CBDC’s: wat gebeurt er wanneer Fiat-valuta op openbare Ethereum terechtkomt?

blog 1NieuwsOntwikkelaarsEnterpriseBlockchain ExplainedEvenementen en conferentiesPersNieuwsbrieven

Abonneer op onze nieuwsbrief.

E-mailadres

Wij respecteren uw privacy

HomeBlogBlockchain uitgelegd

CBDC’s: wat gebeurt er wanneer Fiat-valuta op openbare Ethereum terechtkomt?

Public Ethereum heeft al digitale dollars – meer dan $ 30 miljard waard. Hoe zou het eruit kunnen zien voor een digitale valuta van de centrale bank op het Ethereum-mainnet? door Mattison Asher 19 februari 2021 Geplaatst op 19 februari 2021

Q4 2020 DEFI REPORT blog 7 Download Rapport

Dit maakt deel uit van een serie artikelen uit ConsenSys Codefi’s Q4 2020 Ethereum DeFi Report. Download het volledige rapport voor meer informatie over tokenstandaarden voor activa en betalingen, NFT-marktplaatsen, sociale en community-tokens, flitsleningen, ingepakte Bitcoin en Filecoin, uitleenprojecten en meer.

Public Ethereum heeft al privé digitale dollars – meer dan $ 30 miljard.

Totale uitgifte van stablecoins op Ethereum. Bron: Dune Analytics

Toen ConsenSys zijn whitepaper, “Centrale banken en de toekomst van digitale valuta” publiceerde op het World Economic Forum in januari 2020, was de achtergrond een dramatische verschuiving in de mechanica van geld. Sindsdien heeft ConsenSys vier verschillende Central Bank Digital Currency (CBDC) -projecten aangekondigd met de Hong Kong Monetary Authority, Bank of Thailand, Australian Reserve Bank en Societe Generale. Elk van deze projecten maakt gebruik van ConsenSys Quorum, een variant van het Ethereum-mainnet die toestemming geeft voor netwerken met toestemming, ingebouwde privacy en een hogere transactiedoorvoer. Hoe zou het eruit kunnen zien voor een CBDC om te worden geïmplementeerd op het Ethereum-mainnet?? 

De ontwerpbeslissing rond het ontwerpen van CBDC’s wordt vaak opgesplitst in (1) wholesale CBDC’s, die de rol van bankinstellingen grotendeels versterken en optimaliseren ten opzichte van de autoriteit voor het beheer van geld van de centrale bank voor interbancaire afwikkeling en grensoverschrijdende betalingen, (2) retail CBDC’s, die gebruiken Payment Service Providers zoals commerciële bands en Codefi om te worden gedistribueerd in de digitale portefeuilles van consumenten. De eerste optie betreft efficiëntie en onderlinge afstemming van de kosten van de industrie. De tweede is dieper transformerend, en komt meer overeen met het bezitten van een Ethereum-token en het gebruiken ervan om transacties uit te voeren.

Mogelijke valkuilen van de Chinese CBDC

China’s eigen CBDC-project (ze noemen het een Digital Currency and Electronic Payments System of DCEP) is een interessant voorbeeld van hoe een digitale valuta eruit zou kunnen zien die wordt beheerd door een DLT; aangezien digitale yuan wordt overgedragen naar verschillende telefoonportefeuilles en handelssites, zou het totale circulerende aanbod worden verzoend met een database die wordt beheerd door de centrale bank van China. Dit verschilt niet veel van de manier waarop financiële instellingen al rekeningen aanhouden bij centrale banken. Er zijn manieren waarop programmeerbare activa zelf, zoals een digitale yuan, ontwrichtend kunnen zijn – u kunt belastingheffing rechtstreeks in de transactiestromen van consumenten inbouwen, of een universeel basisinkomen implementeren of met gemak Covid-gerelateerde distributies leveren. Maar in wezen zijn de gegevens waarop het systeem vertrouwt alleen verantwoordelijk voor het verrekenen van digitale yuan. 

Er zijn enkele problemen met het hebben van zo’n gesloten systeem. Zo’n privénetwerk zou bijvoorbeeld natuurlijk niet kunnen communiceren met het bestaande Ethereum-ecosysteem zonder goedkeuring van de regelgevende instanties, wat betekent dat Chinese burgers niet gemakkelijk toegang zouden hebben tot de verschillende nieuwe financiële diensten die door DeFi mogelijk worden gemaakt. Gedecentraliseerde kredietverlening, uitwisseling en derivaten zouden verbinding moeten maken met API’s die zijn goedgekeurd door de Chinese DCEP-architectuur om te kunnen communiceren met de Chinese CBDC vanwege het privé-karakter ervan.

Om betalingsdienstaanbieders en banken in staat te stellen financiële applicaties en diensten te bouwen bovenop een particulier netwerk, zouden ze een manier nodig hebben om te communiceren met het Chinese CBDC-netwerk. Een project dat is gestart door het Chinese staatsinformatiecentrum is het op Blockchain gebaseerde Services Network (of BSN). China krijgt twee BSN’s: één voor internationale transacties en één voor binnenlandse transacties. Hoewel het internationale BSN kan communiceren met openbare netwerken zoals Ethereum, zal het binnenlandse BSN dat niet doen.


Het internationale BSN is een service-infrastructuur waarmee ontwikkelaars gedecentraliseerde applicaties kunnen bouwen bovenop zowel openbare als geautoriseerde blockchains die het ondersteunt, zoals Ethereum en Polkadot. Afzonderlijk heeft ConsenSys onlangs aangekondigd dat het ConsenSys Quorum beschikbaar zou komen in ongeveer 80 verschillende steden via de openbare stadsknooppunten van het binnenlandse BSN op het vasteland van China..

Een andere manier waarop China en andere regeringen meer interoperabele netwerken kunnen creëren, is door gebruik te maken van de Codefi Asset Sandbox. Codefi stelt overheden in staat te experimenteren met CBDC-uitgifte. Bovendien stelt de sandbox overheden in staat om verschillende financiële instrumenten in het ecosysteem te introduceren, zoals schuldkapitaalmarktinstrumenten. Bovendien geeft de sandbox overheden de mogelijkheid om alle deelnemers in het netwerk effectief te volgen, zodat bij elke transactie de naleving van de regelgeving altijd wordt gehandhaafd. Ten slotte zorgt de sandbox ervoor dat overheden over de hele wereld in een testomgeving kunnen testen hoe hun CBDC’s zullen communiceren met Ethereum.

Overheden over de hele wereld testen CBDC’s met ConsenSys Quorum en Codefi

Overheden over de hele wereld werken samen met ConsenSys om hun opkomende CBDC-netwerken uit te testen. ConsenSys werkt bijvoorbeeld samen met Hong Kong en Thailand aan een grensoverschrijdend CBDC-groothandelsproject. In dit experiment konden Hongkong en Thailand problemen met grensoverschrijdende betalingen oplossen, zoals hoge kosten, inefficiënties en vertragingen.

ConsenSys werkt ook samen met de Bank of Thailand aan het testen van een retail CBDC. Bij deze test was de Thaise CBDC betrokken die draaide op een Hyperledger Besu-netwerk met privévergunning, en was ontworpen om te voldoen aan zowel de functionele als niet-functionele vereisten van een CBDC voor detailhandel. Dit experiment simuleerde commerciële transacties, ondersteunde inkoop, het plaatsen van facturen en geautomatiseerde betalingen.

Met programmeerbare tokenstandaarden op Ethereum kunnen nieuwe soorten bedrijfslogica rechtstreeks in Ethereum worden opgenomen, in plaats van als applicaties buiten het netwerk te zitten. De CBDC-projecten stellen vandaag de vraag hoe ze geld kunnen verplaatsen. Bitcoin heeft deze vraag beantwoord, en misschien zal een toegepaste architectuur zoals geautoriseerd Ethereum dit oplossen voor nationale valuta. De diepere vraag is: hoe ziet een economie die is aangesloten op een CBDC eruit? Wat is de vorm van verkopers en applicaties die digitale valuta accepteren? Waar vervullen ze hun economische functies? Als we denken dat de locatie voor computergebruik in toenemende mate op blockchains zal zijn, suggereert dat dat CBDC-rails niet alleen met vooraf geïnstalleerd nationaal geld moeten komen, maar ook met vooraf geïnstalleerde applicaties voor het gebruik van dat geld. Een betalingsrail zal alleen worden aangenomen als het nuttig is en als het van toepassing is op een zinvol deel van de menselijke economische activiteit. Wilt u liever waarde opslaan, of zelf creëren?

CBDCQ4 2020 DeFi Report Nieuwsbrief Schrijf u in op onze nieuwsbrief voor het laatste Ethereum-nieuws, bedrijfsoplossingen, bronnen voor ontwikkelaars en meer.Ethereum Q3 2020 DeFi-rapportVerslag doen van

Ethereum Q3 2020 DeFi-rapport

Ethereum Q2 2020 DeFi-rapportVerslag doen van

Ethereum Q2 2020 DeFi-rapport

Volledige gids voor Blockchain-bedrijfsnetwerkenGids

Volledige gids voor Blockchain-bedrijfsnetwerken

Hoe u een succesvol blockchain-product bouwtWebinar

Hoe u een succesvol blockchain-product bouwt

Inleiding tot tokenisatieWebinar

Inleiding tot tokenisatie

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map