Wat is SAFT: een inleiding tot een methode voor het inzamelen van fondsen voor Blockchain-projecten

Als u een blockchain-crypto-ondernemer bent die probeert geld in te zamelen voor uw project, evalueert u waarschijnlijk meerdere opties. Toenemende controle van de regelgeving op ‘Initial Coin Offerings’ (ICO’s) heeft u wellicht doen nadenken over het volgen van de ‘Simple Agreement for Future Tokens’ (SAFT) -route. Hier leg ik uit wat SAFT is, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Het SAFT-concept is het resultaat van ICO-regelgevingskwesties:

Om te begrijpen wat SAFT is, moet u eerst de achtergrond kennen. ICO’s zijn in 2017 erg populair geworden en hebben in dat jaar US $ 5,6 miljard opgehaald voor blockchain-startups. Ze zijn echter niet gereguleerd en toezichthouders over de hele wereld worden er wakker van.

In de VS heeft de Securities and Exchanges Commission (SEC), d.w.z. de regelgevende instantie die toezicht houdt op de effectenmarkt, meer dan 80 dagvaardingen gestuurd naar blockchain-start-ups. De SEC is van mening dat een meerderheid van blockchain-ICO’s beveiligingstokens heeft verkocht terwijl ze beweren utility-tokens te verkopen. De meeste start-ups hebben op dat moment niet eens een product, daarom hebben de tokens geen nut wanneer ze ze verkopen.

De regelgevende instantie beschouwt dit als een ernstige schending van de effectenwetgeving, die de verkoop van effecten zonder registratie en verplicht papierwerk verbiedt. De SEC stelt zelfs start-ups die echte utility-tokens verkopen in twijfel, vanwege hun agressieve marketing die toekomstige winsten uit tokens belooft.

Als beleggers tokens kopen met als hoofddoel toekomstige winsten, dan is het een beveiligingstoken. De start-ups die ze uitgeven, moeten voldoen aan strenge wettelijke vereisten, maar dat deden ze niet. Dit brengt veel ICO’s in regelgevingsproblemen. Lees er meer over in “Beveiligingstoken versus hulpprogramma-token: een vergelijking”.

SAFT is van plan dit probleem op te lossen door op voorhand effectenbeleggingscontracten te verkopen.

Wat is SAFT: een overzicht van de SAFT-whitepaper

Op 2 oktober 2017 brachten Marco Santori van het advocatenkantoor Cooley en een team van het Protocol Lab de SAFT-whitepaper uit. Je kunt het lezen in “Het SAFT-project: naar een compliant raamwerk voor tokenverkoop​.

SAFT werkt als volgt:

 1. Start-ups maken overeenkomsten waarin staat dat ze nu geld inzamelen voor tokens die ze in de toekomst zullen verstrekken.
 2. Geaccrediteerde investeerders kopen deze overeenkomsten en betalen nu in de verwachting in de toekomst tokens te ontvangen.
 3. De overeenkomsten zijn effectenbeleggingscontracten, daarom registreren start-ups ze bij de SEC.
 4. Start-ups ontwikkelen hun product en lanceren hun netwerk.
 5. Op dat moment verkopen de start-ups hun tokens, terwijl de investeerders die SAFT’s kochten automatisch hun tokens ontvangen.
 6. Wanneer start-ups hun netwerk lanceren, zullen de tokens daadwerkelijk worden gebruikt om toegang te krijgen tot het netwerk, daarom zullen het utility-tokens zijn.
 7. SAFT’s zijn geregistreerde beveiligingsinstrumenten en tokens die later worden verkocht, zijn hulpprogramma’s, daarom voldoen start-ups aan de wettelijke vereisten.

Voordelen van een SAFT-overeenkomst:

Velen in cryptogemeenschappen zijn van mening dat een SAFT-overeenkomst als volgt aanzienlijke voordelen biedt:

 1. Het tweestapsproces, d.w.z. een geregistreerd effectencontract gevolgd door utility-tokens, voldoet aan de wettelijke vereisten. Opmerking: ik zal hier later in dit artikel een tegenpunt op geven.
 2. Alleen geaccrediteerde beleggers zullen SAFT kopen, daarom lopen kleine beleggers geen risico hun geld te verliezen als de start-up mislukt.
 3. Omdat retailbeleggers later tokens kunnen kopen wanneer het platform klaar is, zullen ze uiteindelijk ook bijdragen aan de projectontwikkeling.

Nadelen van een SAFT-overeenkomst:


Overweeg de volgende nadelen van een SAFT-overeenkomst voordat u ervoor kiest om deze route te nemen:

 1. In de VS heeft de SEC niet bevestigd dat het tweestapsproces in een SAFT-overeenkomst voldoet aan de wettelijke vereisten. Vandaar dat het eerste voordeel van SAFT waarvan sommige leden van de cryptocommunity beweren, nog geen juridische ondersteuning hebben!
 2. Wanneer geaccrediteerde investeerders SAFT-overeenkomsten kopen, ontvangen ze geen token. Wanneer de startups hun platform echter vrijgeven en hun tokens openstellen voor het grote publiek om te kopen, ontvangen SAFT-investeerders hun tokens automatisch. SAFT-investeerders hoeven op dat moment niets te doen om hun tokens te ontvangen, waardoor het lijkt op privéverkopen die voorafgaan aan ICO’s. SEC zal dergelijke privéverkopen van beleggingscontracten in effecten beschouwen als een duidelijke schending van de effectenregelgeving!
 3. Wanneer start-ups SAFT-overeenkomsten verkopen, registreren ze deze als effectencontracten, maar ze registreren hun tokens niet als effecten. Effectenregelgeving behandelt SAFT-overeenkomsten als ‘converteerbare effecten’ en tokens als ‘onderliggende effecten’. Alleen de start-ups kunnen later tokens creëren, dus alleen zij bepalen wanneer de onderliggende effecten beschikbaar zullen zijn. De SAFT-beleggers kopen converteerbare effecten, maar accepteren ook risico’s die op dat moment niet op de markt zijn. SEC verplicht in dergelijke gevallen de registratie van onderliggende effecten samen met converteerbare effecten.

Anthony Zeoli is een juridisch expert die zeer bekend is met de cryptomarkt, effecten en hoe SEC regelgeving interpreteert. Hij heeft over deze nadelen geschreven na onderzoek van SAFT’s en een ontmoeting met SEC-functionarissen. Lees zijn analyse in “Eerste muntenaanbod: waarom de SAFT DEAD is …​.

Informatie die op het moment van schrijven beschikbaar was, geeft dat aan Start motor, een blockchain-start-up, heeft besloten om SAFT niet te gebruiken na bestudering van de nadelen.

Andere nadelen van een SAFT-contract:

U moet nog een paar nadelen van een SAFT-contract opmerken, als volgt:

 1. De effectenregelgeving verschilt van land tot land, terwijl het ontwerp van een SAFT-contract alleen voldoet aan de Amerikaanse regelgeving. U weet niet hoe andere landen SAFT-contracten zullen behandelen.
 2. SAFT-contracten voorkomen dat het grote publiek in het project investeert tijdens de vroege ontwikkelingsfase.

Blockchain-ondernemers moeten nadenken over hoe ze duurzaam geld kunnen inzamelen voor startende bedrijven:

Nu u weet wat SAFT is, moet u zorgvuldig overwegen hoe u geld kunt inzamelen voor uw blockchain-start-up. Hier zijn mijn suggesties:

 1. Overweeg durfkapitaalverhoging (VC): een VC-verhoging is niet eenvoudig, omdat de VC’s uw bedrijfsplan grondig onder de loep nemen. Ze hebben echter ook een hoge expertise en houden uw hand vast tijdens de vormingsjaren. Je krijgt ook zeer positieve berichtgeving in de media en toegang tot hun uitgebreide netwerken. Lees er meer over in “ICO vs VC: The Experience Matters”.
 2. Overweeg om een ​​ICO te lanceren die volledig voldoet aan de wettelijke vereisten. Het is zeker mogelijk. Meerdere start-ups doen het, en hoewel de kosten op korte termijn hoog zijn, compenseren de voordelen op lange termijn dit meer dan goed! Lees erover in “Hoe ICO succesvol te starten: een gids voor Blockchain-Crypto ICO-lancering”,
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map