Particuliere blockchain en consortium blockchain lijken soms op elkaar; ze zijn echter een beetje anders. Om u te helpen alle verwarring weg te nemen, behandel ik de vergelijking van private blockchain versus consortium blockchain. Laten we dus eens kijken hoe ze tegelijkertijd vergelijkbaar en verschillend zijn.

Er zijn verschillende soorten blockchain-platforms op de markt voor verschillende doeleinden. Als je zelfs maar een klein beetje van blockchain af weet, zou je weten dat het drie verschillende typen heeft: openbaar, privé en consortium / federatief. Sommigen van jullie kunnen echter worden verward met private blockchain versus consortium blockchain, omdat ze soms op elkaar lijken.

Over het algemeen is hun architectuur in veel gevallen vergelijkbaar; De onderliggende kenmerken van elke technologie zijn echter anders. Bovendien wordt elke technologie in verschillende situaties gebruikt om verschillende doelen te bereiken.

Deze gids zal elke beginneling helpen die moeite heeft om het concept van private en consortium blockchains te begrijpen.

Schrijf nu in: Gratis Blockchain-cursus

Wat is Private Blockchain?

Voordat we beginnen, laten we eens kijken wat in de eerste plaats een privé-blockchain is. Zonder de onderliggende technologie te kennen, kunt u het verschil tussen de twee soorten blockchain-technologieën onmogelijk begrijpen.

In werkelijkheid hebben private blockchains één enkele autoriteit of organisatie om voor het netwerk te zorgen. Maar wat betekent het? Het betekent dat, hoewel op openbare blockchain-platforms, iedereen toegang zou kunnen krijgen tot het platform, hier alleen werknemers van een enkele organisatie het zouden krijgen.

Maar het lijkt een beetje meer gecentraliseerd, nietwaar? In werkelijkheid bieden private blockchain-oplossingen niet echt de echte decentralisatiefunctie van de blockchain. In plaats daarvan krijgt u een gedeeltelijk gedecentraliseerd netwerk met een reeks regels en voorschriften.

Dit zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van private blockchain-oplossingen.

In veel gevallen, als de regerende autoriteit geschikt lijkt, kunnen ze ook een transactie terzijde schuiven. Een ander geweldig aspect van private blockchain-oplossingen is dat u privétransacties kunt hebben. Het betekent dat niet elke gebruiker u kan volgen of uw privétransacties in het grootboek kan zien.

In werkelijkheid is dit absoluut noodzakelijk, zelfs voor ons. Waarom? Nou, je wilt absoluut niet dat willekeurige mensen weten wanneer je een transactie hebt gedaan of zoiets.

Meestal valt het ook samen met de gebruikersrechten. Organisaties hebben ook te maken met uiterst gevoelige documenten en concurrenten kunnen hun merkwaarde stelen als ze aan het publiek worden overgelaten.

Dat is de reden waarom private blockchain-oplossingen vertrouwelijk zijn. Hoe dan ook, het heeft ook andere belangrijke kenmerken van blockchain.


U zult dus niet het gevoel hebben dat het netwerk op geen enkele manier eerlijk tegen u is. Bijvoorbeeld, Rimpeling is eigenlijk een privé blockchain-platform voor bedrijven.

Laten we in ieder geval eens kijken naar de kenmerken van private blockchain-oplossingen in deze privé blockchain versus consortium blockchain-technologiegids.

Private Blockchain: de beste kenmerken van deze technologie

Privacy is de grootste zorg

Bij private blockchains krijg je de extreme privacy van je dromen. Het lijkt een beetje overdreven, maar de oplossingen doen er alles aan om je alle privacy te geven die je nodig hebt. Kortom, deze oplossingen zijn meer voor bedrijfsniveau en niet voor openbaar gebruik.

En bedrijven hebben regelmatig te maken met veel gevoelige informatie. Een inbreuk op de beveiliging zou hier een vreselijk verlies betekenen voor het bedrijf en ook voor de economie.

Daarom is het buitengewoon noodzakelijk om een ​​netwerk te hebben dat deze gegevens bewaart. En natuurlijk kunnen private blockchains dat gemakkelijk doen.

Laten we eens kijken naar de volgende functie in deze vergelijkingsgids voor privé-blockchain versus consortium-blockchain.

Efficiënt dan openbare blockchains

In werkelijkheid kwamen openbare blockchains op de eerste plaats, en het biedt meer transparantie aan de mensen. Openbare blockchains gebruiken echter consensusprotocollen die veel energie verbruiken om hun systeem van brandstof te voorzien. Bovendien kosten protocollen zoals proof of Work veel energie, wat op geen enkele manier milieuvriendelijk is.

Als gevolg hiervan begon de private blockchain te stijgen en werden de op macht beluste consensusprotocollen voorgoed gedumpt. Meestal gebruiken deze oplossingen een soort van op stemmen gebaseerde consensus of andere vormen van algoritmen die veel minder energie verbruiken en op de lange termijn duurzaam zijn..

Bekijk de volgende functie in deze consortium blockchain versus privé blockchain-vergelijkingsgids.

Op geen enkele manier vluchtig

Met privé-blockchains krijgt u die gemoedsrust die u nooit krijgt met een openbare blockchain. Meestal zijn er transactiekosten op het platform die u moet betalen om een ​​transactie te voltooien. In werkelijkheid niets gratis.

Hoewel u transactiekosten betaalt. Het is nog steeds erg laag in vergelijking met traditionele banksystemen. De problemen doen zich echter voor op openbare platforms wanneer er te veel gebruikers op het platform zijn. De vraag naar transacties blijft stijgen om in lijn te zijn met de transactiekosten.

Maar niet in privé-blockchains. Aangezien alleen een geselecteerde groep mensen het platform kan betreden, is er op geen enkele manier sprake van vluchtigheid in het netwerk.

Laten we eens kijken naar de volgende functie in deze consortium blockchain versus privé blockchain-vergelijkingsgids.

Empowerment van ondernemingen

Bedrijven hebben technologie nodig die niet alleen hun gebruikers, maar ook hun organisaties in staat stelt. Met private blockchain is dat gemakkelijk te bereiken, aangezien de enige focus op de ondernemingen zelf ligt. Meer nog, deze netwerken zijn gemaakt om te worden gebruikt als een intern netwerksysteem voor de bedrijven.

In werkelijkheid zijn ze uitstekend in staat om de mensen de veiligheid te bieden die de bedrijven nodig hebben. Met zoveel hacks die elke dag plaatsvinden, is er altijd een beveiligingsrisico, wat er ook gebeurt. Maar niet met blockchain. Bovendien biedt het tot nu toe het hoogste beveiligingsniveau.

Meer weten over private blockchains? Bekijk nu onze ultieme inleidende gids voor private blockchain!

Waarom dit gebruiken?

Bespaard geld

Welnu, de eerste reden om een ​​privé-blockchain te gebruiken, zou zijn dat het veel geld bespaart. Hoe? In vergelijking met zijn openbare tegenhanger zijn er minder middelen nodig om een ​​privéplatform op te zetten in plaats van een openbaar platform.

Dat betekent echter niet dat het ook super goedkoop is. Als u het legacysysteem waar u op dit moment op draait volledig wilt veranderen, dan zijn daar investeringen voor nodig. Op de lange termijn levert het u echter meer op en bespaart u de kosten.

Laten we eens kijken naar het volgende voordeel in deze consortium blockchain versus privé blockchain-vergelijkingsgids.

Lage tarieven

Zoals je al weet, zijn de transactiekosten in blockchain altijd laag. Maar het kan snel volatiel worden als u een openbaar netwerk gebruikt, aangezien de prijzen kunnen stijgen en dalen naargelang de vraag. Maar niet in privé-blockchains.

In privé-blockchains zijn er nergens extra kosten verborgen. Meer nog, alle transactiekosten blijven hetzelfde, zelfs onder grote druk omdat het platform zo is ontworpen.

Regelgeving is beter

U kunt niet in een bedrijfsomgeving werken zonder bepaalde voorschriften of regels. Als die er niet is, kun je niet voorkomen dat corruptie plaatsvindt. Bovendien zou de efficiëntie van uw bedrijf ook drastisch afnemen.

Dat is de reden waarom u in privé-blockchains een gereguleerd systeem krijgt, waarin u het beleid van uw bedrijf in het netwerk kunt schetsen en alle leden deze dienovereenkomstig zouden moeten volgen.

Laten we eens kijken naar het volgende voordeel in deze consortium blockchain versus privé blockchain-vergelijkingsgids.

Bevrijdt criminelen

Private blockchains hebben authenticatieprocessen voordat iemand toegang kan krijgen tot het systeem. Als gevolg hiervan krijgen alleen de bekende leden van een bedrijf toegang. Bovendien is er ook basistoegang op niveau tot bepaalde documentatie, die fungeert als een secundaire beveiligingsfase.

Als gevolg hiervan kan geen enkele crimineel toegang krijgen tot uw systeem. Nou ja, zeker niet zonder hulp van binnenuit. Hoe dan ook, private blockchains zorgen ervoor dat geen enkele crimineel je netwerk zomaar kan gebruiken om op wat voor manier dan ook criminele activiteiten te plegen.

Benieuwd naar het verschil tussen een publieke en een private blockchain? Bekijk nu onze vergelijkingsgids openbare versus privé-blockchain!

Wat is Consortium Blockchain?

Federatieve blockchain of consortium blockchain is een blockchain-technologie waarbij in plaats van slechts één organisatie meerdere organisaties het platform besturen. Het is geen openbaar platform, maar een geautoriseerd platform.

Meer nog, het lijkt ook veel op privé-blockchains.

Maar hoe verschillen ze? Welnu, ook al is het toegestaan, wat betekent dat u lid moet zijn van een organisatie met toegang tot het grootboek, het zou u toch decentralisatie bieden. Hoe?

Het is echt gemakkelijk. Bij private blockchain is er maar één organisatie op het platform. Dus het lijkt een soort gecentraliseerde entiteit. Echter, zoals in consortium blockchain-voorbeeld, kunnen meerdere organisaties daadwerkelijk beslissingen nemen op het platform.

Het is dus onmogelijk dat een organisatie wegkomt met illegale activiteiten. Elke andere organisatie op het platform houdt het onder controle.

Hoe dan ook, het hele concept van consortium blockchain-voorbeeld is ontstaan ​​om bedrijven te helpen met elkaar samen te werken. In werkelijkheid, aangezien er geen enkele autoriteit over het netwerk is, kunnen alle bedrijven samenkomen en aan de problemen werken.

Meer nog, ze kunnen bijdragen aan het netwerk en in gelijke mate credits en functies krijgen.

Bovendien betekent een samenwerkingsomgeving ook meer bekendheid en innovatie. En dit is het beste voor alle partijen in het systeem.

Laten we in deze gids meer lezen over het consortium blockchain-voorbeeld.

Kenmerken van Consortium Blockchain

Hogere snelheid

Allereerst zullen consortium blockchain-providers altijd proberen de snelste output te bieden in vergelijking met openbare blockchains. Gewoonlijk worden openbare blockchains trager vanwege het grote aantal gebruikers op het platform.

Maar geen consortium blockchain. In consortium blockchain krijg je altijd een betere ervaring. Maar hoe? Omdat het platform toestemming heeft, kan niemand er toegang toe krijgen. Er zou dus altijd controle zijn over hoeveel gebruikers tegelijkertijd actief zijn in het netwerk.

Schaalbaarheidsproblemen zijn hier dus op geen enkele manier prominent aanwezig.

Schaalbaarheid

U zult geen enkele vorm van schaalbaarheidsproblemen zien in een consortium blockchain-voorbeeldoplossing. Waarom? In werkelijkheid zal een consortium-blockchain altijd het aantal knooppunten controleren voor validatiedoeleinden. U kunt dus niet verwachten dat u lid wordt van het netwerk en alleen toegang krijgt tot het valideren van de transacties.

Bovendien is er altijd een geselecteerd knooppunt om dit soort functies van het platform te onderhouden. Daarom ziet u geen problemen met trage netwerkuitvoer of vertraagde transactieprocessen.

Lage transactiekosten

Een ander gaaf voordeel van een consortium blockchain zijn de lage transactiekosten. Consortium blockchain-providers zullen altijd platforms aanbieden op een manier die lage transacties voor u biedt. Als u een oplossing krijgt van deze consortium blockchain-providers, kunt u ook de transactiekosten schetsen.

In veel gevallen loopt de openbare blockchain ver achter op het systeem naarmate meer gebruikers het netwerk binnenkomen en de processen opsporen. Als gevolg hiervan blijft de transactievergoeding in hoog tempo fluctueren.

In consortium blockchain is alles echter gereguleerd. De transactiekosten blijven dus hetzelfde, ongeacht het aantal gebruikers op het netwerk.

Het is dus ook een uitstekende keuze voor bedrijven, omdat ze lagere prijzen krijgen in vergelijking met traditionele banksystemen.

Lees verder: Blockchain-consortium: Top 20-consortia die u moet bekijken

Laag energieverbruik

Doorgaans gebruikt consortium-blockchain consensusprotocollen met een laag energieverbruik om alle transacties of documenten te verifiëren. Meer nog, consortium blockchain-providers proberen ook de oplossingen te ontwerpen op basis van uw behoeften.

In werkelijkheid vergt het mijnbouwproces veel rekenkracht. Op de lange termijn kan de energierekening al snel een last worden. Als openbare blockchains het bijhouden, zal de energievoorziening niet voldoende zijn om alle mijnbouw van stroom te voorzien.

Aan de andere kant probeert federatieve blockchain het aan de lage kant te houden. Meer nog, de algoritmen die ze gebruiken, hebben weinig complexiteit en maken het minder energieverbruik.

Geen risico op een aanval van 51%

Dit is een van de beste eigenschappen van consortium blockchain-platforms. Blockchain biedt wel een hoger beveiligingsniveau, maar de aanval van 51% kan een dodelijk probleem zijn. Gewoonlijk zou bij een aanval van 51% betekenen dat meer dan 51% van alle gebruikers op het platform afkomstig is van één organisatie of bedrijf.

Dus als ze willen, kunnen ze alle rekenkracht van het systeem opnemen en elke andere transactie negeren of zelfs een transactieproces omkeren.

In de federatieve blockchain is dat echter niet het geval. Omdat u de juiste autorisatie zou moeten doorlopen, wordt u niet toegelaten als u zoiets trekt. Omdat er meerdere deelnemers van meerdere bedrijven zijn, is het ook een beetje moeilijk.

Geen criminele activiteit

Deze is vergelijkbaar met privé-blockchains. In een federatieve of consortium-blockchain kunt u niet anoniem zijn. In werkelijkheid leidt anonimiteit tot criminele activiteiten. Maar aangezien de federatieve blockchain bekende identiteiten moet hebben, is het voor criminelen onmogelijk om in het systeem te komen.

Wanneer iedereen op het platform elkaar kent en onder controle houdt, wordt de kans op illegale activiteiten erg laag. Dit is de reden waarom consortium blockchain extreem veilig is om te gebruiken in een bedrijfsomgeving.

En je kunt het ook gebruiken voor beveiligingsmaatregelen.

Regelgeving

Een ander cool kenmerk van consortium blockchains is het gebruik van regelgeving. Zowel private als consortium blockchain is bedoeld voor grote ondernemingen. Het is dus noodzakelijk dat het over voorschriften beschikt om het bedrijf in een gestaag tempo te laten draaien.

In dit type blockchain-platform moeten alle knooppunten de regels van het netwerk naleven. Het stelt hen in staat om in een teamomgeving te werken en verhoogt de efficiëntie in een hoger tempo.

Dus als je samen met andere bedrijven wilt werken, zijn consortium blockchains een goede keuze.

Het is noodzakelijk om een ​​werkende bedrijfsstrategie te hebben op basis van blockchain om te slagen. Bekijk nu onze ultieme blockchain-bedrijfsstrategiegids voor meer informatie!

Private Blockchain Vs Consortium Blockchain-technologie: de vergelijking

Private blockchain en consortium blockchain-architectuur kunnen op veel punten vergelijkbaar en verschillend zijn. Laten we eens kijken wat deze zijn in deze vergelijkingsgids voor private blockchain versus consortium blockchain-technologie.

Toegang

Private blockchains hebben één autoriteit of organisatie om voor het netwerk te zorgen. Het betekent dat, hoewel op openbare blockchain-platforms, iedereen toegang zou kunnen krijgen tot het platform, hier alleen werknemers van een enkele organisatie het zouden krijgen.

In veel gevallen, als de regerende autoriteit geschikt lijkt, kunnen ze ook een transactie terzijde schuiven.

Aan de andere kant heeft consortium blockchain meerdere organisaties in plaats van slechts één organisatie om het platform te besturen. Het is een geautoriseerd platform. Hier kunnen meerdere organisaties daadwerkelijk beslissingen nemen op het platform.

Niemand kan dus wegkomen met illegale activiteiten. Alle organisaties op het platform houden iedereen in bedwang.

Gezag

In werkelijkheid bieden private blockchain-oplossingen niet echt de echte decentralisatiefunctie van de blockchain. In plaats daarvan krijgt u een gedeeltelijk gedecentraliseerd netwerk met een reeks regels en voorschriften. Aangezien u slechts één autoriteit over het netwerk krijgt, kan deze in geen enkel scenario echte decentralisatie bereiken.

Aan de andere kant hebben consortium-blockchains toestemming, wat betekent dat je lid moet zijn van een organisatie met toegang tot het grootboek; toch zou het je decentralisatie bieden. Zoals hier kunnen meerdere organisaties daadwerkelijk beslissingen nemen op het platform; er is een decentralisatie op elk niveau.

Laten we de volgende bekijken in deze vergelijkingsgids voor private blockchain versus consortium blockchain-technologie.

Transactiesnelheid

Beide platforms hebben een hogere transactiesnelheid. Gewoonlijk worden openbare blockchains trager vanwege het grote aantal gebruikers op het platform. Hoe meer gebruikers in het systeem komen, hoe meer het vertraagt.

Zowel private als consortium blockchain-architectuur heeft echter een authenticatieproces om de toegang van gebruikers te beperken. Ze zorgen er dus altijd voor dat de gebruikersnummers gereguleerd blijven. En daardoor heb je altijd een snelle ervaring op beide platformen.

Laten we de volgende bekijken in deze vergelijkingsgids voor blockchain versus privé-blockchaintechnologie.

Schrijf nu in: Gecertificeerde professionele Blockchain-cursus

Consensusmechanisme

Private blockchains gebruiken algoritmen die weinig stroom verbruiken. In de praktijk gebruikt het een vorm van stemmen of een consensusmechanisme met meerdere partijen. Private blockchain heeft de op energie beluste consensusprotocollen voorgoed gedumpt. Hoewel het veel energie bespaart, is het iets minder veilig dan energieverbruikende consensusalgoritmen zoals Proof of Work.

Aan de andere kant gebruiken Federated blockchains ook geen energie-hongerige algoritmen. Doorgaans zijn deze algoritmen op de lange termijn niet houdbaar voor zakelijke omgevingen. Als gevolg hiervan gebruiken ze ook meerdelige consensusalgoritmen of een soort stemschema om tot overeenstemming te komen.

Het lijkt er dus op dat beide soorten blockchain hetzelfde zijn.

Kosten

In vergelijking met zijn openbare tegenhanger zijn er minder middelen nodig om een ​​privéplatform op te zetten in plaats van een openbaar platform.

Dat betekent echter niet dat het ook super goedkoop is. Als u het legacysysteem waar u op dit moment op draait volledig wilt veranderen, dan zijn daar investeringen voor nodig. Op de lange termijn levert het u echter meer op en bespaart u de kosten.

Aan de andere kant heeft consortium blockchain ook minder middelen nodig om op te zetten. Er zijn al zoveel platforms met toestemming beschikbaar voor bedrijven zoals Hyperledger, Corda R3, Enterprise Ethereum en nog veel meer.

Kortom, beide technologieën kosten minder tijd en middelen om op te zetten.

Laten we de volgende bekijken in deze vergelijkingsgids voor blockchain versus privé-blockchaintechnologie.

Lees verder: 6 belangrijke Blockchain-functies die u moet kennen

Gegevensverwerking

Private blockchains hebben één autoriteit, maar de belangrijkste blockchain-functies zijn er nog steeds. Het geeft dus alleen lees- en schrijftoegang tot het grootboek. Het betekent dat als een transactie eenmaal in het grootboek is opgenomen, niemand deze kan wijzigen. Maar in private blockchain kan alleen de enkele autoriteit alle vermeldingen in het grootboek schrijven of lezen.

Aan de andere kant heeft de blockchain-architectuur van het consortium dezelfde functie. Niemand op dit soort platform kan ook posten in het grootboek wijzigen. Maar hier kunnen meerdere organisaties transacties in het grootboek schrijven en lezen.

Onveranderlijkheid

Dit is het laatste punt in deze vergelijkingsgids voor blockchain versus privé-blockchaintechnologie. In werkelijkheid werkt onveranderlijkheid een beetje anders in beide technologieën. In tegenstelling tot openbare blockchains kunnen beide platforms geen echte onveranderlijkheid bieden.

Aangezien organisaties de controle hebben over beide scenario’s, bestaat de kans dat ze een transactie kunnen negeren. Het is een ietwat grijs gebied. Het is echter zeer waarschijnlijk. Alleen omdat er een bestuursorgaan is, wil dat nog niet zeggen dat het netwerk niet betrouwbaar is.

Het is duidelijk dat om een ​​transactie te wijzigen, leden ook een overeenkomst moeten bereiken. In beide gevallen krijgt u dus een gedeeltelijke onveranderlijkheid in het netwerk.

Private Blockchain Vs Consortium Blockchain: vergelijkingstabel

 Private Blockchain: Consortium Blockchain
Toegang Eén organisatie Meerdere organisaties
Gezag Gedeeltelijk gedecentraliseerd Gedecentraliseerd
Transactiesnelheid Snel Snel
Consensusmechanisme Stemmen / consensus tussen meerdere partijen Stemmen / consensus tussen meerdere partijen
Kosten Goedkoop Goedkoop
Gegevensverwerking Lees en schrijf voor één organisatie Lees en schrijf voor meerdere organisaties
Onveranderlijkheid Gedeeltelijk Gedeeltelijk

Eindnoot

Uiteindelijk zijn zowel private blockchain- als consortium-blockchains zeer effectief voor grote ondernemingen. Omdat beide platforms privacy, beveiliging en snelle prestaties kunnen bieden, is het vrij eenvoudig om ze te integreren.

U moet echter niet vergeten dat de implementatie van een nieuw systeem middelen en tijd in beslag neemt. Misschien kijkt u dus naar investeringen in de toekomst. Hoe dan ook, hopelijk weet je nu hoe de vergelijking van consortium blockchain versus private blockchain-technologie er echt uit zou zien.

Hopelijk helpt het u om de beslissing te nemen en de meest geschikte blockchain-technologie voor uw onderneming te krijgen. We raden onze gratis blockchain-cursus aan voor alle beginners die de onderliggende structuur van de blockchain willen begrijpen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me