Houd je van blockchain-technologie en vraag je je nog steeds af wat de relatie is tussen blockchain en database? Hier behandelen we de vergelijking van blockchain versus database om u te helpen begrijpen waar beide technologieën voor staan.

Voor een nieuweling klinken beide misschien hetzelfde. Dat is echter niet waar, zelfs niet wanneer veel mensen blockchain beschouwen als ‘gewoon een andere database’.

Vind je ook mensen die zoeken naar blockchain versus gedistribueerde database? Is er iets dat “gedistribueerde database” wordt genoemd? Of is blockchain gewoon een gedistribueerde database? We zullen al deze vragen hieronder beantwoorden.

Blockchain is meer dan alleen een database, en dit artikel beoogt een gedetailleerde vergelijking van blockchain versus database.

Schrijf nu in: Gratis Blockchain-cursus

Blockchain versus database: wat is blockchain?

Maar als u nieuw bent, hoeft u zich geen zorgen te maken; we zullen blockchain hier kort bespreken voordat we ingaan op blockchain versus database-vergelijking. De basisdefinitie van zowel database als blockchain zal ons helpen de vergelijking tussen blockchain en database te begrijpen. Laten we beginnen.

Blockchain is een gedistribueerde grootboektechnologie waarmee een reeks peers kan samenwerken om een ​​verenigd, gedecentraliseerd netwerk te creëren. De peers kunnen met behulp van het consensusalgoritme communiceren en informatie of gegevens delen. Er is ook geen gecentraliseerde autoriteit nodig, waardoor het hele netwerk betrouwbaar is in vergelijking met andere netwerken.

Laten we een voorbeeld bekijken om te begrijpen hoe blockchain werkt. Wanneer de ene peer informatie naar de andere stuurt, wordt er een transactie gegenereerd. Wanneer dit gebeurt, moeten de transacties worden gevalideerd met behulp van het consensusalgoritme.

In dit geval wordt Proof of Work gebruikt om het werk te valideren. Het zorgt ervoor dat er geen ongeldige transacties worden doorgegeven aan de blockchain. Blockchain draait helemaal om blokken. Ze worden gebruikt om transacties en andere belangrijke informatie op te slaan die nodig is om de blockchain succesvol te laten werken.

Er worden tijdstempels gemaakt om ervoor te zorgen dat elke transactie door iedereen kan worden getraceerd, ondersteund en geverifieerd. Het hele systeem voegt waarde toe en brengt nieuwe functies met zich mee, zoals transparantie, onveranderlijkheid en veiligheid.

Meer weten over blockchaintechnologie? Bekijk nu onze ultieme gids met blockchain-definities!

Wat is een database?

Nu het idee van blockchain duidelijk is, is het nu tijd voor ons om de database te begrijpen. De database is, in tegenstelling tot blockchains, een gecentraliseerd grootboek dat wordt beheerd door een beheerder.


Databases vertonen ook unieke kenmerken, waaronder de mogelijkheid om te lezen en te schrijven. Hier kunnen alleen de partijen met de juiste toegang schrijf- en leesacties uitvoeren. Databases bieden ook de mogelijkheid om meerdere kopieën van dezelfde gegevens en hun geschiedenis op te slaan. Dit wordt gedaan met behulp van een vertrouwde, gecentraliseerde autoriteit die de server beheert.

Centralisatie heeft veel voordelen voor de database. Het is bijvoorbeeld gemakkelijk om databases te beheren omdat de gegevens gecentraliseerd zijn. Toegang tot en opslag van gegevens is niet alleen eenvoudig maar ook snel. Ze hebben echter ook nadelen.

Een van de grootste nadelen is de kans dat de gegevens beschadigd raken. Om het nadeel te ondervangen, worden er meerdere back-ups gemaakt. Maar dat is niet altijd het geval, omdat de meeste entiteiten altijd hun eigenaar vertrouwen en daarom de optie voor back-upgegevens overslaan. Een ander groot nadeel is hoe de gegevens kunnen worden gewijzigd door iedereen die de database zelf beheert. Dit kan gebeuren omdat de database gecentraliseerd van aard is.

Een technisch overzicht

Laten we nu eens wat technischer naar de database kijken.

Een database gebruikt een datastructuur om informatie op te slaan. Alle gegevens die in een database zijn opgeslagen, kunnen worden opgevraagd met behulp van een speciale querytaal die bekend staat als Structured Query Language (SQL). Een database kan met bijna elk type gegevens werken en alle moderne ondernemingen ondersteunen. Het kan ook worden geschaald om miljoenen records te ondersteunen.

De geschiedenis van de database is ook rijk. Het begon met alleen hiërarchische bestandssystemen. Het had ernstige beperkingen en daarom paste het zich later aan het relationele model aan. Het relationele model is handig en geeft de eigenaar de mogelijkheid om tegelijkertijd met verschillende databases te werken. Databasebeheersystemen worden gebruikt om databases effectief te organiseren.

In de kern worden gegevenselementen opgeslagen in tabellen. De tabel bestaat uit velden waarin een ander type gegevens kan worden vastgelegd, ook wel attributen genoemd.

Zonder een goed bedrijfsmodel in gedachten, is het moeilijk om blockchain als hefboom te gebruiken. Bekijk onze ultieme blockchain-implementatiestrategie voor meer informatie over het ontwikkelen van blockchain.

Private Blockchain Vs Database: zijn deze hetzelfde?

Er zijn veel verschillende soorten blockchain. Zo hebben we een private blockchain die werkt in een gesloten ecosysteem.

Dit klinkt misschien hetzelfde als waar databases over gaan, maar ze zijn fundamenteel anders. Private blockchain erft alle eigenschappen die een blockchain te bieden heeft, maar het werkt in een gesloten omgeving. Alleen mensen die zijn toegestaan ​​door de beheerder kunnen deelnemen aan de blockchain. De enige overeenkomst tussen private blockchain en database is het gecentraliseerde aspect.

Lees verder: Private Blockchain Vs Database: wat is het verschil?

Blockchain versus database

Nu elk van de termen duidelijk is, is het nu tijd voor ons om de daadwerkelijke vergelijking te maken. We zullen beide technologie vergelijken met behulp van belangrijke aanwijzingen, waarbij we zullen bespreken hoe ze zich verhouden. Elke aanwijzer bevat ook voorbeelden om duidelijkheid en begrip te garanderen. Laten we dus zonder enige details aan de slag gaan.

Blockchain versus gecentraliseerde database: autoriteit en controle

Als we blockchain en database vergelijken, is het eerste dat opvalt hoe autoriteit werkt. Blockchain is ontworpen om gedecentraliseerd te werken, terwijl de databases altijd gecentraliseerd zijn. Dit unieke kenmerk van blockchain geeft het de hefboom die het nodig heeft om de volgende generatie technologie te worden.

Decentralisatie brengt veel implementatiewijzigingen met zich mee van de huidige systemen en processen die door de verschillende industrieën worden gebruikt. Het stelt netwerken in staat om onafhankelijk te werken en maakt gecentraliseerde controle overbodig.

Databases daarentegen functioneren volledig vanuit het gecentraliseerde aspect. Geen enkele traditionele database wordt aangedreven door decentralisatie. Ben je specifiek op zoek naar een gedecentraliseerde database, dan valt blockchain direct in de categorie.

Nu weet u wat het verschil is tussen blockchain en gecentraliseerde database.

Lees verder: Top 50-bedrijven die Blockchain-technologie gebruiken

Autoriteit in gecentraliseerde database

Laten we eens nader bekijken hoe centralisatie in databases werkt. Er wordt een beheerder toegewezen om de database te beheren. De administrator heeft alle controle over de database, wat betekent dat hij de database kan beheren, aanpassen en besturen zoals hij dat wil. Zonder beheerder functioneert de database helemaal niet.

Hij staat bovenaan en kan eenvoudig records maken, wijzigen, wijzigen en verwijderen. Behalve dat kunnen ze ook andere taken uitvoeren, zoals prestatie-optimalisatie. Het is een belangrijke taak omdat een grotere database na verloop van tijd traag wordt.

Als het gaat om andere gebruikers die aan de database zijn gekoppeld, kan een beheerder rollen aan andere gebruikers delegeren. Andere gebruikers kunnen de database beheren volgens de rol die ze zijn toegewezen. Hij kan bijvoorbeeld een gebruiker toewijzen om nieuwe gebruikers aan te maken. Andere sleutelfuncties, zoals het maken van een back-up van de database, onderhoud, enz., Kunnen ook worden uitgevoerd.

Het is echter niet eenvoudig als we rekening houden met de verschillende soorten blockchains die er zijn. De basis blockchain geïntroduceerd in bitcoin is volledig gedecentraliseerd, maar kan niet worden geïmplementeerd bij bedrijven met privégegevens en processen die op het spel staan.

Daarom is blockchain geëvolueerd en hebben we een ander type blockchain. Hybride / Federated blockchain is het meest voorkomende type blockchain dat het probleem van particuliere organisaties oplost.

Hybride blockchains zijn toegestaan, wat organisaties de volledige mogelijkheid geeft om hun instellingen aan te passen aan de vereisten.

Dit is een van de grootste verschillen wanneer we een privé-blockchain versus een database gebruiken. We zullen later in het artikel meer bespreken over hybride / private blockchain.

Lees ook: Top 10 uitdagingen voor de implementatie van blockchain voor bedrijven

Blockchain-database versus traditionele database: Architectuur

Architectonisch zijn zowel blockchain als database verschillend. Dus, wat is het verschil tussen de blockchain-databasestructuur en de traditionele databasestructuur? Dat zoeken we uit. U kunt een

Een database is gebaseerd op de client / server-architectuur. Het is een zeer succesvolle architectuur die zowel in kleinschalige als grootschalige omgevingen kan werken. Hier is de klant de ontvangers, terwijl de servers fungeren als een gecentraliseerde verwerkingseenheid. De communicatie tussen client en servers wordt onderhouden via een beveiligde verbinding.

Blockchain daarentegen maakt gebruik van een gedistribueerde grootboeknetwerkarchitectuur. Het is een peer-to-peer-netwerk waar elke peer verbinding kan maken met een ander door middel van veilige cryptografische protocollen. Omdat er geen gecentraliseerd knooppunt is, kunnen knooppunten gezamenlijk deelnemen aan het consensusalgoritme.

Een van de meest populaire consensusalgoritmen is Proof-of-Work, waarbij mijnwerkers complexe wiskundige vergelijkingen moeten oplossen om transacties via het netwerk te valideren.

De database vereist geen consensusalgoritme en is volledig afhankelijk van de gecentraliseerde aanpak.

De beheerder beheert elk aspect van de database en is sterk gecentraliseerd. Het is ook toegestaan ​​als hybride blockchain, maar niet in vergelijking met de openbare blockchain. Dit beantwoordt hopelijk uw vraag met betrekking tot toegestane blockchain versus database. De onderstaande tabel behandelt ook toegestane blockchain versus database. Wat is nu het verschil tussen een blockchain-database en een traditionele database.

 Database Hybride / gefedereerde blockchain Openbare blockchain
Type Toegestaan Toegestaan Openbaar
Controle Gecentraliseerd Hybride met enkele gecentraliseerde functies Gedecentraliseerd
Architectuur Client-Server-architectuur Gesloten peer-to-peer architectur Openbare peer-to-peer-architectuur
Data persistentie niet-persistentie Onveranderlijk Onveranderlijk
Kans op mislukking Ja Nee Nee
Prestatie Extreem snel Langzaam tot gemiddeld Langzaam

Blockchain versus database: onveranderlijkheid en gegevensverwerking

Als het gaat om gegevensopslag en -verwerking, werken zowel blockchain als database anders. In een traditionele database kunnen gegevens gemakkelijk worden opgeslagen en opgehaald. Om een ​​goede werking van de applicatie te garanderen, wordt CRUD gebruikt op het primaire niveau.

CRUD staat voor Create, Read, Update en Delete. Dit betekent ook dat gegevens kunnen worden gewist en indien nodig door nieuwe waarden kunnen worden vervangen.

Blockchain werkt daarentegen anders als het gaat om gegevensopslag. Blockchain ondersteunt onveranderlijkheid, wat betekent dat gegevens die eenmaal zijn geschreven, niet kunnen worden gewist of vervangen. Onveranderlijkheid betekent dat er binnen het netwerk niet kan worden geknoeid.

Traditionele databases vertonen geen onveranderlijkheid en zijn daarom vatbaarder voor manipulatie door een malafide beheerder of hacks van derden.

Kort gezegd ondersteunt blockchain slechts twee bewerkingen, lezen en schrijven.

 • Lees bewerkingen: Wordt gebruikt om gegevens uit het blockchain-netwerk te lezen of op te halen
 • Schrijfbewerkingen: Wordt gebruikt om informatie en gegevens toe te voegen aan het blockchain-netwerk

Lees verder: 6 belangrijke Blockchain-functies die u moet kennen

Database versus Blockchain-technologie: transparantie

Een andere belangrijke eigenschap die blockchain biedt, is hoe iedereen met de juiste tool de gegevens kan verifiëren nadat ze in de openbare blockchain zijn geschreven. Transparantie zorgt ervoor dat het publiek het netwerk kan vertrouwen.

Omdat databases daarentegen gecentraliseerd zijn, bieden ze geen enkele vorm van transparantie. Gebruikers kunnen de informatie niet verifiëren als ze dat willen. Een beheerder kan echter een set gegevens openbaar maken, maar toch kan de gegevensverificatie niet door een individu worden uitgevoerd.

De integriteit van Blockchain wordt mogelijk gemaakt dankzij de onveranderlijkheid die het te bieden heeft. Gegevens die eenmaal zijn opgeslagen, kunnen op geen enkele manier worden beschadigd of gewijzigd, wat betekent dat de gegevensintegriteit koste wat kost behouden blijft.

Blockchain-technologie versus database: kosten- en talentwerving

Als het gaat om implementatiekosten, is een traditionele database minder duur in vergelijking met de blockchain. Blockchain is een vrij nieuwe technologie en evolueert daarom nog steeds.

Dit betekent ook dat een bedrijf een goede planning en uitvoering moet doen om blockchain in hun proces te integreren.

Ook moet elk bedrijf dat al actief is, nieuwe technologie toepassen. De verandering in aanpak is een serieuze zaak, aangezien blockchain end-to-end implementatie vereist en niet zomaar als add-on in een bestaand systeem kan worden geïntegreerd.

De traditionele database is eenvoudig op te zetten en op te schalen. Ze werken met de meeste bestaande processen en werken dus out-of-the-box op veel systemen. Dit maakt het een uitstekende keuze voor bedrijven die snel en kosteneffectief hun databasesystemen willen opzetten.

Als we echter langer kijken naar de kosten die aan elke technologie zijn gekoppeld, kan blockchain een meer kosteneffectieve oplossing bieden, aangezien peers het netwerk meestal beheren. Organisaties hebben niet te maken met de extra kosten die gepaard gaan met het beheren van het netwerk, wat veel kosten kan besparen.

Hetzelfde kan niet gezegd worden als het gaat om het verwerven van talent. Blockchain is een vrij nieuwe technologie, wat ook betekent dat er een beperkte hoeveelheid talent beschikbaar is om met de praktische blockchain-toepassingen om te gaan. De kosten van het blockchain-talent zijn ook hoog, wat de kosten in verband met de implementatie en het onderhoud van blockchain aan de hogere kant kan verhogen.

Aan de andere kant is databasegerelateerd talent gemakkelijk te verkrijgen. Ze zijn ook betaalbaar en zelfs kleine bedrijven kunnen de kosten van het inhuren van een database-expert betalen.

Lees verder: Blockchain versus relationele database: wat is het verschil?

Blockchain versus database: snelheid en prestaties

De snelheid van uitvoering is ook een cruciaal aspect dat we nodig hebben om zowel blockchain als database te vergelijken. Databases staan ​​bekend om hun snellere uitvoeringstijd en kunnen ook miljoenen gegevens tegelijk verwerken.

Blockchain is aanzienlijk langzamer in vergelijking met databases. Het kan echter zijn dat blockchain een relatief nieuwe technologie is en nog veel tijd nodig heeft om te evolueren en te matchen met de standaarden van verouderde technologieën zoals databases..

Wanneer een transactie wordt uitgevoerd in de blockchain, doet deze alle dingen die een traditionele database zal doen. Het wordt echter vertraagd vanwege het uitvoeren van meer bewerkingen, waaronder de volgende.

Handtekeningverifiëring:

Blockchain-transacties worden, wanneer ze worden uitgevoerd, cryptografisch ondertekend met behulp van cryptografische algoritmen. Deze stap is nodig om ervoor te zorgen dat elke transactie geldig is en afkomstig is van een geldige bron. Omdat het een complex proces is, kost het tijd om het proces uit te voeren. Hoewel de hele blockchain-applicatie snel is, kan de handtekeningverificatie een knelpunt vormen. Ter vergelijking: een gecentraliseerde database hoeft het proces voor handtekeningverificatie niet te doorlopen, waardoor ze relatief sneller zijn.

Consensusmechanismen:

Omdat blockchain gedecentraliseerd is, is het sterk afhankelijk van een consensusmechanisme om transacties op de blockchain te valideren. Ook hangt de snelheid van consensus af van het type consensusmethode dat wordt gebruikt. De ene consensusmethode is sneller dan de andere, maar over het algemeen duurt het langer voordat een transactie kan worden verwerkt. Gecentraliseerde databases hebben geen last van dit soort problemen, omdat ze van nature gecentraliseerd zijn. Elke transactie wordt automatisch geverifieerd door de database en kan veel sneller worden uitgevoerd met behulp van een wachtrij.

Redundantie:

Blockchain is een compleet netwerk waarbij elk knooppunt een cruciale rol speelt. Om ervoor te zorgen dat elk knooppunt kan deelnemen, moet elke transactie-informatie door elk knooppunt worden opgeslagen en geverifieerd.

Deze drie aspecten vertragen de blockchain. Dit betekent dat databases relatief sneller zijn als het gaat om prestaties.

Schrijf nu in: Gecertificeerde Enterprise Blockchain Professional (CEBP) cursus

Blockchain versus database: gevallen voor het beste gebruik

Nu we enkele cruciale verschillen tussen blockchain en databases hebben begrepen, wordt het nu tijd dat we de beste use-cases voor beide leren..

Gebruiksscenario’s voor databases

De beste use case voor databases zijn bedrijfsoplossingen of netwerken. De reden erachter is hoe de database werkt en stabiliteit brengt in het hele netwerk.

Databases zijn ongetwijfeld gebruiksvriendelijk en worden al ondersteund door veel populaire beheersystemen voor ontwikkelaars en beheerders. Zelfs websites met miljoenen bezoekers vertrouwen op databases om inhoud weer te geven. Forbes gebruikt bijvoorbeeld een database in combinatie met geavanceerde systemen.

De schaalbaarheid maakt databases zo een goede keuze voor de ondernemingen die er zijn. Systemen zoals beurzen die afhankelijk zijn van snelle operaties, moeten ook databases gebruiken voor een betere gegevensstroom. Blockchain lijkt het echter ook goed te doen in bedrijfsnetwerken.

De blockchain is niet ideaal om een ​​enorme hoeveelheid numerieke data op te slaan die regelmatig gebruikt moet worden. Een ander voordeel is hoe gegevens worden opgeslagen in een database. Het hoeft niet te worden geverifieerd tijdens het schrijf- of leesproces. Wat de database tot een uitstekende keuze maakt, is hoe kosteneffectief het kan zijn, vooral als er behoefte is aan basisboekhouding.

Samenvattend, de beste use-cases voor de database zijn de volgende.

 • Apps of systemen die gebruikmaken van de continue gegevensstroom.
 • Vertrouwelijke informatie opslaan
 • Online transactieverwerking die snel moet zijn
 • Apps of systemen waarbij gegevensverificatie niet nodig is.
 • Relationele gegevens
 • Zelfstandige apps

Blockchain-gebruiksgevallen

Het doel van Blockchain is compleet anders. Het is een peer-to-peer-netwerk dat twee belangrijke dingen voor zijn gebruikers vaststelt, namelijk transparantie en vertrouwen. Het gedistribueerde grootboek is wat het uniek maakt. Het kan de manier waarop een branche werkt veranderen en elk aspect ervan versterken. Dus, wat zijn de beste use-cases voor blockchain? Laten we onderzoeken.

Elk systeem dat een goede verificatie vereist, kan blockchain gebruiken. B2B Business-to-Business-transacties kunnen er bijvoorbeeld enorm van profiteren.

Dit omvat toeleveringsketen, voorraadbeheer en distributie. De sleutel hier is transparantie, omdat het bedrijven in staat stelt elke beweging te volgen zonder meer complexiteit te introduceren. Blockchain schaalt echter niet zo veel en kan systemen vertragen bij het verwerken van grootschalige gegevensrecords.

Een andere uitstekende use-case van blockchain zijn geautoriseerde netwerken. Toegestane netwerken, zoals stemmen, kunnen profiteren van een gedecentraliseerde aanpak en vertrouwen en transparantie brengen in het hele stemsysteem.

Blockchain is ook ideaal voor het automatiseren van taken binnen een platform. Slimme contracten worden geïntroduceerd in de Ethereum-blockchain, wat de mogelijkheid biedt om opgeslagen procedures te gebruiken. Als aan een bepaalde voorwaarde is voldaan, wordt de code automatisch uitgevoerd.

Ethereum-blockchain maakt ook gebruik van Proof of Stake (PoS), dat efficiënter is en minder energie verbruikt.

Kortom, de beste use-cases voor blockchain zijn de volgende:

 • Waarde overdragen
 • Opslagwaarde
 • Monetaire transacties
 • Vertrouwde gegevensverificatie
 • Stemsystemen
 • Gedecentraliseerde apps (dApps)

Lees verder: Blockchain-gebruik: lijst met 20+ Blockchain-technologie use cases

Afsluitende gedachten: welke moet u kiezen?

De keuze om uw volgende gegevensopslagtechnologie over te nemen, is niet moeilijk. We bespraken het cruciale verschil tussen hen, en zowel traditionele databases als blockchain zijn de duidelijke winnaars.

De database is een winnaar als het gaat om bruikbaarheid, snelheid en nauwkeurigheid. Blockchain is echter ook een winnaar als het gaat om innovatie, verificatie en automatisering.

Blockchain introduceert een prestatievergoeding vanwege zijn verificatiemethode. Dit betekent duidelijk dat je blockchain moet vermijden waar een snelle uitvoeringstijd een essentiële factor is. Databases zijn een uitstekende keuze als het kritieke bedrijfsproces tegelijkertijd moet worden ondersteund of geschaald. Het lees- en schrijfproces is ook niet eenvoudig als het gaat om de blockchain, wat de database meer wenselijk maakt voor algemene toepassingen.

Kortom, kies voor blockchain als u op zoek bent naar vertrouwen, transparantie en verificatie. Database daarentegen is ideaal voor krachtige apps of services. Het is ook een uitstekende keuze voor apps die schaalbaarheid vereisen. Als je blockchain beter wilt begrijpen, bekijk dan nu onze gratis blockchain-cursus!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me