Nu bedrijven steeds meer gebruik gaan maken van blockchain-applicaties om bestaande services te verbeteren, hoe kunnen telecomsystemen profiteren van de nieuwste gedistribueerde grootboektechnologieën??

Hoewel de telecommunicatie-industrie op de eerste rij zit bij enkele van de meest opwindende technologische ontwikkelingen uit de geschiedenis, blijft blockchain een relatief nieuw en onbetreden pad voor de hedendaagse telecombedrijven. Dat gezegd hebbende, sommigen experts geloven dat de groeiende invloed van blockchain op de telecomsector de marktwaarde zou kunnen doen stijgen van $ 46,6 miljoen in 2018 naar een verbluffende $ 993,8 miljoen in 2023.

Of je nu een technisch directeur bent die op zoek is naar praktisch advies of een CEO die wil investeren in de nieuwste technologieën, als je de waarde van blockchain begrijpt, kun je de deur openen naar een wereld van mogelijkheden..

Doe met ons mee terwijl we de mogelijke toepassingen van blockchain in telecommunicatie onderzoeken en hoe de industrie al lang bestaande belemmeringen kan overwinnen om innovatie te stimuleren en nieuwe groeimogelijkheden te ontsluiten.

 


Wat is blockchain?

Voordat we in de kern van gaan duiken hoe uw bedrijf kan profiteren van blockchain, is het essentieel om te begrijpen wat blockchain is en waarom bedrijven kunnen ervoor kiezen om het te gebruiken.

De term ‘blockchain’ werd voor het eerst beroemd in 2008 om een ​​gedistribueerd digitaal grootboek van financiële gegevens te beschrijven. In het begin werd blockchain gebruikt om cryptocurrency-transacties veilig te volgen door een realtime record van wijzigingen in het grootboek te verzamelen en op te slaan.

In tegenstelling tot traditionele systemen die werken via een gecentraliseerde database met één autoriteit, gebruiken blockchain-technologieën een gedistribueerd grootboek dat met de tijd groeit. Zodra informatie de blockchain binnenkomt, blijft deze daar. Iedereen met toegang tot de blockchain kan elke wijziging bekijken via een continu bijgewerkt grootboek – gesynchroniseerd via een speciaal peer-to-peer-netwerk.

 

Alle blockchains zijn samengesteld uit drie kern onderdelen:

 • Blok. Elk stukje informatie dat een blockchain binnenkomt, wordt opgeslagen als een individueel blok. Verschillende blokken zijn verbonden via een beveiligde ketting om in realtime bij te houden hoe een dataset in de loop van de tijd verandert.

 

 • Hashing. Elk blok is beveiligd en getagd door een gecodeerde digitale handtekening, een hash genaamd. Om dubbele informatie te voorkomen, gebruiken blockchains een proces genaamd proof-of-work om te controleren of elke hash uniek is.

 

 • Blokkeertijd. Alle blockchains genereren met regelmatige tussenpozen nieuwe blokken. We omschrijven de frequentie van deze updates als bloktijd. Hoe korter het interval, hoe dichter de blockchain is om een ​​realtime weergave van gebeurtenissen buiten de keten weer te geven.

 

Veel bedrijven zijn geïnteresseerd in hoe ze gedistribueerde grootboeken kunnen gebruiken om nauwkeurige gegevens op te bouwen. Blockchain-systemen helpen bedrijven om menselijke fouten of miscommunicatie tussen slecht verbonden IT-systemen te voorkomen. Complexe gebeurtenissen buiten de keten kunnen worden vereenvoudigd en opgenomen in een reeks hapklare brokken.

 

Waarom hebben telecombedrijven blockchain nodig??

Hoewel blockchain-technologieën uitgebreide toepassingen hebben in sectoren zoals financiën en supply chain management, moeten de meeste telecommunicatiebedrijven de kracht van deze opkomende technologie nog voelen..

Meest Technologie Media en Telecom (TMT) Bedrijven vertrouwen op complexe relaties tussen externe leveranciers om kwaliteit en uitgebreide diensten aan hun klanten te leveren. Blockchain komt goed tot zijn recht als we nadenken over het bouwen van efficiënte en transparante systemen voor mensen vertrouwen.

 

Enkele van de belangrijkste voordelen van blockchain voor TMT-bedrijven zijn:

 • Volgen en verwerken van directe betalingen tussen derden. Blockchain kan telecombedrijven helpen om transacties bij te houden, dubbele betalingen te voorkomen en historische gegevens te archiveren.

 

 • Beheren en afhandelen van licentieovereenkomsten, activa en intellectueel eigendom. Gedecentraliseerde digitale grootboeken kunnen telecommunicatiebedrijven helpen bij het coördineren van meerdere professionele relaties met serviceproviders en B2B-klanten.

 

 • Profiteer van de voordelen van R&D belastingvermindering. Veel bedrijven die actief betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwe blockchain-technologieën kunnen in aanmerking komen voor R&D heffingskortingen.

 

 • Zelfuitvoerende protocollen met behulp van slimme contracten. Bedrijven kunnen blockchain-technologieën gebruiken om geautomatiseerde facturen, terugbetalingen, contractverlengingen en nog veel meer te activeren. Slimme contracten versnellen verouderde processen, voorkomen fouten en minimaliseren de afhankelijkheid van tussenpersonen.

Blockchain-use-cases in de telecomsector

Blockchain gebruiken om te verbeteren efficiëntie, bouwen vertrouwen En verbeteren transparantie kan TMT-bedrijven helpen een snelle en betrouwbare service te leveren waar klanten dol op zijn.

Of het nu gaat om het omgaan met digitale rechten in de entertainmentsector, het verwerken van DNS-services (Domain Name System) in de informatica of het toezicht houden op de chain-of-custody-integratie in de toeleveringsketen, de potentiële toepassingen van blockchain in telecom zijn eindeloos..

Blockchain kan ook een revolutie teweegbrengen in de manier waarop telecombedrijven:

 • Traceer apparaten met verbeterde privacymaatregelen.
 • Houd internationale roamingkosten in de gaten.
 • Distribueer royalty-gegevens voor multimediastreamingservices.
 • Overzee leasebeheer van 5G-netwerksegmenten

Mobile Virtual Network Operators (MVNO’s), zoals Asda Mobile en Virgin Mobile, zijn bijvoorbeeld secundaire gegevensdragers die hun activiteiten uitbesteden aan grotere mobiele netwerken, zoals EE.

Blockchain kan grotere bedrijven helpen deze dochterondernemingen te beheren en een heel netwerk van MVNO’s te verbinden die in harmonie met elkaar praten. Zo begrijpen alle partijen wat er op de blockchain gebeurt en kan iedereen bijhouden wie wie verschuldigd is.

 

Is uw bedrijf klaar voor blockchain-systeemintegratie??

Hoewel de voordelen van het implementeren van blockchain in uw bedrijf duidelijk zijn, is het in praktijk brengen van de theorie niet altijd zo eenvoudig. Lees hieronder meer over de voordelen van het implementeren van blockchain artikel.

Als u nieuw bent bij blockchain en u niet de expertise in huis heeft om uw bestaande systemen te optimaliseren, kan investeren in blockchain-technologieën ontmoedigend zijn..

Zoals bij elke investering, speelt timing een cruciale rol in de manier waarop bedrijven beslissen wanneer, of en hoe ze een kans moeten benaderen om nieuwe technologieën te omarmen..

Met de sprong naar blockchain die zo’n fundamentele verschuiving in de manier waarop dingen worden gedaan met zich meebrengt en een aanzienlijke aanpassing van de IT-infrastructuur van uw bedrijf vereist, is het vaak een goed idee om de overgang te coördineren naast andere digitale transformaties. Dit is de beste tijd om een ​​digitaal native systeem te introduceren om operaties te versnellen, voortgang te traceren en overeenkomsten te sluiten.

Het is veel gemakkelijker om een ​​blockchain-consortium vanaf het begin te integreren in een native systeem dan om uw bestaande software te optimaliseren. Dit laatste kan het gevoel hebben dat je een vierkante pin in een rond gat slaat.

 

Voer een kosten-batenanalyse uit

Als u een technisch directeur of hoofd technologie in een telecombedrijf bent, is een van de grootste zorgen bij het toepassen van blockchain-technologie de kosten. Zoals bij alle innovaties, is de eerste vuistregel om een ​​eenvoudige kosten-batenanalyse uit te voeren om te bepalen of de integratie van blockchain uw bedrijf zal helpen of belemmeren..

Vraag jezelf af welke pijnpunten je zou willen oplossen en waar blockchain de last kan verlichten.

Hoewel de investering vooraf duur lijkt, kunnen de besparingen op de lange termijn aanzienlijk zijn. Of het nu gaat om het gebruik van slimme contracten om de tussenpersoon te elimineren of het automatiseren van processen om arbeidskosten te verlagen, de langzame financiële besparingen van blockchain kunnen enorm zijn.

Blockchain voegt waarde toe aan de telecommunicatiewaardeketen door bedrijven te helpen hun technische infrastructuur te verbeteren en af ​​te stappen van verouderde technologieën. Omdat klanten verbeterde ervaringen eisen en concurrenten geavanceerde systemen gebruiken om innovatie te stimuleren, moeten telecombedrijven zich aanpassen om gelijke tred te houden met de marktvraag.

Veilige en transparante op grootboek gebaseerde technologieën bieden telecombedrijven speciale netwerkinfrastructuren voor overzeese datagestuurde diensten via één enkele bron van waarheid.

Als een deel van uw bedrijfsmodel bestaat uit het licentiëren of verkopen van Software as a Service (SaaS), kan blockchain kosten in verband met fraude, klantrelatiebeheer (CRM) en zelfs abonnementsbetalingen bestrijden.

Een goed beheerd blockchain-systeem wordt het brein van uw bedrijf. On-chain records helpen om verouderde processen te stroomlijnen, fouten te voorkomen en arbeidsintensieve procedures te omzeilen.

 

Vierstapsgids voor het succesvol implementeren van Blockchain

Als je eenmaal hebt vastgesteld of blockchain geschikt voor je is, is de volgende stap om erover na te denken hoe en waar u kunt het in uw bedrijf integreren.

Hier is een handleiding in vier stappen om u te helpen bepalen welke bedrijfsprocessen baat zouden hebben bij een end-to-end blockchain-besturingssysteem en hoe u een naadloze digitale transformatie kunt garanderen:

1. Bepaal welke gebieden van uw bedrijf blockchain vereisen

Hoewel de toepassingen van blockchain in de telecomindustrie ingrijpend zijn, is elk bedrijf uniek. Technisch directeuren moeten hun activiteiten analyseren en zorgvuldig overwegen welke delen van hun bedrijf het meest geschikt zijn voor blockchain-integraties.

Stel uzelf de volgende vragen om te bepalen waar u uw bronnen naartoe kunt sturen:

 • Verwerkt u op regels gebaseerde gegevens? Blockchain-technologieën komen goed tot hun recht bij het omgaan met gestandaardiseerde datasets en vooraf bepaalde processen die in leesbare blokken kunnen worden vastgelegd. Blockchain zou bijvoorbeeld veel nuttiger zijn om het 5G-datagebruik bij te houden dan om klachten van klanten te verwerken.

 

 • Kunt u uw gegevens op meer dan één manier interpreteren?? Een belangrijk voordeel van blockchain is de mogelijkheid om een ​​enkele bron van waarheid. Als u met dubbelzinnige datasets werkt, profiteert u niet van de voordelen van het synchroniseren van enkele waarheden via een peer-to-peer-netwerk.

 

 • Heeft u processen waarbij betrokkenheid van meerdere belanghebbenden vereist is?? Door de verbeterde transparantie en toegankelijkheid van peer-to-peer-netwerken kunnen meerdere belanghebbenden in harmonie samenwerken. Gedecentraliseerde digitale grootboeken zorgen ervoor dat alle partijen uit hetzelfde liedblad zingen.

 

2. Bekijk alle wettelijke kaders & Nalevingskwesties

Naleving moet bij iedereen voorop staan ​​bij het implementeren van blockchain-technologieën. Hoewel de meeste standaard blockchain-besturingssystemen ingebouwde compliancemaatregelen bieden, moet elk bedrijf de nodige stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat er geen middel onbeproefd blijft..

Afhankelijk van de services die u aanbiedt, moet u mogelijk rekening houden met het volgende:

 • Wetten tegen het witwassen van geld
 • Fiscale verplichtingen in verband met binnenlandse en internationale transacties op de blockchain
 • Juridische basis en geloofwaardigheid van slimme contracten
 • AVG en branchespecifieke gegevensbeschermingswetten

 

3. Denk na over mogelijke risico’s

Zoals bij elke investering of technologische innovatie, moeten telecombedrijven rekening houden met de risico’s die gepaard gaan met de adoptie van blockchain.

Of het nu gaat om downtime tijdens de overgangsperiode tussen twee systemen, moeite om de initiële implementatiekosten te betalen of uw reputatie schaadt door systeemstoringen, bedrijven moeten een uitgebreide risicobeoordeling uitvoeren voordat ze groen licht geven..

Hoewel blockchain-implementatie technische expertise vereist, moet bij elk gesprek over het adopteren van nieuwe technologieën personeel uit alle delen van uw bedrijf worden betrokken.

Iedereen, van cybersecurity-adviseurs, auditcomités, financiële teams, technisch directeuren en zelfs productteams, moet een rol spelen in het besluitvormingsproces om een ​​eerlijk bestuur te garanderen en onvoorziene problemen te voorkomen.

Natuurlijk kunnen sommige risico’s pas werkelijkheid worden als u de overstap naar blockchain heeft gemaakt. Als dit het geval is, is het belangrijk om snelle oplossingen te vinden en aan te passen voordat risico’s realiteit worden.

 

4. Wie is verantwoordelijk voor het beheer van de blockchain?

Hoewel gedecentraliseerde grootboeken zijn ontworpen om gezaghebbende controle van een senior groep individuen op te heffen, moeten alle blockchainsystemen worden beheerd en gecontroleerd door aangewezen personeel.

Of het nu gaat om het zoeken naar technische ondersteuning in het geval van systeemuitval of het aanpassen van processen om te voldoen aan de nieuwste wettelijke vereisten, alle blockchains vereisen onderhoud.

Bedenk hoe u de technische infrastructuur gaat financieren, wie technisch advies zal geven en welke protocollen u nodig heeft om aan verschillende scenario’s te voldoen.

 

Uw activiteiten uitbesteden: end-to-end blockchain-cloudservices

De snelste en gemakkelijkste manier om blockchain-technologieën te implementeren, is door te werken met een blockchain-besturingssysteem van een derde partij.

Geef uw telecombedrijf meer mogelijkheden met een multi-cloud blockchain-infrastructuur en een blockchain-consortium om uw on-chain integratie te beheren. In plaats van uw blockchain-systemen vanaf de basis op te bouwen, bieden end-to-end cloudservices kant-en-klare services die kunnen worden aangepast aan uw individuele behoeften.

Profiteer van de flexibiliteit van het wisselen tussen protocollen in verschillende delen van uw bedrijf en verkrijg diepgaande inzichten in kosten, prestaties en toepassingen met speciaal gebouwde data-analyseprogramma’s.

 

Blijf verbonden met Blockchain-consortia

Terwijl bedrijven nog niet aan de oppervlakte komen van hoe ze blockchain-technologieën kunnen toepassen in de telecomsector, is dit het moment voor vooruitstrevende innovators om de kogel door te hakken en voorop te lopen in gedistribueerde digitale grootboektechnologie..

De overweldigende afhankelijkheid van de industrie van informatiebeheer, gegevensbeveiliging en verwerkingstransacties, positioneert telecommunicatie als de perfecte omgeving om de nieuwste blockchain-technologieën te pionieren..

On-chain consortia verbinden een groep organisaties die gemeenschappelijke doelen delen en hun krachten kunnen bundelen om groei in hun branche te stimuleren. Blockchain-hostingplatforms werken samen met elk lid van een consortium om een ​​wederzijds voordelige structuur te creëren die groei bevordert.

Als uw bedrijf op zoek is naar het stroomlijnen van verouderde processen, het verlagen van kosten en het verbeteren van klantervaringen, bieden end-to-end cloudgebaseerde blockchainconsortia het perfecte startblok om uw telecombedrijf een sprong voorwaarts te maken naar de moderne tijd..

 

Hallo van Ocyan

Hulp nodig bij het implementeren van blockchain in uw telecombedrijf?

Ocyaan werkt met Tier-1 tot Tier-3 organisaties binnen de FinTech, Logistics, Energy, O&G en Telecom-industrie. We helpen bedrijven bij het opschalen, implementeren en beheren van blockchaintoepassingen binnen een bedrijfsomgeving.

Ons speciale cloudbesturingssysteem levert veilige blockchain-consortia, geoptimaliseerde backoffice-ondersteuning, legacy-integraties en geavanceerde datapijplijnen om een ​​soepele overgang naar de blockchain te garanderen.

Dit bericht maakt deel uit van het 101 Blockchains for Startups Initiative en is geschreven door Evangelos Pappas,

Evangelos Pappas is de CEO van Ocyan en een technoloog met een achtergrond in het leiden van strategische zakelijke ondernemingen rond bedrijfssoftware, digitale transformatie, gedistribueerde computers en blockchain-technologie.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me