30+ pytań i odpowiedzi do wywiadów Corda

Przygotowujesz się do wywiadu z Cordą? Tutaj przedstawiamy przewodnik eksperta, który obejmuje najważniejsze pytania do wywiadów z architektami blockchain w celu przygotowania!

Istnieje ogromne zapotrzebowanie na prace związane z blockchainem. To pośrednio oznacza, że ​​technologie blockchain, takie jak Corda, będą również poszukiwane. Artykuł skierowany jest do osób uczących się technologii blockchain, które próbują przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej. Przejdziemy przez sporą liczbę pytań do wywiadów dotyczących Corda.

Wkrótce: Przewodnik dla początkujących po kursie rozwoju Corda

Contents

Dlaczego Corda? Zrozumieć jego zapotrzebowanie

Firmy często przyjmują rozwiązania typu open source w swojej działalności. Daje im to możliwość wykorzystania rozwiązania zgodnie z ich wymaganiami.

Obecnie ekosystem łańcucha blokowego Corda jest silny, a wielu programistów pracuje nad jego stabilnością i ujednoliceniem wśród graczy z branży. Na platformie Corda programiści mogą tworzyć CorDapps. Platforma blockchain znana jest również z podejścia zorientowanego na prywatność, a także dzięki redukcji kosztów związanych z transakcjami i prowadzeniem dokumentacji. Efektem końcowym są usprawnione operacje biznesowe.

Jak przygotować się do wywiadu Blockchain?

Przygotowanie do rozmowy nigdy nie jest łatwe! Ale to nie powinno cię zniechęcać. Musisz upewnić się, że jesteś silny w podstawach przedmiotu oraz posiadasz zdolności i umiejętności do uczenia się zaawansowanych tematów. Przejrzenie pytań do wywiadu blockchain da ci również przewagę podczas rozmowy kwalifikacyjnej.

W tym artykule omówiliśmy wszystkie ważne rzeczy, których będziesz potrzebować, aby przygotować się do wywiadu opartego na blockchain, takiego jak wywiad z Cordą. Jedyne, czego musisz się upewnić, to zmodyfikować swoją wiedzę w oparciu o firmę, którą chcesz złamać.

Role i ich wymagania

Jest wiele ról, o które możesz się ubiegać, udając się na rozmowę kwalifikacyjną w Corda. Większość firm nie szuka konkretnie programisty Corda, ale kogoś, kto ma dobre umiejętności, jeśli chodzi o blockchain.

Na przykład mogą szukać specjalisty lub architekta blockchain. Obaj mają różne role w zarządzaniu i wymagają nieco innego zestawu umiejętności, aby odnieść sukces.

Zapisać się: Kurs Certified Enterprise Blockchain Architect (CEBA)

30+ pytań i odpowiedzi do wywiadów Corda


Zacznijmy od pytań do wywiadu R3 Corda.

Podstawowe pytania do wywiadu z Cordą

1. Co to jest Corda?

Odpowiedź: Corda to popularny projekt blockchain skierowany do firm. Jest to oprogramowanie typu open source, w którym firmy mogą rozwijać, budować i utrzymywać interoperacyjną sieć blockchain, w której mogą zarządzać ścisłą prywatnością. Corda błyszczy, jeśli chodzi o technologię inteligentnych kontraktów. Przynosi bezpośrednią wartość do biznesu, ponieważ firmy mogą przeprowadzać bezpośrednie transakcje. Co więcej, firmy chętnie korzystają z przypadków użycia Corda, ponieważ są one teraz bardziej zorientowane na branżę.

2. Jakie są główne cele firmy Corda?

Odpowiedź: Corda jest inna i można ją zrozumieć, kierując się jej głównymi celami. Są zbudowane z myślą o długowieczności i biznesie. Z ponad 300 uczestnikami ekosystemu Corda, szybko rośnie w ekosystemie biznesowym.

3.Jest Corda Open Source?

Odpowiedź: Tak, Corda jest projektem open source opartym na blockchain. Oznacza to, że firmy mogą z niego korzystać i dostosowywać go do własnych wymagań.

4. Czy Corda ma pozwolenie?

Odpowiedź: W przeciwieństwie do innych popularnych platform na rynku, Corda jest blockchainem z pełnym zezwoleniem, a każdy użytkownik sieci jest znany. Dlatego ta platforma jest bardziej odpowiednia do zastosowań korporacyjnych.

5. Opowiedz nam w skrócie o historii R3.

Odpowiedź: R3 opracował Cordę i wydał pierwszą wersję w kwietniu 2016 roku. W tym czasie miał 200 partnerów przemysłowych i technologicznych. W swoim pierwszym wydaniu nie był to program typu open source. To stało się open source w listopadzie 2016.

Kolejnym ważnym krokiem milowym jest wydanie Corda 2 w listopadzie 2017 r. Najnowsza dostępna obecnie wersja to Corda 4 w lutym 2014 r. Obecnie ma ponad 1800 zatwierdzeń.

6. Opowiedz nam o mapie drogowej Corda

Odpowiedź: Corda chce zebrać opinie społeczności i pracować nad tym, aby ulepszyć projekt open source. W tej chwili wydali Cordę 4 i komunikują się z członkami w sprawie wprowadzenia ważnych aktualizacji do wersji na żywo.

7. co to jest CorDapps?

Odpowiedź: CorDapps jest znany jako Corda Distribution Applications. Biegną po platformie Corda. Ich celem jest praca zgodnie z umową ustaloną między węzłami, tak aby księga mogła być aktualizowana.

8. Jakie są składniki CorDapp?

Odpowiedź: Składniki CorDapp obejmują przepływy, stany, kontrakty, usługi i serializację.

9. Jakie są cechy Corda Blockchain? Co sprawia, że ​​jest tak wyjątkowy?

Odpowiedź: Corda ma wiele funkcji blockchain. Na przykład jest to oprogramowanie typu open source, co samo w sobie jest dużą cechą. Inne kluczowe funkcje obejmują następujące.

  • Prywatność: Pozwala firmom tworzyć sieci z zezwoleniami, które poprawiają prywatność.
  • Interoperacyjność: Oferuje interoperacyjność w sieci Corda, co oznacza, że ​​każdy może ze sobą współdziałać pomimo swojej wersji. Mogą bezpiecznie i bezproblemowo przeprowadzać transakcje.
  • Elastyczny i zwinny: Corda wspiera programowanie zwinne, które spełnia wymagania biznesowe. Firmy mogą szybko rozpocząć pracę i dostosować ją do swoich wymagań.
  • Otwarty projekt: Umożliwia środowisko współpracy, które skutkuje ulepszeniem platformy i poprawą integracji technologii blockchain w przedsiębiorstwach.
  • Otwarty rozwój: Oferuje solidną społeczność, która działa w kierunku zaawansowanej technologii blockchain za pośrednictwem Corda.

10. Wyjaśnij Wyrocznie

Odpowiedź: Firma Oracle jest obecna na platformie Corda, aby zagwarantować, że transakcje są podpisywane tylko wtedy, gdy zawarte w nich fakty są prawdziwe.

Chcesz zostać ekspertem Corda? Oto przewodnik po certyfikacji R3 Corda, który przeprowadzi Cię przez proces certyfikacji.

Pytania do wywiadu z Cordą: średni poziom trudności

11. Wyjaśnij, jak działa Corda?

Odpowiedź: Corda różni się od tradycyjnych rozwiązań blockchain dla przedsiębiorstw. Nie próbuje zweryfikować transakcji, łącząc się z każdym innym partnerem, a następnie finalizując transakcję. Właśnie dlatego Corda jest nazywana technologią rozproszonej księgi. Jest to bardziej wykres niż blok równorzędny. Dane transakcji są głównie udostępniane stronom z opcją rozwiązań innych firm w celu sprawdzenia danych lub transakcji w razie potrzeby. Otwiera to wiele problemów ze skalowalnością.

12. Co to jest model ekonomiczny sieci Corda?

Odpowiedź: Model ekonomiczny sieci Corda zależy od uczestników jego sieci, w tym projektantów, władz, użytkowników związanych z sieciami biznesowymi. Dostawcy infrastruktury i usługi Oracle również uczestniczą w sieci i to oni muszą zapłacić lub otrzymać zapłatę. Sieć obsługuje również cyfrową reprezentację pieniędzy fiducjarnych. Daje to każdemu dostęp do łańcucha blokowego Corda za pieniądze fiducjarne – ale organy zarządzające to regulują. Aby temu zaradzić, Corda musi wspierać aktywa pochodzące z platformy, które mogą być lepiej regulowane i akceptowane przez organy regulacyjne.

13. Czym różni się Corda od publicznych łańcuchów bloków?? 

Odpowiedź: Publiczne łańcuchy bloków to duże sieci, w których każdy peer ma do odegrania rolę. Jeśli weźmiesz pod uwagę Ethereum i bitcoin, zauważysz, że jeśli transakcja ma miejsce, duża liczba węzłów musi w niej uczestniczyć, aby została zakończona.

Chociaż jest rewolucyjny, ma wady, w tym skalowalność, prywatność i wydajność. Tutaj pojawia się Corda i zapewnia technologię rozproszonej księgi, która nie polega na informowaniu każdego partnera o przeprowadzeniu transakcji.

14. Czym różni się Corda od Bitcoin?

Odpowiedź: Corda jest pod wieloma względami podobna do Bitcoina. Na przykład oba oferują niezmienne stany, które są tworzone i konsumowane przez transakcje. Co więcej, oba z nich mają również swoje produkty i nakłady transakcyjne. W przypadku Bitcoina wykorzystywany jest zestaw UTXO, który oznacza zestaw danych wyjściowych niewydanej transakcji. W Corda rzeczy są bardziej uogólnione, ale obsługuje złożone modele danych.

Jedną dużą różnicą jest sposób przechowywania danych w pojedynczych transakcjach bitcoinowych. Jest zgodny ze sztywnym formatem danych. Natomiast stany Corda obsługują dane dowolnego typu, co jest bardziej elastyczne w porównaniu z innymi formatami.

15. Wskaż różnice między Cordą a Ethereum.

Odpowiedź: Jeśli chodzi o Enterprise Ethereum, istnieje wiele podobieństw, w tym możliwość uruchamiania kodu CorDapp na potężnej maszynie wirtualnej. Ponadto w obu DLT do pisania inteligentnych kontraktów można używać języków programowania niebędących asemblerami.

Największą różnicą jest sposób realizacji umów w Ethereum i Corda. W Ethereum kontrakty są w zasadzie instancją programu, która jest utrzymywana i replikowana przez uczestniczący węzeł. Jest to bardzo podobne do programowania obiektowego. Natomiast Corda traktuje inteligentne kontrakty jako zestaw funkcji. Głównym celem jest po prostu utrzymanie synchronizacji systemu za pomocą funkcji weryfikacji – bezstanowej i czystej funkcji.

16.Porównaj Corda z popularnymi łańcuchami bloków dla przedsiębiorstw.

Odpowiedź: Istnieje wiele różnych popularnych łańcuchów bloków dla przedsiębiorstw, w tym Hyperledger Fabric i Enterprise Ethereum. Każde z tych rozwiązań dla przedsiębiorstw jest doskonałe i zapewnia firmom właściwy sposób wykorzystania technologii rozproszonych rejestrów. Jednak ich podejście lub wizja jest bardzo ograniczona. Najlepiej nadają się do budowania samodzielnej lub niezależnej sieci, która nie będzie współpracować z innymi technologiami rozproszonych rejestrów. Na przykład zasoby zarobione w sieci nie będą używane w drugiej.

Ciekawi Cię różnice między platformami dla przedsiębiorstw? Oto przewodnik po porównaniu Hyperledger, Corda i Ethereum.

17. Co to jest sieć Corda?

Odpowiedź: Sieć to zbiór węzłów, w których każdy węzeł może uruchamiać instancję Corda wraz z CorDapps. W sieci Corda komunikacja w węźle odbywa się w trybie punkt-punkt. Oznacza to, że w sieci Corda nie ma globalnej emisji. Aby zmapować węzły, Corda wykorzystuje certyfikat, który z łatwością mapuje węzły i weryfikuje ich tożsamość sieciową.

18. Czym różni się Corda Ledger?

Odpowiedź: Ledger in Corda działa inaczej. W tym przypadku księga zależy od punktu widzenia rówieśnika. Na przykład, jeśli dwóch rówieśników komunikuje się ze sobą, zobaczą dokładną wersję księgi lub fakt, że dzielą się między sobą. Ma to na celu zapewnienie elastyczności i skalowalności sieci. Zasadniczo księga nie jest pojedynczym centralnym magazynem danych.

19. Czym są kontrakty wewnątrz Corda?

Odpowiedź: Umowy to kodeksy prawne zdefiniowane zgodnie z wymaganiami stron. Inteligentne kontrakty w Cordie są pisane przy użyciu Kotlina i Javy. Ponadto kontrakty są realizowane w sposób deterministyczny, aby nie można było dokonywać podwójnych wydatków.

20. Czym są transakcje w firmie Corda?

Odpowiedź: Transakcja w sieci Corda ma miejsce, gdy między urządzeniami równorzędnymi przesyłane są pieniądze lub inne informacje. Corda, podobnie jak Bitcoin, wykorzystuje UTXO, czyli niewydane dane wyjściowe transakcji. Zasadniczo proces aktualizacji księgi odbywa się za pośrednictwem propozycji.

Pytania do wywiadu z Cordą: poziom ekspercki

21. Jakie są dwa rodzaje konsensusu w Corda?

Odpowiedź: Dwa typy algorytmów konsensusu w Corda obejmują następujące.

  • Konsensus dotyczący ważności → W tym konsensusie wymagany sygnatariusz sprawdza ważność danych lub transakcji przed podpisaniem transakcji.
  • Konsensus dotyczący wyjątkowości: Konsensus dotyczący wyjątkowości jest przeprowadzany przez usługodawcę notarialnego.

22. Wyjaśnij notariuszom

Odpowiedź: Notariusze w sieci Corda są obecni, aby zapewnić wyjątkowy konsensus. Jest to usługa sieciowa, która ma kilka kluczowych obowiązków, w tym zapobieganie „podwójnym wydatkom”. Aby to działało, w grupach notarialnych znajdują się organy do oznaczania czasu, które określają okres, w którym transakcja powinna zostać poświadczona notarialnie.

23. Co wiesz o Vault?

Odpowiedź: Skarbiec to magazyn, w którym przechowywane są dane właściciela ważnego węzła. Może zawierać stany niewykorzystane i stany zużyte. Stan nieużywany to najnowszy stan skarbca, podczas gdy stany konsumujące mają charakter historyczny i zostały już wykorzystane podczas transakcji.

24. Co to są przepływy w Corda?

Odpowiedź: Przepływy są używane w Corda do automatyzacji procesu aktualizacji księgi uzgodnień. Tak więc, jeśli dwa węzły komunikują się ze sobą, zrobią to poprzez przepływ. Ponadto, jeśli przepływy są wbudowane, będą używane do automatyzacji typowych zadań.

25. Wyjaśnij deterministyczną maszynę JVM?

Odpowiedź: Deterministyczna maszyna JVM to wirtualna maszyna języka Java, która ma charakter deterministyczny. To tutaj przeprowadzane są transakcje.

Chcesz dowiedzieć się więcej o JVM? Oto kompletny samouczek dotyczący Corda, z którego możesz skorzystać, aby dowiedzieć się, jak rozwijać Cordę we właściwy sposób.

26. Co oznaczają stany w Corda?

Odpowiedź: W Corda stany są faktami w rejestrze. Stany reprezentują fakty przechowywane w księdze w danym czasie. Jeśli jakakolwiek informacja zostanie zmieniona, zmieni się również stan, reprezentujący nową informację. Oznacza to, że stany ewoluują w oparciu o zmiany. Również starsze państwa nie mają charakteru historycznego. Aby przechowywać wszystkie stany historyczne, każdy węzeł ma własną kryptę, w której przechowuje te stany.

27. Jakie są warunki zakończenia transakcji?

Odpowiedź: Transakcja zostaje zatwierdzona, jeśli:

  • Transakcja jest ważna na mocy umowy
  • Wymagane strony podpisują transakcję
  • Transakcja nie powoduje podwójnych wydatków

28. Jaki jest format CorDapp?

Odpowiedź: Format CorDapp to półtłusty JAR. Zawiera wszystkie zależności CorDapp.

29. Jakie są zalety używania Corda w ustawieniach korporacyjnych?

Odpowiedź: Używanie Corda w przedsiębiorstwie ma wiele zalet. Do kluczowych zalet rozwiązań opartych na technologii blockchain opartych o Cordę należą:

  • Sprawdzona wydajność: Sieć Corda może obsłużyć 600 TPS (transakcji na sekundę).
  • Wysoce skalowalne: Jest wysoce skalowalny i może działać w każdym ekosystemie.
  • Integracja przedsiębiorstwa: Może dobrze współpracować z misjami o znaczeniu krytycznym i technologiami baz danych.
  • Bezpieczne i prywatne: Cordę można skonfigurować do pracy w bezpieczny i prywatny sposób. Na przykład informacje są udostępniane tylko wtedy, gdy istnieje taka potrzeba. Ponadto węzły mogą być hostowane za zaporą z opcją integracji HSM.
  • Gotowy do pracy w chmurze: Firma Corda może współpracować z rozwiązaniami chmurowymi. Na przykład Docker może służyć do konfigurowania nowych węzłów.
  • Interoperacyjność: Jest interoperacyjny i w 100% kompatybilny z innymi wersjami Corda, w tym z wersją open source.

30. Jakie są warunki wstępne uruchomienia Corda?

Odpowiedź: Aby uruchomić Cordę i pracować w środowisku programistycznym, programista musi spełnić następujące wymagania wstępne.

  • Java 8 JVK
  • Git

Wniosek

To prowadzi nas do końca naszych pytań i odpowiedzi do wywiadu Corda. Corda to najwyższej klasy technologia blockchain dla przedsiębiorstw. Ponieważ Corda z dnia na dzień nabiera coraz większego tempa, zapotrzebowanie na ekspertów Corda rośnie w szybkim tempie. Dlatego to tylko kwestia czasu, kiedy konkurencja stanie się ostrzejsza niż kiedykolwiek. Dlatego zdecydowanie powinieneś nabrać wprawy w naszym kursie rozwoju Corda, aby od razu odnieść sukces w rozmowie kwalifikacyjnej!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map