Abstract

Beheermaatschappij van Franse vastgoedfondsen, Mata hoofdstad, in 2019 naar blockchaintechnologie gekeken om de processen voor de distributie van fondsaandelen en het onderhouden van het beleggersregister te moderniseren en te optimaliseren. 

Met asset tokenization wil Mata Capital een grotere deelname aan investeringen in onroerend goed mogelijk maken door de kosten te verlagen die gepaard gaan met registratie van investeerders, onboarding van investeerders en abonnementen. De langetermijnvisie is om de minimale inschrijvingsbedragen voor investeerders te verlagen van € 100.000 naar € 1. Met de lagere kosten en de toegenomen digitale functionaliteit van blockchain, probeert Mata Capital een bredere en meer diverse pool van investeerders aan te trekken voor investeringen in vastgoedactiva..

Om dit doel te bereiken, werkte Mata Capital samen met ConsenSys Codefi om beveiligingstokens uit te geven voor drie afzonderlijke fondsen met een totaalbedrag van € 350 miljoen.. 

De eerste van deze tokenization-projecten betrof het eigendom van een gepland hotel van 11 verdiepingen dat momenteel in aanbouw is aan de rand van Parijs. De resulterende uitgifte van € 26 miljoen is een van de grootste tokenisatieprojecten voor onroerend goed in Europa. 

 


De pijnpunten

Tegenwoordig lijdt de vastgoedbeheersector aan de volgende pijnpunten:

  • Omslachtige en kostbare fondsenwerving, activadistributie en registeronderhoud

  • Aanzienlijke administratiekosten vooral voor kleine investeringstickets voor KYC en registratieactiviteiten, resulterend in hoge minimale investeringsabonnementen

  • Beleggers hebben beperkte toegang tot secundaire markten. Ze zijn niet in staat om gemakkelijk activa te verhandelen, zelfs niet wanneer dit vereist is door de portefeuillestrategie

Vermogensbeheerders zoals Mata Capital vertrouwen op papier om het beleggersregister te beheren. Door dit proces te digitaliseren, kan Mata Capital kosten besparen, nauwkeurigheid waarborgen en beter overzicht krijgen voor haar investeerders.

 

De oplossing

Om investeringen in het hotelgebouw efficiënt te beheren in overeenstemming met de wettelijke vereisten, moest Mata Capital controleren wie er kon investeren en de eigendoms- en transactieregels definiëren..

In tegenstelling tot de traditionele benadering van het beheren van nalevingsvereisten, geschiktheid van investeerders en uitgifte van aandelen als gedissocieerde handmatige processen, gebruikt het op Ethereum gebaseerde platform van Codefi Assets slimme contracten om het vastgoedactief te beschrijven, de nalevingsvereisten te definiëren, de investeerder te valideren Know-Your-Customer (KYC) -profiel en geef overeenkomstige fondsaandelen uit aan elke geverifieerde belegger.

De gebruikelijke last voor Mata Capital om de geschiktheid en het risicoprofiel van investeerders te onderzoeken, werd verlicht door potentiële investeerders uit te nodigen om accounts aan te maken, een KYC-nalevingsformulier in te vullen en alle vereiste documenten naar het platform te uploaden. Deze documenten werden vervolgens door Mata Capital, de uitgever, buiten de Ethereum-keten verwerkt. Degenen die in aanmerking kwamen om tokens te kopen om in het fonds te investeren, werden vervolgens op de witte lijst gezet, waarmee hun inloggegevens binnen het platform werden gevalideerd.

Door gebruik te maken van de precisie- en automatiseringsmogelijkheden van Ethereum, stelde de oplossing in aanmerking komende investeerders in staat om de aard en het aantal aandelen dat ze zouden kopen te bepalen, de betaling uit te voeren via overschrijving en de aandelen te ontvangen na validatie van de betaling. Achter de schermen betekende dit dat de uitgever de overdracht van tokens aan investeerders op de witte lijst autoriseerde via een certificaat dat was ondertekend met zijn privésleutel.

Na voltooiing ontvingen beleggers een ontvangstbewijs van de verkoop met de kenmerken ervan (d.w.z. emittenten, investeerders, aantal gekochte tokens) en een link naar de transactie op de Ethereum-blockchain..

 

Schema 1: Issuer Interface

Activa 8211 Issuer Interface

 

Schema 2: Investeerdersinterface

KYC-naleving en witte lijst

Activa 8211 Investor Onboarding

 

Diagram 3: Transactieverwerking en betalingstracering

Activa 8211 Transactieverwerking en betalingstracering

 

“Deze eerste stap markeert het begin van een radicale transformatie van de Real Estate Asset Management-sector”, zegt Matthieu Bouchaud, productleider van Codefi Asset. “Met het Codefi Assets-platform stellen we onze klanten in staat om van het tijdperk van experimenteren naar een tijdperk van industriële groei te gaan, waardoor ze hun fondseneenheden op een veel efficiëntere manier kunnen uitgeven en beheren.”

 

Slimme contracten: technieken

Codefi Assets maakt het eenvoudig maken en implementeren van slimme contracten op het Ethereum-mainnet mogelijk op basis van onder andere de ERC1400-standaard. De ERC1400-standaard is speciaal gemaakt door de Ethereum-gemeenschap en ConsenSys om financiële activa op de blockchain te vertegenwoordigen. Deze zeer configureerbare slimme contracten en beveiligingstokens hebben de volgende kenmerken:

  • Beveiligingstokens ondersteunen gedwongen overdrachten, brandwonden en pepermuntjes door een beheerder

  • Beveiligingstokens ondersteunen handelsbeperkingen door het genereren van certificaten buiten de keten. Tokenoverdrachten zijn afhankelijk van de geldigheid van het certificaat, waardoor de emittent robuuste controlemogelijkheden biedt over zijn financiële activa op zowel primaire als secundaire markten

  • Beveiligingstokens ondersteunen gedeeltelijke fungibiliteit (d.w.z. de mogelijkheid om verschillende activaklassen te creëren)

  • Alle gebruikte slimme contracten werden gecontroleerd door ConsenSys Diligence

 

De resultaten

Voor Mata Capital omvatten de doelstellingen voor de symbolische uitgifte tijd- en kostenbesparingen, meer flexibiliteit voor het aanpassen van producten en het bieden van toegang aan nieuwe categorieën beleggers. Het was ook op zoek naar een veiligere en efficiëntere transactieverwerking samen met een ‘enkele bron van waarheid’ tussen alle deelnemers en derden – om de transparantie en onveranderlijkheid van informatie te verbeteren en ook om de rapportage-inspanningen te stroomlijnen..

Met het platform van Codefi wordt het beleggersregister automatisch bijgewerkt en op één plaats bijgehouden, waardoor nauwkeurigheid, transparantie en veiligheid van de informatie wordt gegarandeerd. 

“Innovatie vormt de kern van de strategie van Mata Capital, zoals geïllustreerd door de recente implementatie van een operationeel platform om al de informatie van onze abonnees te beveiligen”, zegt Souleymane-Jean Galadima, directeur innovatie en digitaal zakendoen bij Mata Capital..

Het digitaliseren van het investeringsproces op Ethereum biedt Mata Capital ook kansen om meer wereldwijd te distribueren, aangezien internationale investeerders net zo gemakkelijk toegang hebben tot het platform als binnenlandse investeerders, waarbij zowel KYC als distributie van tokens wordt verwerkt op de blockchain..

Als bredere doelstelling verwacht Mata Capital meer particuliere beleggers aan te trekken die zullen profiteren van het gemak waarmee ze kunnen investeren in een complex financieel product. Na verloop van tijd zal de transparantie en toegankelijkheid van informatie over financiële activa vertegenwoordigd op de blockchain het vertrouwen van beleggers in de producten van Mata Capital vergroten..

Baptiste Saint-Martin, productontwikkelingsmanager bij Mata Capital, voegt eraan toe: “Tokenization zal ons in staat stellen om onze investeerders een betere liquiditeit te bieden, vooral op de secundaire markt.”

 

Tokenizing onroerend goed

Onder de verschillende rollen die blockchain zou kunnen spelen in de vastgoedsector – van slimme contracten voor vastgoedtransacties tot gegevensbeheer voor vastgoedvermeldingen – is de meest haalbare en wijdverbreide toepassing het tokeniseren van activa, blijkt uit onderzoek van vastgoedbedrijf Cushman. & Wakfield. In overeenstemming met het doel van Mata Capital om een ​​grotere deelname aan investeringen in onroerend goed mogelijk te maken, voorspelt het rapport dat tokenisatie de commerciële onroerendgoedmarkt zal helpen zich open te stellen voor een groter aantal particuliere beleggers dankzij lagere minimumtickets, grotere transparantie en meer liquiditeit..

Volgens het World Economic Forum zal de kans om financiële activa te symboliseren de komende twee jaar oplopen tot $ 2 biljoen, waarvan de helft afkomstig is van alternatieve activa, waaronder onroerend goed. Over het algemeen wordt aangenomen dat het tijdsbestek om dit potentieel te realiseren veel eerder zal zijn voor onroerend goed in vergelijking met andere beleggingscategorieën, met vroege voorbeelden van de implementatie van onroerendgoedtokenisatie, zoals Mata Capital, die al vooruitgang boeken..

Maar deze kans is afhankelijk van de ontwikkeling en acceptatie van oplossingen die de operationele complexiteit en het regelgevingsrisico rond blockchain en tokenization kunnen verminderen. De resultaten die Mata Capital behaalde met het platform van Codefi Assets, tonen aan dat tokenisatie vastgoedfondsen meer efficiëntie, transparantie en risicobeheer kan bieden zonder afbreuk te doen aan de institutionele normen die fundamenteel zijn voor zowel beleggers als vermogensbeheerders.. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me