Blockchain is een lucratieve technologie, maar voor bedrijven is het moeilijk om te beslissen wanneer ze blockchain wel of niet willen gebruiken. Blockchain is immers nog niet mainstream of volwassen geworden.

Blockchain gaat de manier waarop bedrijven werken en informatie voor consumenten verwerken, veranderen. Als bedrijf zou u eraan kunnen denken om het te gebruiken om uw bedrijf te verbeteren en een van de eersten te zijn. Maar het is moeilijk om te beslissen wat de beste aanpak is en of u überhaupt de sprong moet maken.

In dit artikel zullen we ons concentreren op wanneer we blockchain wel en niet moeten gebruiken. Deze vragen leiden ons ook naar een andere interessante: wanneer wordt blockchain mainstream?

Contents

Hoe Blockchain werkt en de voordelen ervan

Een blockchain is een gedecentraliseerde benadering waarbij peers kunnen communiceren en transacties kunnen valideren zonder afhankelijk te zijn van een gecentraliseerde entiteit. Deze verandering van centralisatie naar decentralisatie maakt blockchain zo waardevol in het huidige scenario.

Als een gebruiker digitale valuta of informatie naar een andere gebruiker in het Distributed Ledger Network (DLT) stuurt, wordt de transactie aan het blok toegevoegd.

Het blok (dat veel transacties bevat) wordt vervolgens geverifieerd aan de hand van de door het netwerk gekozen consensusmethode.

De belangrijkste kenmerken van een blockchain-aangedreven netwerk zijn onder meer:

 • Transparantie
 • Onveranderlijkheid
 • Verbeterde beveiliging
 • Decentralisatie
 • Onomkeerbaar
 • Snellere afwikkeling

Als je meer wilt weten over hoe blockchain werkt, bekijk dan het artikel Blockchain for Beginners.

Vooruitkijkend kan een blockchain in veel use-cases en verticals worden gebruikt. De verticale markten waar het vooral van invloed is, zijn onder meer financiën, bankwezen, toeleveringsketen, productie en andere.

We hebben al interessante use-cases voor blockchain besproken. Bekijk de genoemde artikelen voor meer informatie over use-cases.

 • Blockchain-gebruik: lijst met 20+ Blockchain-technologie use cases
 • 12+ praktische blockchain-use-cases 2020

Een gedecentraliseerde aanpak brengt veel voordelen met zich mee, waaronder


 • Verhoogde efficiëntie door tussenpersoon en automatisering te verwijderen
 • Meer transparantie voor openbare netwerken
 • Betere beveiliging door gebruik van cryptografie
 • Verbeterde traceerbaarheid met onveranderlijke records

Blockchain is geen oplossing voor alles

Het is van cruciaal belang om te begrijpen dat blockchain, ook al is het veelbelovend, niet elk probleem kan oplossen.

Het is niet de magische pil waar elke branche op zat te wachten. Sterker nog, er zijn veel mensen die geloven dat blockchain niet klaar is voor welke industrie dan ook. Dat zou gedeeltelijk waar kunnen zijn, aangezien blockchain volwassener moet zijn voordat het echt nuttig kan zijn voor bedrijven die overstappen van traditionele processen.

Bruce Schneier, een beveiligingstechnoloog aan de Harvard Kennedy School, denkt dat blockchain momenteel niet nodig is. In deze opiniestuk, hij probeerde een goed argument te geven waarom de huidige traditionele systemen voorlopig beter zijn.

Maar ik denk dat het niet helemaal correct is. Sommige systemen hebben Blockchain nodig. Een belangrijk voorbeeld is de voedingsindustrie. IBM in samenwerking met Walmart was in staat om 5 voedingsmiddelen van hun oorsprong te traceren om betrouwbaarheid, authenticiteit en versheid te garanderen. Dit soort gebruiksscenario’s maakt blockchain waardevoller dan welke andere technologie dan ook.

Kortom, blockchain is essentieel om dingen betrouwbaarder en efficiënter te maken. Blockchain moet echter nog volwassener worden voordat het op vrijwel elk probleem kan worden toegepast.

Vragen die u moet stellen om te weten wanneer u Blockchain moet gebruiken

wanneer blockchain te gebruiken

Als u een van die bedrijven bent die de initiële blockchain-trein willen verzilveren, dan moet u precies weten wanneer u blockchain moet gebruiken.

Laten we de vragen bekijken die u moet stellen wanneer u moet weten wanneer u blockchain moet gebruiken.

Heeft u onveranderlijkheid nodig voor uw use-case?

Deze vraag zal u helpen te begrijpen of u kunt profiteren van de onveranderlijkheidsfunctie die wordt aangeboden door blockchain. De gegevens kunnen na opname niet meer worden verwijderd of gewijzigd. Kortom, de historische records blijven hetzelfde, zelfs als er een manier is om een ​​nieuwe waarde bij te werken. Als je geen onveranderlijkheid nodig hebt, wil je daar misschien andere betere oplossingen zoeken waarbij je regelmatig gegevens kunt bijwerken.

Is er een situatie waarin u een fout moet corrigeren of een record moet verwijderen??

Zoals we al zeiden, biedt blockchain onveranderlijkheid omdat ze alleen kunnen worden toegevoegd. Maar als uw bedrijf fouten nodig heeft om te worden hersteld of een record moet worden verwijderd, is blockchain misschien niet de juiste oplossing. Het hele scenario kan het beste worden begrepen in de context van de AVG, waarin staat dat iedereen het recht heeft om te worden vergeten. Dit maakt het een uitdaging voor een op blockchain gebaseerde oplossing en vereist een volledige oplossing.

Bent u op zoek naar een oplossing voor een probleem binnen uw organisatie of zijn er meerdere organisaties of entiteiten bij betrokken?

Blockchain is geen ideale oplossing, aangezien er al vertrouwen is binnen een enkele organisatie voor het geval u blockchain in uw eigen organisatie probeert te implementeren. Blockchain kan een haalbare oplossing zijn als het vertrouwen niet in de organisatie aanwezig is, maar dat gebeurt nauwelijks.

Vertrouwen meerdere entiteiten elkaar?

Blockchain is een ideale oplossing als er meerdere entiteiten zijn. Als het vertrouwen echter al tot stand is gebracht tussen die entiteiten, dan kan blockchain, dan kan blockchain-implementatie overbodig zijn en niet vereist! Als er een gebrek aan vertrouwen is, kan blockchain dat probleem oplossen!

Heeft u transparantie nodig??

Transparantie kan vereist zijn op plaatsen waar informatie moet worden getraceerd. Als uw bedrijf wordt gecontroleerd door externe services, is blockchain te veel gevraagd. Als er echter behoefte is aan een transparant systeem zodat elke belanghebbende de transacties en informatie die door het platform is opgeslagen / gedeeld, kan verifiëren, dan is blockchain een uitstekende oplossing.!

Moet u weten of de transacties zijn vervalst of gecompromitteerd??

Omdat blockchain transparantie biedt op zowel privé- als openbaar niveau, kan het een goede optie zijn voor bedrijven die willen weten of de transacties veilig zijn of niet. In bepaalde bedrijven is het belangrijk om te weten wat de staat van de transactie is, en dat is waar blockchain om de hoek komt kijken, die de vereiste oplossing biedt. Als uw bedrijf bijvoorbeeld met voedsel te maken heeft, kunt u blockchain gebruiken om de toeleveringsketen te volgen.

Op deze manier kunt u leren of er iets misgaat, inclusief het vervangen van pakketten of als het pakket niet geschikt is voor consumptie. In beide gevallen helpt een transparant systeem u om het probleem op te lossen.

Hoe goed past het gedistribueerde systeem in de hele scène?

Voordat u de blockchain gaat adopteren, moet u de voor- en nadelen van gedistribueerde netwerken kennen. Dit is nodig omdat blockchain een gedistribueerde grootboektechnologie is. Ook is een gedistribueerde implementatie niet gemakkelijk voor de portemonnee. Daarom moet u controleren of de voordelen opwegen tegen de kosten die eraan verbonden zijn. Als dit het geval is, is het misschien een goede optie om ermee te werken.

Zijn er prestatie-eisen? Dan voldoet blockchain aan die eisen?

Blockchain, hoewel snel, moet nog een lange weg afleggen voordat ze andere oplossingen kunnen matchen. Dus als uw bedrijf afhankelijk is van prestaties, dan is blockchain geen goede keuze! Je hebt een groot aantal knooppunten nodig om je blockchain levensvatbaar te maken en het kan betekenen dat het rekenkundig duur is in vergelijking met een traditionele gecentraliseerde oplossing die niet zoveel rekenkracht vereist.

Moeten beperkte apparaten als knooppunt deelnemen aan het blockchain-netwerk??

Zoals u moet weten, heeft blockchain meerdere knooppunten nodig om functioneel te werken. Als uw nodes beperkt zijn en toch moeten deelnemen, dan is blockchain geen goede keuze. Private blockchain omzeilt het probleem.

Is er een architectonische fit tussen de blockchain en de designertoepassing?

Probeer ten slotte te vragen of uw applicatie past in het gedecentraliseerde blockchain-model. Past het architectonisch ontwerp niet, dan is het goed om op zoek te gaan naar een andere oplossing.

Wanneer blockchain te gebruiken / wanneer blockchain-beslissingsboom niet te gebruiken

Geweldig! U hebt alle tien vragen doorgenomen, maar weet nog steeds niet zeker of u de blockchain-oplossing voor uw bedrijf nodig heeft? Om uw probleem op een betere manier op te lossen, gaan we door een beslissingsboom die u zal helpen beslissen wanneer u blockchain wilt gebruiken.

1. Wilt u de makelaars en tussenpersonen verwijderen?

 • Zo ja, lees dan verder en ga verder met de volgende stap
 • Zo nee – gebruik dan geen blockchain

Het eerste dat u moet begrijpen, is de zakelijke context. Heeft u de tussenpersonen of makelaars in uw systeem nodig of wilt u deze verwijderen om een ​​kritisch bedrijfsprobleem op te lossen? Als dat het geval is, dan heb je blockchain nodig. Bankoplossingen vertrouwen op gedistribueerde grootboektechnologie zoals CORDA om hun werkproces te verbeteren door tussenpersonen te verwijderen en hen in staat te stellen veiliger en sneller over te schrijven.

2. Werk je met digitale middelen?

 • Zo ja, lees dan verder en ga verder met de volgende stap
 • Zo nee – gebruik dan geen blockchain

Blockchain is een ideale oplossing voor die processen met digitale native assets. Dit betekent normale activa die kunnen worden gedigitaliseerd. Er is een eenvoudig en duidelijk proces waarbij een gedigitaliseerde versie van de fysieke weergave wordt gemaakt met alle benodigde details. Onroerend goed kan bijvoorbeeld worden gedigitaliseerd door alle vitale informatie op te slaan.

3. Bent u in staat om een ​​gezaghebbend en permanent record van digitale activa te creëren?

 • Zo ja, lees dan verder en ga verder met de volgende stap
 • Zo nee – gebruik dan geen blockchain

Het volgende dat u moet controleren, is of u een permanent en gezaghebbend record voor digitale activa kunt maken. Dit is een van de belangrijke stappen bij het overstappen van een traditioneel proces naar een blockchain. U moet een goede bron van vertrouwen hebben om het hele proces te starten. Dit werkt ook niet als u meerdere bronnen heeft, omdat hierdoor het conflict met het maken van het digitale document kan ontstaan. Alle partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor het creëren van digitale activa.

4. Heeft uw bedrijf hoogwaardige transacties nodig??

 • Zo ja, dan bestaat de kans dat blockchain-oplossingen het lukken, maar momenteel niet.

 • Zo nee, ga dan naar de volgende stap.

Niet alle bedrijven zijn op dezelfde manier opgericht, aangezien sommige bedrijven oplossingen nodig hebben die snel zijn en miljoenen transacties aankunnen. Als uw bedrijf ook snelheid nodig heeft, is blockchain misschien niet iets voor u. Blockchains zijn snel, maar kunnen een beperking vormen als het gaat om bepaalde vereisten. Er zijn momenteel ontwikkelingen in blockchain-technologie die het probleem zullen aanpakken en u zult wellicht meer op maat gemaakte oplossingen zien die snel zullen zijn en in staat zullen zijn om aan de vraag te voldoen.

5. Gaat u niet-transactiegegevens in grote hoeveelheden opslaan??

 • Zo ja, dan bestaat de kans dat blockchain-oplossingen het lukken, maar momenteel niet.

 • Zo nee – ga dan naar de volgende stap

Blockchain is geen geweldige oplossing als het gaat om het opslaan van niet-tractionele gegevens in grote hoeveelheden. Als uw bedrijf ze nodig heeft, is het altijd een beter idee om een ​​andere oplossing te gebruiken. Maar dat kan worden genegeerd voor speciale use-cases waarbij het gebruik van blockchain van vitaal belang is voor het hele ecosysteem.

6. Moet u vertrouwen op een vertrouwde partij?

 • Zo ja, dan kunnen sommige blockchain-oplossingen u deze functie bieden, maar er is extra werk voor nodig

 • Zo nee – ga dan naar de volgende stap

Er zijn veel bedrijven die niet werken zonder de vertrouwde partij. Als dat het geval is, kan het implementeren en gebruiken van blockchain een lastige vraag zijn. Omdat blockchain het wijzigen van gegevens niet mogelijk maakt, wordt het moeilijk om netwerkgebaseerd te beheren op basis van regelgeving. In eenvoudige bewoordingen is het noodzakelijk om de toezichthouders op te nemen bij het implementeren van een blockchain-project. Dit zorgt ervoor dat naleving en wetten worden gehandhaafd, zelfs bij gebruik van de modernste blockchain-technologie.

7. Bent u op zoek naar waarde-uitwisseling of contractuele relaties?

 • Zo ja, lees dan verder en ga verder met de volgende stap
 • Zo nee, dan kunnen sommige blockchain-oplossingen u deze functie bieden, maar er is extra werk voor nodig

Meer nog, als uw bedrijf niet draait om het beheren van contractuele relaties of het uitwisselen van waarde, wordt in dat geval niet veel gebruik gemaakt van blockchain. Dat is de reden waarom een ​​bedrijf dat blockchain gebruikt om de bedrijfswaarde te verbeteren en de kosten te verlagen, moet proberen transacties te beheren die draaien om digitale activa.

8. Heeft u gedeelde schrijftoegang nodig??

 • Zo ja, lees dan verder en ga verder met de volgende stap
 • Zo nee, dan heb je geen blockchain nodig

Nu moet u controleren of u schrijftoegang moet delen of niet? In eenvoudige bewoordingen betekent dit dat u moet controleren of andere leden schrijftoegang tot de blockchain nodig hebben of niet. Als ze dat doen, is het beter om geen gebruik te maken van blockchain en op zoek te gaan naar een alternatieve oplossing.

9. Is er vertrouwen tussen de donateurs?

 • Zo ja, dan kunnen sommige blockchain-oplossingen u deze functie bieden, maar er is extra werk voor nodig

 • Zo nee – ga dan naar de volgende stap

Blockchain biedt een platform waar transacties met weinig of geen vertrouwen kunnen worden gedaan. Als de entiteiten waarmee het bedrijf te maken heeft al vertrouwd zijn, heeft het geen zin om blockchain te gebruiken.

10. Wil je controlefunctionaliteit hebben?

 • Zo ja, dan moet u een private / geautoriseerde blockchain kiezen

 • Zo nee – ga dan naar de volgende stap

Toegestaan ​​/ particulier netwerk biedt controlefunctionaliteit. Het geautoriseerde netwerk helpt u bij het opstellen van regels voor distributie, betrokkenheid en meer!

11. Moeten blockchain-transacties openbaar zijn??

 • Zo ja, ga dan voor openbare blockchain-oplossingen

 • Zo nee, kies dan voor private blockchain

Ten slotte moet u controleren of uw transacties openbaar moeten zijn of niet. Als uw transacties openbaar kunnen zijn, kies dan voor openbare blockchain. Zo niet, dan zal private blockchain voor u werken!

Kortom, je moet blockchain gebruiken als je het volgende nodig hebt:

 • Beheer en beveilig digitale relaties
 • Correct gebruik van gedecentraliseerd netwerk
 • Gebrek aan vertrouwen tussen ecosysteempartijen
 • De tussenpersoon is niet meer nodig
 • Leg veilige transacties vast tussen meerdere partners
 • De gegevens zijn niet constant en u moet deze correct volgen

Wanneer blockchain niet te gebruiken?

Tot nu toe hebben we vragen besproken die u moet stellen wanneer u blockchain moet gebruiken. Ze hebben indirect de vraag beantwoord wanneer blockchain niet moet worden gebruikt. Om ervoor te zorgen dat u niet in de war raakt, laten we hieronder de scenario’s of voorwaarden opsommen waarin u geen blockchain zou moeten gebruiken. U kunt dit ook zien als een samenvatting van bovenstaande punten.

 • Gebruik blockchain niet als het proces vertrouwelijke gegevens betreft
 • Wanneer u externe services moet gebruiken om gegevens op te slaan of te verzamelen
 • Gebruik geen blockchain waar de transactieregels regelmatig worden gewijzigd
 • Als er veel statische gegevensopslag is
 • Als u snelle transacties nodig heeft

Gevolgtrekking

Dit leidt ons naar het einde van ons artikel waar we hebben besproken wanneer we blockchain wel en niet blockchain moeten gebruiken. Deze vragen geven ons ook een hint over wanneer blockchain mainstream zal worden. Voorlopig is het even wachten aangezien blockchain nog veel tijd nodig heeft voordat het volwassen wordt.

Dus, wat vind je ervan? Reageer hieronder en laat het ons weten.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me