Wat is een private blockchain? Beginners gids

Dit artikel behandelt alle grondbeginselen van private blockchain-technologie en ontleedt hoe deze werkt.

Als we het hebben over de blockchain-technologie, horen we altijd één ding in elk artikel: het is gedecentraliseerd. Soms denken we dat het een grote beweging is tegen de geldhongerige bedrijven. Maar is het zo? Misschien ben je niet bekend met de term – private blockchain.

Het wordt tijd dat je wat dieper in de wereld graaft. We hebben allemaal de naam van Satoshi Nakamoto gehoord. Hij is de mysterieuze figuur achter de cryptocurrency-wereld. Niemand weet zeker of Satoshi een jongen, een meisje of een organisatie is. Hoewel wij, de gewone mensen, Satoshi altijd de eer geven voor het maken van Bitcoin, is zijn grootste innovatie ooit de blockchain.

Blockchain-technologie kan eenvoudig worden geïdentificeerd als een enkel digitaal grootboek waarin alle transacties binnen een cryptocurrency-ecosysteem worden geregistreerd. Hier houdt het systeem alle transacties in chronologische volgorde en open voor publieke ogen.

Maar niet alle blockchains zijn hetzelfde. Er zijn openbare blockchains en de private blockchains. Beide zijn echter gedecentraliseerd, maar hebben toch een fundamenteel verschil.

Schrijf nu in:Enterprise Blockchains Fundamentals-cursus

Wat is Private Blockchain?

Private blockchain wordt ontwikkeld en onderhouden door een particuliere organisatie die de autoriteit heeft over het mijnbouwproces en het consensusalgoritme. De particuliere organisatie beslist wie zich bij het netwerk kan aansluiten en de toegang heeft om de knooppunten te downloaden.

Ja, het klinkt nu niet zo gedecentraliseerd! Niemand kan de blockchain op elk moment lezen, schrijven of controleren. Bovendien kan de regerende organisatie de blockchain-opdracht opheffen of verwijderen wanneer ze maar willen!

In plaats van het een openbaar grootboek te noemen, zou u het een “gedistribueerd grootboek” moeten noemen dat wordt gedeeld met de gekozen gebruikers.

Ja, het grootboek is nog steeds cryptografisch en niemand kan uw geld in de gaten houden. Het basisdoel is dus nog steeds hetzelfde.

Een van de voorbeelden van private blockchain is het Ripple-platform.

privé blockchain


Enkele opmerkelijke kenmerken

  • Alleen geselecteerde personen of entiteiten hebben het recht om de knooppunten van het netwerk te bekijken.
  • Mijnbouwkans is niet openbaar. Sommige cryptocurrencies zijn zelfs gepre-mined!
  • Review- en auditrechten zijn alleen voorbehouden aan geselecteerde personen.
  • Gedecentraliseerd en maakt P2P-transacties mogelijk.
  • Ze zijn meestal onveranderlijk.

Waarom Private Blockchain gebruiken?

De blockchain-technologie is gewoonweg niet van de wereld. De technologie toont het potentieel om de wereld zoals we die kennen te veranderen. Het traditionele financiële systeem kan afbrokkelen als het alle gebreken erin oplost.

Veel bedrijfsreuzen begrepen het grenzeloze potentieel van het systeem en hadden grote belangstelling voor de technologie. Bedrijven als Microsoft, IBM, Alibaba enzovoort hebben actief in de technologie geïnvesteerd.

Dus, wat betekent het? Bent u bang dat de corporates de integriteit van het hele concept van de gedecentraliseerde munteenheid zullen vernietigen??

Nou, eigenlijk niet. In feite worden veel van de tekortkomingen van de openbare blockchains opgelost. Laten we dus eens kijken wat het gebruik van privé-blockchain is.

Meer weten over de use cases? Hier is een gids voor bedrijven die blockchain-technologie gebruiken om u op weg te helpen.

Geen Power Killer!

We weten allemaal dat het delven van bitcoins een onvoorstelbare hoeveelheid rekenkracht vergt. Het verbruikt dus een grote hoeveelheid stroom. Omdat de private blockchains voorgedefinieerde munten leveren, kunnen we het energiezuinig noemen in vergelijking met het publiek.

Minder vluchtig

U zult veel video’s op YouTube vinden waarin wordt gezegd dat Bitcoins een risicovolle onderneming zijn. Nou, dat is het eigenlijk! Niemand kan voorspellen of de prijs omhoog zal schieten of in het stof zal bijten. Eigen organisaties reguleren de private blockchains dagelijks en daarom is het minder vluchtig.

Werk samen voor verbetering

Bij veel van deze privé-instellingen kunnen gebruikers zij aan zij werken met de banken en financiële instellingen. Dit maakt de technologie praktischer en bruikbaarder. Waarom zou je ruzie maken als je bevriend kunt zijn met het systeem??

Geen illegale activiteit

Het beste van private blockchain is dat het geen enkele mogelijkheid heeft om criminele activiteiten toe te staan. Het probleem is dat Bitcoin een populair platform is, maar ook verantwoordelijk is voor illegale activiteiten.

Het heeft dus een slechte reputatie. Maar private blockchains zijn erg selectief. Hierdoor kan de enige geautoriseerde persoon het platform betreden, wat criminelen beperkt.

Empowerment van Enterprise-bedrijven

Gewoonlijk is het privénetwerk bedoeld om ondernemingen meer mogelijkheden te bieden. Het richt zich op de algemene voordelen van een organisatie in plaats van op individuen. Het is dus duidelijk dat het zorgt voor hogere inkomsten en de algehele groei van een bedrijf. Het kan ook helpen bij het ontwikkelen van blockchain-platforms voor bedrijven.

Openbare versus privé-blockchain

Er is altijd een discussie over welke de beste is: private of publieke blockchain. In werkelijkheid is geen van beide om een ​​bepaalde reden goed of slecht. Er zijn verschillende soorten blockchain-technologie en ze zijn allemaal geschikt voor verschillende doeleinden.

Maar om je geest te kalmeren, laten we eens kijken naar de vergelijking van Public Vs Private Blockchain.

Openbare Blockchain Private Blockchain
Toegang Iedereen Eén organisatie
Gezag Gedecentraliseerd Gedeeltelijk gedecentraliseerd
Transactiesnelheid Langzaam Snel
Consensus Toestemmingloos Toegestaan
Transactiekosten Hoog Laag
Gegevensverwerking Lees- en schrijftoegang voor iedereen Lees- en schrijftoegang voor één organisatie
Onveranderlijkheid Vol Gedeeltelijk
Efficiëntie Laag Hoog

Het uiteindelijke idee

Zo? Heb je de basiskennis van de private blockchains opgedaan? Hoewel het idee voortkomt uit de basisideologie van de cryptocurrency, is het toch praktischer. Het minder vluchtige karakter maakt het aantrekkelijker voor gewone gebruikers die het platform willen gebruiken voor dagelijkse activiteiten, zoals het betalen van energierekeningen en meer.

Als je geïnteresseerd bent in blockchain en wilt begrijpen hoe deze verschillende soorten blockchain in het spel komen, dan raden we je aan te beginnen met onze gratis basiscursus.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map