Niemand kan ontkennen dat blockchains veel tekortkomingen hebben. Ja, blockchain heeft ons de toekomst laten zien die we zouden kunnen hebben, waar niemand regeert wat we hebben. Een compleet gedecentraliseerde wereld werd een mogelijkheid. Hoewel het idee solide is, heeft de functionaliteit van blockchain twee ernstige problemen: schaalbaarheid en eerlijkheid. IOTA kwam als een grote verrassing naar ons toe. Ze stelden een blokloos digitaal grootboeksysteem voor met de naam Tangle. Zo begon het debat over blockchain versus Tangle.

Blockchain vs Tangle: Wat is Tangle?

Het is gemakkelijker om te zeggen wat Tangle niet is dan te definiëren wat het is. Tangle is ook een digitaal online grootboek waar transacties worden opgeslagen, net als een blockchain. Waar is dan het verschil? Terwijl blockchain mijnwerkers heeft, transactiekosten, blokken die de transactiegegevens bevatten en forking-mogelijkheden. Tangle heeft er geen van!

Dus, wat is Tangle? Tangle is een Directed Acyclic Graph of simpelweg een DAG. Gericht betekent dat de knooppunten in het Tangle-netwerk in een lineaire richting kunnen bewegen, acyclisch betekent dat geen van de transacties of gegevensoverdracht cyclisch is en alleen de gegevensstructuur van het systeem in kaart brengt.


Je zou de technologie vergelijkbaar kunnen noemen met Hashgraph, een andere blokloze digitale grootboektechnologie van Swirlds. Hoewel er veel verschillen zijn tussen Hashgraph en Tangle. We zullen later op een dag ter zake komen.

Wat zijn gebreken van blockchains?

Blockchain versus Tangle

Afbeeldingscredits: IOTA

De blockchain wordt elke dag ouder. De allereerste ooit ontworpen blockchain van Bitcoin is tenminste oud. Het kan alleen gegevens op een lineaire manier toevoegen, waardoor de technologie relatief traag is. Bovendien is het prijzig en bijna nul schaalbaar.

Mijnwerkers betekenen meer kosten

Als u transacties wilt uitvoeren, gaat een deel van de waarde die u aan het afhandelen bent naar de zak van de mijnwerker. Dit wordt de validatiekosten genoemd. Ook kunnen de mijnwerkers kiezen welke transacties ze verifiëren en welke niet. Over het algemeen worden de transacties met meer waarde eerst onthuld, omdat er hogere transactiekosten voor worden aangeboden. Het systeem creëert dus een discriminatie.

Slowpoke!

Bitcoin kan 4-7 transacties per seconde aan. De financiële gigant Visa kan 10.000 transacties afhandelen. Dus je ziet dat blockchain erg traag is, want TPS is de vergelijkende parameter. Bovendien duurt het bijna 5-6 uur om transacties uit te voeren, aangezien de validators of miners kunnen kiezen welke ze willen verifiëren. Tangle kan de transacties bijna onmiddellijk uitvoeren.

Unidirectioneel

De blokken sluiten zich lineair aan op het netwerk of de ketting. Zo’n beweging veroorzaakt een bottleneck en verbruikt meer elektriciteit om al deze data te verwerken. Niet alleen dat, maar het zorgt er ook voor dat het proces langer duurt om de verificatie af te ronden.

Hoe Tangle de problemen oplost?

Geen mijnwerkers meer

Het eerste kenmerk van Tangle is dat er geen miners zijn. Omdat er geen concept van mijnbouw is in het Tangle-ecosysteem, maakt het de noodzaak van een enorme hoeveelheid verwerkingskracht overbodig. Dus je zou tangle in zekere zin milieuvriendelijk kunnen noemen. Bovendien hoef je niet elke keer een vergoeding te betalen als je iemand crypto wilt betalen. De gebruikers zullen zelf de validators zijn.

Web in plaats van een lineaire ketting

Hoewel bijna alle blockchains lineair zijn, is Tangle gebaseerd op het concept van een grafiek. In een grafiek zijn er alleen knooppunten en elk knooppunt wijst naar 2 knooppunten. De knooppunten krijgen ook een gewicht. De knooppunten aan de rand die geen aanwijsknooppunten hebben, worden tips genoemd. Het PoW is alleen nodig voor deze tips.

Meer publiek betekent meer snelheid

Tangle Blockchain-voordelen

Afbeeldingscredits: IOTA

Er is een fundamenteel verschil tussen blockchain en Tangle. De traditionele blockchains worden langzamer naarmate er meer mensen gebruik maken van het netwerk. De reden is simpel. Het is alsof mensen zich in een rij verplaatsen om een ​​gebouw binnen te gaan dat maar één deur heeft. Het complexe netwerk van Tangle maakt het systeem sneller wanneer er meer gebruikers zijn. Hoe meer knooppunten een Tangle-netwerk heeft, hoe sneller het Tangle-ecosysteem zou worden.

Laatste woorden

Dus we hopen dat we de vraag hebben opgelost die je in gedachten had over blockchain versus Tangle. Maar Even Tangle heeft negatieve kanten, bijvoorbeeld 34% aanval! Dat betekent dat als iemand met een enorme rekenkracht het veld betreedt en 34% van het netwerk wint, het netwerk zal beheersen. Nogmaals, tangle is snel, maar niet zo snel als Hashgraph, die meer dan 250.000 transacties per seconde kan verwerken.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me