Vanwege het kenmerk van een gedistribueerd grootboek, denken velen dat private blockchains en databases hetzelfde functioneren. Dit artikel verduidelijkt het debat over private blockchain versus database en laat zien hoe deze twee technologieën totaal verschillend zijn.

Na de opkomst van blockchain-technologie zijn er veel nieuwsgierigen geweest naar wat de technologie echt voor ons kan doen. Hoewel veel mensen denken dat blockchain slechts één type is, zijn er andere variaties voor verschillende doeleinden. Er is echter nog steeds verwarring met privé-blockchain versus database onder technische enthousiastelingen.

Daarom breng ik vandaag de ultieme vergelijking tussen privé-blockchain en database om u te helpen hun verschillen beter te begrijpen.

Schrijf nu in: Gratis Blockchain-cursus

Wat is privé-blockchain?

Voordat ik inga op de vergelijking van privé-blockchain versus database, laten we eens kijken wat privé-blockchain is. Eigenlijk zijn private blockchains relatief verschillend van publieke. Hier heeft slechts één organisatie toegang tot het netwerk. Meer nog, de organisatie kan ook beslissen wie lid kan worden van het netwerk of wie kan deelnemen aan consensus.

Nou, in het begin klinkt het nu helemaal niet gedecentraliseerd, toch? Het is in feite een gecentraliseerd-gedecentraliseerd type systeem.

Het grote verschil is dat de basisfuncties van blockchain er nog steeds zijn, maar er is een extra bestuur aan het netwerk. Aangezien het grootboek niet openbaar is, kunt u geen toegang krijgen zonder de juiste autorisatie.

In werkelijkheid heeft de regeringsautoriteit veel controle over hoe de technologie zou werken in private blockchain-oplossingen.

Dus in plaats van een volledig openbare architectuur, zouden de private blockchain-oplossingen u een gedistribueerde en gedeeltelijk gedecentraliseerde omgeving bieden. Dit komt omdat private blockchains WEL gebruik maken van gedistribueerde grootboektechnologie (DLT).

Hoe dan ook, andere factoren zoals cryptografie of onveranderlijkheden spelen nog steeds een rol. Maar het beste is dat als u privacy wilt voor uw transacties, u deze nu kunt krijgen van particuliere blockchain-oplossingen.

Er zijn tegenwoordig veel private blockchains beschikbaar om te gebruiken. Maar Ripple is een van de populaire die een privé-blockchain gebruiken om hun platform van brandstof te voorzien. En meer nog, hun platform is alleen geschikt voor enterprise-grade oplossingen.

Er zijn ook andere platforms met toestemming, zoals Hyperledger-blockchain, Enterprise Ethereum, R3 Corda-blockchain, maar ze zijn een beetje anders.

Lees verder: De opkomst van private blockchain-technologieën


Laten we eens kijken waarom privé-blockchain in uw volgende overweging zou moeten worden overwogen!

Kenmerken van Private Blockchain

Biedt de allerhoogste privacy

Een van de beste eigenschappen van een private blockchain is dat deze een hoog niveau van privacy biedt voor elke onderneming. In werkelijkheid hebben ondernemingen in het bedrijfsleven te maken met veel gevoelige informatie. Als ze dus uitlekken, verliezen ze ernstig hun bedrijfs- en merkwaarde.

Het is een groot risico voor hen, en daarom kunnen ze geen openbare blockchain gebruiken om hun efficiëntie te vergroten. Daarom zijn er in de eerste plaats private blockchains ontstaan. Deze bieden voornamelijk privétransactieprocessen aan en helpen organisaties hun informatie alleen voor geautoriseerde personen te houden.

Laten we eens kijken naar het volgende voordeel in deze privé-blockchaintechnologie versus databasevergelijkingsgids.

Efficiëntere prestaties

Doorgaans verbruiken private blockchain-platforms veel minder energie dan openbare. Maar hoe? Nou, het hangt allemaal af van de consensusprotocollen die ze gebruiken. In werkelijkheid gebruiken openbare blockchains doorgaans energieverbruikende consensusprotocollen. Bewijs van werk is bijvoorbeeld op dit moment een van de meest energieverbruikende consensusalgoritmen.

Maar private blockchain maakt geen gebruik van dit soort consensus. In plaats daarvan gebruiken ze een soort stemconsensus of andere vormen van consensusalgoritme om tot overeenstemming te komen over een transactie.

Minder vluchtig netwerk

In werkelijkheid zijn private blockchains helemaal niet vluchtig. Aangezien er een bestuursautoriteit is om eventuele discrepanties over het hoofd te zien, zullen er geen problemen zijn met het beheersen van de transactiekosten. Een ander goed nieuws is dat de meeste private blockchain geen eigen valuta heeft. Het betekent dus dat u niet te maken krijgt met de onnodige vluchtigheid van de cryptocurrency.

In een blockchain-omgeving voor bedrijven zijn cryptocurrencies niet betrouwbaar om op de lange termijn een duurzaam zakelijk resultaat te bieden. Met een private blockchain krijg je dus stabiliteit zoals je wilt.

Laten we eens kijken naar het volgende voordeel in deze privé-blockchaintechnologie versus databasevergelijkingsgids.

Empowerment van de organisatie

Welnu, openbare blockchains zijn meer gericht op empowerment van gebruikers. Maar organisaties hebben ook empowerment nodig. In werkelijkheid zijn onze bedrijfsmodellen en de manier waarop we ze uitvoeren veel meer verschillend. We weten niet eens of we ooit op elk niveau volledige decentralisatie kunnen bereiken.

Bij private blockchains moet je de regels en regels van die specifieke onderneming volgen. Het is noodzakelijk voor de verbetering van die organisatie, en private blockchain kan dit gemakkelijk leveren.

Waarom Private Blockchain?

Je vraagt ​​je vast af waarom je in de eerste plaats private blockchains zou overwegen? Nou, het is omdat dit type model wordt geleverd met een groot deel van de voordelen. Laten we ze eens bekijken!

Bespaart veel kosten

Allereerst besparen private blockchain-oplossingen op de lange termijn veel kosten. Het runnen en onderhouden van een openbare blockchain kost veel tijd en middelen. Bovendien kunnen ondernemingen geen openbare blockchain gebruiken voor hun interne netwerksysteem. Waarom?

Nou, want als een van hun concurrenten gewoon in het netwerk kan stappen en zien wat ze van plan zijn, zou het bedrijf zijn concurrentievoordeel verliezen. Meer nog, om veiligheidsredenen moet er ook extra privacy zijn voor vertrouwelijke bestanden.

Door gebruik te maken van een private blockchain kunnen ze gemakkelijk veel kosten besparen.

Biedt lagere transactiekosten

Omdat private blockchain niet veel gebruikers heeft of geen schaalbaarheidsproblemen lijkt te hebben, zijn de transactiekosten laag. Kortom, de transactiekosten worden hoger naarmate de vraag naar transacties in een netwerk door meerdere partijen toeneemt.

Maar dat is niet het geval voor private blockchains. Bij deze modellen krijgt u altijd zeer lage transactietarieven.

 Netwerkregelgeving

Het wordt geleverd met netwerkvoorschriften en elke gebruiker in het systeem moet al die voorschriften volgen. Voorheen hadden openbare blockchains geen regelgeving, en de reikwijdte van blockchain voor ondernemingen leek somber.

Dus, aangezien u de voorschriften vanaf het begin kunt bepalen, wordt het voor een onderneming gemakkelijker om te upgraden naar blockchain en alle functies ervan te gebruiken..

 Geen toegang voor criminelen

In privé-blockchains hoeft u zich geen zorgen te maken dat criminelen toegang krijgen tot uw netwerk. In werkelijkheid gebruiken veel criminelen cryptocurrencies om te betalen voor misdaden op het dark web. Maar aangezien private blockchains autorisaties hebben, krijgen ze er geen toegang toe.

Lees verder: Public Vs Private Blockchain: hoe verschillen ze?

Wat is een database (DB)?

Een database verwijst doorgaans naar een verzameling georganiseerde gegevens, die gemakkelijk toegankelijk, beheersbaar en bij te werken zijn. In werkelijkheid bevatten alle computerdatabases vaak aggregaties van informatie, records of bestanden, zoals verkooptransacties of interacties met klanten, enzovoort..

Er zijn veel soorten databases. Maar de traditionele database is niets anders dan een tabel met rijen en kolommen die zijn geïndexeerd. Meer nog, bedrijven gebruiken dit om het gemakkelijker te maken om informatie te vinden met behulp van NoSQL- of SQL-query’s.

Aan de andere kant proberen grafische databases randen en knooppunten te gebruiken om elke soort relatie tussen de items of de vragen over specifieke statistieken te definiëren.

Hoe dan ook, de databasemanager is verantwoordelijk voor het bieden van toegang aan gebruikers die de database kunnen schrijven of lezen, verwijderen of bijwerken.

De juiste eigenschap van databases is echter dat ze gecentraliseerd zijn. Het betekent dat er een hogere autoriteit is die uw invoer gemakkelijk kan wijzigen als ze dat willen. Dit maakt de gegevens in werkelijkheid onbetrouwbaar en leidt tot corruptie.

Aan de andere kant bieden sommige databases nu ACID-compatibiliteit om de informatie beter te beveiligen.

Voor verdere studie: Blockchain versus database: het verschil begrijpen

Voordelen van databasebeheersysteem

Het databasebeheersysteem maakt het feitelijk mogelijk de informatie op het systeem op te halen, te openen en te gebruiken met beveiligingsprotocollen. Meer nog, het is verantwoordelijk voor de gegevensintegriteit en andere functies. Laten we dus eens kijken wat de voordelen zijn van een typische database.

Betere gegevensoverdracht

In een database kunnen gebruikers toegang krijgen tot beter beheerde gegevens. In werkelijkheid helpt het de gebruikers om snel een stukje informatie op te vragen dat ze nodig hebben en een snelle responstijd te hebben. Bovendien kunnen ze gebruikers ook helpen bij het aanbrengen van wijzigingen als dat nodig is voor het milieu.

Dataveiligheid

Databases worden wereldwijd gebruikt. Er staat veel druk op de database van een bedrijf wanneer veel gebruikers tegelijkertijd gegevens proberen over te dragen of gegevens erop te delen. De behoefte aan beveiliging neemt dus in hoge mate toe.

Met behulp van het databasebeheersysteem kunnen bedrijven de beveiliging en privacy krijgen die ze nodig hebben. U moet echter weten dat, ook al biedt het hogere beveiligingsprotocollen. Het kan gebruikers nog steeds toestaan ​​om ongeautoriseerde wijzigingen aan te brengen.

Bovendien zijn de beveiligingsprotocollen meestal niet voldoende om de hackers uit de database te houden.

Lagere kosten

In werkelijkheid zijn de kosten voor het opzetten van een database vrij goedkoop. Omdat het een technologie met hoge beschikbaarheid is, kan elk bedrijf zijn databases tegen minimale kosten opzetten. Het achteraf onderhouden van de database is echter wat de kosten kunnen beginnen op te lopen.

Bij het opschalen moet een bedrijf ook zijn databasecapaciteit vergroten. In werkelijkheid geldt dat hoe groter een database wordt, hoe moeilijker het wordt om deze te beheren. En ook de verschillen beginnen toe te nemen. Schaalbaarheid is daarentegen een van de belangrijkste blockchain-functies.

Laten we eens kijken naar het volgende voordeel in deze vergelijkingsgids voor privé-blockchain versus gedeelde databases!

Inconsistentie van gegevens tot een minimum beperken

Een groot kenmerk van databases is dat, aangezien er meerdere tabellen binnen een netwerk zijn, de ene wijziging in een tabel van invloed kan zijn op een andere op een andere tafel. Als de andere tabel niet ook wordt bijgewerkt, leidt dit tot inconsistentie in de gegevens.

Als u echter een database op de juiste manier ontwerpt, zou deze automatisch andere tabellen moeten bijwerken als u een tabel bijwerkt die daaraan is gekoppeld. Het kan dus ook het probleem van inconsistente informatie verminderen.

Snellere gegevenstoegang

Met behulp van de database kunt u snel een zoekopdracht uitvoeren als u een zeer specifieke vraag stelt. Het beste is dat databases extreem snel zijn. In werkelijkheid zijn ze ook zeer nauwkeurig. Misschien wilt u bijvoorbeeld meer weten over een specifieke klant die op een bepaald moment een specifiek product koopt.

Het enige dat u hoeft te doen, is een eenvoudige zoektaal uitvoeren en u bent klaar. De algoritmen halen je antwoord meteen op. In werkelijkheid zijn databases erg handig bij klantenservice, en meerdere klanten hebben problemen, en de agent kan snel opzoeken wat het probleem is in de database.

Laten we eens kijken naar het volgende voordeel in deze vergelijkingsgids voor privé-blockchain versus gedeelde databases!

 Het delen van informatie

Met behulp van databases kunt u ook bepaalde informatie delen met een bepaalde partij. Het is dus op geen enkele manier openbaar eigendom. Het biedt u dus opslagruimte voor het opslaan van al uw gevoelige informatie en geeft alleen toegang tot geautoriseerd personeel.

Het kan een enorm pluspunt zijn wanneer u zaken doet met meerdere partijen.

Lees verder: Blockchain Bedrijfsstrategiegids

 Toegenomen productiviteit

Met behulp van bepaalde tools kunt u eenvoudig alle gegevens in de databases omzetten in nuttige informatie, waardoor gebruikers betere, informatieve en snelle beslissingen kunnen nemen. In werkelijkheid maken deze kleine efficiëntieverbeteringen het succes van een bedrijf goed.

 Opslagruimte verminderen

Als u al uw papieren informatie in databases gaat opslaan, bespaart u natuurlijk veel opslagruimte. Meestal zijn er veel op papier gebaseerde paden die vrij gemakkelijk kunnen worden gemanipuleerd. Maar met databases zou alle informatie worden gedigitaliseerd.

Het resultaat is dat u niet meer op het papierwerk hoeft te vertrouwen. Ook al zou het in het begin lastig zijn om al uw documenten digitaal te maken. Na die ontberingen zou alles naadloos verlopen.

 Gemakkelijk

Het gebruik van een database is vrij eenvoudig. In werkelijkheid zijn er geen extra complexiteiten of problemen. Het kan dus zijn dat werknemers weinig tot geen training nodig hebben om databases te gaan gebruiken voor hun werk in het bedrijf. Laten we eens kijken naar het volgende voordeel in deze privé-blockchaintechnologie versus databasevergelijkingsgids!

Lees verder: 15+ praktische blockchain-use cases in 2021

Private Blockchain versus database: hoe verschillen ze?

Kortom, u denkt misschien dat een privédatabase veel lijkt op typische databases. Maar in werkelijkheid is er een enorm verschil tussen deze twee.

Allereerst is de onderliggende technologie of de manier waarop ze informatie opslaan compleet anders. Er zouden dus ook enkele duidelijke verschillen tussen hen zijn.

Gezag

Dit is een van de belangrijkste verschillen tussen private blockchain en database. Private blockchains zijn gedeeltelijk gedecentraliseerd. Het betekent dat er één entiteit zou zijn die voor het systeem zou zorgen. In zekere zin biedt het u dus niet de volledige decentralisatiefactor die u wilt.

De kernfuncties zijn er echter nog steeds.

Aan de andere kant zijn databases volledig gecentraliseerd. Dat betekent niet alleen dat er een autoriteit zou zijn om al uw inzendingen over het hoofd te zien. Maar ze kunnen ze ook naar believen veranderen of veranderen. Ter vergelijking: in een privé-blockchain krijg je in werkelijkheid meer vrijheid dan in een typische database. Een vergelijking tussen gedecentraliseerde versus gecentraliseerde systemen geeft u een beter idee.

Architectuur

Private blockchains hebben een ander architectonisch model. In werkelijkheid volgt het niet het typische client-server-model als het primaire architectonische ontwerp van het systeem. Daarom gebruikt het een peer-to-peer-netwerkmodel om gedistribueerde aard in het netwerk te bieden.

Dus, wat betekent het? Dit betekent dat u in plaats van afhankelijk te zijn van de server om al uw vragen op te halen, rechtstreeks kunt communiceren met een andere gebruiker op het netwerk.

Aan de andere kant volgen databases het typische client-server-model. Het is een nogal verouderd model dat vatbaarder is voor aanvallen. Wat nog belangrijker is, het is nogal langzamer dan peer-to-peer-modellen.

Laten we eens kijken naar het volgende verschil in deze privé-blockchaintechnologie versus databasevergelijkingsgids.

Prestatie

In werkelijkheid zijn databases veel sneller in vergelijking met een private blockchain. Het probleem is dat, hoewel private blockchains nieuwe technologieën zijn, er een schaalprobleem is. Databases hebben dat niet. In werkelijkheid kan het in elke gewenste mate worden geschaald en toch de snelle output leveren die u nodig hebt.

Maar private blockchains zullen vertragen als er meer druk in het netwerk is dan het aankan. In feite is er dus een limiet aan het aantal transacties dat het elke seconde kan verwerken. Als je binnen dat bereik kunt blijven, kun je gemakkelijk de database verslaan.

Kosten

Een ander groot verschil zijn de kosten voor beide technologieën. Databases zijn redelijk goedkoop. Waarom? Omdat het een technologie met hoge beschikbaarheid is, kan elk bedrijf zijn databases tegen minimale kosten opzetten. Het achteraf onderhouden van de database is echter wat de kosten kunnen beginnen op te lopen.

Al met al is het in vergelijking met blockchain-technologieën echter nog steeds een stuk goedkoper. Aan de andere kant zijn private blockchains een beetje goedkoop in vergelijking met hun publieke tegenhangers.

Houd er rekening mee dat alle computers of apparaten op dit moment gewend zijn om databases te gebruiken. Dus als je wilt overstappen op een compleet andere technologie, dan moet je investeringen doen.

Laten we eens kijken naar het volgende verschil in deze vergelijkingsgids voor databases en privé-blockchaintechnologie.

Gegevensverwerking

Dit is verreweg een van de belangrijkste verschillen tussen beide technologieën. In een privé-blockchain mogen gebruikers alleen lezen en schrijven en niets anders. Dus zodra gegevens een invoer in het grootboek krijgen, kan niemand deze ooit op enigerlei wijze wijzigen. Deze functie wordt onveranderlijkheid genoemd en blockchain onderhoudt deze koste wat het kost. Het is een van de grootste voordelen van blockchain-technologie.

Aan de andere kant kunnen gebruikers in databases een item schrijven, lezen, verwijderen of bijwerken, zelfs nadat het al een item in het systeem heeft gekregen. Het volgt CRUD. DUS, als je wilt, kun je gemakkelijk de invoer van iemand anders wijzigen of wijzigen als je er toegang toe hebt.

In werkelijkheid is deze vorm van toegankelijkheid eigenlijk niet zo groot, aangezien het op elk niveau tot corruptie leidt.

Data-integriteit

Databases missen gegevensintegriteit op elk niveau. Hoe? Zoals u al weet, kan iedereen de gegevens wijzigen als ze er toegang toe hebben. De database kan dus op geen enkele manier volledige gegevensintegriteit bieden op welk niveau dan ook.

Dit is iets waar het bedrijfsleven elke dag mee te maken heeft. Er zijn veel verschillen in dit type systeem, en dat kost een organisatie enorm.

Aan de andere kant hebben private blockchains onveranderlijkheid. Dat biedt wel data-integriteit. Aangezien echter slechts één organisatie het platform beheert, kan de organisatie een transactie onder bepaalde regels negeren. Maar ik moet zeggen, dat is zeer waarschijnlijk. Het is een van de grootste problemen die blockchain oplost.

Laten we eens kijken naar het volgende verschil in deze vergelijkingsgids voor databases en privé-blockchaintechnologie.

Transparantie

Dit punt is nogal verschillend van andere. Praktisch gezien zijn beide technologieën helemaal niet transparant. In feite zijn openbare blockchains eigenlijk volledig transparant, maar niet privé. Waarom? Nou, het is omdat het gebruikers in staat stelt privéketens te behouden waar ze privé transacties kunnen doen. En meer nog, zonder de juiste autoriteit kan niemand zien wat er werkelijk gaande is in die privéketen.

Hetzelfde gebeurt in databases. In werkelijkheid zijn de vermeldingen in databases niet transparant of openbaar eigendom. U moet toegang hebben om het te zien of ermee te communiceren. Beide systemen zijn dus niet transparant.

Laten we eens kijken naar het volgende verschil in deze vergelijkingsgids voor databases en privé-blockchaintechnologie.

Cryptografie

Privé-blockchains hebben cryptografie om al hun transactierecords te beveiligen. Wat deze techniek doet, is dat het de transactie-informatie versleutelt en ervoor zorgt dat niemand eraan kan knoeien. Meer nog, het zorgt er ook voor dat de hackers er op geen enkele manier toegang toe kunnen krijgen.

Telkens wanneer iemand probeert een item te wijzigen, wordt de blockchain van de ketting gescheiden, zodat het de algehele gegevens op geen enkele manier kan beïnvloeden.

Het is een zeer functionerende en uitstekende beveiligingsmaatregel. Maar in de database zie je geen cryptografie. Meer nog, u zult helemaal geen enkele vorm van versleuteling zien. Maar waarom? Nou, eigenlijk hebben databases veel vermeldingen, en de algoritmen die de database zullen doorzoeken, zouden elke invoer moeten ontsleutelen om het antwoord op te halen. En dat kost veel tijd.

Lees meer: ​​hash in cryptografie 

Private Blockchain vs Database: vergelijkingstabel

 Private BlockchainDatabase
Gezag Gedeeltelijk gedecentraliseerd Gecentraliseerd
Architectuur Peer-to-peer-model Client-server-model
Prestatie Snel Sneller
Kosten Goedkoop Goedkoper
Gegevensverwerking Lees en schrijf voor één organisatie Maken, lezen, bijwerken, verwijderen
Data-integriteit Gedeeltelijke gegevensintegriteit Heeft geen gegevensintegriteit
Transparantie Ondoorzichtig Ondoorzichtig
Cryptografie X

Gevolgtrekking

Uiteindelijk moet ik zeggen dat zowel de database als de privé-blockchain een groot aantal functies hebben. In werkelijkheid geeft database versus privé-blockchain u slechts een glimp van hoe ze van elkaar verschillen. Het zal u helpen beslissen welke weg u moet inslaan.

Houd er echter rekening mee dat blockchain databases langzaamaan gaat vervangen, omdat ze met de dag echt verouderd raken. Dus nu of later zou je moeten overschakelen op blockchain-technologie.

Hoe dan ook, hopelijk bood deze vergelijking je alles wat je moest weten. Het is dus aan jou om te beslissen of je blockchain wilt implementeren of niet.

Maar als je meer in detail wilt treden, bekijk dan zeker onze gratis blockchain-cursus om er meer over te leren.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me