Blockchain voor ngo’s: casestudy over projectontgrendelde contanten

Een revolutie in de humanitaire geldoverdrachten in Vanuatu

Als er zich een ramp voordoet, is het een prioriteit om snel hulp te krijgen aan degenen die het nodig hebben. In de afgelopen jaren is Cash and Voucher Assistance (CVA) in toenemende mate de gekozen methode voor hulpverlening binnen de humanitaire sector geworden. Een CVA-programma voorziet in de overdracht van contanten of vouchers rechtstreeks aan individuen of huishoudens binnen een gemeenschap om naar eigen goeddunken te besteden, in plaats van het geld aan regeringen of andere overheidsactoren te geven. Alleen al in 2016 wordt dat geschat 2,8 miljard dollar aan humanitaire hulp werd uitbetaald in contanten en vouchersWereldwijd rapport over humanitaire hulp 2018p6​Het CVA-model kan echter duur, inefficiënt en ondoorzichtig zijn; vaak een langdurig proces, dat in een tijdkritische periode veel vrijwilligersuren aan administratief werk vereist. 

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ssa-ku22w0k]

 

De uitdaging

Zoals veel eilanden in de Stille Oceaan is Vanuatu kwetsbaar voor een groot aantal extreme weersomstandigheden. Gelegen binnen de aardbevingsgevoelige “ring van vuur” en in het midden van de Pacifische cycloongordel, ervaart het eiland een hoge frequentie van vulkaanuitbarstingen, cyclonen, aardbevingen, tsunami’s en aardverschuivingen. Hoe kunnen ngo’s hulpprogramma’s voor contant geld en tegoedbonnen ontwikkelen die contant geld onmiddellijk in contact brengen met kwetsbare mensen, ervoor zorgen dat dat geld niet wordt opgeslokt door hoge transactiekosten en realtime inzicht verkrijgen om programma-optimalisatie te stimuleren?

 

De Ethereum-oplossing

Oxfam verloofd Sempo en ConsenSys Solutions om de tijd, kosten en kwaliteit van digitale overboekingsprogramma’s op basis van contanten te beoordelen. In mei 2019 zijn ze gelanceerd Project gedeblokkeerd geld: een pilootprogramma voor contant geld en tegoedbonnen, gebouwd op het blockchain-mainnet van Ethereum. Het verbond slachtoffers van rampen sneller met ‘contante’ hulp en bood tegelijkertijd realtime inzicht in de geldstroom. De pilot, die werd uitgeprobeerd in Vanuatu in de dorpen Pango en Melemaat, was bedoeld om Oxfam een ​​wereldwijd raamwerk te bieden voor het inzetten van een sneller, efficiënter en transparanter CVA-mechanisme voor toekomstige rampenbestrijdingsprogramma’s..

Sempo, een door blockchain ondersteund geldoverdrachtplatform voor ngo’s, bood de technische oplossing. Oxfam Vanuatu zorgde voor de uitvoering van de pilot. ConsenSys hielp bij het eerste ontwerp van de pilot, bood blockchain-advies en communicatieondersteuning en evalueerde de pilot om aanbevelingen te doen voor toekomstig gebruik en schaalmogelijkheden.

Het programma werd voor het eerst geïmplementeerd in Pango. In deze community waren negentien winkeleigenaren aan boord van het systeem en kregen tweehonderd ontvangers NFC-kaarten met het saldo van hun digitale portemonnee. ConsenSys was ter plaatse in Vanuatu met Oxfam en Sempo voor de pilot in mei 2019 om getuige te zijn van zowel de onboarding van ontvangers op het systeem als het gebruik van het systeem in de gemeenschap.. 

De oplossing verdeelde kapitaal in de vorm van NFC-kaarten die een saldo van fondsen aanhielden. De deelnemers gebruikten de NFC-kaarten vervolgens bij deelnemende winkels in hun gemeenschap. De oplossing bestond uit drie hoofdcomponenten:

  • Voorgefinancierde tegoedbonnen die aan elk van de ontvangers worden gegeven
  • Telefoons die zijn uitgegeven aan de winkeliers waarop de Sempo-app voor mobiele telefoons is geïnstalleerd
  • Een Ethereum blockchain-backend voor het regelen van de stroom van digitaal geld

“Door vouchers te gebruiken die worden ondersteund door stablecoins, creëren we iets dat organisch groeit. Het is een systeem waarmee we een bloeiend ecosysteem van leveranciers en een gemeenschap kunnen creëren – [een systeem dat] echt een eigen leven kan gaan leiden. ” 

– Nick Williams, medeoprichter van SEMPO


Het systeem in actie

 

oxfam stroomschema

Ontvangers van hulp kregen een gefinancierde NFC-kaart om aankopen te doen bij lokale deelnemende winkels. De NFC-kaarten zelf hielden een saldo vast in de vorm van een gecodeerde opeenvolging van stortingen en opnames.

De lokale winkeliers kregen een mobiele telefoon waarop de Sempo mobiele app was voorgeladen. Het had een lokale databasecache van de NFC-kaarten en hun saldi, waardoor het offline kon werken. Verkopers hoefden maar één keer per week verbinding te maken met internet om hun apparaten te synchroniseren met een online server, waardoor het een rationele oplossing werd voor een omgeving met lage connectiviteit. De saldi die op de gebruikersinterface van de mobiele app en in de Sempo-backend werden weergegeven, waren allemaal in de nationale munteenheid Vatu (VT) van Vanuatu. De omrekening gebeurde in de software tegen een vaste wisselkoers van VT naar USD. 

Het Sempo-backend-dashboard bood een gebruiksvriendelijke interface voor het bekijken van de Ethereum-blockchain en voor het vergemakkelijken van bulktransacties, waardoor Oxfam in staat werd gesteld sneller beslissingen te nemen en de uitbetaling te optimaliseren..

De blockchain die in deze oplossing werd gebruikt om financiële transacties uit te voeren, was de openbare Ethereum-blockchain. 

 

Waarom de openbare Ethereum-keten?

Traceerbaarheid

Een Ethereum openbare ketenoplossing stelde donoren in staat om hun geld rechtstreeks in het project te zien en Oxfam de mogelijkheid om de realtime verdeling van fondsen te zien, gevisualiseerd via het Sempo-dashboard. 

Vaste geldwaarde van Ethereum ‘DAI’-token

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van de openbare keten is dat de geldwaarde al is vastgesteld. De oplossing van Sempo bevatte doorgaans saldi in een token genaamd DAI: een Ethereum-token of stablecoin met een vastgestelde waarde van $ 1USD. Het token dat binnen het Oxfam Vanuatu-programma werd gebruikt, was een “Crypto Collateralized Voucher” (CCV) die het DAI-token “verpakt”. Dit zorgde ervoor dat tokens alleen konden worden gebruikt door deelnemers binnen het Sempo-systeem. De tokens konden alleen worden “uitgepakt” in hun oorspronkelijke DAI-vorm door degenen op de witte lijst. Het CCV-mechanisme werd geïntroduceerd als een AML-mechanisme, waardoor de veiligheids- en regelgevingsoverwegingen van de oplossing van Sempo verder werden versterkt. 

Door gebruik te maken van de gevestigde geldwaarde van Ethereum, heeft Oxfam de verantwoordelijkheid afgewend om de waarde vast te stellen van elk token dat ze aan een privéketen hebben uitgegeven, en vervolgens de wereld ervan te overtuigen dat ze de waarde van die tokens konden eren.. 

“Een ngo als Oxfam heeft nu een tool tot hun beschikking om snel mensen te bereiken en mensen te helpen na een crisis, dat is gemakkelijker en goedkoper dan bestaande processen,” 

– Nick Williams, medeoprichter van SEMPO

Uitkomsten

Oxfam in Vanuatu heeft verschillende modaliteiten van contant geld- en tegoedbonprogramma’s geïmplementeerd. In hun ervaring; De oplossing van Sempo bleek op de volgende manieren effectiever te zijn dan contant geld, cheques of vouchers:

Snellere introductie

Een van de meest substantiële efficiëntieverbeteringen was de eerste onboarding van de ontvangers. In het traditionele model moesten uitbetalingsdata voor elke ontvanger worden vastgesteld. Ontvangers moesten dan terugkomen, opnieuw geïdentificeerd worden en een cheque, voucher of andere vorm van contant geld ontvangen, zoals contant geld in een envelop of een pinpas. Pas op dat moment kon de ontvanger het geld gebruiken om te kopen wat hij nodig had.

Transparantie bieden aan geautoriseerde gebruikers

De pilots van Pango en Melemaat lieten een ander aanzienlijk voordeel zien van een blockchain-gebaseerde oplossing: het gemak van het monitoren van de geldstroom; het vermogen om in realtime te zien hoe hulpgeld werd gebruikt.  

Minder tussenpersonen

De Sempo-oplossing toonde aan dat directe donaties (zonder tussenpersonen of administratie) mogelijk zijn met behulp van gedistribueerde grootboektechnologie. Als Oxfam het Ethereum-adres van de programma-operator zou publiceren, zou elke persoon of organisatie die de DAI-cryptocurrency kan verzenden, rechtstreeks in het programma kunnen doneren

Kostenbesparing

Deze manier van overmaken was ook aanzienlijk goedkoper voor kleine donaties. Bankoverschrijvingen naar Vanuatu vanuit Australië kosten bijvoorbeeld ongeveer $ 20 AUD. Een Ethereum-transactie daarentegen is gemiddeld minder dan 10 cent in AUD. 

Een menselijke interface

De technologie was gemakkelijk te gebruiken voor de ontvangers, leveranciers en voor Oxfam, en uit feedback van deelnemers bleek dat het de voorkeursoplossing is voor toekomstige rampencontexten. De betrokkenheid van de gemeenschap bij het programma was hoog en de feedback was positief. ConsenSys doet nu belangrijke aanbevelingen aan Oxfam om het programma te verfijnen en uit te breiden.

Download de Project Unblocked Case Study

Een rapport van 30 pagina’s met de problemen die zijn aangepakt, Enterprise Ethereum-oplossingen en de doelen die zijn bereikt door Sempo, Oxfam en ConsenSys Solutions.

Download casestudyDownload de Project Unblocked Case Study

Technologiepartners

partners sempoAmazon webservicesAmazon webserviceskaleido logo nieuwalethioalethioos v groen

Meer informatie over Project Unblocked

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map