“De grote organisatie moet leren innoveren, anders overleeft ze het niet.”

– Peter drucker

Wat bedrijven nodig hebben

Ondernemingen hebben heel andere behoeften dan individuele gebruikers op een peer-to-peer-netwerk. Ondernemingen moeten gevoelige gegevens in grote hoeveelheden beheren, de kwaliteit bijhouden en zich verantwoordelijk houden voor veiligheids- en regelgevingsnormen in hun branche, of het nu gaat om het uitgeven van ID’s, het uitvoeren van transacties, het volgen van vrachtcontainers of het labelen van farmaceutische producten. Beveiliging, zekerheid en verantwoording op grote schaal zijn van het grootste belang voor een krachtige onderneming. De behoeften van ondernemingen vallen uiteindelijk in vier categorieën:

 • Toestemming. Gebruiksscenario’s voor bedrijven vereisen vaak dat alleen geautoriseerde partijen lid kunnen worden van het netwerk en dat deelnemers verschillende lees-, toegangs- en schrijfrollen hebben.
 • Privacy. Specifieke transactiegegevens – productnaam, hoeveelheid, prijs, adres, persoonlijk identificeerbare financiële informatie, enz. – moeten worden achtergehouden voor of beschikbaar worden gesteld aan netwerkdeelnemers, afhankelijk van hun rol. Een expediteur hoeft bijvoorbeeld niet de inhoud van een bepaalde zeecontainer te weten, maar alleen dat de container is aangekomen. Bankregelgeving beperkt ook wie toegang heeft tot transactiegegevens.
 • Prestatie. Bedrijven moeten de infrastructuur hebben om duizenden transacties per seconde te verwerken en periodieke pieken in netwerkactiviteit te kunnen tolereren. Een verkooporder met duizend regels veroorzaakt bijvoorbeeld een cascade van transactiegebeurtenissen. In de huidige genetwerkte economieën moeten bedrijven een steeds groter wordend aantal verschillende transacties kunnen verzamelen, valideren en publiceren.
 • Finaliteit. Instellingen die grote bedragen overmaken, hebben zekerheid nodig over de uitkomst van transacties. Het geld moet goed zijn en de betalingen moeten definitief zijn.

Wat Ethereum biedt: feiten en voordelen

Ethereum werd in 2015 gelanceerd als een veel uitbreidbare en performante versie van de onderliggende blockchain-technologie van het Bitcoin-betalingssysteem. De waarde van een blockchain is de eigen zekerheid van het netwerk: deelnemers kunnen een vertrouwd en onveranderlijk record van transacties opbouwen zonder tussenpersonen. De gedecentraliseerde architectuur van een blockchain – meerdere gedistribueerde knooppunten die tegelijkertijd de software draaien en het record opbouwen – zorgt ervoor dat de zekerheid van het netwerk nooit in gevaar komt.

De kracht van de Ethereum blockchain is de programmeerbaarheid: afspraken worden in de code ingebed waardoor transacties automatisch worden uitgevoerd. Deze digitale overeenkomsten, of ‘slimme contracten’, kunnen onbeperkte formaten en voorwaarden hebben en zelfs een beroep doen op andere contracten, waardoor Ethereum niet alleen nuttig is voor het afwikkelen van betalingen, maar ook voor het bemiddelen van transactiegebeurtenissen in handelsfinanciering, toeleveringsketens, overheidsregisters, energienetten. , onroerend goed, recht en vele andere sectoren.

Stabiliteit en populariteit van de Ethereum Blockchain

Ethereum heeft bewezen zeer robuust te zijn tegen aanvallen, terwijl het ook een breed scala aan toepassingen ondersteunt. Het is populair voor zowel openbare als particuliere netwerken. Hier zijn de feiten van het openbare mainnet vandaag:

 • 14K+ live knooppunten
 • 40 miljoen+ unieke adressen
 • 10B dagelijkse API-verzoeken die worden bediend door Infura
 • $ 1,5 miljard+ dagelijks handelsvolume
 • 1.900+ gedecentraliseerde applicaties (dApps)
 • 94% van de top 100 blockchain-projecten zijn gebouwd op Ethereum
 • 250K+ ontwikkelaars (meer dan enige andere blockchain-community)
 • 500k+ dagelijkse transacties (meer dan alle andere blockchains gecombineerd)

 

ethereum transactiegrafiek

 

11 Voordelen van Enterprise Ethereum

Ethereum is ontworpen om goedkoop, open, flexibel en geschikt voor samenwerking tussen meerdere partijen te zijn. Wat betreft het coördineren van gegevens, functioneert Ethereum net als een gedistribueerd grootboek, maar de architectuur heeft ook unieke lagen die zowel nieuwe mogelijkheden voor bedrijfssystemen versterken als creëren. Voor degenen die de verschillende functionaliteiten diepgaand willen begrijpen, heeft onze Protocol Business Architect Brent Xu een ongelooflijk grondige, tweedelige vergelijking geschreven van blockchain versus gedistribueerde grootboektechnologieën. Dit zijn de huidige mogelijkheden van Enterprise Ethereum:

 1. Gegevenscoördinatie. De gedecentraliseerde architectuur van Ethereum wijst informatie en vertrouwen beter toe, zodat netwerkdeelnemers niet hoeven te vertrouwen op een centrale entiteit om het systeem te beheren en transacties te bemiddelen.
 2. Snelle inzet. Met een alles-in-één SaaS-platform zoals Hyperledger Besu, ondernemingen kunnen eenvoudig private blockchain-netwerken implementeren en beheren in plaats van een blockchain-implementatie helemaal opnieuw te coderen.
 3. Toegestane netwerken. De open source-protocollaag van ConsenSys Quorum stelt bedrijven in staat om te bouwen op openbare of particuliere Ethereum-netwerken, zodat uw oplossing voldoet aan alle mogelijke regelgevings- en beveiligingsvereisten.
 4. Netwerkgrootte. Het mainnet bewijst dat een Ethereum-netwerk kan werken met honderden knooppunten en miljoenen gebruikers. De meeste enterprise blockchain-concurrenten draaien alleen netwerken van minder dan 10 knooppunten en hebben geen referentiecasus voor een uitgebreid en levensvatbaar netwerk. De netwerkgrootte is van cruciaal belang voor bedrijfsconsortia die ongetwijfeld een handvol knooppunten zullen ontgroeien.
 5. Privétransacties. Ondernemingen kunnen granulariteit van privacy in Ethereum bereiken door privéconsortia te vormen met privétransactielagen. Op ConsenSys Quorum wordt privé-informatie nooit naar netwerkdeelnemers verzonden. Privégegevens worden versleuteld en alleen rechtstreeks gedeeld met relevante partijen.
 6. Schaalbaarheid en prestaties. Met Proof of Authority-consensus en aangepaste bloktijd en gaslimiet kunnen consortiumnetwerken die op Ethereum zijn gebouwd, beter presteren dan het openbare mainnet en kunnen opschalen tot honderden transacties per seconde of meer, afhankelijk van de netwerkconfiguratie. Oplossingen op protocolniveau zoals sharding en off-chain, Layer 2-schaaloplossingen zoals plasma en statechannels bieden Ethereum kansen om de doorvoer in de nabije toekomst te vergroten.
 7. Finaliteit. Het consensusalgoritme van een blockchain verzekert het vertrouwen dat het record van transacties fraudebestendig en canoniek blijft. Ethereum biedt aanpasbare consensusmechanismen, waaronder RAFT en IBFT voor verschillende bedrijfsnetwerkinstanties, waardoor onmiddellijke transactie-finaliteit wordt gegarandeerd en de vereiste infrastructuur wordt verminderd die het Proof of Work-algoritme vereist.
 8. Stimuleringslaag. De crypto-economische lagen van Ethereum stellen bedrijfsnetwerken in staat mechanismen te ontwikkelen die zowel schandelijke activiteiten bestraffen als beloningen creëren rond activiteiten zoals verificatie en beschikbaarheid.
 9. Tokenisatie. Bedrijven kunnen elk activum op Ethereum tokeniseren dat in een digitaal formaat is geregistreerd. Door activa te tokeniseren, kunnen organisaties voorheen monolithische activa (onroerend goed) fractionaliseren, hun productlijn uitbreiden (aantoonbaar zeldzame kunst) en nieuwe stimuleringsmodellen ontgrendelen (crowdsourced gegevensbeheer).
 10. Standaarden. Ethereum is waar de normen zijn. Protocollen rond token-ontwerp (ERC20), door mensen leesbare namen (ENS), gedecentraliseerde opslag (Swarm) en gedecentraliseerde berichtenuitwisseling (Whisper) voorkomen dat het ecosysteem balkaniseert. Voor ondernemingen: de Enterprise Ethereum Alliance’s Klantspecificatie 1.0 definieert de architectonische componenten voor compliant enterprise blockchain-implementaties. Het EMA is van plan binnenkort versie 2.0 van de specificatie uit te brengen.
 11. Interoperabiliteit en open source. Consortia op Ethereum zitten niet vast aan de IT-omgeving van een enkele leverancier. Klanten van Amazon Web Services kunnen bijvoorbeeld privénetwerken exploiteren met Kaleido’s Blockchain zakelijke cloud. Net als de spec-gestuurde filosofie van de Java-gemeenschap, verwelkomt het Ethereum-ecosysteem bijdragen aan de codebase via Ethereum Improvement Proposals (EIP’s).

enteth architectuur stack

De toekomst van Enterprise Ethereum


Minder dan een jaar geleden was het opzetten van een geautoriseerd blockchain-netwerk nog steeds een tijdrovende en dure onderneming, waarbij een team van blockchain-ontwikkelaars werd samengesteld en maanden en miljoenen dollars werden besteed aan het schrijven van aangepaste code. ConsenSys Quorum heeft de creatie en exploitatie van private blockchain-netwerken voor ondernemingen echter radicaal vereenvoudigd.

De langetermijnoptiewaarde van Enterprise Ethereum is interoperabiliteit met het openbare mainnet, dat een wereldwijd bereik, extreme veerkracht en hoge integriteit biedt. Mainnet-compatibiliteit zal het bedrag dat bedrijven momenteel investeren in IT-infrastructuur en beveiliging aanzienlijk verminderen.

In de nabije toekomst zou het concept van ‘private’ versus ‘openbare’ blockchain-netwerken wel eens een historische voetnoot kunnen worden, zoals John Wolpert vaak meent. Enterprise-oplossingen houden privétransacties mogelijk, maar werken samen om een ​​gedeelde, veilige en toekomstbestendige IT-infrastructuur te bouwen, in plaats van dat elke onderneming de infrastructuur dupliceert en redupliceert voor zijn eigen gebruiksscenario’s. Gedeelde infrastructuur maakt innovatie vrij en ontsluit middelen die voorheen bevroren waren tussen silo-organisaties.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me