Dit artikel beantwoordt de beschreven basisprincipes van blockchain-technologie en de gelinkte lijst. Het wijst ook op de belangrijkste verschillen tussen blockchain en gekoppelde lijst.

Laten we beginnen met een vraag: hoe werkt blockchain-technologie? Kortom, een blockchain is een reeks blokken die gegevens bevatten en die een hash-nummer en een hash-nummer van het vorige blok hebben.

Op technisch niveau kun je hetzelfde zeggen over een gelinkte lijst! Het is een soort datastructuur die ‘gegevens opslaat’. Dat gezegd hebbende, wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee soorten tools voor gegevensopslag?

Voor degenen die niet zo bedreven zijn in de taal van de informatica, zouden termen als datastructuur geen betekenis hebben. Het is heel normaal voor mensen die geen basiskennis hebben van informatica.


Inschrijven nu: Enterprise Blockchains Fundamentals-cursus

Wat is een gekoppelde lijst?

Een gekoppelde lijst is een lineaire manier om gegevens te ordenen en op te slaan waarbij elk afzonderlijk element een ander object vertegenwoordigt. Je zou het een reeks gegevens van verschillende typen kunnen noemen. In de taal van de informatica is een gelinkte lijst een gegevensstructuur.

In een gekoppelde lijst is er een reeks. Aan elk data-element is een “pointer” toegewezen. Dit betekent dat u altijd het vorige knooppunt van de lijst kunt traceren. De hele lijst werkt dus als een ketting. Door het hashnummer te volgen, zou je zelfs het genesisknooppunt kunnen bereiken.

Er is een interessant feit over, je kunt het bovenliggende knooppunt ook in de blockchain-technologie vinden. Dit is een belangrijk kenmerk dat de blockchains onveranderlijk maakt. Als het eenmaal is ontworpen, is het klaar!

Wat is Blockchain en hoe is Blockchain vergelijkbaar met een gekoppelde lijst?

U moet al een idee hebben hoe deze twee enkele opvallende overeenkomsten vertonen. De blockchain-datastructuur kan gemakkelijk worden beschouwd als een gekoppelde lijst. Terwijl de gekoppelde lijst de pointerfunctie heeft, heeft de blockchain de hash-functie. Elk blok in de blockchain heeft een uniek hashnummer en het hashnummer van het vorige blok of het bovenliggende blok.

Zowel blockchain als gekoppelde lijst gebruiken dezelfde technologie. Ze hebben allebei een genesisblok dat geen eerder hashnummer heeft.

Dus ja, blockchain deelt eigenlijk een paar kenmerken van een datastructuur van een gekoppelde lijst. U kunt de belangrijkste blockchain-functies bekijken voor meer informatie over de technologie.

Er zijn echter ook enkele fundamentele verschillen tussen deze twee technologieën.

Blockchain versus gekoppelde lijst: wat zijn de belangrijkste verschillen?

De eerste en belangrijkste botsing van blockchain versus gekoppelde lijst is dat een blockchain een hash-functie heeft om de voorouder van een bepaald blok te identificeren. Terwijl een gekoppelde lijst dezelfde functie doet met behulp van een aanwijzerfunctie. Lees hier meer over hashing in cryptografie. Als je meer uitgebreide kennis wilt, zou deze gedetailleerde gids over cryptografisch hashen je een levendig idee moeten geven van hoe hashing werkt..

Nogmaals, een blockchain is veel gecompliceerder qua structuur. Een gekoppelde lijst is een lineaire manier om gegevens te ordenen en op te slaan.

Blockchains hebben bijvoorbeeld Merkle Trees om transacties en alle gegevens met betrekking tot de transacties op te slaan. Bovendien hebben deze Merkle-bomen (of blokken) een link naar hun ouder-hash met het unieke hash-nummer.

Bovendien heeft een blockchain enkele unieke eigenschappen. Een blockchain is bijvoorbeeld een gedecentraliseerd, gedistribueerd en autonoom digitaal grootboek dat tal van toepassingen kan hebben in ons praktische leven. Datamanipulatie en manipulatie zijn bijna onmogelijk, aangezien het systeem van de blockchain het logisch zal toelaten. Aan de andere kant is een gekoppelde lijst een eenvoudige manier om gegevens te structureren.

Hoe elimineert de blockchain het risico op cyberaanvallen??

Welnu, de kopie van blockchains wordt verdeeld onder de gebruikers binnen het netwerk. Dus iedereen in het knooppunt werkt als validator. Als iemand met één exemplaar probeert te knoeien, wordt deze niet gesynchroniseerd met andere. Het andere knooppunt zal de ongebruikelijke wijziging eenvoudigweg afwijzen. Zo beschermt blockchain-beveiliging tegen cyberaanvallen en hackers.

Een blockchain heeft het potentieel om gedecentraliseerde apps, gedecentraliseerde organisaties, een slimme economie en nog veel meer te creëren. Misschien riep de belangrijkste definitie van hoe blockchain-functies de vraag op of het vergelijkbaar is met de gekoppelde lijst.

Lees hier meer over gedecentraliseerde apps!

Conclusies

Dus dat was een korte samenvatting van het debat over blockchain versus gekoppelde lijst.

Is blockchain een gekoppelde lijst?

NEE!

Een blockchain heeft enkele belangrijke kenmerken van een gekoppelde lijst. Maar dat is het, in wezen is het veel complexer en heeft het veel meer functionaliteit. Een gelinkte lijst heeft geen gegevensvalidators die de integriteit van de gelinkte lijst waarborgen. Blockchain daarentegen is een volledig functionerend autonoom systeem.

Om meer te weten over de blockchains en hoe het werkt, moet je zeker onze gratis blockchain-cursus bekijken om aan de slag te gaan!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me