Blockchain voor filantropie en duurzaamheid: case study van Impactio

Realisatie van de duurzameontwikkelingsdoelstellingen van de VN tegen 2030

De uitdaging

De 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) opgesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is ‘s werelds beste plan om tegen 2030 een betere realiteit te creëren voor alles en iedereen op onze planeet. De SDG’s, die in 2015 door alle lidstaten van de Verenigde Naties zijn aangenomen, zijn een oproep tot actie voor alle landen – armen, rijk en middeninkomen – om welvaart te bevorderen en tegelijkertijd het milieu te beschermen. De SDG’s erkennen dat het uitbannen van armoede hand in hand moet gaan met strategieën die economische groei opbouwen en een reeks sociale behoeften aanpakken, waaronder onderwijs, gezondheid, gelijkheid en werkgelegenheid, terwijl de klimaatverandering wordt aangepakt en wordt gewerkt aan het behoud van onze oceanen en bossen.. 

Momenteel staat de mensheid voor een $ 2,5 biljoen financieringstekort om de SDG’s tegen 2030 te bereiken. Deze kloof is niet te wijten aan een gebrek aan kapitaal, maar eerder aan een verkeerde afstemming tussen de beschikbare financiering en duurzame projecten die financiering nodig hebben. Blackrock Investments alleen al maakt gebruik van $ 6 biljoen om investeerbare bedrijven op te roepen om een ​​positieve sociale impact te bewijzen. Volgens het WWF zou het $ 3 biljoen per jaar kosten om de SDG’s te bereiken, op voorwaarde dat de reeds bestaande, jaarlijkse, wereldwijde bijdragen van $ 140 miljard aan hulp en $ 7,8 miljard aan filantropische donaties worden gebruikt voor ontwikkelingsprojecten.. 

Hoe kunnen we de kapitaalonbalans corrigeren tussen impactvolle projecten in nood en bekwame financiers die op zoek zijn naar duurzame projecten met maatschappelijke impact?  

Veranderende trends in de liefdadigheidssector

Maatschappelijk verantwoordelijk zijn is niet langer een optie voor bedrijven – het is een must. In 2017 schenkingen aan liefdadigheid bereikte een recordhoogte in de VS, met naar schatting 410 miljard dollar die door groepen en individuen aan verschillende doelen werd geschonken. Volgens het Millennial Impact Report ondersteunen millennials gemiddeld vijf non-profitorganisaties per jaar. Millennials hebben een nieuwe verwachting naast hun donaties aan goede doelen: transparantie en verantwoording. 90% van de ondervraagde millennials zou stoppen met geven als ze een organisatie wantrouwden. Terwijl het geïnformeerde publiek het vertrouwen in reguliere liefdadigheidsinstellingen blijft verliezen, zoeken ze een andere plek om zinvolle projecten te vinden om te steunen.

UK ConsenSys citaat

Wat ontbreekt, is een robuust mechanisme om deze private dollars te koppelen aan levensvatbare, grootschalige, SDG-bevorderende projecten. De noodzaak is duidelijk: leg de projecten op tafel. De hoofdstad zal volgen.

Julie Fetherstone

Boston Consulting Group, Center for Impact

De Ethereum-oplossing 

ConsenSys en WWF werkten samen om te lanceren Impactio, een projectcuratie- en financieringsplatform voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Impactio maakt gebruik van blockchain-technologie en een tokenisatiekader om de samenwerking tussen financiers / investeerders, vakexperts en organisaties te maximaliseren om projecten met sociale impact tot leven te brengen.

Het platform maakt gebruik van een systeem dat is geïnspireerd op het onderzoek van ConsenSys naar Token Curated Registry (TCR) om een ​​lijst samen te stellen met impactvolle, veelbelovende projecten die aan potentiële financiers kunnen worden gepresenteerd. Over het algemeen creëert Impactio een positief netwerkeffect door middel van objectieve besluitvorming op basis van consensus, waarbij experts samen due diligence uitvoeren en donoren vertrouwen hebben in het ondersteunen van goedgekeurde projecten.

Impactio-schermopname

 
Impactio verbindt drie gebruikerstypen:
 1. Financiers en investeerders


  Financieringsentiteiten kunnen hun kosten voor het zoeken naar projecten minimaliseren door gebruik te maken van een samengestelde lijst met impactmogelijkheden om te ondersteunen. 

 2. Curatoren / vakdeskundigen

  Experts kunnen inloggen op het uniforme platform om hun expertise te delen met toonaangevende projecten met impact.

 3. Projectleiders

  Op Impactio krijgen projectleiders realtime feedback over hun aanvraag, zodat ze kunnen herhalen om één gestandaardiseerde, hoogwaardige aanvraag in te dienen bij financiers.

 

Hoe het werkt 

Impactio faciliteert transparante indiening, goedkeuring, beoordeling, selectie en financiering van aanvragen op een manier die gebruikmaakt van een gedecentraliseerde kennispool van materiedeskundigen in de sociale en commerciële sectoren. Door de verbinding van financiers, experts en projectleiders te vergemakkelijken, maakt Impactio het gemakkelijker dan ooit om de ontdekking, beoordeling en financiering van duurzame projecten te coördineren die een significante impact willen hebben op wereldschaal.. 

 

Impactio-proces

 

Impactio’s democratische selectieproces

Inzending

 • Projectleiders dienen hun projecten in met duidelijke doelstellingen op basis van de 17 VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG’s).
 • Een wereldwijd netwerk van vakexperts met betrekking tot het onderwerp ontvangt Impactio-tokens in hun digitale portemonnee.
 • Curatoren worden vervolgens aangemoedigd om constructieve feedback te geven voor elk project.
 • Projectleiders kunnen de tips gebruiken om hun projecten te finetunen, terwijl hun doelen een grotere kans hebben om tot bloei te komen. Deze openheid en toegang tot expertise is van onschatbare waarde en is misschien wel het meest aantrekkelijke kenmerk van het platform en zijn workflow.
 • Nadat curatoren de projecten met de projectleiders en hun collega’s hebben beoordeeld, is het in dit stadium van cruciaal belang dat beslissingen objectief worden genomen en dat alle curatoren inspraak hebben. Dit is waar een TCR – een Token Curated Registry – het proces binnengaat.

Token beheerde registratie

 • Elke TCR heeft een intern token, dat wordt gebruikt om eerlijk gedrag te coördineren en te stimuleren.
 • Curatoren zetten hun tokens in om een ​​project te steunen. Curatoren die dat project willen betwisten, zetten hetzelfde aantal tokens in. Als er geen curatoren bezwaar maken tegen een project, wordt het goedgekeurd en naar boven gehaald zodat donoren kunnen beslissen over financiering. 
 • Als een project bezwaren krijgt, doorloopt het een geschillenprocedure:
 • Curatoren die bezwaar maken tegen een project zetten evenveel tokens in als curatoren die het project steunen. 
 • Er wordt gestemd, waarbij de overige curatoren de merites van het project beoordelen 
 • De uitkomst van de stemming lost de uitdaging op
 • Als een project wordt goedgekeurd door middel van een consensus, krijgt de curator die het project ondersteunt zijn ingezette tokens terugbetaald en ontvangt hij extra tokens als beloning voor het investeren van hun tijd en toewijding in het steunen van een project.. 
 • Collega-curatoren die op het goedgekeurde project hebben gestemd, ontvangen ook tokens als beloning voor hun zorgvuldigheid bij het beoordelen en oplossen van een uitdaging. De beloningen worden betaald uit de inzet van de curator die het project uitdaagde, een belangrijke maatregel om ongemotiveerde en onredelijke uitdagingen te ontmoedigen.
 • Als een project wordt geweigerd door consensus te stemmen, ontvangt de uitdager zijn ingezette tokens en verdient hij beloningsfiches, terwijl de curator die het project ondersteunt zijn ingezette tokens verliest..
  • Dit mechanisme zorgt ervoor dat alleen waardevolle projecten worden gesteund en uiteindelijk aan de donateurs worden aangeboden. 
  • Dit democratische selectieproces duurt maximaal zes weken. De geselecteerde projecten die de Impactio Curated List halen, ondergaan een rigoureus peer-reviewproces door materiedeskundigen van over de hele wereld. Dit geeft filantropen, investeerders en donateurs meer vertrouwen in de validiteit en betrouwbaarheid van een project.

    

   De rol van Ethereum

   Impactio is in eerste instantie getest en geprototypeerd op het Rinkeby-testnetwerk van Ethereum en gebruikt momenteel een Enterprise Ethereum-netwerk dat wordt gehost op Kaleido. Impactio gebruikt het slimme contractprotocol Token Curated Registry om ervoor te zorgen dat de aanvraag-, beoordelings- en selectieprocessen fraudebestendig en transparant zijn.

    

   Doelen behaald 

   Impactio heeft twee jaar geëxperimenteerd in meerdere pilots om te bereiken wat het nu heeft. Gedurende deze tijd heeft het platform een ​​product-markt-fit gevonden en de staat van de gebruikerservaring verbeterd. De eerste live pilot bevestigde onze visie verder met aanzienlijke betrokkenheid en resultaten: 

   • Projecten ingediend uit 17 landen
   • 70 curatoren in meer dan 20 disciplines en expertisegebieden
   • Meer dan 250 uur aan curatie in de vier fasen van het sollicitatieselectieproces
   • Meer dan 500 curatie-acties voltooid door de curatoren om de samengestelde lijst samen te stellen

   Tijdens een zeven weken durend pilotprogramma van 1 juli tot 21 augustus trok Impactio meer dan 100 deelnemers die instemden 17 sociale en milieuprojecten via het op tokens gebaseerde curatieproces.

   • 34 projecten ingediend en beoordeeld
   • 30 projecten goedgekeurd
   • 21 projecten uitgedaagd
   • 195 stemmen op betwiste projecten 
   • 17 projecten haalden de Impactio Curated List
   • Tijdens de beoordelingsfase waren er meer dan 220 waardevolle interacties op het platform tussen curatoren en projectleiders.

    

   Voorbeeld van een succesvol Impactio-project
   Xinnani: van idee tot volledig gefinancierd project voor sociale impact

   Gabriella, een Impactio-gebruiker uit India, kwam met een idee: Inheems zeewier kweken op het land. Xinnani was een zeewierteelteenheid op het land die op garnalenkwekerijen kan worden opgezet om afvalwater te filteren, wat algenbloei en dode zones kan veroorzaken. Het kweken van zeewier op het land is een duurzamere optie dan het exploiteren van zeewiervoorraden in kustwateren en deze eenheden uit te besteden aan lokale kustgemeenschappen.

   Typisch zou een project als dit de traditionele subsidiefinancieringsprocessen niet halen als een concept in een zeer vroege fase. 

   Xinnani

   Met Impactio heeft Gabriella haar projectaanvraag bijgewerkt na feedback van 3 curatoren. Xinnani werd een van de eerste projecten die werd onderschreven door Horace Wu, die 200 tokens inzette en het project prees voor zijn “duidelijke acties”, “grondige … [onderzoek]” en “onmiddellijke … impact”. Omdat dit project niet werd aangevochten of gemarkeerd voor verdere beoordeling, kwam het rechtstreeks in de Impactio Curated List terecht. Als gevolg hiervan is dit project volledig gefinancierd via het platform en staat het op het punt te beginnen met de implementatie en het volgen van de impact.

    

   Volgende stappen

   In de toekomst zal Impactio herhalen van feedback die tijdens de live pilot is gegeven naar een platform dat nieuwe potentiële door partners geleide ontwikkelingen kan ondersteunen. Het team zal ook nieuwe functies implementeren, waaronder de volgende: 

   • Threaded opmerkingen en upvotes / downvotes
   • Project-tagging en geautomatiseerde matching met de interesses van curatoren en financiers
   • Herzien curatieproces met meerdere 
   • aantekeningen en uitdagingen 
   • Verbeterde visualisatie van projectinhoud (samenvattingen, infographics, video-inhoud)

   Om de uitdagingen en functionaliteit van partners op het platform beter te ondersteunen, zal Impactio het volgende toevoegen: 

   • Impactrapportage en tracking
   • Tokenized donaties en fondsenwerving
   • Meer beloningen voor curatoren gedurende de levenscyclus van het project, ‘premies’ en ‘complimenten’ 
   • Meerdere gelijktijdige uitdagingen
   • Geavanceerde beheerfuncties voor beheerders en platforms 

   Impactio wil samenwerken met organisaties die geïnteresseerd zijn in het samenstellen van oplossingen in de sociale sector en nodigt uit tot nieuwe gesprekken om deze oplossingen verder te verbeteren.

   ConsenSys-oplossingen

   Meld u aan voor een blockchain-consult

   ConsenSys Solutions brengt blockchain naar het bedrijfsleven. We werken samen met ondernemingen, overheden, non-profitorganisaties en startups over de hele wereld om publieke en private blockchain-oplossingen te bouwen, testen en implementeren.

   Maak contact met een blockchain-expertMeld u aan voor een blockchain-consult

   Technologiepartners

   wwf panda labs 1australische ethischaustralische ethisch

   Lees meer over Impactio

   Mike Owergreen Administrator
   Sorry! The Author has not filled his profile.
   follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map