Dit artikel biedt een snel overzicht en een vergelijking tussen private en publieke blockchain in eenvoudiger bewoordingen.

Voor iemand die nieuw is in de basisprincipes van blockchain-technologie, is het noodzakelijk om het fundamentele verschil tussen de twee categorieën blockchain te begrijpen. Deze classificatie is gebaseerd op het toestemmingsniveau dat een gebruiker krijgt wanneer hij lid wordt van een bepaalde blockchain.

Zowel de private als de publieke blockchain hebben verschillende voor- en nadelen. Het is aan de gebruiker welk van het blockchain-type past bij hun specifieke behoeften en use-cases.

Dit artikel gaat alleen in op het aanbieden van een korte vergelijking tussen private en publieke blockchain. Voor een gedetailleerd overzicht moet men de gedetailleerde handleidingen doornemen die in het artikel worden voorgesteld.

Schrijf nu in:Gratis Enterprise Blockchains Fundamentals-cursus

Wat zijn private blockchains? Een kort overzicht

Een private blockchain is het type blockchain-netwerk waarbij een enkele organisatie volledige zeggenschap heeft over wie zich bij het netwerk kan aansluiten, toegang kan krijgen tot de knooppunten en kan deelnemen aan het consensusalgoritme. Kortom, de controlerende organisatie heeft totale controle over het netwerk. Vanwege deze aard wordt een privé-blockchain ook wel een toegestane blockchain genoemd.

Je zou kunnen denken dat dit type blockchain in strijd is met de grondbeginselen van blockchain-technologie. Het netwerk is echter gebaseerd op een gedistribueerd grootboek en de gebruikers met toestemming hebben volledige toegang tot de knooppunten.

Hogere efficiëntie, betere schaalbaarheid en robuuste beveiliging zijn enkele van de sterkste aantrekkingskracht van de private blockchain.

Opvallende kenmerken van privé-blockchains

 • Hogere efficiëntie – Door de strikte controle van de gezaghebbende organisatie, hebben private blockchains een betere benutting van middelen, waardoor een hogere efficiëntie wordt gegarandeerd. Het is ook een van de grootste drijfveren voor private blockchain-gebruikssituaties.
 • Privacy – Private blockchains zijn inherent gericht op privacy en gegevensbeveiliging.
 • Enterprise-Centric – Aangezien privacy en beveiliging absoluut noodzakelijk zijn voor ondernemingen, zijn private blockchains beter geschikt om aan de behoeften van deze organisaties te voldoen. Private blockchains stellen de ondernemingen in staat om interne ecosystemen te beveiligen en als geheel te functioneren.
 • Stabiliteit – Vanwege het lagere aantal gebruikers en transacties hebben privé-blockchains een superieure stabiliteit ten opzichte van openbare blockchains.
 • Lage transactiekosten – Private blockchains bieden lagere transactiekosten vanwege het lagere aantal transactieverzoeken.
 • Veiligheid – Vanwege de toegangsbarrière hebben ongewenste indringers geen toegang tot het netwerk. Het zorgt voor een betere veiligheid en bescherming tegen illegale activiteiten.
 • Betere regelgeving – De gezaghebbende organisatie kan gemakkelijk de regels schetsen en regelgevende stappen toepassen om de regels te impliceren.

Lees verder: Wat is een privé-blockchain?

Wat is een openbare blockchain? Een kort overzicht

Een openbare blockchain is een type blockchain-netwerk dat geen enkele beperking heeft met betrekking tot het toestemmingsniveau. Iedereen kan lid worden van het netwerk, toegang krijgen tot de knooppunten en deelnemen aan mijnbouw- en consensusalgoritme.

Openbare blockchains zijn volledig gedecentraliseerd, zonder toestemming en volledig onveranderlijk – en houden zich aan de fundamentele kenmerken van de eerste generatie blockchain-netwerken.


Opvallende kenmerken van openbare blockchains

 • Echt gedecentraliseerd – Een openbare blockchain heeft geen regelgevende instantie, waardoor deze echt gedecentraliseerd en gedistribueerd is.
 • Volledige transparantie – Openbare blockchains zijn inherent transparant waar ze toegang hebben tot het grootboek en deelnemen aan consensus.
 • Onveranderlijk – Wanneer een blok de ketting binnenkomt, is er geen manier om het blok te wijzigen of te verwijderen. Het betekent dat het netwerk volledig onveranderlijk is.
 • Empowerment van de gebruiker – Een gebruiker van een openbare blockchain hoeft zich niet te houden aan regels of voorschriften van een derde partij, afgezien van de legacy-regels van het netwerk zelf.

Lees verder:Wat is een openbare blockchain?

Private vs Public Blockchain: een gedetailleerde vergelijking

Misschien bent u op zoek naar een blockchain-netwerk dat superieur is aan alle andere. Maar dat is niet mogelijk, omdat elk type blockchain-netwerk enkele voor- en nadelen heeft. Als gevolg hiervan hebben ze allemaal geschikte use-cases.

Openbare blockchains zijn bijvoorbeeld perfect voor cryptocurrencies. Populaire cryptocurrencies zoals – Bitcoin, Ethereum, Litecoin – zijn ideale voorbeelden van openbare blockchain.

Aan de andere kant zijn private blockchains perfect om aan de behoeften van ondernemingen te voldoen. Grote bedrijven zoals IBM, Microsoft, Alibaba – zijn geweldige voorbeelden van private blockchain. Als je kijkt naar de beste bedrijven die blockchain-technologie gebruiken, zul je zien dat ze bijna allemaal de voorkeur geven aan private blockchains boven de andere.

Hyperledger, R3 Corda, Enterprise Ethereum, Quorum, Ripple – zijn enkele van de bekende private blockchain-platforms.

U ziet dus dat de keuze afhankelijk is van de blockchain-bedrijfsstrategie en de missie en visie van een bepaald bedrijf.

Toch, als u een directe vergelijking wilt, zou de volgende tabel u moeten helpen een idee te krijgen –

Openbare Blockchain Private Blockchain
Toegang Iedereen Eén organisatie
Gezag Gedecentraliseerd Gedeeltelijk gedecentraliseerd
Transactiesnelheid Langzaam Snel
Consensus Toestemmingloos Toegestaan
Transactiekosten Hoog Laag
Gegevensverwerking Lees- en schrijftoegang voor iedereen Lees- en schrijftoegang voor één organisatie
Onveranderlijkheid Vol Gedeeltelijk
Efficiëntie Laag Hoog

Laatste gedachten

Zoals u kunt zien, zijn er veel verschillen in beide technologieën. In werkelijkheid is zowel openbare als particuliere blockchain geschikt voor bedrijfsomgevingen als u de functies kunt gebruiken die u wilt. Afgezien van deze twee basistypen zijn er andere soorten blockchain – d.w.z. hybride en federatieve of consortium blockchain.

Maar uiteindelijk is de beslissing geheel aan jou. Hopelijk helpt deze gids u bij het kiezen van de perfecte gids voor uw bedrijf.

Maar als je meer in detail wilt treden, bekijk dan zeker onze gratis blockchain-cursus om er meer over te leren.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me