Wat is de digitale valuta van de centrale bank?

Een Central Bank Digital Currency (CBDC’s) is een digitale vorm van centralebankgeld, dat een wettig betaalmiddel is en wordt gecreëerd en ondersteund door een centrale bank die een vordering op de centrale bank vertegenwoordigt en niet op een commerciële bank of een betalingsdienstaanbieder (PSP) . CBDC wordt beheerd op een digitaal grootboek (dat al dan niet een blockchain kan zijn), waardoor de veiligheid van betalingen tussen banken, instellingen en individuen wordt versneld en verbeterd. Volgens een recente studie uitgevoerd door de Bank for International Settlements, is meer dan 70% van de instellingen actief bezig met het onderzoeken en ontwikkelen van proof-of-concept voor CBDC’s. Hier zijn drie aspecten die een digitale valuta van een centrale bank definiëren:

 • Digitale activa. CBDC’s zijn digitale activa. Ze worden verantwoord in een digitaal grootboek (al dan niet verspreid) dat fungeert als de enige bron van waarheid.
 • Centrale bank steunde. CBDC vertegenwoordigt vorderingen op de centrale bank, net als bankbiljetten.
 • Centrale bank gecontroleerd. Het aanbod van CBDC wordt volledig gecontroleerd en bepaald door de centrale bank.

 

Webinar op aanvraag

CBDC’s en Stablecoins


In dit webinar met experts uit de branche leert u de basisprincipes van CBDC en de mogelijke voordelen, risico’s en uitdagingen voor zowel centrale banken als de wereldwijde economische infrastructuur..

Kijk nuCBDC's en StablecoinsUitgelicht witboek

Centrale banken en de toekomst van digitaal geld

Een inleiding tot de digitale valuta van de centrale bank (CBDC’s), hun voordelen voor retail- en groothandelsbetalingen en een voorgestelde architectuur voor een succesvolle implementatie op Ethereum.

Lees de whitepaperCentrale banken en de toekomst van digitaal geldoverheid bg donker

“CBDC’s bieden centrale banken toekomstgerichte instrumenten waarmee ze hun monetair beleid directer en innovatiever kunnen implementeren en gelijke tred kunnen houden met technologische veranderingen.”

Joseph Lubin

Oprichter van ConsenSys en medeoprichter van Ethereum

Wat zijn de use cases van CBDC’s?

CBDC kan worden gebouwd voor retail- en / of groothandelsbetalingen. Terwijl een retail-CBDC verwijst naar een digitale versie van contant geld, verwijst een wholesale-CBDC naar een nieuwe infrastructuur voor interbancaire afwikkeling. Centrale banken die CBDC hebben uitgeprobeerd, richten zich vooral op snelle, goedkope betalingen. 

 • Kleinhandel. Retail CBDC wordt gebruikt voor betalingen tussen particulieren en bedrijven of andere personen, vergelijkbaar met digitale bankbiljetten. Het dagelijkse volume van retail CBDC is meestal groter dan 100.000.000 transacties.
 • Groothandel. Wholesale CBDC wordt gebruikt om interbancaire afwikkeling te vergemakkelijken, dwz. betalingen tussen de weinige banken en andere entiteiten die rekeningen hebben bij de centrale bank. Het dagelijkse volume van groothandel CBDC is meestal minder dan 100.000 transacties.

Wat zijn de voordelen van CBDC?

De financiële infrastructuur van centrale banken staat momenteel voor een aantal uitdagingen, van dure betalingsafwikkeling tot het afnemende gebruik van bankbiljetten en het gebrek aan financiële toegang voor burgers ver van bankfilialen. Studies hebben geschat dat de kosten van verrekening en vereffening van effecten voor centrale banken in G7-landen meer dan $ 50 miljard per jaar bedragen, grotendeels te wijten aan de middelen die nodig zijn om activa over te dragen en rekeningen te reconciliëren. Bovendien omvatten de huidige grensoverschrijdende betalingssystemen de overdracht van activa en gevoelige transactiegegevens via verschillende correspondentbanken, waardoor instellingen en individuen worden blootgesteld aan afwikkelings- en operationeel risico.. 

Blockchain-gebaseerde CBDC lost de inefficiënties en kwetsbaarheden in onze huidige centrale bankinfrastructuur op door de creatie van een veilig betalingssysteem te vereenvoudigen dat dient als een grootschalig, gedecentraliseerd verrekenkantoor en activaregister.

Voordelen van Retail CBDC
 • Verhoog de beschikbaarheid. Digitale valuta kan worden gedistribueerd op mobiele apparaten, waardoor de toegang en bruikbaarheid wordt vergroot voor burgers die ver van bankkantoren zijn en geen toegang hebben tot fysiek contant geld. 
 • Stroomlijn de afstemming. Een CBDC is van nature digitaal en vereist niet de dure en tijdrovende afstemming die momenteel nodig is voor e-commerce en grensoverschrijdende betalingen.
 • Bevorder digitale innovatie. Het platformgebaseerde softwaremodel van CBDC verlaagt de toetredingsdrempels voor nieuwe bedrijven in de betalingssector, bevordert concurrentie en innovatie en zet financiële instellingen aan tot globalisering van diensten.
 • Verbeter het monetair beleid. CBDC geeft centrale banken directe invloed op de geldhoeveelheid, waardoor de verdeling van overheidsvoordelen aan individuen wordt vereenvoudigd en de controle over transacties voor belastingcontroles wordt verbeterd. 
Voordelen van Wholesale CBDC
 • Verbeter de afwikkeling van interbancaire betalingen. Door middel van automatisering en gedecentraliseerde verrekeningsoplossingen worden CBDC-betalingen onmiddellijk tussen tegenpartijen verrekend op individuele orderbasis, waardoor het risico van nachtelijke batchverwerking en onderpand wordt verkleind.
 • Minder tegenpartijrisico. CBDC beperkt het kredietrisico bij grensoverschrijdende betalingstransacties door afwikkeling van betaling tegen betaling mogelijk te maken voor overschrijvingen in verschillende valuta’s. 
 • Neem deel aan markten voor digitale activa. Naarmate er meer tokenized activamarkten ontstaan, zal er behoefte zijn aan tokenized betalingen. CBDC biedt een grootschalig, gedecentraliseerd verrekenkantoor en activaregister om de revolutie op het gebied van digitale activa te bevorderen.
 • Blijf competitief. Hoewel de kosten van realtime geldovermakingen zijn verlaagd door gecentraliseerde platforms zoals SEPA in Europa, rekenen de meeste financiële instellingen hun klanten boven de kostprijs. CBDC stelt eindgebruikers in staat te profiteren van een gestroomlijnde bankinfrastructuur en zorgt ervoor dat centrale banken een rol behouden bij interbancaire afwikkeling te midden van de bredere acceptatie van stablecoin-technologie.

CBDC-projecten door ConsenSys

Reserve Bank of Australia Partners met Commonwealth Bank National Australia Bank ConsenSys amp Perpetual on Wholesale CBDC ProjectReserve Bank of Australia Partners met Commonwealth Bank, National Australia Bank, ConsenSys & Perpetual op Wholesale CBDC-projectConsenSys geselecteerd als technologiepartner door de Bank of Thailand voor CBDC-projectConsenSys geselecteerd als technologiepartner door de Bank of Thailand voor CBDC-projectConsenSys geselecteerd door Societe Generale Forge om technologie en expertise te leveren voor haar digitale valuta-experimenten van de centrale bankConsenSys geselecteerd door Societe Generale – smeedt om technologie en expertise te leveren voor haar digitale valuta-experimenten van de centrale bankConsenSys geselecteerd door de Hong Kong Monetary Authority om fase twee van project Inthanon LionRock te leidenConsenSys geselecteerd door de Hong Kong Monetary Authority om fase twee van project Inthanon-LionRock te leiden

Waarom Blockchain en Ethereum voor CBDC

Blockchain-technologie biedt unieke voordelen voor een CBDC. Met name Ethereum is de meest productieklare blockchain om CBDC-vereisten op het gebied van schaalbaarheid en privacy te ondersteunen.

 • Systeemvertrouwen. Een op blockchain gebaseerde CBDC stelt centrale banken in staat om de valuta te controleren en tegelijkertijd de privacy en onafhankelijkheid van het gebruik van de CBDC voor de eindgebruikers te beschermen. Wij vinden het van cruciaal belang dat gebruikers niet worden opgesloten door tussenpersonen, zodat ze de CBDC vertrouwen en gebruiken.
 • Programmeerbaarheid. CBDC-regels kunnen hard worden gecodeerd in het protocol om naleving te vergemakkelijken, d.w.z. portefeuilledrempels of toegang van derden tot het systeem.
 • Beschikbaarheid van data. Gedistribueerde systemen zoals blockchains zorgen voor beschikbaarheid en veerkracht van gegevens, naast vertrouwen en transparantie rond transactiegeschiedenis. Ethereum heeft zijn capaciteit bewezen om zeer grote netwerken met 10k + nodes en honderdduizenden gebruikers te ondersteunen.
 • Innovatie. Een op blockchain gebaseerde CBDC profiteert van de innovatieve producten en diensten die worden gebouwd in het open source blockchain-ecosysteem, inclusief non-custodial wallets, zero-knowledge cryptografie en gedecentraliseerde financiering. Ethereum is het grootste blockchain-ecosysteem ter wereld, met meer dan 350.000 ontwikkelaars.

Lees onze Inleiding tot Enterprise Ethereum voor meer informatie over de unieke voordelen van Ethereum voor blockchain-oplossingen voor bedrijven.

Traditioneel banksysteem

traditioneel bankieren uitgelicht

 

CBDC-betalingssysteem

cdbc banking uitgelicht

Casestudy’s over CBDC en Blockchain-betalingen

ConsenSys werkt samen met toonaangevende instellingen over de hele wereld om CDBC’s te lanceren die de financiële toegang verbeteren, de afwikkeling versnellen en de transactiebeveiliging verhogen.

 • Afwikkeling van interbancaire betalingen in de Zuid-Afrikaanse reservebankProject Khokha
  South African Reserve Bank: Interbancaire betalingsregeling

  De SARB werkte samen met ConsenSys Solutions en Adhara om een ​​op blockchain gebaseerd interbancair systeem te creëren dat het typische dagelijkse volume aan betalingen met volledige vertrouwelijkheid en finaliteit in recordtijd verwerkte..

  Lees de casestudy

 • Real Time Gross Settlement van de Monetary Authority of SingaporeProject Ubin
  The Monetary Authority of Singapore: Real-Time Gross Settlement

  MAS werkte samen met ConsenSys Solutions en een consortium van financiële instellingen om de Singaporese dollar te symboliseren voor dagelijkse interbancaire transacties en om volledige transactieprivacy en definitieve afwikkeling te bereiken.

  Lees de casestudy

 • UnionBank stimuleert financiële inclusie in de FilippijnenProject i2i
  UnionBank: financiële inclusie stimuleren in de Filippijnen

  Met ondersteuning van BSP hebben UnionBank en ConsenSys Solutions de Ethereum-blockchain geïmplementeerd om een ​​gedecentraliseerd, kostenefficiënt, realtime inter-ruraal bankbetalingsplatform te creëren.

  Lees de casestudy

ConsenSys-oplossingen

Begin vandaag

ConsenSys biedt de meest veilige, schaalbare en gebruiksvriendelijke platforms voor het lanceren van enterprise blockchain-oplossingen. Onze infrastructuur- en applicatielaagproducten helpen u blockchain eenvoudig in uw softwarestack te integreren en digitale activa te beheren, zodat u een succesvolle CBDC op schaal kunt implementeren. 

Maak contact met onze expertsBegin vandaag

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me