Wat is een openbare blockchain? Hoe werkt het? Hoe verschilt het van de privé? Wanneer gebruik je een openbare blockchain? Al deze vragen zijn buitengewoon verwarrend als je maar een beginneling bent. Om je te helpen, gaan we dieper in op de details van de openbare blockchain en zijn ecosysteem. Dus laten we beginnen!

In werkelijkheid zijn er veel verschillende soorten blockchain-technologie die geschikt zijn voor verschillende gebruiksscenario’s. Er zijn bijvoorbeeld openbare blockchains, private blockchains en federatieve blockchains. Ze verschillen allemaal van elkaar.

Als u echter niet begrijpt hoe elk van deze typen onze bedrijfsmodellen beïnvloedt, zal het buitengewoon moeilijk zijn om een ​​blockchain-gebaseerde oplossing te implementeren.

In dit artikel zullen we het openbare blockchain-ecosysteem verkennen. Om u te helpen het concept beter te begrijpen, beginnen we met de definitie en gaan we langzaam naar een praktisch voorbeeld van dit soort technologie. Laten we dus eens kijken waar deze technologie over gaat.


Schrijf nu in:Gratis Blockchain-cursus

Wat is een openbare blockchain?

Een openbare blockchain kent geen beperkingen. Iedereen met een internetverbinding kan toegang krijgen tot het netwerk en beginnen met het valideren van blokkades en het verzenden van transacties. Dergelijke netwerken bieden doorgaans een soort stimulans voor gebruikers die de blokkeringen valideren.

Hoe dan ook, dit netwerk heeft de neiging om Proof of Work of Proof of Stake consensusalgoritmen te gebruiken voor het valideren van de transacties. Het is echt een “openbaar” netwerk.

Het was het model dat Satoshi Nakamoto in 2009 voorstelde. Je kunt het de moedertechnologie noemen. Later begonnen grote bedrijven interesse te tonen in blockchain-technologie en de aard van het gedecentraliseerde grootboek aangepast en de private blockchains geïntroduceerd..

In de openbare blockchain-architectuur kunt u het protocol op elk moment downloaden en heeft u van niemand toestemming nodig. De openbare blockchains geven het ideale model weer dat de technologie-industrie zo lucratief maakt.

Het is dus volledig gedecentraliseerd, geen enkele organisatie controleert het ecosysteem. Terwijl een private blockchain kan worden gewijzigd en aangepast door de eigenaar van de organisatie.

Een openbare blockchain overtrof de noodzaak van een derde partij. Het systeem heeft een eigen natuurlijke stroming – net als een stromende rivier. Niemand controleert het stroompad, maar toch gebruikt iedereen het. Dus, hoe kun je het gemakkelijk definiëren? Een autonoom, puur gedecentraliseerd en autonoom digitaal grootboek.

Het is zoals die definitie van democratie – van de mensen, door de mensen en voor de mensen!

Benieuwd naar de verschillende soorten blockchain-technologie? Bekijk de 4 verschillende soorten blockchain-technologie om er meer over te weten te komen.

Kenmerken van openbare blockchain

Er zijn bepaalde kenmerken van openbare blockchain-architectuur. Het is duidelijk dat deze functies verschillen van andere soorten blockchain. Laten we eens kijken wat dit zijn –

  • Elk knooppunt heeft toegang om in het grootboek te lezen en te schrijven
  • Iedereen kan knooppunten downloaden en aan het systeem toevoegen
  • De technologie is volledig gedecentraliseerd van aard
  • Het biedt anonimiteit, wat betekent dat niemand uw transacties naar u kan volgen
  • Het is een beetje langzamer in vergelijking met de privé-blockchain

Lees verder:6 belangrijke Blockchain-functies die u moet kennen

Wat zijn de voordelen?

Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste voordelen van de openbare blockchain.

Meer transparantie

Openbare blockchains hebben een algemeen gedeelde consensus onder de gebruikers van het netwerk. Als iemand vraagt: waarom is het openbare netwerk beter? Het eerste antwoord is transparantie. De reden dat de blockchains worden beschouwd als het nieuwe systeem voor het genereren van inkomsten, is dat het transparant is en niemand controle heeft over wat dan ook.

Het was een grote stap voorwaarts ten opzichte van centrale en federale banken die de aard van de transacties hadden gecontroleerd. Ook moet u verschillende kosten betalen wanneer u op de traditionele manier geld naar iemand wilt sturen.

Bovendien worden alle geschiedenissen van de transacties verborgen gehouden, weg van de publieke ogen. Satoshi liet de wereld zien dat ons traditionele systeem te oud werd voor het informatietijdperk.

Wanneer het gemeenschappelijke digitale grootboek wordt gedeeld met de massa, kan iedereen het bijhouden. Dit resulteert in meer transparantie en de behoefte aan een derde partij die de transacties valideert.

Lees ook:Hoe werkt Blockchain?

Echte gedecentraliseerde structuur

De netwerkinfrastructuur is volledig gedecentraliseerd. Alle knooppunten in het systeem hebben dus hun eigen exemplaar van het grootboek. En met behulp van de consensusalgoritmen kunnen ze het grootboek efficiënt bijwerken.

Omdat er bij geen enkele stap een centrale autoriteit nodig is, biedt dit type blockchain de echt gedecentraliseerde structuur.

Empowerment van de gebruiker

Iedereen met een internetverbinding kan de kopie van de blockchain downloaden en heeft de volledige bevoegdheid om deze te lezen of opnieuw te schrijven. Dit betekent dat de algemene mensen het controlepaneel hebben, geen kwaadaardig bedrijf!

Onveranderlijkheid

Het openbare netwerk is volkomen onveranderlijk. Dit betekent dat niemand aan het systeem kan knoeien of het geld kan stelen. Als iemand probeert met de blokken te knoeien, zoals dubbele uitgaven, zullen alle andere knooppunten de transactie afwijzen. Met deze technologie kunnen dus zaken als belastingfraude en vele andere problemen worden verzacht.

Blockchain heeft een groot aantal voordelen. Lees meer in onze gids over de voordelen van blockchain-technologie.

Voorbeelden van openbare blockchain

Het is belangrijk om de beste openbare blockchain-voorbeelden voor uw zakelijke oplossing te bekijken. Als u dit type blockchain-technologie wilt gebruiken, moet u weten wanneer u een openbare blockchain moet gebruiken en wanneer niet.

Bijna alle grote namen in de cryptowereld zijn gebaseerd op de openbare blockchain zoals – Bitcoin, Ethereum en Litecoin enz..

Ethereum is op dit moment eigenlijk de meest populaire openbare blockchain. In werkelijkheid heeft Ethereum het concept van een openbare blockchain naar een heel nieuw niveau getild. Op dit moment zijn er zoveel applicaties gebaseerd op deze blockchain.

Benieuwd naar Ethereum? Wil je weten hoe dit platform werkt? Bekijk nu onze ultieme Ethereum-gids!

Gevolgtrekking

Nu u weet wat een openbare blockchain is, kunt u met succes elke op blockchain gebaseerde oplossing implementeren met behulp van openbare blockchains. Hoewel deze blockchain vol met features zit, is hij toch niet zo erg geschikt voor enterprise-oplossingen.

In werkelijkheid hebben bedrijfsoplossingen regelgeving nodig, maar deze technologie kan die niet bieden. Daarom moet u ook privé-blockchain en federatieve blockchain bekijken voordat u de laatste oproep doet.

Als je net begint met je blockchain-reis, dan moet je eerst de basisprincipes van blockchain leren kennen. U kunt uw leerproces starten met onze gratis blockchain-cursus. Schrijf u nu in en implementeer de voordelen van blockchain-technologie in uw oplossing.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me