Wat is een ICO: een inleiding tot het eerste muntenaanbod

Laten we eerst een paar statistieken bekijken:

 • De eerste Initial Coin Offering (ICO) vond plaats in 2014 voor het Ethereum-project. Binnen slechts drie jaar, d.w.z. in juni 2017, hebben blockchain- en cryptocurrency-startups echter meer geld opgehaald via de ICO-route dan traditionele middelen zoals durfkapitaalinvesteringen (VC).!
 • In 2017 hebben ICO’s 5,6 miljard dollar opgehaald!

Met zo’n grote hoeveelheid geld die door de ICO’s is opgehaald, hebben veel industrie-watchers een vraag: “Wat is een ICO?”

ICO’s zijn een belangrijk middel geworden om geld in te zamelen voor de blockchain- en cryptocurrency-startups. Ze hebben een gelijkenis met Initial Public Offerings (IPO’s) doordat ze ook een aandeel in het project aan het publiek aanbieden. De methode, risico’s en beloningen van de ICO’s zijn echter heel verschillend.

Wat is een ICO: een werkdefinitie

Een ICO is een manier om geld in te zamelen in een ongereguleerde omgeving. De traditionele manier om geld in te zamelen bij VC’s of de IPO-route te volgen, brengt aanzienlijke ontberingen met zich mee vanwege de strikte regelgeving en de blockchain-crypto-start-up omzeilt die met ICO.

De start-up verkoopt een deel van de crypto-tokens aan de vroege supporters van het project. Ze halen het geld op in de vorm van fiat-valuta’s zoals US $, of bekende cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ether.

Het startende projectteam maakt een whitepaper waarin ze het project uitleggen en welke marktkansen het zal aanpakken, of welk bedrijfsprobleem het zal oplossen. De whitepaper beschrijft ook de technologie, waarom een ​​crypto-token überhaupt nodig is, de projectroadmap en het bedrag dat nodig is om het project te voltooien..

Bovendien beschrijft de whitepaper het projectbeheer, de tijdlijn voor de ICO, de valuta’s die in de ICO worden geaccepteerd en welk percentage van het crypto-token in de ICO zal worden verkocht. De whitepaper beschrijft hoe de resterende tokens zullen worden toegewezen, ook of er een privéverkoop zal plaatsvinden voorafgaand aan de ICO, d.w.z. een fase waarin een select aantal investeerders een groot aantal tokens kopen tegen een lagere prijs..

Tijdens de ICO kopen de investeerders tokens met behulp van fiat of cryptocurrencies. Als de ICO in staat is om de ‘soft cap’, dat wil zeggen het minimaal gewenste fonds, of meer dan dat, te verhogen, wordt het project tot het einde gebracht. Als een projectteam niet in staat is de ‘soft cap’ te verhogen, wordt de ICO als niet succesvol beschouwd en wordt het geld teruggegeven aan de investeerders.

Voors en tegens van ICO:

De start-ups hebben bij ICO de volgende voordelen:

 • Positief netwerkeffect: vaak zijn de cryptoprojecten gedistribueerde apps (DApps) en komen meer gebruikers vaak ten goede aan de gebruikers, wat een voordeel is van een ICO.
 • De start-up kan gemakkelijk en snel geld inzamelen, aangezien er geen toegangsbarrière is, het is gemakkelijk om een ​​crypto-token aan te passen en ICO te starten met behulp van platforms zoals Ethereum, Waves of Stellar.
 • De volledige marketing is digitaal met behulp van de bedrijfswebsite, sociale media, berichten-apps en andere online forums.
 • Het projectteam gebruikt hun blockchain om het ingezamelde geld te beheren en de tokens te verdelen, en het is geautomatiseerd en gemakkelijk.

Ook de investeerders hebben bij ICO tal van voordelen, bijvoorbeeld:

 • Als ze cryptocurrency populair worden, zullen de meeste crypto-uitwisselingen deze vermelden, waardoor een hoge liquiditeit wordt geboden.
 • Iedereen kan in een ICO investeren, in tegenstelling tot het scenario met de risicokapitaalfondsen, die geografisch geconcentreerd zijn in de financiële centra zoals New York City of Silicon Valley.
 • Zoals blijkt uit de snelle stijging van de prijzen van veel cryptocurrencies in 2017, heeft de belegger een goede kans om winst te maken als de waarde van de munt stijgt.

ICO’s brengen echter ook de volgende risico’s met zich mee:

 • Onzekerheid: vaak heeft de start-up die de ICO lanceert geen product klaar, en hoewel de whitepaper de technologie goed beschrijft, is er geen garantie dat het product kan worden gebouwd.
 • De prijs van het crypto-token is mogelijk niet gebaseerd op de robuustheid van het product of bedrijfsplan, maar kan eerder zijn gebaseerd op de verwachting van winst bij wederverkoop. Als het project geen fundamentele economische waarde heeft, kan dit een zeepbel veroorzaken.
 • De cryptomarkt is zeer volatiel vanwege het speculatieve karakter.
 • Marktmanipulatietactieken zoals ‘pompen en dumpen’ op de cryptomarkt vormen een hoog risico, vooral voor kleine beleggers.
 • ICO’s zijn niet gereguleerd, de belegger heeft geen rechtsmiddel als er geld verloren gaat.
 • De anonimiteit die door veel cryptocurrency-projecten wordt geboden, vormt een risico omdat criminelen de ICO kunnen misbruiken voor het witwassen van geld.
 • Regelgeving verschilt per land en wordt in veel landen opgesteld, en het is niet bekend of ICO’s in de toekomst in een bepaald land zullen worden toegestaan.

Een ICO lanceren:

Ervan uitgaande dat het managementteam aanwezig is en de start-up een businessplan met een technologieoplossing heeft, zijn de volgende stappen vereist om een ​​ICO te lanceren:

 • Stel een bekwaam juridisch team samen dat de regelgevingsaspecten van de jurisdictie van het bedrijf beoordeelt, of het token een beveiliging, ken-uw-klant (KYC) en anti-witwasvereisten (AML) is, en de nodige maatregelen neemt.
 • Pas het crypto-token aan, dit kan op verschillende manieren worden gedaan. Het projectteam kan ervoor kiezen om het blockchain-platform en het token helemaal opnieuw te bouwen. Als alternatief kunnen ze ervoor kiezen om een ​​blockchain-platform zoals Ethereum te gebruiken en hun token en product te ontwikkelen, waarbij ze profiteren van de Ethereum Virtual Machine (EVM), ERC20-standaarden en de programmeertaal Solidity voor het coderen van de slimme contracten. Nog een andere populaire optie is om ICO-platforms te gebruiken zoals ICONOMI die het proces van het lanceren van een ICO erg gemakkelijk maken.
 • Stel een goed marketingteam samen om de ICO agressief op de markt te brengen, via sociale mediaplatforms, berichten-apps zoals Telegram en online forums zoals Reddit. Het team moet zorgen voor een whitepaper van hoge kwaliteit en een gemakkelijk te begrijpen website.

Bron om te weten over de best practices van ICO:

Of u nu een startend projectteam of investeerder bent, het is belangrijk om voldoende over ICO’s te weten voordat u er een start of erin investeert. Een aanbevolen lezing is dit artikel, waarin ook enkele van de meest succesvolle ICO’s in de geschiedenis van blockchain- en cryptoventures worden vermeld..


Wilt u meer weten?

Bekijk deze artikelen over ICO versus DAICO en STO versus ICO.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map