Wat is Distributed Ledger? Beginners gids

Deze inleidende gids biedt een korte bespreking van wat gedistribueerd grootboek is, de kernfuncties ervan en hoe blockchains en DLT’s twee verschillende technologieën zijn.

De gedistribueerde grootboektechnologie (DLT) is de ruggengraat van blockchain-technologie. Alle blockchains gebruiken inherent een gedistribueerd grootboek om te functioneren. Blockchain is in feite een van de technologieën onder de paraplu van gedistribueerde grootboektechnologie.

Gedistribueerde grootboektechnologie is natuurlijk een complexe technologie en vereist een dieper begrip van meerdere concepten met betrekking tot deze technologie. In dit artikel wordt geprobeerd een korte inleiding te geven tot het concept van DLT’s.

Schrijf nu in: Enterprise Blockchains Fundamentals-cursus

Wat is Distributed Ledger Technologie?

Distributed ledger is een digitale database die draait op een gedistribueerd netwerk. Het is verspreid over verschillende locaties, netwerken en over grenzen heen. Het belangrijkste idee achter gedistribueerd grootboek is dat elke centrale autoriteit er geen controle over heeft en daarom transparantie biedt.

Elk knooppunt van het netwerk neemt deel aan het gedistribueerde systeem. Elk van hen kent het grootboek omdat ze een exacte kopie hebben, net als andere knooppunten in het netwerk.

De gedistribueerde grootboeksystemen zijn extreem snel. Het kost niet veel tijd om veranderingen in het netwerk weer te geven.

Gedistribueerde grootboektechnologie is een uitstekende keuze in dit tijdperk van cyberaanvallen. Met een gedistribueerd grootboek wordt het voor hackers moeilijk om de database te hacken. Dit komt doordat alles transparant is en gemakkelijk te herleiden is naar de hacker. Om te hacken heeft de hacker ook aanzienlijke rekenkracht nodig, wat voor bijna de meesten van hen misschien niet mogelijk is.

Lees verder:Wat is DLT?

Unieke kenmerken van een gedistribueerd grootboek

Door gedistribueerde grootboeken te gebruiken, is er geen gecentraliseerde autoriteit nodig. Bij een gedistribueerd netwerk draait alles om decentralisatie. Het is een netwerk van grootboek of contracten dat wordt onderhouden door knooppunten. De knooppunten kunnen worden samengevoegd tot blokken, wat het nog gemakkelijker maakt om grotere gedistribueerde netwerkadministratie te onderhouden. Zonder dat er een centrale autoriteit nodig is, blijft alle informatie veilig.

Om het gedistribueerde netwerk mogelijk te maken, is echter technologie zoals cryptografie vereist. De gegevens kunnen worden gebruikt met behulp van cryptografische handtekeningen en sleutels. Voor verdere studie zou je meer moeten leren over hashing in cryptografie.


Alles wat in het gedistribueerde grootboek is opgeslagen, is onveranderlijk. Dit betekent dat eenmaal opgeslagen; het kan niet worden gewijzigd. Onveranderlijkheid maakt het voor hackers nog moeilijker om te proberen het gedistribueerde grootboeknetwerk te hacken. Bovendien betekent de afwezigheid van de centrale autoriteit dat deze ook vrij is van opzettelijke verandering.

Lees verder: De uitgebreide gids over Distributed Ledger Technology DLT

Blockchain versus Distributed Ledger Technology (DLT)

Iemand die de basisprincipes van blockchain-technologie nog aan het leren is, maakt vaak de fout om DLT en blockchain als dezelfde technologie te beschouwen. In plaats van de zaken ingewikkeld te maken, kunt u één eenvoudig ding onthouden:

Blockchain is een soort gedistribueerd grootboek, maar elk gedistribueerd grootboek is geen blockchain.

Hoewel blockchain een bepaalde blokstructuur heeft, hoeven DLT’s niet dezelfde structuur te volgen als de blockchains. Gedistribueerde grootboeken kunnen verschillende datastructuren volgen. Hetzelfde kan gezegd worden over het volgen van een gegevensreeks.

Een ander groot verschil is dat blockchains een consensusalgoritme MOETEN gebruiken om te functioneren. Maar gedistribueerde grootboeken hebben geen consensusalgoritme nodig. Daarom zijn gedistribueerde grootboeken ook minder energie-hongerig en beter schaalbaar.

De belangrijkste reden waarom gedistribueerde grootboektechnologie zo aantrekkelijk is, is het feit dat het kan worden gebruikt om blockchain van stroom te voorzien. De blockchain is een gespecialiseerde database die DLT’s gebruikt.

Lees verder: Blockchain versus gedistribueerde ledger-technologie

Bekijk de volgende tabel over gedistribueerd grootboek versus blockchain

Parameter Gedistribueerde LedgerBlockchain
Structuur Een database verspreid over verschillende knooppunten; kan verschillende structuren hebben Volgt een bepaalde structuur bestaande uit blokken en kettingen
Volgorde Kan verschillende gegevensreekspatronen hebben, afhankelijk van het technologietype Volgt alleen de gegevensreeks die is ontworpen voor blockchains
Behoefte aan consensus Heeft geen consensusalgoritme nodig Consensusalgoritme is verplicht
Schaalbaarheid Hoog Laag
Beschikbaarheid van tokens Nee Misschien een symbolische economie

Laatste woorden

Gedistribueerde grootboektechnologie bevindt zich nog in de kinderschoenen, maar dat mag bedrijven niet ontmoedigen om het te gebruiken om hun bedrijf effectiever te maken. DLT is ook incrementeel, wat betekent dat het gemakkelijk kan worden geschaald. Het kan een hoeksteen zijn van toekomstige technologieën en oplossingen die het leven voor ons allemaal gemakkelijker kunnen maken.

DLT lost veel problemen op waar de huidige wereld doorheen gaat. Het is niet alleen in staat om essentiële gegevens op te slaan, maar het lost ook problemen van klanten op zoals bescherming, integriteit, snelheid, enzovoort. Het verkleint ook de ecologische voetafdruk door het verminderde papierverbruik.

Als je graag meer fundamentele blockchain-concepten wilt leren, bekijk dan nu de gratis blockchain-cursus!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map