Hybride blockchain: het beste van twee werelden

Hybride blockchain is een revolutionair type blockchain-technologie. In deze gids duiken we in de kernelementen van een hybride blockchain en leren we hoe het werkt.

De blockchain verandert de wereld op unieke wijze. Het stelt ondernemingen, overheden en andere organisaties in staat om hun workflow beter af te handelen en hun systemen te verbeteren met betere oplossingen. Nu verandert het de manier waarop we gegevens opslaan, openen en gebruiken om de nooit eindigende cyclus van technologische groei te verbeteren. Het heeft ook invloed op andere aspecten van onze technologie, waaronder hoe we vertrouwen wekken in een netwerk.

Blockchain kan op drie verschillende manieren worden gebruikt: privé, openbaar, consortium en hybride. Als je in het verleden over blockchain hebt gelezen, heb je misschien een idee van hoe private en publieke blockchain werkt. Voor degenen die het niet weten, zullen we ze hieronder in detail bespreken.

De derde manier, namelijk een hybride, kan echter invloed hebben op de verschillende industrieën. De hybride blockchain is de mix van beide werelden, zowel private als publieke blockchain. Dit geeft organisaties meer controle over wat ze willen bereiken in plaats van hun plannen over de beperking van de technologie te wijzigen.

Het gebruik van blockchain-technologie kan zowel op financiële als niet-financiële wijze worden gedaan. Met blockchain wordt het onmogelijk om met gegevens te knoeien of het systeem te hacken. De openheid van de publieke blockchain brengt mensen over de hele wereld bij elkaar, terwijl de private blockchain ervoor zorgt dat een gesloten ecosysteem ook kan gedijen met blockchain-mogelijkheden.

In dit artikel gaan we door met hybride blockchain en wat deze te bieden heeft. We zullen ook de hybride blockchain-definitie bespreken en deze van binnenuit begrijpen. Maar laten we eerst eens kijken naar zowel private als publieke blockchain.

Schrijf nu in: Enterprise Blockchains Fundamentals-cursus

Wat is openbare blockchain?

Zoals de naam al doet vermoeden, is openbare blockchain openbaar van aard. Toen het witboek van Bitcoin kwam, noemde het ook blockchain in zijn openbare vorm. Het betekent ook dat de openbare blockchain voor iedereen openstaat en dat iedereen eraan kan deelnemen.

De vraag is echter waarom iemand zich bij een openbare blockchain zou aansluiten? Hier komt de prikkel die een openbare blockchain te bieden heeft. Dit verbetert op zijn beurt het aantal gebruikers en verbetert de gezondheid en groei van blockchain. Bitcoin doet het uitzonderlijk goed.

Mijnwerkers kunnen bijvoorbeeld deelnemen en rekenkracht leveren om complexe algoritmen op te lossen. Door dit te doen, wordt een transactie of blok gedolven. Aan de andere kant worden de mijnwerkers gestimuleerd omdat ze bitcoin hebben ontvangen voor het werk dat ze hebben gedaan. Er zullen altijd gebruikers en werknemers in een openbare blockchain-omgeving zijn om deze soepel te laten werken. Vloeiendheid is belangrijk, en daarom houdt stimulering het gaande.

Een ander voorbeeld van openbare blockchain omvat NEO, Ethereum, enzovoort.

Iedereen zonder enige beperking kan ook een openbare blockchain maken.


Wat is Private Blockchain?

Nu we een duidelijk beeld hebben van wat openbare blockchain te bieden heeft. Laten we verder gaan met de privé-blockchain. Zoals je misschien al uit de naam hebt geraden, zijn private blockchain privé.

In een private blockchain beperken de partijen de toegang van de blockchain tot zijn gebruikers. Gebruikers moeten toegang krijgen tot het netwerk voordat ze het kunnen gebruiken. Ook kan de toegang alleen worden ontleend aan de autoriteit die de privé-blockchain beheert.

Omdat het een private blockchain is, kunnen dingen veranderen zoals ze willen. De beheerder kan bijvoorbeeld transacties beperken op basis van hun aard, snelheid of intentie. De controle hier geeft private blockchain een geweldige use-case voor bedrijven of organisaties die willen profiteren van de blockchain maar in een gesloten omgeving.

Nog een ding dat u hier moet opmerken, is dat private blockchain niet volledig is afgesloten voor openbare toegang. Ze zijn toegankelijk op basis van waar de beheerder de dingen voor heeft ingesteld.

Quorum is bijvoorbeeld een particuliere blockchain die wordt aangedreven door het Ethereum-netwerk. Het maakt gebruik van een nieuw consensusmechanisme en heeft ook strikte transactie- / contractprivacy. J.P. Morgan is de maker van Quorum. Andere voorbeelden die het vermelden waard zijn, zijn Hyperledger en Corda.

Wilt u meer weten over het verschil tussen private en publieke blockchain? Hier is een gids voor de openbare versus privé-blockchain die u kunt bekijken.

Hybride Blockchain-definitie

De hybride blockchain kan het best worden gedefinieerd als de blockchain die het beste deel van zowel private als publieke blockchain-oplossingen probeert te gebruiken. In een ideale wereld betekent een hybride blockchain tegelijkertijd gecontroleerde toegang en vrijheid.

De hybride blockchain-architectuur is te onderscheiden van het feit dat ze niet voor iedereen toegankelijk zijn, maar toch blockchain-functies bieden zoals integriteit, transparantie en beveiliging..

Zoals gewoonlijk is de hybride blockchain-architectuur volledig aanpasbaar. De hybride blockchain-leden kunnen beslissen wie aan de blockchain kan deelnemen of welke transacties openbaar worden gemaakt. Dit brengt het beste van twee werelden en zorgt ervoor dat een bedrijf optimaal kan samenwerken met zijn stakeholders.

We hopen dat je een duidelijk beeld hebt gekregen van de hybride blockchain-definitie. Om een ​​veel beter beeld te krijgen, raden we je aan om enkele hybride blockchain-projecten te bekijken. XDC is een van die projecten die profiteren van zowel publieke als private blockchain. Het is gemaakt en beheerd door XinFin, een Singaporese onderneming.

Hybride blockchain

Controleerbare transacties

Hoewel transacties niet openbaar worden gemaakt, zijn ze nog steeds verifieerbaar wanneer dat nodig is. Elke transactie die plaatsvindt in het hybride blockchain-platform kan privé worden gehouden en altijd openstaan ​​voor verifieerbaarheid wanneer dat nodig is. Omdat blockchain wordt gebruikt, werkt het meest cruciale aspect hier. Onveranderlijkheid. Het zorgt ervoor dat elke transactie één keer wordt geschreven en niet op tijd kan worden gewijzigd.

Dus, zal het veilig zijn in vergelijking met openbare of particuliere blockchain? Het antwoord is ja. Hoewel een aantal individuen het beheert, kunnen ze de onveranderlijkheid en veiligheid van de transacties niet wijzigen. Ze kunnen alleen bepalen welke transacties openbaar worden gemaakt en welke niet.

Hoe werken de gebruikers in de hybride blockchain?

Zodra een gebruiker de toelage krijgt om toegang te krijgen tot het hybride blockchain-platform, kan hij volledig deelnemen aan de activiteiten van de blockchain. Hij deelt gelijke rechten om transacties te doen, ze te bekijken of zelfs transacties toe te voegen of te wijzigen. Een ding dat echter geheim wordt gehouden, is de identiteit van de gebruikers van andere deelnemers. Dit wordt gedaan om de privacy van de gebruiker te beschermen.

Wanneer een gebruiker transacties uitvoert met de andere gebruiker, wordt alleen zijn identiteit onthuld door de partij waarmee hij te maken heeft. Om ervoor te zorgen dat het bovenstaande identificatieproces correct wordt uitgevoerd, voeren bedrijven en organisaties KYC (Know Your Customer) uit om het te laten werken. Vooral financiële instellingen moeten het correct afhandelen, omdat ze niet kunnen toestaan ​​dat de transactie wordt uitgevoerd door een gebruiker die niet helemaal bekend is bij de blockchain.

De anonimiteit van de openbare staat

Zelfs wanneer de hybride blockchain een beperkte anonimiteit heeft voor de gebruikers die deelnemen aan het netwerk, wordt de openbare anonimiteit gehandhaafd. Op deze manier kan niemand buiten het netwerk iets weten over de gebruikers. Dit leidt ons naar een opwindend kruispunt van zowel de publieke als private systemen.

Het hybride netwerk biedt alle kritieke functies van een openbare blockchain, zoals veilig, transparant, onveranderlijk en gedecentraliseerd, maar het beperkt ook de mogelijkheid om op welke manier dan ook toegang te krijgen tot transacties, transacties te bekijken of te wijzigen. Ook kan niet iedereen het netwerk gebruiken, wat ervoor zorgt dat vertrouwelijke informatie niet uit het netwerk verdwijnt. Hybride blockchain bevordert dus meer veiligheid omdat het beide functies gebruikt.

Laten we eens kijken naar de voordelen van de hybride blockchain.

Voordelen van hybride blockchain

We weten nu wat hybride blockchain is. We hebben ook een duidelijk begrip van andere soorten blockchain: dat wil zeggen, privé en openbaar. Nu is het tijd om de voordelen van hybride blockchain op een rij te zetten en wat het te bieden heeft.

  1. Werkt in een gesloten ecosysteem: Het belangrijkste voordeel van hybride blockchain is het vermogen om in een gesloten ecosysteem te werken. Dat betekent dat bedrijven of organisaties zich geen zorgen hoeven te maken over het uitlekken van hun informatie wanneer ze profiteren van blockchain-technologie.
  2. Wijzigt de regels indien nodig: Bedrijven gedijen bij verandering. Het goede nieuws over hybride blockchain omdat ze regels moeten wijzigen. De aard van de wijziging hangt echter af van wat de hybride blockchain probeert te doen. Verwacht echter niet gegevens te wijzigen of transacties aan te passen in een hybride systeem dat bandregistratie of gebruikersidentiteit afhandelt voor verificatiedoeleinden.
  3. Bescherming tegen een aanval van 51%: Hybride blockchain is immuun voor een aanval van 51% omdat hackers geen toegang hebben tot het netwerk om de aanval uit te voeren.
  4. Privacy beschermen terwijl u communiceert met The Outer World: Hoewel private blockchain het beste is voor privacygerelateerde kwesties. Ze zijn echter beperkt als het gaat om communicatie met de buitenwereld. Veel bedrijven willen misschien de privacy behouden, maar moeten ook hun blockchain configureren zodat ze kunnen communiceren met al hun aandeelhouders, inclusief het publiek.
  5. Lage transactiekosten: Een ander bijkomend voordeel van het gebruik van hybride blockchain is dat de transactiekosten laag zijn. Transacties zijn ongetwijfeld goedkoop, omdat er maar weinig knooppunten nodig zijn om ze te verifiëren. De krachtigste knooppunten in het netwerk maken het gemakkelijk om de transactie te verifiëren, waarvoor mogelijk duizenden knooppunten in de openbare blockchain nodig zijn. De transactiekosten kunnen dalen tot zelfs 0,01 $ per transactie.

Gebruiksscenario’s voor hybride blockchain

Laten we nu eens kijken naar enkele use-cases voor hybride blockchain om een ​​beter begrip te krijgen.

Hybride IoT

De eerste use-case die we willen bespreken, is de Hybrid IoT. Het internet der dingen kan lastig zijn om te beheren met een complete openbare blockchain-oplossing, omdat het hackers gratis gegevens geeft om knooppunten in kaart te brengen of deze zelfs te hacken. Met hybride blockchain kunnen de apparaten in een privénetwerk worden geplaatst met toegang tot degenen die ze alleen nodig hebben. Sommige aspecten van het netwerk kunnen openbaar worden gemaakt, afhankelijk van de gegevens die moeten worden gedeeld. Een hybride aanpak kan veel beveiligingsproblemen oplossen.

Wereldwijde financiën en handel

Zelfs financiën kunnen profiteren van de hybride blockchain. XinFin gebruikt een hybride blockchain die Ethereum gebruikt voor de openbare component, terwijl Quorum voor de privécomponent van hun oplossing is. Hun doel is om een ​​wereldwijd financierings- en handelsplatform te bieden met behulp van hybride technologie. Ze gebruiken DPOS (gedelegeerde Proof-of-Stake).

Bankieren

Een hybride blockchain kan een ideale oplossing zijn voor bankieren. Omdat banken problemen intern moeten oplossen en ook gebruikersinformatie moeten beveiligen, kunnen ze deze aanpak gebruiken. Zelfs Ripple, een meer gefocuste gecentraliseerde cryptocurrency, kan naar een hybride blockchain-netwerk gaan als er een verandering nodig is.

Bevoorradingsketen

Supply chains kunnen ook enorm profiteren van de hybride blockchain. Omdat de toeleveringsketen enorm is, is het essentieel dat ze voor hybride gaan. Er kan geen private of publieke blockchain komen. Veel logistieke bedrijven in de supply chain zijn al begonnen met de implementatie ervan.

Een groot voorbeeld dat hybride blockchain in de toeleveringsketen gebruikt, is de IBM Food Trust. Ze zijn gericht op het verbeteren van de efficiëntie in de hele voedselvoorzieningsketen en in de hele voedselvoorzieningsketen. Het is een netwerk waar iedereen, inclusief boeren, groothandels, distributeurs en anderen, aan deelneemt. Walmart is ook een actieve speler in dit project.

Overheden

Blockchain kan de manier waarop overheden werken veranderen. Zelfs regeringen weten dat en zijn begonnen met het gebruik van blockchain in hun bestuur. De overheid kan bijvoorbeeld blockchain gebruiken om te stemmen, een openbare identificatiedatabase aan te maken, complexe gegevens vast te leggen, acquisities te automatiseren, sociale / humanitaire hulp te bieden, enzovoort..

Om dit allemaal mogelijk te maken, moeten hybride blockchains worden gebruikt. Het geeft de overheid de controle die ze nodig heeft en stelt het publiek in staat om er toegang toe te krijgen. Volledig private of openbare blockchain zal niet werken, omdat ze de toegang van de gebruiker belemmeren of te veel gegevens onthullen. De juiste controle van de blockchain kan ervoor zorgen dat de overheid de touwtjes in handen houdt en tegelijkertijd profiteert van de blockchain.

Enterprise-services

Last but not least zullen we dankzij de hybride blockchain ook een grote verandering zien in de zakelijke dienstverlening. Het kan niet alleen worden gebruikt om open-source technologie te bouwen, maar ook om enterprise-grade oplossingen te ontwikkelen. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld hybride blockchain gebruiken om hun service te automatiseren en hun betrouwbaarheid, vertrouwen en transparantie te verbeteren voor zowel werknemers als eindgebruikers – industrieën zoals de luchtvaart, de toeleveringsketen, enzovoort..

Privé versus openbaar versus hybride

Laten we eens kijken hoe de verschillende soorten blockchain presteren als we ze met elkaar vergelijken.

PublicPrivateHybrid
Definitie De openbare blockchain staat open voor iedereen waar iedereen aan kan deelnemen. Private blockchain wordt beheerd door eigenaren en de toegang is beperkt tot bepaalde gebruikers. De hybride blockchain is een combinatie van de publieke en private blockchain. Dit betekent dat sommige processen privé worden gehouden en andere openbaar.
Transparantie De openbare blockchain is volledig transparant. De private blockchain is alleen transparant voor de gebruikers die toegang krijgen. De transparantie van hybride blockchain hangt af van hoe de eigenaren de regels bepalen.
Incentive Openbare blockchain stimuleert deelnemers om het netwerk te laten groeien. De private blockchain is beperkt en heeft dus geen vergelijkbare prikkel als die van een publieke blockchain. Hybride blockchain kan ervoor kiezen om gebruikers te stimuleren als ze dat willen.
Gebruiksscenario In vrijwel elke branche toepasbaar. Goed voor openbare projecten. Het is ook goed voor het maken van cryptocurrency voor commercieel gebruik. Private blockchain is geweldig voor de implementatie van blockchain van organisaties, omdat ze volledige controle over hun workflow vereisen. Hybride is het meest geschikt voor projecten die niet privé of openbaar kunnen worden gemaakt en die een gebrek aan vertrouwen hebben. De toeleveringsketen is een goed voorbeeld. Het is ook effectief in het bankwezen, financiën, IoT en andere.
KYC nodig Nee Ja Ja
Transactiekosten Duur Niet zo duur Niet zo duur
Draagt ​​basiseigenschap van blockchain Ja Ja Ja

Is hybride en gefedereerd (consortium) anders?

Op het eerste gezicht klinken ze misschien identiek, maar dat is niet de realiteit. Zowel federatief als hybride gebruiken een andere benadering en hebben hun unieke eigenschap. Door deze kenmerken te kennen, kunt u uzelf uitrusten met de kennis die u moet kiezen voor uw bedrijf of organisatie. Laten we eens kijken hoe hybride blockchain versus consortium blockchain zich ontwikkelt.

Consortium Blockchain

Een groep beheert consortium blockchain. De groep bepaalt hoe de blockchain gaat functioneren. Er is ook beperkte toegang en de groep beslist wie de toegang krijgt. De voordelen van strikte toegang zijn duidelijk. Beperkte toegang betekent bijvoorbeeld snellere transacties, hoge schaalbaarheid en betere transactieprivacy.

Hybride blockchain

De hybride blockchain is een combinatie van publieke en private entiteiten. De beste manier om het te beschrijven, is door een openbare blockchain te gebruiken waar een particulier netwerk wordt gehost. Dit betekent dat er een beperkte deelname is die wordt gecontroleerd via de private blockchain zelf.

Technisch gezien werkt het door de gehashte datablokken te genereren met behulp van het privénetwerk en die gegevens vervolgens openbaar op te slaan zonder de gegevensprivacy in gevaar te brengen.

In tegenstelling tot federatieve blockchain, biedt hybride blockchain flexibele controle over de blockchain. Dit betekent dat de controle over gedeelde gegevens niet ideaal is en niet beter dan die van een federatieve. De beste use-case van hybride blockchain is schaalbaarheid en decentralisatie.

Bekijk de onderstaande tabel voor meer informatie over hybride blockchain versus consortium blockchain.

Hybride Blockchain Consortium Blockchain
Toegang Sommige instanties zijn openbaar en andere zijn beperkt Alleen geselecteerde deelnemers krijgen volledige toegang
Transactiesnelheid Snel Snel
Gezag Gedeeltelijk gedecentraliseerd Gedecentraliseerd
Privacy Gedeeltelijk Gedeeltelijk

Afsluitende gedachten: is hybride blockchain de toekomst?

Een publieke of private blockchain kan niet elk probleem oplossen. Voor organisaties en bedrijven die willen profiteren van de blockchain, maar hun kritieke bedrijfsgegevens en processen niet aan de hele wereld willen blootstellen!

We gingen door private, publieke en uiteindelijk hybride blockchain om het te begrijpen. Als je nog steeds in de war bent met deze verschillende varianten van blockchain en er meer over wilt weten, bekijk dan onze gratis blockchain-cursus.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map