leert hoe blockchain werkt en hoe u het in uw systeem kunt implementeren. Blockchain-trainingen kunnen hierbij helpen. Het goede nieuws is dat onze gecertificeerde professionele blockchain-cursus voor bedrijven alles biedt wat je nodig hebt om je allereerste blockchain-implementatie te starten.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me