Hallo iedereen,

Vandaag zal ik een korte analyse doornemen van blockchains van ondernemingen en hoe deze de internationale handel verbeteren en veranderen.

Blockchain in handelsfinanciering

De huidige uitdagingen zijn onder meer:

 • Een enkele zending vereist veel papierwerk, inclusief aftekening van 30 organisaties
 • Containers kunnen vast komen te zitten in de haven door te late goedkeuring.
 • Het duurt meer dan een maand voordat een zending is goedgekeurd en verzonden.
 • De wereldwijde bbp-groei kan met 5% toenemen door blockchain te gebruiken voor handelsfinanciering. Het handelsvolume kan ook toenemen met 15%

Links om te downloaden: Blockchain in Trade Finance pdfBlockchain in PowerPoint-presentatie voor handelsfinanciering

Ik zou willen beginnen met een paar blockchain basics slides om er zeker van te zijn dat we allemaal op één lijn zitten met de business blockchain.

Laten we beginnen.

2) Hoe werkt een blockchain: een stapsgewijze weergave

Laten we, voordat we diep gaan, eens kijken hoe een blockchain werkt.

Een blockchain is een gedecentraliseerd peer-to-peer-netwerk. Het stelt gebruikers in staat om met elkaar te communiceren en transactieverzoeken te verzenden.

Laten we de basisconcepten van blockchain-netwerken verduidelijken, vanuit een niet-technisch oogpunt.

We hebben een grootboek (zoals een Excel-spreadsheet), maar dit grootboek wordt gedistribueerd, wat betekent dat het wordt gerepliceerd over veel knooppunten (netwerkleden).


Stel dat een gebruiker een nieuwe transactie aan de blockchain (het grootboek) wil toevoegen, dan wordt de transactie via het netwerk verzonden. Pas als de netwerkdeelnemers goedkeuren dat de transactie geldig is, wordt de transactie goedgekeurd en aan het netwerk toegevoegd.

Nogmaals, zoals u kunt zien, moeten de netwerkleden consensus bereiken en de transactie valideren, dit betekent dat we “geen enkele autoriteit” hebben om het netwerk te controleren..

De stapsgewijze weergave is als volgt:

 • Eerst stuurt een gebruiker een transactieverzoek naar het netwerk.
 • Er wordt een blok aangemaakt. De blockchain vertegenwoordigt de transactie. Een blok kan ook honderden transacties tegelijk bevatten.
 • Nu wordt het blok naar alle netwerkknooppunten gestuurd. De uitzending zorgt ervoor dat iedereen een gelijke kans heeft om het blok te valideren.
 • Het blok wordt vervolgens gevalideerd door de knooppunten, die op hun beurt ook de transactie valideren.
 • Het blok wordt aan de ketting toegevoegd zodra het is gevalideerd.
 • Dit betekent ook dat de transactie met succes wordt uitgevoerd en geverifieerd door knooppunten.

De bovenstaande stapsgewijze weergave laat zien hoe blockchain werkt. Niet alle blockchain werkt echter op dezelfde manier. We hebben verschillende soorten blockchain, waaronder hybride, privé, enzovoort, die een andere aanpak hebben.

3) Openbaar versus privé Blockchain-netwerk

Er zijn verschillende soorten blockchain die anders werken. Twee hoofdtypen van een blockchain-netwerk zijn openbaar en privé. De openbare blockchain wordt gebruikt door bitcoin en is daarom populair.

Bitcoin is de eerste cryptocurrency die gebruikmaakt van een openbare blockchain. Het is ook zonder toestemming, wat betekent dat het een open netwerk is waar elk apparaat of peer het netwerk vrijelijk kan gebruiken zonder enige beperking of de noodzaak om toestemming te vragen. Daarom toont het ook functies zoals transparantie. Andere belangrijke voorbeelden van openbare blockchain zijn onder meer EOS.

Na verloop van tijd hebben we ook een verbetering in blockchain gezien, aangezien we getuige zijn van de tweede generatie blockchain, inclusief Ethereum. Het introduceerde belangrijke concepten, zoals dApps en slimme contracten.

Particulier blockchain-netwerk helpt ondernemingen of gesloten organisaties om te profiteren van blockchain. Ze creëren geautoriseerde netwerken waarbij elke gebruiker toestemming nodig heeft om lid te worden van of toegang te krijgen tot het netwerk. Het wordt gedaan om de privacy van gegevens te waarborgen en de netwerkprestaties te verbeteren. Hyperledger is een populair privé blockchain-netwerk.

Dus, hoe beïnvloeden de soorten blockchain ‘blockchain in handelsfinanciering’. Laten we het verkennen door in onze volgende dia door zakelijke blockchains en platforms te gaan.

4) Enterprise blockchains en platforms (met voorbeelden)

Er zijn maar weinig populaire blockchain en platforms voor ondernemingen. Deze blockchain-platforms zijn geëvolueerd vanuit het simpele idee van de openbare blockchain. Elk van hen biedt een uniek waardeperspectief en lost daarmee specifieke problemen op.

Het Enterprise Blockchains-ecosysteem evolueert snel. Er zijn maar weinig leveranciers die blockchain als een service aanbieden, en we hebben ook verschillende enterprise blockchains-platforms zoals Corda, Hyperledger & Ethereum.

Het gaf ook aanleiding tot Blockchain-as-a-Service (BaaS). BaaS is cruciaal voor de industrie omdat het kleine spelers in staat stelt blockchain te gebruiken zonder blockchain helemaal opnieuw te kopen.

Populaire leveranciers die BaaS aanbieden, zijn onder meer:

 • IBM
 • Orakel
 • AWS
 • Microsoft
 • Alibaba

Nu moet u begrijpen dat deze leveranciers ACTIEF ZIJN en zich inspannen voor zowel technologische ontwikkelingen, verkoop als marketing. In 2019-2020 gaan we zien dat deze verkopers miljoenen dollars uitgeven.

Oracle die zojuist heeft aangekondigd dat er meer dan 100 projecten in productie zijn op hun blockchain as a service-platform.

De enterprise-platforms die BaaS functioneel maken, zijn onder meer:

 • Kleding stof
 • Corda
 • EER
 • Quorum
 • Rimpeling

De toekomst ziet er rooskleurig uit! De enterprise blockchain zal blijven groeien en steeds meer bedrijven zullen er gebruik van maken. Bovendien zullen er meer toegewijde netwerken zijn die gedecentraliseerde technologie gaan gebruiken.

Laten we eens kijken naar Federated Blockchains om een ​​beter begrip te krijgen van deze platforms en leveranciers.

5) Federatieve Blockchain

In principe zijn er 3 soorten netwerken: openbaar, privé, federatief.

In een openbare blockchain mag iedereen lid worden en deelnemen aan het netwerk. Iedereen mag het grootboek inzien en deelnemen aan consensus.

Slechts één organisatie heeft de autoriteit in private blockchain. Dat betekent dat de autoriteit bepaalt wie lid kan worden van en toegang heeft tot het netwerk.

We kunnen het zien als een “gecentraliseerd-gedecentraliseerd” netwerk.

Als het gaat om federatieve blockchain, krijgt u toegang tot een gedecentraliseerde privéomgeving.

Federatieve blockchain vormt de kern van private blockchain. Het wordt gebruikt door financiële diensten, verzekeringsclaims, agressie tussen meerdere partijen, supply chain management en meer!

Het idee achter federatieve blockchain is om een ​​gecentraliseerde aanpak te hebben. Om echter een evenwicht te bewaren, beheert meerdere autoriteiten het platform.

In de afgelopen 3 jaar is er enorm veel geïnvesteerd in het opzetten van gefedereerde netwerken, meer dan tientallen projecten waarvan de meeste gebruikmaken van R3 Corda of Hyperledger.

Dit is ideaal voor industrieën die blockchain moeten gebruiken zonder openbaar te worden. Deze autoriteitsknooppunten zijn voorgeselecteerd uit alle organisaties die met elkaar zijn verbonden met behulp van het netwerk. Deze geselecteerde groep knooppunten zijn verantwoordelijk voor het valideren van een blok. Dit betekent ook dat de geselecteerde knooppunten toegang hebben tot beperkte gebieden en informatie.

6) Ecosysteem voor handelsfinanciering

Laten we beginnen met de basis. Handelsfinanciering is het proces waarbij financiële instellingen kredieten verstrekken om de uitwisseling van goederen te garanderen. Het is een eeuwenoude industrie die niet veel is veranderd door de groei van de wereldwijde handelsstromen. Handelsfinanciering zijn de financiële producten en instrumenten die bedrijven gebruiken om handel en internationale handel te vergemakkelijken.

Het huidige ecosysteem is niet zo ideaal. Momenteel worden bijvoorbeeld applicaties van derden gebruikt om transacties uit te voeren. Het kan ook veel documentatie (tot 36 documenten) met meerdere kopieën en betrokkenheid van partijen. Over het algemeen kan de tijd die nodig is om eenvoudige taken uit te voeren weken duren.

Nu we een duidelijk idee hebben van handelsfinanciering, laten we eens kijken naar de spelers in het ecosysteem van handelsfinanciering. Door erover te leren, begrijpt u de rol van elk van hen die het ecosysteem voor handelsfinanciering vormen.

 • Importeurs
 • Exporteurs
 • Banken
 • Verzekeraars
 • Organisatie voor handelsfinanciering
 • Exportkredietmaatschappijen

7) Actuele kwesties van handelsfinanciering

Er zijn meerdere problemen binnen de huidige handelsfinanciering. Deze kwesties moeten worden aangepakt als we het meeste uit de sector handelsfinanciering willen halen.

Er zijn veel problemen met de financiële sector en we kunnen dit afleiden uit de onderstaande feiten.

Volgens een door Maersk gepubliceerd onderzoek is een zending van Kenia naar Nederland verzonden om inzicht te krijgen in het fysieke proces en het papierwerk dat nodig is voor een zending. Het bevatte rozen en avocado’s en is klaar in 2014. Ze vonden de volgende problemen:

 • Elk product in de toeleveringsketen moet zo nu en dan op kwaliteit worden gecontroleerd.
 • Elk goed moet verbinding maken met meerdere actoren en mensen tijdens het traject van de toeleveringsketen.
 • Het kan 34 dagen duren voordat een product van boerderij tot winkel is bereikt. Het kan ook tot 10 dagen duren voordat de documenten klaar zijn.

Het goede nieuws is dat blockchain daarbij kan helpen. Voordat we blockchain kunnen gebruiken, moeten we een lijst maken van de huidige problemen.

Lage klantervaring

Een van de belangrijkste problemen is lage klantervaring. Er is niet veel ervaring met het omgaan met de complexe aard van het systeem. Dit leidt tot ongepast het volgen van partijen en maakt het ook gemakkelijk om fraude te plegen, inclusief nepleveringen.

Kostendruk

Het totale proces van de banken naar de klanten is kostbaar, vooral als het gaat om het opstellen van de kredietbrief. Ook geschillen worden niet goed afgehandeld en kosten veel tijd om op te lossen.

Regelgevende last

Als het om regelgeving gaat, worden ze zwaar belast, aangezien ze alles moeten beheren, inclusief fraudepreventie, KYC / AML-protocollen, geopolitieke risico’s, enzovoort. Bovendien vindt de verkoper het moeilijk om de productcondities te handhaven, wat productrisico’s met zich meebrengt.

Product-, fabricage- en transportrisico’s

De laatste drie problemen met handelsfinanciering omvatten valuta-, transport- en productierisico’s. Valutarisico’s worden geïntroduceerd door fluctuaties in buitenlandse valuta valuta omrekenen. Het transportrisico wordt daarentegen veroorzaakt door een vrachtverzekering, wat de hele deal extra kosten met zich meebrengt. Last but not least komen de productierisico’s met zich mee vanwege de behoefte aan unieke functies die regelmatig moeten worden toegevoegd om relevant te blijven in de markt.

8) Hoe Trade Finance kan werken met Blockchain

Blockchain kan handelsfinanciering echt radicaal veranderen. Het kan ervoor zorgen dat er geen records worden gedupliceerd. Het neemt ook de kans op manipulatie of fraude weg. Het verbetert ook de zichtbaarheid en zorgt ervoor dat er altijd een vertrouwensniveau wordt gehandhaafd.

Dus, hoe komt het dat handelsfinanciering correct gebruik maakt van blockchain??

Het kan het op meerdere manieren doen. Laten we ze hieronder opsommen.

 • De kopers en verkopers kunnen via blockchain betrouwbare handelspartners vinden.
 • Beide partijen komen dan met elkaar de voorwaarden overeen en initiëren de slimme contracten. Zodra het slimme contract is gemaakt, wordt de bestelling gestart
 • Op de volgende site begint de kopersbank waar het automatisch het bedrag zal verrekenen op basis van het voldoen aan de voorwaarden vermeld in het slimme contract.
 • Om een ​​snellere afwikkeling te garanderen, kan de verkoper de financiering bij zijn bank opvragen.
 • Nu verzendt de verkoper de goederen. Beide partijen volgen ook het pakket.
 • De koper bevestigt de transactie, wat betekent dat aan de voorwaarde op het slimme contract is voldaan.
 • Ten slotte ontvangt de verkoper de betaling.

Het proces is eenvoudig en zoals u kunt zien, zijn de meeste dingen geautomatiseerd om transparantie en vertrouwen te behouden.

9) Blockchain-voordelen voor de handelsfinanciering

De financiële sector plukt de vruchten van blockchain.

Een voorbeeld is onder meer Barclays en Fintech Startup Wave werkten samen aan hun eerste handelsfinancieringsovereenkomst met blockchain-deal. Het geautoriseerde grootboek zorgde voor een correcte export van bijna $ 100.000 aan boter en kaas.

Natuurlijk zijn er nog tal van voordelen van blockchain voor handelsfinanciering. De voordelen zijn onder meer:

Realtime bekijken en bekijken

De documenten op het blockchain handelsfinancieringsplatform kunnen op elk moment op authenticiteit worden beoordeeld! Het bespaart tijd voor alle betrokken partijen. Dit alles betekent ook dat er geen frauduleuze activiteiten plaatsvinden.

Transparantie

Blockchain voor handelsfinanciering zorgt ook voor transparantie. Het is een belangrijke factor die nuttig is voor alle actoren. Dit wordt ook essentieel gezien het feit dat facturen onmiddellijk moeten worden gegenereerd en verzonden. Ook het feit dat de facturen verkocht kunnen worden aan een derde partij. Over het algemeen kan transparantie leiden tot betere betaling en ervoor zorgen dat alles binnen een korte tijd kan worden gedaan.

Geen tussenproducten

Er zijn geen tussenpersonen die het algehele systeem verbeteren om frauduleus te verminderen. Dit verbetert de banken kunnen handelsfinanciering doen zonder risico’s of problemen.

Geen dubbele uitgaven

Met blockchain in handelsfinanciering kan dubbele besteding worden voorkomen.

Slimme contractuitvoering

Slimme contracten kunnen helpen automatiseren en ervoor zorgen dat er geen tijd wordt verspild aan papierwerk. De slimme contracten moeten worden afgerond voordat ze op het netwerk kunnen worden uitgevoerd. Om dit te doen, moeten beide partners elkaar ontmoeten en de details afronden voordat de slimme contractovereenkomst wordt opgesteld.

Bovendien wordt het slimme contract alleen uitgevoerd als aan een bepaalde voorwaarde of vooraf gedefinieerde regels is voldaan.

Bewijs van eigendom

Met Blockchain kunnen kopers en verkopers een bewijs van eigendom hebben, wat transparantie garandeert bij het lokaliseren van de locatie van de verzending.

Regelgeving

Regelgeving kan vanaf één plek worden beheerd. Het bevat KYC / AML-oplossingen. Het verbetert ook de internationale handel omdat het verschil in regelgeving tussen landen kan worden beheerd.

10) Blockchain in use cases voor handelsfinanciering: internationale handel – Letter of Credit (LC)

Er zijn talloze use-cases voor blockchain-handelsfinanciering. Een populaire use case is de International Trade – Letter of Credit (LC).

Het is een brief die dient als betalingsgarantie van de ene bank naar de andere. Het omvat alle internationale transacties die worden beïnvloed door verschillende wetten, afstand en persoonlijk vertrouwen.

Een real-world implementatie van LC is Voltron. Het wordt aangedreven door r3. Er zijn maar weinig banken die Voltron gebruiken, waaronder NatWest, BBVA, HSBC, Scotiabank, CTBC Bank en nog veel meer! In totaal werken 12 banken onder Voltron om LC functioneler en toegankelijker te maken.

11) Blockchain in use case voor handelsfinanciering – Maritieme handel – Bill of Laiding (BoL)

Bill of Laiding (BoL) is nog een andere interessante use case voor blockchain-handelsfinanciering. Het stelt alle leden in de toeleveringsketen in staat documenten uit te wisselen zonder enige vorm van risico’s en geschillen.

De kosten van handelspapier bedragen $ 420 miljard. Soms kost het ook 5-10% van de hele transactie. BoL verbetert ook de doorstroming van handelsdocumenten.

Importeurs, exporteurs, rederijen, havens, douane-expediteurs en banken kunnen profiteren van BoL.

Een van de voorbeelden is Tradelense van Maersk en IBM. Insurwave, een Israëlische startup, werkt ook aan het gebruik van BoL in hun platform.

12) Toonaangevende Blockchain-consortia voor handelsfinanciering

Er zijn maar weinig toonaangevende consortia op het gebied van handelsfinanciering. Deze consortia werken aan een bepaald doel toe. Laten we er hieronder een paar doornemen.

We ruilen

We.Trade mogelijk gemaakt door IBM. De belangrijkste leden zijn onder meer HSBC, UniCredit, Natixis en anderen. In totaal werken 8 banken samen. IBM biedt momenteel blockchain-ondersteuning voor handelsfinanciering. Ze krijgen ook hulp van onder meer Hyperledger Fabric.

Komgo

Komgo mogelijk gemaakt door Ethereum en Kaledio. De belangrijkste leden zijn onder meer SGS, Citi, MUFG en anderen. Hun belangrijkste doel is om veiligheid en efficiëntie te bieden. Ze lossen problemen met gegevensuitwisseling op via hun gedecentraliseerde blockchain-platform.

Voltron

Voltron aangedreven door r3 Corda. Belangrijke leden zijn onder meer HSBC, CTBC Bank, NatWest en anderen

Marco Polo

Marco Polo aangedreven door r3 Corda en Tradeix. Belangrijke leden zijn onder meer OP Lab, SMFG, Standard Chartered. Hun belangrijkste doel is om een ​​betere bankservice te bieden. Ze zijn ook van plan om klanten ook betere handelsoplossingen aan te bieden.

Batavia

Batavia aangedreven door IBM. Belangrijke leden zijn onder meer CaixaBank, UBS en anderen.

HKTP

Belangrijke leden van HKTP zijn onder meer DBS, HSBC, ANZ en anderen. Het is een in Hongkong gevestigd blockchainplatform voor handelsfinanciering. De monetaire autoriteit van Hong Kong werkte voor het platform samen met banken. Hun doel is om ervoor te zorgen dat alles wordt gedigitaliseerd.

Er zijn ook populaire blockchains voor ondernemingen die gericht zijn op handelsfinanciering.

 • R3 Corda
 • Rimpeling
 • Ethereum
 • Quorum
 • Hyperledger

13) R3 Corda

R3 Corda is een van de enterprise blockchains voor handelsfinanciering. Het is enterprise-grade en geoptimaliseerd voor de IT-omgeving.

R3 Corda werkt goed met Oracle DB en SQL. De applicatie-firewall kan ook worden geconfigureerd in R3 Corda, waardoor deze de nodige beveiliging krijgt. Het is ook compatibel met de aanvraag voor handelsfinanciering.

De langetermijnvisie van Corda is om de gedeelde logische wereldleider te worden. Dit betekent dat iedereen kan deelnemen, inclusief bedrijven, individuen en machines die naadloos kunnen communiceren en transacties kunnen uitvoeren. Ze willen ook de kosten verlagen en kwaliteitscontrole uitvoeren. Om dit te doen, gaan ze een nieuwe versie van Corda uitbrengen. Ze zullen er ook voor zorgen dat de kwaliteit tijdens de ontwikkeling behouden blijft.

Om bij de andere diensten te blijven, zullen ze ook aan innovatie doen en zich richten op nieuwe diensten die bedrijven zullen helpen. Ten slotte is hun doel op lange termijn ook om wrijving weg te nemen en het comfortabeler te maken om applicaties en processen te integreren.

Real-world use-cases van R3 Corda: TMX, Payments Canada, Maersk, NatWest, CrowellMoring en Swift.

Leveranciers van Corda BaaS zijn onder meer Amazon Web Services, Microsoft Azure en Hewlett Packard Enterprise.

14) Quorum Blockchain

Quorum Blockchain is open-source, bedrijfsklaar en aanpasbaar. Quorum is een van de volwassen blockchain-frameworks die hoge prestaties en doorvoer bieden.

Het is gemaakt door JP Morgan en maakt gebruik van Ethereum-blockchain. De belangrijkste focus van Quorum is om de financiële sector een platform te bieden om blockchain aan te passen aan hun behoeften. Quorum maakt gebruik van op RAFT gebaseerde consensus, die verbeterde blokopslag en snellere transacties biedt. Het maakt ook gebruik van Istanbul BFT, een effectieve fouttolerante consensusmethode die netwerkbescherming tegen slechte actoren garandeert.

De Quorum-architectuur bestaat uit Quorum-node, Constellation-transactiebeheerder en Enclave.

Quorum is open source, wat betekent dat het 318 actieve bijdragen heeft, meer dan 10.000+ commits en 3.0 LGPL-licentie.

Quorum is een blockchain-framework dat weinig zakelijke mogelijkheden biedt.

 • Hoge performantie
 • Peer- en netwerkbeheer
 • Op stemmen gebaseerd consensusmechanisme
 • Gedreven door de gemeenschap
 • Open source
 • Volwassen
 • Betrouwbaar en bedrijfsklaar
 • Verbeterde contractprivacy en transactie

Meer lezen over Quorum? Bekijk de Quorum Blockchain Ultimate Guide.

15) Real-world bedrijven die Blockchain gebruiken voor handelsfinanciering

Veel bedrijven gebruiken blockchain voor handelsfinanciering. Ze omvatten de volgende.

 • SNEL: Ze lanceerden hun Proof-of-Concept (PoC) die bekend staat als GPI-link.
 • Mizuho: Ze hebben al hun eerste handelsfinancieringstransactie tussen Australië en Japan uitgevoerd. Ze werken ook samen met Marubeni Corp. en Sompo Japan Nipponkoa Insurance.
 • Barclays: Ze werken samen met Wave om hun benadering van handelsfinanciering aan te bieden. Hun doel is om wereldhandelskwesties op te lossen.
 • People’s Bank of China: Ze werken toe naar een platform dat de blockchain voor handelsfinanciering zal verbeteren. Hun initiatief staat bekend als Guangdong, Hong Kong en Macao Dawan District Trade Finance Blockchain Platform. Het helpt de kosten tot 7-8% te verlagen.
 • KBank: Kasikornbank Public Company Limited probeert een Garantieverklaring blockchain voor handelsfinanciering uit met behulp van de Hyperledger-oplossing van IBM.
 • Dubai Trade en Dubai Customs: Dubai onderzoekt hoe ze blockchain kunnen gebruiken om handelsfinanciering te verbeteren.
 • Scotiabank: Ze werken met het blockchain-platform van AlphaPoint.
 • SEB: SEB is in staat om regelgeving en handelsfinancieringstransacties af te handelen. Ze gebruiken de blockchain-oplossing voor handelsfinanciering van CGI.

16) Aan de slag: hoe blockchain te implementeren?

Geweldig! We begrijpen nu de toonaangevende platforms voor blockchain in handelsfinanciering, use-cases en bedrijven die blockchain gebruiken voor handelsfinanciering, het is nu tijd om te leren hoe blockchain te implementeren.

De stappen om dit te doen omvatten het volgende:

 • Identificeer een use-case
 • Ontwikkel een proof of concept (PoC)
 • Test en bouw een blockchain-oplossing
 • Partners aan boord om te helpen groeien en te integreren
 • Beheer en beheer uw blockchain-netwerk

Vergeet niet om enkele andere use-cases te gebruiken, waaronder use-cases in de detailhandel, gezondheidszorg en verzekeringen.

Je moet ook zoeken naar factoren die je kunnen helpen bij het implementeren van blockchain: het toestemmings type, de ideale use-case en partnerschappen. U moet ook leren over veelvoorkomende hindernissen, zoals inefficiënt systeem, moeilijke gebruikersinterface, duur en niet groeiend.

Links om te downloaden: Blockchain in Trade Finance pdfBlockchain in PowerPoint-presentatie voor handelsfinanciering

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me